CHP NE YAPMALI?

        Son yıllarda farklı toplum kesimlerinden CHP’ye eleştiriler yapılmakta ve CHP’nin müzmin muhalefet hastalığının nedenleri araştırılmakta. Bu konuda birçok öneri ve çözüm yolu ortaya atılıyor. Bu eleştiri ve önerilerin birçoğu günü kurtarmaya ve kişisel çekişmeleri, düşmanlıkları kamuoyunun gündemine taşımaktan ibaret. Bazıları ise yalnızca eleştiri yüklü, çözümlerden uzak. Çok azında ise çözüm yolları da önerilmekte. CHP yönetimleri ise yıllardır bu eleştiri ve öneriler karşısında günlük birtakım önlemlerle ve daha çok kişilere odaklı değişimlerle durumu idare etmeye çalışıyor. Kamuoyunda isim yapmış farklı kesimlerden kişileri aday listelerinin ilk sıralarına koyarak halka değiştiğini, eleştirileri ciddiye aldığını göstermeye çalışmakta ve kamuoyunu savuşturmakta parti yönetimi.

         CHP gerçekten yenileşmek, değişmek ve halkın isteklerine yanıt vererek ülkenin çığ gibi büyüyen sorunlarına çözüm bulmak istiyorsa öncelikle kişi odaklı politikalardan vazgeçmeli. Önemli olan sistem ve bu sistemi oluşturan anlayış. Eğer sistemi doğru temeller üzerine oturtursanız, doğru kişiler de bu sistem içinde yerini alır. Kişilere odaklı particilik anlayışı, CHP’nin halktan kopmasının önemli nedenlerinden. Bu durum hizipçiliği geliştirdiğinden parti içindeki yetkiyi halktan değil de hizipten alma durumu ortaya çıktı. Böylece parti örgütü hiziplere açılırken halka kapanmakta. Halkın geniş katılımının olmadığı, farklı görüşlere tahammülün gösterilmediği parti örgütlerinin yenileşip gelişmesi de olanaksızlaşıyor. Parti örgütleri halkın istekleri yerine, hizip mensuplarının isteklerini karşılamak durumunda kalıyor.

         CHP değişmek, yenileşmek, halkla bütünleşerek iktidara yürümek için ne yapmalı? Bu konudaki çözüm, kendi geçmişinde var. Menderes döneminin baskıcı, dışa bağımlılığa dayalı, yandaş kayırmaları yoluyla yeni milyonerler yaratma uygulamaları halkın adalet duygusunu zedelemişti. İşte, bu koşullarda iktidara karşı gelişen halk (özellikle de gençlik) muhalefetinin en önünde CHP’yi görüyoruz. Basının türlü bahane ve baskılarla susturulduğu, yayınlarının yasaklandığı dönemde genç CHP’lilerin (Bunların başında Bülent Ecevit ve Altan Öymen gelmekte.) Ulus Gazetesi’ni halka, elden dağıtmaları övgüye değer.

     Demokrat Parti’nin antidemokratik uygulamalarına karşı CHP, halkın demokratik isteklerinin sesi ve öncüsü oldu. Özgürlüğü savunan CHP, tüm hile ve entrikalara karşın 1957 seçimlerinde % 41,12 oy almayı başardı. Çocukluğumuzda Demokrat Partili bazı yakınlarımız, gurbette bulundukları İstanbul’da Menderes’e birden çok oy vermelerini ballandırarak anlatırlardı. Seçimlerde yapılan hileler övünçle anlatılır; bunun bir uyanıklık, kurnazlık olarak vurgularlardı. Her şeye karşın toplumun özgürlük ve adalet isteklerini sahiplenen CHP için bu seçim sonuçları önemli bir başarı.

         CHP’nin en çok oy aldığı seçim 1977’dir. Oy oranı, % 41,39’... Halkla bütünleşen bir CHP ve lideri burada ilgi çekicidir. 1977’ye gelen süreç, 1965 Kurultayı’yla başlayıp 12 Mart muhtırasıyla sürer. 1965 Kurultayı’nda CHP, ortanın solunda olduğunu açıklar. Partinin sola kaymasını sağlayan ekibin lideri Ecevit, Kemal Satır’ın yerine genel sekreter seçilir. Böylece gençlik ve dinamizm, durağanlığa galip gelir.

