DTP'NİN KAPATILMASI


Anayasa Mahkemesi, 11 Aralık günü oybirliğiyle verdiği kararla DTP’yi kapattı. Dava sürerken Anayasa Mahkemesi’ni etkilemek için birçok açıklama ve yayın yapıldı. Siyasal dengeler hesaplanarak DTP’nin kapatılamaması için kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Ancak mahkeme, Anayasa’ya uygun davranarak kapatma kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatma kararları hep tartışma konusu oluyor. Özellikle irticacı ve bölücü kesim, parti kapatmaları sırasında demokrasi havarisi kesiliyorlar. İşbirlikçi liberaller ise parti kapatmalarının olduğu bir ülkenin, asla demokrat olamayacağını her vesileyle haykırıyorlar. AB ülkesi olan Belçika ve İspanya’da partiler kapatılınca niçin sesleri çıkmaz bu sahte demokratların? Etnik ve terörle ilişkili partiler, Avrupa’da da kapatılıyor. Hem de en kısa sürede. Almanya’da Nazi partisinin kurulamadığını niye merak etmezler? Avusturya’da seçimlerde birinci çıkan ırkçı parti lideri Haider’i, başbakan yapmamak için tüm AB ülkeleri niçin ayaklandı? Sandıktan çıkmamış mıydı Haider? Hani demokrasi demek, sandık demekti? Demek ki demokrasinin başka dayanakları da var. Yargısız bir demokrasi olmaz. Yargı, yasama ve yürütme kadar önemlidir demokratik bir devlette. Demokrasi, suç işleme özgürlüğü değildir. Demokratlık, demokrasiye ve toplum düzenine kasteden teröre karşı çıkmaktır. Dünyada insan yaşamının her şeyden önemli olduğu iyi bilinmelidir. Her suçun da bir cezasının olduğu da unutulmamalıdır.

Anayasa Mahkemesi’nin kurulduğu 1963’ten beri irticacı ve bölücülerin kurdukları partilerin kapanma şampiyonu olmasının nedeni nedir? Biricik amaçları, laik Cumhuriyet’i yıkmak olan bu zihniyetler, hep hukuk duvarına tosluyorlarsa bunun suçu hukukta mı, yoksa kendilerinde midir? Sürekli olarak Cumhuriyet’in kurumlarıyla savaşmak kimlere yarar sağlar? Dünyanın her yerinde, her türlü yönetim, kendini korumak için tüm önlemleri alır. Yani her rejim kendini korur.

DTP’nin eş başkanlarından biri kalkacak dağa gitmekten söz edecek, yani bölücü örgütle birlikte davrandığını ve davranacağını açıkça ilan edecek. Bütün parti örgütü, bölücü başının on yedi santimetre kare daha küçük bir koğuşa taşınması nedeniyle kentleri savaş alanına çevirecek. PKK’nın işlediği cinayetler karşısında susacak. Her toplantıda cinayet makinesi bir örgüt liderinin posterlerini başköşeye koyacaksın. Ondan sonra da kalkıp demokratik kurallar içinde mücadele ettiğini söyleyeceksin. Dünyanın hangi demokrasisinde masum insanların öldürülmesi savunulabilir? Demokrasinin tanımı, uygulaması değişti de bizim mi haberimiz yok?

Daha bugün, Öcalan’ın cezasını bir evde çekmesini öneriyorlar. Bunların tek bir derdi vardır. O da bölücü başının serbest bırakılması. Bölgenin geri kalmışlığı, yoksulluğu umurlarında değildir. Bunların feodal yapılanmaya karşı bir tek söz söylediklerini duyan var mıdır? Yıllardır yurdumuzu kan gölüne çeviren, ülkemiz kaynaklarının heba edilmesine neden olan bir kişinin affı düşünülür mü hiç? Böyle bir şey, hangi vicdan ve adalet duygusuna sığar?