         12 Mart hareketi toplumsal muhalefeti, özellikle de solu bastırmaya yönelikti. Muhtıra verildiğinde Bülent Ecevit, CHP genel sekreteriydi. Askeri darbeye “Muhtıra bana verildi.” diyerek ilk karşı çıkan siyasetçi Ecevit’ti. Muhtıra sonrası kurulan Erim (CHP üyesiydi.) hükümetine CHP’nin destek vermesine de karşı çıktı Ecevit. Bu nedenle de genel sekreterlik görevinden ayrıldı. Bu davranışı, Ecevit’i darbeye karşı demokrasiyi savunan lider konumuna yükseltti. 14 Mayıs 1972’de ise CHP genel başkanı oldu. 1973 seçimlerine gidilirken darbecilere karşı demokrasi ve özgürlük bayrağı CHP’nin elindeydi.

         CHP’nin, “Ne ezen ne ezilen; insanca, hakça bir düzen! Toprak işleyenin, su kullanın.” sloganlarında ifadesini bulan ve simgeleşen sol programı liderini de “Halkçı Ecevit” yapmıştı. Bu solcu söylem, geniş halk kitlelerini CHP’ye yönelterek halkın solu benimsemesini sağladı. Ayrıca emekçi kesimlerin politize olması da ilgi çekici. Bu yükseliş ve değişimde CHP’nin daha solunda gelişen sol hareketlerin de önemli etkisi, katkısı olduğunu söylemek gerek.

         Yine bu dönemde parti kadrolarındaki gençleşme önemli. Yıllardır milletvekili olan ve partinin yönetim kadrolarını işgal eden, halktan kopuk, üretkenliğini, mücadele azmini yitirmiş kişilerin yerine heyecanlı gençlerin gelmesi örgütsel bir devinim yarattı.

         1973 seçimleri sonrası kurduğu koalisyon hükümetinde Kıbrıs, haşhaş ve kıta sahanlığı gibi konularda ulusal çıkarları savunan kararlı tutum, CHP’ye güç kattı.

         Kısacası; 1977’ye uzanan süreçte darbeye karşı demokrasiyi, sağcı sömürü düzenine karşı solculuğu, durukluğa karşı devingenliği, emperyalizme karşı ulusalcılığı savunan CHP halkın ezici siyasal desteğini alarak iktidara yürüdü.

         Bu süreçte bir dikkat çekici durumu da paylaşmamız gerekiyor. 1973 seçimlerinde din sömürüsünü politik merkezine oturtan bir MSP vardı. Bu seçimlerde % 11,8 oy alarak koalisyon hükümetlerinin değişmez ortağı oldu. Bu hükümetler döneminde imam hatip okulları kuruluyor, devlet içinde irticacıların kadrolaşmaları da sistemli olarak sürüyordu. 1977’de MSP’nin oyları % 8,57’ye gerilerken CHP’nin oyları % 41,39’a yükseldi. Din sömürüsüne dayalı siyasal anlayış; ulusalcı, solcu, özgürlükçü, emeği savunan siyasal anlayış karşısında yenilip geriledi.

         Bugün siyasal değişimi dinsel iletilerde arayan bazı CHP’lilerin bu tarihsel durumu göz önüne almaları gerekmez mi? Çözüm, CHP’nin tarihindedir, popülist politikalarda değil.

                                                                             Adil Hacıömeroğlu

                                                                             28 Ekim 2010

         Not: 1 Kasım 2010 tarihli Ulus Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

         Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com adresinden okuyabilirsiniz.

 

19 yorum:

  1. yazınız için tebrik ederim içerik olarak çok yerinde saptamalarda bulunmuşsunuz.chp ile verdiğiniz olumlu görülen vurgulamaların hepsi 70'li yıllara ve rahmetli ecevitin genel başkan olduğu dönemlere ait, yıl 2010 yani yaklaşık 40 yıl öncesinin anektotları.bir yineleşim ve değişim şart ve kaçınılmaz olmuş,yazınızın son gparagrafında vurguladığınız gibi;"bugün siyasal değişimi dinsel iletilerde ve popilist politikalarda arayan chp, tarihsel yanılgı içinde olduğunu görmeli ve bir an önce önlemini almalı...ama malesef sedece bakmakla yetiniliyor gerçekler bir türlü görülemiyor...bakmak ile görmek arasındaki o muazzam fark bir fark edilebilse yarı yarıya zoru başarmış olacaklar"...tutarlı ilkeli omurgalı siyasetden uzaklaştıkça, teşkilatlarını, belediye yönetimlerini kontrol edemedikçe chp'nin işi zor...bugün sayın kılıçdaroğlu tek kişilik eylem yapan bayan işçiyi ziyaret edip derdini dinliyor destek veriyor...çok iyi güzel hoş birşey, ama orada "tek suçu sendikalı olmakmış" diyerek o işçiyi işten çıkartan akp'li belediyeyi eleştirir iken izmir de chp'li belediyelerde sendikasız çalışan taşeron işiçilerden bihaber mi? acaba...İŞTE O HALK EN GÜÇLÜ KUVVET BUNLARI GÖRÜYOR BİLİYOR YAŞIYOR...ÇADIRLARA YAPILAN ZİYARETLER POPİLİZMDEN ÖTEYE GEÇEMİYOR...EĞER CHP BİRŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEK DÜZELTMEK İSTİYORSA ÖNCE KENDİ İÇİNDEN VE ÇEVRESİNDEN BAŞLAMALI...VATANDAŞ MUHAKKAK Kİ BUNLARI GÖRÜR VE DEĞERLENDİRİR...SADECE SÖYLEMLERLE ŞEKİLCİLİKLE HALKÇI OLUNMUYOR...GÜNÜ KURTARMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR İSE; GERÇEK MERMİLERE KARŞI KURUSIKI TABANCA İLE ATEŞ EDİP DÜŞMANIN ÖLMESİNİ BEKLEMEK GİBİ APTALCA BİR EYLEM OLARAK GÜLÜNÜP GEÇİLİYOR...

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık,açıkça ifade etmişsiniz,birey olsun politika,siyaset olsun,değişim herzaman içtedir,özüne dönmektir.Gelişmek,geliştirmek isteyen herzaman eleştiri ve yorumlara kulak vermektir,CHP şuanda kulaklarını tıkayıp amaç olmaktan çıkmış araç olmuştur,Ecevit'inde yanlış uygulamaları oldu,CHP iyi bir analiz yapıp gerçek değeri olan yepyeni bir parti konumuna geçmelidir.Adsız arkadaşımızda yorumu güzel yapmış,teşekkürler...SAYGILARIMLA...

    YanıtlaSil
  3. ADİL BEY YAZINIZI OKUDUM.ÇOK BEĞENDİM.YAZDIKLARINIZ BİZİM AÇIMIZDAN BİR UMUT.İNŞAALLAH CHP KİŞİLERİ ÖN PLANA ÇIKARARAK SİYASET YAPMAZ.BİR MHP'Lİ OLARAK BÖYLE OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM.ÇÜNKÜ YENİ YÖNETİM GALİBA BAŞARILI OLACAK.SAYIN GENEL BAŞKAN HALKIN İÇERİSİNDE OLDUĞU ZAMANLAR DA ÇIKAN FOTOĞRAF ÇOK YAKIŞIYOR.İNANIN SAĞ GÖRÜŞLÜ BİRİ OLARAK CHP'NİN BAŞARILI OLMASINI TÜRKİYE'MİZ İÇİN ZORUNLU GÖRÜYORUM.BU SEÇİMLER BU ÜLKE İNSANI İÇİN SON ŞANS.AYRICA KİŞİLERE ÖNEM VERİLMEMELİ GÖRÜŞÜNÜZE YÜREKTEN KATILIYORUM.BU DEMOKRASİNİN KURALIDIR.İLKEL ÇAĞLAR DA BİLE İNSANLAR YÖNETİMİ BİR KİŞİYE VERDİKLERİ ZAMAN NELER OLACAĞINI ANLAMIŞLARDI.YÖNETİME GELEN KİŞİ İYİ İSE İNSANLAR İYİ YÖNETİLMİŞ;KÖTÜ İSE İNSANLAR HEP DAYATMAYA ZÜLÜME MARUZ KALMIŞLARDIR.O'NUN İÇİN KİŞİYE DEĞİL KANUNLARA ÖNEM VERMİŞLER.BU KANUNLAR İNSANLARI YÖNETMİŞ.SAYGILARIMLA.REFİK ŞENOL