Mahkemenin kapatma kararında sürprizler de vardı. Dağa çıkmak isteyen bayan vekilin siyasal yasaklama kapsamında olmaması, kamuoyunu şaşırtmıştır. Söylemleriyle DTP’nin şahin grubunun lideri olan bu vekilin, meclis çatısı altında hangi “demokratik” mücadeleyi vereceği de merak konusudur.

Kapatma konusunda AKP sözcülerinden çelişkili açıklamalar geliyor. Bazı sözcüler, yargı kararlarının tartışılmaması gerektiğini söylerken; bazıları ise kararın anti demokratik olduğunu vurguladılar. AKP’nin kapatma davası kararında nasıl da saldırmışlardı yargıya. Zaten her fırsatta bir demokrasi kahramanı edasıyla yargıya saldırmayı alışkanlık haline getirmedi mi iktidar partisi sözcüleri? Hele ikisi var ki DTP’nin kapatılmasına öyle üzüldüler ki anlatmak olanaksız. Biri herkesçe malum, her konuda Cumhuriyet kurumlarına saldırmayı alışkanlık haline getirmiş partinin ağabeyi. Diğeri de soldan AKP’ye transfer. İnanın DTP’liler bile bu kadar üzülmemiştir.

Bir tane Türkiye, bir tane Cumhuriyet var. Bunun içindir ki bunları gözbebeğimiz gibi korumalıyız. Rejim kavgası yapmak için bile bu ikisine ihtiyacımız gereksinmemiz olacak. Devlet kurumlarımız son yıllarda çok yıpratıldı. Haksız saldırı ve suçlamalarla birçoğu iş yapamaz duruma getirildi. Bir de akıl almaz kadrolaşma yüzünden kurumsal deneyim nerdeyse ortadan kalktı. Sürekli çatışmalar içindeki bir Türkiye, en yaşamsal konularını çözemiyor. Halkına, hak ettiği refahı bir türlü sağlayamıyor. İçimizdeki çekişme, didişme yüzünden çağı ıskalıyoruz, farkında değiliz.

Bizi, uygarlık yarışında öne geçirecek olan modernleşme projeleridir. Terör örgütlerini sahiplenip savunan partilerin ve grupların modernleşme projesinde yeri olamaz.

Adil Hacıömeroğlu
12 Aralık 2009

9 yorum:

  1. ADİL BEY ÇOK GÜZEL YAZIYORSUNUZ TEBRİK EDERİM BAZI BESLEME YAZARLAR GİBİ GEÇEĞİ ÇARPITMIYORSUNUZ YAZILARINIZI OKUMAYA DEVAM EDECEĞİM TABİ BULDUĞUM ZAMAN SİZİAN YAZDIĞINIZ GAZETEYA BİZ BULNDUĞUMUZ YERDEN OKUYAMIYORUZ SAYGILAR

    YanıtlaSil
  2. Yazınızda ki değerlendirmeleriniz tüm çıplaklığı ile gerçekleri yansıtmaktadır.
    Teşekkür edereim.
    İyiki sizin gibi değerler var ülkemizde..
    Saygılarımla

    Halim Karasu
    İZMR

    YanıtlaSil
  3. Yazınız tüm çıplaklığı ile gerçekleri yansıtıyor.Bu değerlendirmeleriniz ve görüşleriniz için size teşekkür ederiz.
    İyiki sizin gibi değerler var ülkemizde Allah eksikliğiniz vermesin.
    Saygılarımla..

    Halim Karasu ( İZMİR )

    YanıtlaSil
  4. Sonuçta Hadep Dehap ta kapatılmıştı... Anlık tatmin teröristin kökünü kazıyamadık tan sonra partilerini kapatmanın manası yok.