    YanıtlaSil
  4. Mükemmel bir yazı. Tabii ki tek çözüm değişmek ve yenileşmek. Bu da nasıl olur demeyelim yazarımız bunun nasıl çözüleceğini çok güzel dile getirmiş. Bize de ancak bravo demek düşer. GÜZEL GÜNLERE. MUZO

    YanıtlaSil
  5. Çok doğru bir tespit. Ayrıca CHP'de öyle bir torpil çarkı kurulmuş ki o çarkın dışından hiçkimse ne meaiyette olursa olsun içeriye giremiyor. Giremediği gibi partili de pek sayılmıyor. Sanki parti bir gayrimenkulmüş gibi yalnızca belli bir çevrenin içinde yer aldığı kişisel bir mekan. Yorumcular da oldukça değişik konulara dikkat çekmişler. Kutlarım. MERT KARA

    YanıtlaSil
  6. CHP NASIL BİR PARTİ OLMALIDIR?KURULUŞ FELSEFESİNE DAYANAN CHP PARTİ VE TÜZÜKLERİ TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLERE UĞRAMIŞTIR.ÖZELLİKLE 1938-50 ARASI VE SONRASI.ATATÜRKLE BAŞLAYAN DEVRİM SÜRECİYLE KÖKLEŞEN SORUNLARIN TEMELİNDE MEŞRUTİ KRİZ DİYECEĞİMİZ NOKTALAR VARDIR.AVRUPAİ BİR MODAYA UYAN ÜST YAPISAL NORMLARIİÇEREN MODERNİTE,OSMANLIDA DA BU DEĞİŞİM VARDI ANCAK ORDU VE SARAY ÇEVRESİYLE SINIRLIYDI.CUMA GÜNLERİNİN TATİLDEN ÇIKARILIP PAZARA ALINMASI.RESMİ YADA HOCA NİKAHI.1938 DEN SONRA İSE CUMHURİYET PARASINDAN ATATÜRKÜN RESMİNİN ÇIKARILIP MİLLİ ŞEFLERİN YASAL HAKLARINI KEMALİZME VE KURUCU BAŞKANA RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ.BAZI ATATÜRKÇÜ YAYINLARA YASAK GETİRİLMESİ,ABD İLE SIKI İLİŞKİLER VE CİA ANLAŞMASI.KITLIK VE KARNE PSİKOZU.DAYATMALAR ANCAK ANADOLU EŞRAFININ CHP İÇİNDE KÜMELENMESİ VE YAPILAMIYAN TOPRAK REFORMU.ATATÜRKLE BİRLİKTE AZGINLAŞAN DOĞU İSYANLARI.TAKRİRİ SÜKUN YASALARI AMA NORMALLEŞEMİYEN DOĞU GÜNEYDOĞU SORUNU.DEMOĞRAFİSİ BUZULAN COĞRAFYAYA RASTGELE KÜRT GÖÇÜ VE TEK KOMPOZİSYONLU HALK.1950 VE SONRASINDA YİNE GARP CEPHESİ SAHİL SORUMLULUĞUNDA ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ VE 1957 SEÇİMLERİYLE %41 OY CHP YE.1960 İHTİLALİ GÜYA MİLLİ BİRLİK KOMİTESİYLE DEMOKRATİK AÇILIM AMA BİRBİRİNİ YİYEN KOMİTE.ULUSALCILARIN CHP DEN KOPUP CKMP DE TOPLANMASI SÜRECİ VE MHP GERÇEĞİ.CHP DE ECEVİT GERÇEĞİ STATÜKOCU DÜZENE EŞRAFA BİR BAŞKALDIRIYDI.ANCAK SAYISAL YETERSİZLİKLE 11 LERİN NASIL VE NİÇİN TRANSFERİYLE, İLKOKUL MEZUNU BAZI 11 LERİN BİLE BAKAN YAPILMASI.GÜMRÜK VE KAÇAKÇILIK OLAYLARI MATARACILİK AMA KIBRIS FATİHİ,HAŞHAŞ SALTOSU BEN BU KONUDA SAFİYANE BAKANLIK SORUŞTURMASI GEÇİRDİM HEM DE ECEVİT DÖNEMİNDE.ODA TEMSİLCİSİYİM AMA TAYİNİMİ YAPTIRAMIYORUM 8 AYDA FAKAT MHP LİLER KÜRT ASILLILAR HEMDE DİSK ARACILIĞIYLA ENKÖŞE BAŞLARA GEÇİYOR.FABRİKA SAHİPLERİ KİMİN BÖLGE MÜDÜRÜ OLACAĞINA KARAR VEREBİLİYOR DA BU MÜCADELEDE PİŞMİŞ KADROLARIN ESAMESİ OKUNMUYOR.YANLIŞ YAPILANMALAR VE YAPILAMIYAN ÖNCELİKLER YİNE HALKIN GÜVENİNİ ZEDELİYEREK KAOTİK ORTAMDA GELEN ,12 EYLÜL 1980.HERŞEYİN BAŞLANGICI VE SONU 12 EYLÜL.TOPRAK İŞLEYENİN SU KULLANANIN DEĞİLDİ ARTIK. ARKASINDA DURULMADI HALK PARTİSİ OLARAK,TOPRAK REFORMU,MÜTEGALLİBE SORUNU TARİHTEKİ DOKUNULMAZLAR YERİNİ ALDI.İŞ SOSYALİZM VE DEMOKRATİK SOL ARASINDA ORTANIN SOLUYLA SORUNLARA FELSEFİ BOYUTUNDA BİR İDEOLOJİK TERCİHE BÜRÜNÜŞÜNÜ YAŞADIK CHP DE.KEMALİZMİN BAĞIMSIZLIK İDEALİ,HALKÇILIĞI,MİLLİYETÇİLİĞİ,DEVLETÇİLİĞİ,DEVRİMCİLİĞİ ,LAİKÇİLİĞİ,CUMHURİYETÇİLİĞİ,İLKE VE DEVRİMLERİ AYRI AYRI TARTIŞILIR OLDU SOL ÇİZGİDE.HALKIN %70 İNİN MUHAFAZAKAR OLDUĞU ,DİNSEL ANLAMDA İSLAMİ MAHALLE BASKISINDAKİ ÇOĞULCULUK GÖZARDI EDİLEREK SADECE LAİKLİK VE MODERNİTE KORUYUCULUĞUNA BELKİ TARTIŞIŞIR AMMA ALEVİCİLİK İDEOLOJİSİ ANAHTAR YAPILARAK YENİ CHP YE GİDİLDİ.KADROCULUK DARALDI,ZENGİNLERİN YÖN VE STRATEJİ VERDİĞİ MUHALEFET DİYALOĞU İŞ HALİNE GELDİ.SİYASETİ MESLEK HALİNE GETİRENLERİN ELİNDE VE DİLİNDE HALKTAN KOPUK,BEN YAPTIM OLDU DURUMUNDA GÜNCEL VE YÜZEYSEL BİRTAKIM ADAMLARLA PARTİCİLİK YAPILDI.BİRCOĞRAFYADA VAR BİRÇOK COĞRAFYADA YOK YADA KÜÇÜLEN ÖRGÜTLENME EMEĞE SAYGI SİMGESEL FAKAT EMEK-SERMAYE ÇELİŞKİSİNDE HEP RANT,ÇORBACILIK VE HEMŞEHRİ,AKRABA KAYIRMACILIĞI.BİR YANDAN DA İNADINA CHP DİYEN KESİM Kİ ORAYA SIRIK-KIRIK DAHİ DİKSEN, SEÇEBİLECEK İNAT.DEMOKRATİK GELENEK PARTİDE KAYBOLMUŞSA,HALK KENDİNİ ÖRGÜTTE BULAMIYOR YABANCILAŞMIŞSA ,UMUT VERİLECEK DÜZEN VE SİSTEM VERİLMEYİP BEN DAHA İYİSİNİ YAPARIM DİYORSANIZ ZATEN BİRİLERİ BU BOZUK SİSTEM MAYASINI TAŞIYORDUR.NEREYE ÇALSA ORADA TUTABİLİRSE Kİ ÖZGÜRLÜK,ZENGİNLİK,RANTİYE DAĞILIMI VE DAĞITIMI SÜRDÜKÇE AKIL VE EMEK ,EGEMEN VE ERK OLAMAZ.HALK KENDİNİ BAKTIĞI AYNADA GÖRMEK İSTERSE O ZAMAN GÖRÜR VE CHP YE DE İKTİDAR YOLUNU AÇAR.BU ŞANS VARDIR.HALKA VE OLAYLARA HAKÇA ÇÖZÜM ÖNERECEK,PROGRAM VE AKIL -KADRO KOYACAK HALKI DA SÜRÜKLEYECEK ,TABAN ÖNDERLERİNİ BULACAK BİR YAPILANMAYLA OLUR BE.