    YanıtlaSil
  5. dtp nin kapatılmasına elbette sevindim lakin geç gelmiş bir karar ve zamanlama beni iktidarın son kozumu diye kuşkulandırıyor.sözde açılımı eline yüzüne bulaştıran ve şimdide çaktırmadan unutturmaya yönelen hükümetin bir erken seçim taktiği olamazmı bu?kapatma davası 2 sene önce açıldı karar şimdi çıkıyor,daha önce nerdeydi anayasa mahkemesi,ayrıca tokatta ki 7 şehidimiz bu kapatma kararının alınmasından önce bir gözdağı idi,kim verecek bunların hesabını.karar sizce yeterlimi?5 yıl siyasi yasak,oda hepsine değil bazılarına,diğerleri aynen yola devam başka isimde tabi,ne anlamı kaldı kapatmanın,pkk siyasi kanadı herzaman olacak,bunun önünü kapatmaları gerek ama nerde,bir vakit refah vardı kapatıldı fazilet oldu,o kapatıldı akp ve sadet oldu,akp geldi tek başına iktidar oldu,böyle eksik kapatmalar pek işe yaramıyor sanırsam ,ya sizce?
    oktay tokmak/facebook

    YanıtlaSil
  6. AGZINIZA SAGLIK ABIM
    Suc varsa cezada vardir. Partiler kapatilamaz diye bir kaydede olamaz.Eger parti kapatilmaz diye bir kutsama icinde olunursa demokrasi kurumsalla$amaz.DTP nin kapatilmasinin gerekcesini nereye baksak delil görmek mümkündür.Sen pkk.acik acik savunacaksin ,sen $iddeti savunacaksin ,sen trörüsleri ve trörüsba$ini halk ka...hramani olarak göstereceksin .bölücülük yapmanin me$rula$masi olabilirmi? birde bizi niye kapatiniz diye feryat edeceksiniz....Bunu hicbir mantik kabuletmez partiler Anayasamizin verdigi cercevede haraket etmek zorundalar.DTP nin Meclisten cekilme kararida sadece fillen söylemdir ,bunlar zaten bölgeyi kari$tirmaktan TBMM lisine gelecek zamanlari yoktu.geride kalan 19 Millet vekili sanmasinki meydana onlara birakilacak eskisi gibi haraket edecekler. bu yanilgiya dü$erlerse onlar icinde hic hayirli olmaz. onlara önerim akillarini ba$larina dev$irmeleri $iddetden uzak durmalaridir.
    SAYGILARIMLA
    G. carman

    YanıtlaSil
  7. her zman aynısını yapsalar yeniden de açslar yine de yasa tek bir yol gösteriyo kapatmak mahkeme başkanımız haşim kılıç muhafazakar ve akp ye biraz yakın olmasına rağmen oda gerekeni yapmıştır onunda sabrı taşmıştır onların yalakasıda olmamıştır bu ülke de bu kadar aciz ve illegal bir parti olması karamsarlıktan öte değil adam devlete karşı devletin içinde daha bunu ilerisi demokratikleşmemi vardı daha ne töleranslar tanınacaktı hiç kimse kusura bakmasın vatanın her daim bekçisiyiz gerektiğinde de gereğini yaparız

    YanıtlaSil
  8. Çok doğru bir yazı. Ancak benim aklıma takılan konu teröristbaşı meclise girer mi? Girer girmesine. Ama sonraki istekler ne olur o düşündürücü işte..... Veya açılım diye diye oynanıyor mu Türkiye'yle? Arkesından ne olaylar gelecek?

    YanıtlaSil
  9. Gündem tüm gerçekliğiyle ortaya döküldü. DTP bugüne kadar terörden başka ne istedi ki? Tabiiki koca bir hiç. Aşiret reisliği, ağalık ve de toplumun çoğunluğunu oluşturan marabalık onları hiç rahatsız etmedi. İzmir'de villası olan kişi marabamı düşünür! Gündeme getirilmesi hiç düşünülmeyen Toprak Reformu da cabası. Tek düşünülen terör. Peki bu teröristlerin yarın öbürgün karapara aklaması da gündeme gelirse şaşırmamak gerekir. Tabii ki aklanamalı o paralar.

    YanıtlaSil