    YanıtlaSil
  7. Dediğiniz gibi CHP geçmişine dönüp değişimi dinsel iletilerde aramayı bırakıp hatta türbanı ağzına bile almamalıdır.İktidar türbandan mı bahsediyor o konuyu değiştirip hiç duymamış gibi ulusalcılığa tehdit bölgelerine aynen 1977 de ki başarısına dönmelidir.Dış ülkelerin komşuların hiç biri tehdit gibi gösterilmiyor nerdeyse kanımızda aynı diyecekler.Öyleyse Yunanistan niye karasularını 12 mile çıkartmak istiyor.En başta yapılması gerekende Kılıçdaroğluna usta bir danışman tutulup sözlerini camdan okumalıdır.İktidara güçlü bir şekilde muhalefet yapmalı yerden yere vurmalıdır.Bu kadar tehlike varken iki muhalefet birbiriyle uğraşırsa akepenin ekmeğine yağ sürer.Bunlar ya başa gelmek istemiyor ya da başka bir şey var.Bu kadar zayıf bir muhalefetle pkaka her gün onlarca polis sivil öldürse iktidara hesap sorulmazsa akepe yine kazanır.

    YanıtlaSil
  8. Parti programlarının yanısıra,halkın üzerinde psikolojik etki bırakmanın iktidara gelinmesinde faydası büyüktür.akp nin yaptığı yalan, dolan, üçkağıtçılık,gözboyama gibi halkın gözüne hoş görünen fakat temel olarak halkın aleyhinde olan konular iyi anlatılmalı.Halkın her kesiminin problemleri problemleri araştırılmalı ve çözüm önerileri getirilmelidir.Sahadan inilmemeli ve halkla içiçe olunmalıdır.

    YanıtlaSil
  9. CHP düzelir düzelmesine. Ama çok ciddi bir çalışmayla. Bu da hatır gönülle değil de gerçek anlamda konuşmayı bilen ve de çok güzel konuşan bilgi sahibi pozitif yeni yüzlerle olur. Denesinler bakalım. Şayet örgütteki engel duvarları aşılabilirse. CHP, biran önce örgütteki kişileri bir gözden geçirsin bakalım. Eminim aradığını bulacaktır. Saygılar. MURAT IŞIKSU

    YanıtlaSil
  10. Adil Bey, makalenizde çok güzel noktalara temas etmişsiniz. İlgiyle okudum. Yazınız için teşekkürlerimi iletirim.

    YanıtlaSil
  11. chp tabandan halk tan uzak bıraksınlar kemalkılıçtaroğluna düzelir işler saygılarla serdar

    YanıtlaSil
  12. Kuzey'in Kızı1 Kasım 2010 20:56

    CHP öncelikle halkın önünde sağlam bir duruş sergilemeli.Kendi içinde uyumlu olması şart!..Kılıçdaroğlu'nun dürüst bir kişi olması yetmez;bir liderde bulunması gereken özellikleri taşımalı.Liderlik bambaşka bir şeydir;bir bakışınla,bir duruşunla ve sözlerindeki şimşek etkisiyle partini de halkı da peşinden sürüklersin.Kılıçdaroğlu liderlik vasfı taşımıyor bence.Teşekkürler,saygılar...

    YanıtlaSil
  13. Adil bey CHP ATATÜRK İdeolojisinden çıkıp Emperyalist solu oynamaktadır...yılardır bu böyleydi halkçılık mirasını AKP ye kaptırdı CHP ise halktan kopuk yaşadı...sağ oyu alayım derken solu da bu yolla kaybetti...halkla kurulan parti AB..ABD ile yönetilir oldu...koltuk sevdası hırsları ön planda akademisyenler bilim insanları ATATÜRK çizgisinde köklü partiye sahip çıksa halka inse cumhuriyetin değerlerini halkın diliyle anlatsalardı anlatsalar ülke kazanır...ülkenin kazanımı hepimiz içindir...CHP Tek beyin olarak çalışmıyor hırs kişisel egoları için var..siyasetin topluma insana hizmet üretmek bilinciyle çalışsalardı bu çizgiden çıkmasalardı oy kaybetmezdi ...Bizler DEDElerimizin geleneği için oylarımızı hep verdik CHPnin adı var icraatı yok sanmasınlarki onlar için verdik...ATAMISIN mirası...Uluçınar dallarını genilşetmeli...

    YanıtlaSil
  14. Adil bey , " bu konudaki çözüm kendi geçmişinde vardır " diyerek yapılması gerekenleri doğru saptamalarla ortaya koymuşsunuz . Öncelikle alacakları kararlarda önce kendi aralarında ittifak yapmalı , dışarıya çok sesli bir görünümden kaçınmalıdır . Parti içi demokrasi derken hizipçiliğe de meydan vermemelidir. Hiyerarşi içinde birlik beraberlik sağlanmalı , tabanın sesine kulak verilmelidir . Partinin programı zaten bellidir .Dokunulmazlıklara muhakkak ağırlık verilmelidir. Yeni lider halk tarafından benimsenmiştir , daha fazla halka inilmelidir . Başarı gelecektir .
    Kaleminize sağlık , teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  15. Yazınızı ilgiyle okudum .Dönemlerin güzel bir değerlendirmesini yapmış bulunuyorsunuz. Emperyalizm hala canavar olarak dünyayı işgal ediyor insanları çatıştırıyor ve yine sınırları yok sayarak iliğine kadar sömürüyor.20 yy'da Dünyanın ezilen Milletlerine klavuz olan Önderimizin kendi elleriyle yarattığı partisi bırakalım dünyayı da ülkemiz için çok şeyler yapmak zorundaolduğunu hala anlamıyor sanki... Batı emperyalizmi bizi toprağa yüzükoyun yatırmış,ortaçağ kalıntılarına da infaz görevini vermişler. Bugün bakıyorum Köklü olan kocaaman CHP'de yine kurultaylar ve yönetim organları için kılıçları çekmişler. Ne gam.Kim kimin adına projede görevini yapıyor Allah bilir... Av. Uğur Efil

    YanıtlaSil
  16. Yazınız çok güzel olmuş Adil bey. Elinize, yüreğinize sağlık. CHP yenilenmeye çalışıyor. Halkımızın yeniliğe ve umuda ihtiyacı var. Yalnız sayın Kılıçdaroğlunun dervişi ve onun gündemini iyi değerlendirmesi gerekir. dıştan destek almamalı. Derviş Türkiyeye hayırlı olmamıştır. olmayacaktır da. CHP.yoksulluk ve yolsuzluklar konusunda da halka yakın olmalıdır. Ülkemizin daha iyi politikalara ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  17. CHP en yakın zamanda duruşunu bellli ederek kısır döngü çatışmaları bir kenara bırakıp acil olarak tabanına ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşına koşmalıdır ama sorunlara getireceği çözümleriyle birlikte....Belman Aydoğan...

    YanıtlaSil
  18. Değerli yazılarınız için teşekkürler.........Ecevit dönemi CHP'si ile şimdiki arasındaki fark artık ortada........gelinen nokta ve yapılan siyasi yanlışlıklar bir biri ardına yenilerini ekliyor........Bu yozlaşmadan sonra Atatürk'ün kurduğu parti Sn.Bülent Ecevit ile bitmiştir...........sonrası için okyanus ötesine sevgiler...........

    YanıtlaSil
  19. Atatürk'ün daha fazla istismar edilmesinin önüne geçilmelidir ve CHP kapatılmalıdır. FETÖ'nün yanında duran, terörist Demirtaş'a selam çakan CHP kapatılmalıdır. Amerikalı düyun-u umumiye danışmanlarını ekonomik-siyasi referans alacağını açıklayan CHP kapatılmalıdır. Sadece kapatılmamalı, yöneticileri Atatürk mirasına ihanetten yargılanmalıdır.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil