ATATÜRK GERÇEKTEN ÖLDÜ MÜ?

Bugün Ata’mızın aramızdan ayrılışının 72. yıldönümü. Yurttaşlarımızın büyük çoğunluğu gibi benim de içimde gurur, üzüntü ve özlemle karışık bir acı var. Geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran, bin yılın devlet adamı ilan edilen bir büyük adam gerçekten öldü mü?

Beden, biyolojik ömrünü tamamladığında ölür. Ruh ve yapıtlar ise yaşar. Ruhun, aklın insanlık için yarattıkları ölümsüzlüğe ulaşırken yüzyıllar boyunca toplumlara yol gösterir.

Yok oldu denilen bir ulusu; şanlı, büyük bir kurtuluş mücadelesiyle yeniden tarih sahnesine çıkaran O’dur. Emperyalist saldırganlığa dünya üzerinde ilk “Dur!” diyen bir mazlum ulusun lideridir O.

Ülkemizin dört bir yanında sayılamayacak kadar yapıt bırakan bir önderin ölmesi olanaklı mıdır? İş bilmez iktidarların tüm hoyratlık, savurganlık, mirasyedilikle yok etmeye çalışmasına karşın; hala ülkemizin dört bir yanında fabrika bacaları tütüyorsa bu O’nun eseridir. Yoksulluk içindeki bir halkın dişiyle tırnağıyla oluşturduğu ekonomik mucize O’nun önderliğinde gerçekleşti.

Yüzyılların süren ihmalleriyle her alanda geri bıraktırılmış bir ulusu, cehaletten kurtarandır O. Eğer ülkemizin dört bir yanında, en ücra köylerindeki okullarda çocuklarımızın mutluluk şarkılarını duyuyorsak bu O’nun sayesindedir.

Yurdun dört bir yanındaki yurttaş, okuma yazma öğrenmişse, dünya çapında bilim, kültür, sanat adamlarımız varsa bugün, bütün bunlar O’nun eğitim devriminin sonucudur.

İslam ülkeleri arasında her bakımdan en gelişmiş toplumsa Türkiye, bu onun yapıtıdır.

Eğer bugün yurdun dört bir yanında türküler söylenip halaylar çekiliyorsa O’nun sayesindedir. Horonlarda, barlarda, çiftetellilerde, zeybeklerde, bengilerde, baraklarda, bozlaklarda, uzun havalarda, ağıtlarda hep O vardır.

Şimdi kalkıyor birileri “Atatürk öldü.” diyor. Atatürk hiç ölür mü? Çanakkale’nin top sesleri susar mı? Anafarlar’daki, Conkbayırı’ndaki hücum naraları silinir mi gökyüzünün sonsuzluğundan? Sakarya’nın, Dumlupınar’ın çorak toprağından kim silebilir O’nun kahramanlıklarını?

Kulun, birey olması O’nun düşüncesidir. İlk kez halkla devletin arasındaki engel O’nunla kalktı. Yüzyıllardır ilk kez bir devlet yöneticisi, ülkemizin kentlerini, kasabalarını, köylerini ziyaret ediyordu. İşte O, Mustafa Kemal Atatürk’tü. Siz, otuz altı Osmanlı padişahından birisinin yurt gezisi yaparak yurttaşlarla sohbet edip dertlerini dinlediğini duydunuz mu? Siz kralların, padişahların, yüksek duvarlı saraylarda ne yiyip ne içtiğini bilen bir halka rastladınız mı? Ama Atatürk’ün sofraları da gönlü de hep halka açık olmuştur.

Eğer O’nun hazırlattığı, mimarı olduğu 1924 Anayasası’nın hemen hemen tüm maddeleri, Venezüella’nın yeni anayasası olarak kabul edilmişse bundan ancak gurur duymak gerekir. Hugo Chavez, değişik etnik kökenlerden gelen halkının ulusal bütünlüğünü korumak ve onları çağdaş bir toplum haline getirmek için Atatürk’ün düşünce ve uygulamalarından yararlanıyor. Bizim ülke yöneticilerimiz de küresel reçetelerden ve cemaat liderlerinden. Küba’da, Şili’de Mustafa Kemal’in büstleri varsa nedendir acaba? Bugün Yeni Dünya’nın güneyinde antiemperyalist sol hareketler, uyguladıkları sisteme “Latin Amerika Kemalizmi” adını veriyorlarsa Atatürk ölür mü?

O’nun ölümünden yıllar sonra Cezayirli bağımsızlık savaşçıları, Atatürk’ün fotoğraflarını göğüslere takarak Fransızlara karşı utku kazanmışlarsa O ölür mü?

Atatürkçülük, yeryüzünün en kalabalık ülkesi Çin’de zorunlu ders olarak okutuluyorsa böylesi bir dünya lideri ölür mü hiç?

Yıllardır ülkemizde O’nu öldürmek istediler. Yapıtlarını ortadan kaldırarak ya da onları içini boşaltıp anlamsızlaştırarak unutturmaya çalıştılar her şeyi. Kişisel çıkarlar, ulus çıkarlarının önüne geçirildi, gaflet çoğaldı. Ama tüm bunlara karşın O, hala yurdun dört bir yanında olduğu gibi dünyada da yaşamayı sürdürüyor.

Yeryüzünün her kıtasında yaşamayı sürdüren bir lider ölebilir mi? O’nu öldürmeye Ortaçağ artığı bir güruhun gücü yeter mi?

Her sabah uyandığınızda çevrenize dikkatlice bakın, ne göreceksiniz? O’nun, her baktığınız noktada var olduğunu, her cisimde yaşadığını ve ulusunu yaşattığını.

Evet, sizce Atatürk gerçekten öldü mü?

Adil Hacıömeroğlu
10 Kasım 2010

Not: 11 Kasım 2010 tarihli Haber Doğu Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

17 yorum:

  1. Dün olduğu gibi bugünde Atatürk düşmanları olacaktır.Dün nasıl bir Atatürk çıktıysa bu milletin içinden yine bir Atatürk çıkacaktır.Yani bu milletin başından hainler de Atatürk'ler de eksik olmayacaktır.Saygılarımla.Refik ŞENOL.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Adil Bey,

    Belki şekilci bir açıklama olacak ama bugün Yılmaz Özdil'in yazısını okudum çok hoşuma gitti. Şöyle diyor; Mustafa Kemal hala yaşıyor ve gençlerin kollarına döğme ile imzasını atmaya devam edyor. Tabi bu işin şekli kısmı. İşin duygu kısmına baktığımızda ise şöyle bir durum ortaya çıkıyor. O gençler sevgililerinin adını yazacaklarına Atatürk'ün imzasını vücutlarına kollarına yazdıracak kadar Atatürk'e bağlılar. Gelecekten ve gençlerden hala ümitliyim.
    Sevgi ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  3. TÜRK ULUSUNUN UNUTULMAZ MİMARI HER ZAMAN İÇİMİZDE YAŞIYACAK VE YAŞATILACAKTIR.ZİRA,EN BÜYÜK YOL GÖSTERİCİMİZ,BUGÜN DE YARIN DA SEVĞİLİ ATAMIZDIR BİLİNE.SAYĞILARIMLA.MEHMET ORAN.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel anlatmışsınız ...Atatürk düşünen beyinlerde ölmedi...TURGAY UYGUR

    YanıtlaSil
  5. Hangi filazof unutulmuş ki Atatürk unutulsun ki Atatürk Türk Milletin vazgeçilmez ölümsüz aşkıdır.Ülkemize yaptıkları,vatan kurucumuz Türkçe'mizin mimarı nasıl unutulur.Bu günkü Türkçe komuşmamızı bile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz.Unutulmayan ve unutulmayacaklar asla ölmemiştir.Türkiye'nin Kalbidir Atatürk,tüm yurtseverlerin kalpleri çarptığı sürece bu kalp sonsuza kadar yaşayacaktır.

    YanıtlaSil
  6. dünyadaki çoğu ulusların gönlünde ölümsüz olan; büyük komutan,büyük sıtratejisyen,büyük siyasetçi,aydın,özgürlükçü deha insan ATATÜRK malesef bizim toplumda yok edilmeye çalışılıyor. bu ne yaman çelişki!!1

    YanıtlaSil
  7. Atatürk'ü unutmanın,unutturmanın çok revaçta oldugu bır donemden geçıyoruz.Ama bu çabaları boşuna olacak..Atamız ölmedi,O ebediyyen kalbımız carptıgı surece sonsuza kadar yaşayacaktır..bundan kımse kuşku duymasın..boşuna sevinmesin!!!!!!

    YanıtlaSil
  8. Tüm Kemalistler, yüreklerinin, bilinçlerinin sınandığı zor günlerden geçiyor. Ancak unutmayalım, bugün Ata'mızın sağlığında yaşayan devrimcilerden sayıca daha kalabalığız. Yapmamız gereken nitelik olarak daha fazla olabilmek. Ne mutlu Türküm diyene!

    YanıtlaSil
  9. Sayın Hacıömeroğlu,bÜyük Atatürk'ün her yönüyle o kadar güzel anlatmış ki bizlere söyeleyecek söz kalmış,eline diline beynine sağlık sağol varol sevgili kardeşim bile 1938in 10 kasımından beri bir gün olsun Atatürk'ümüz aklımından çıkarmadık varlık nedenimiz o,nasıl unuturuz,Atatürk'ü dünya unutmadı ki biz unutalım Unutturmak için çalışan vatan hainleri yok mu var ama unutulmamalı ki Atatürk'ü unutmuş olanlar insanlık niteliklerini yitirmiş hayvanlaşmış yaratıklardır

    YanıtlaSil
  10. SABAH GAZETESİNDE MEHMET BARLAS ŞÖYLE DİYOR:GANDİ VE ATATÜRK GÜNCEL SORUNLARA ÇARE ÜRETEMEZLER.BEN MÜNASEBETSİZLİK DEDİM.İLK KURŞUNDA YENİ CHP YE GÜNCEL GLOBALİZMİN NEOKEMALLERİ DENİYOR.SOROS VAKFIYLA İLİŞKİLENDİRİLİYOR.EVET ATATÜRK BİR KADRO DEVRİMCİSİYDİ VE BAZI KADROLARI YETİŞTİRMEK İÇİN BOLŞEVİKLİK İÇİN SOVYETLERE GÖNDERİRKEN ,GASPIRALIDAN BAŞLAYAN YENİ TÜRK ALFABESİ VE YAZININI GÖRMÜŞ,KAPİTALİZMİN ÜRÜNÜ İMTİYAZ VE KAPİTÜLASYONLARA KARŞI KURTULUŞ SAVAŞI VERMİŞTİ,İKTİSAT KONGRESİNİ CUMHURİYET İLANINDAN ÖNCE TOPLAMIŞTI.AMA O SOSYALİSTİM YADA KAPİTALİSTİM DEMEDİ.OSMANLIDA TÜRK HALKININ BÜTÜNLÜĞÜNÜN GADRE UĞRADIĞINI HAYKIRARAK SINIFSAL BİR SOSYALİZMDEN ÖTE HALKININ ZENGİNLEŞMESİ VE YÖNETİMSEL ERK OLABİLMESİNİ SAVUNAN CUMHURİYETİ ÖNGÖRMÜŞTÜ.YENİ DÜZEN,CUMHURİYET,HALKÇILIK,MİLLİYETÇİLİKLE ULUS YARATMA VE BAĞIMSIZLIKÇI POLİTİKALARIYLA SALTANATI KALDIRMIŞ VE DEVRİMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ.HALKOYUYLA YAPMADI TÜM BUNLARI.BİRAVUÇ İNANMIŞ KADROSUYLA GERÇEKLEŞTİRDİ.ŞİMDİ ÇOK DAHA GENİŞ BİR KADROYA SAHİP DEVRİMCİ VE LAİK YAŞAM TARZI MAALESEF MEŞRUTİ KRİZLERİNİ YAŞIYOR.OSMAN BEY DE 1299-1305 OSMANLI İMPARATORLUĞUNU KURDU ,KURUCUYDU.FATİH SULTAN MEHMET İSTANBULU ALDI VE ÇOK KÜLTÜRLÜ İMPARATORLUĞU GETİRDİ.KANUNİ KANUNNAMELERİYLE ÜNLÜ İMAR PROJELERİYLE DÜNYA ÇAPINDA Kİ YÜKSELMECİLİĞİ SAĞLARKEN , ÇAĞINI YAŞATAN VE DAMGA VURAN LİDERLERİYLE OSMANLIYI YAŞATTILAR 600 YIL.MUSTAFA KEMAL DE YENİ CUMHURİYETİ KURAN VE ESERLERİYLE HERGÜN HERŞEYDE GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKSADA PEKÇOĞUNA HEYKELLERİ DAHİ BATAR OLDU.ATATÜRK KADAR DİRAYETLİ,İLERİYİ GÖREN ULUSUNU SEVEN VE SOSYO EKONOMİK GELİŞME VE DÜZEN ÖNEREN KADRO VE LİDERLER YETİŞTİREMEDİĞİMİZ SÜRECE ,GÜNCEL SORUNLARI AŞAMIYAN PARTİLER ,FİKİRLER VE LİDERLER ATATÜRKÜ YOKEDERLER.KORKUM VE KUŞKUM ATATÜRKÜN MEHDİ OLARAK MAVİ GÖZLÜ YENİDEN DİRİLMESİ VE GELMESİ DEĞİL.ONU AŞACAK VE KUŞAĞI İLE ÇAĞINA DAMGA VURACAK AKIL VE LİDERLE BİLGİ GEREKSİNİMİMİZİN EKSİKLİĞİDİR.ASLOLAN.MEHMET SEZER ZİR.YÜK.MÜH.

    YanıtlaSil
  11. Atatürk ölmedi, sadece öldürülmeye çalışılıyor.Bugün haberlerde, halk akın akın Ankara'ya Anıt Kabir'e gitti, Ata'sına olan borcunu ödemek,dua etmek, şükran duygularını belirtmek için.Ben orada olmadığıma bugün her zamankinden daha çok üzüldüm.Kızımla ağlayarak izledik haberleri.İnsanlar yollarda,9'u 5 geçe selam durdu, saygı duruşunda bulundu.Yılda bir kez, 1 dakika, çok mu?Bugün geçmiş yıllardan daha farklıydı,daha kalabalık, daha yığınsaldı.Bu milletin kalbinden onu söküp atabilmek çok zor.Beyhude uğraşıyorlar Adil Bey...Ben, siz,onlar varken ve hala yurdumun dağ köyündeki tozlu kahvesinde, duvarda Atatürk resmi varsa, unutturmak çok zor.Esen kalın!....

    YanıtlaSil
  12. Aydın CİVCİK10 Kasım 2010 23:55

    Dostum ; Adil Adalet Hacıömeroğlu ;çok içten , gerçekleri haykıran ve okuyanları duyğulandıran yazın okudum .ATATÜRK hiç ölürmü ,onu senin benim gibi milyonlarca seveni var olduktan sonra . İnsanlar ölür , oda Öldükten sonra onu hatırlayanı olmazsa işte o zaman ölür.Atatürk aramızdan ayrıldı amma o ölmedi. Çünkü Atatürk ün düşüncesi ,yapıtları,yaşam tarzı, yetmiş iki senedir çoğalarak benimseniyor canlılığını devam ettiriyorsa ATATÜRK ün öldüğünü söylemek bunlardan bi haber olmaktır. Evet bazıları öyle zanediyorlar ATATÜRK öldü . Aslında ölmüş olanlar bu canlılığı ve yaşananları göremeyenlerdir. Evet onlar biyolojik olarak var olabilirler amma , onlar yaşayan ölülerdir. Onların varlıgını bir avuç çıkarcılar bilir.Yazınızda da belirttiğiniz gibi eğer A T A T Ü R K dünyadaki emperyalist savaşçıların önderi ve halen tek lideri olarak biliniyor , birçok ülkelerde okutuluyor ise ATATÜRK ölemez , insanlar tarafından hep yaşatılır , yaşar. Buda ATATÜRK ün yaşadığının ve yaşayacağının kanıtıdır. Her nekadar insanları kalbinden ve beyninde ATATÜRK sözcüğünü silmek isteselerde ,insan DNA sına işlenen bilgiler silinemez . Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü isteselerde öldüremezler. Dünya var oldukça yaşayacaktır.

    YanıtlaSil
  13. Çok değerli hocam,
    O kadar güzel anlatmışsınız ki üzerine eklenecek bir şey gelmiyor aklıma... Biz Atamız'ın Türk istikbalini emanet ettiği Türk gençliği olarak onun sevgisini yüreğimizde, düşüncelerini ise beynimizde taşıyoruz. Şahsım adına her zaman O'nun olmasını istediği çağdaş, laik, ilke ve inkılaplarına bağlı Türk kızı olmaya çalışıyorum. O'na karşı görevlerimi bir nebze olsun yerine getirebilmek için de elimden gelen her şeyi yapıyorum. Mustafa Kemal'i unutturmaya çalışanlar, yerine geçmeye çalışanlar elbette ki var, yok değil. Ancak, zamanı geldiğinde onlar da tıpkı Yunanlılar gibi geldikleri gibi gidecekler... Mustafa Kemal'i ve onun vatanımız için yaptıklarını unutmadık, unutturmayacağız!

    Ece Dedeağaçlı

    YanıtlaSil
  14. Değerli açıklamalrınız için teşekkürler hocam..

    YanıtlaSil
  15. DEVRİMLERİ VE SÖZLERİ İLE VAR OLDUĞUMUZ SÜRECE NESİLDEN NESİLE DÜŞÜNCELERİMİZDE YAŞAYACAK.

    YanıtlaSil
  16. Atatürk demek,akıl demek,ilim demek,insanlık demek,kul köle degil,vatandaş demek,
    araştıran,dogruyu bulmada,her kaynaktan
    yararlanan,vasıfların,bileşkesi demektir.

    YanıtlaSil
  17. Eric Edelman(ABD'nin eski büyük elcisi, CIA ajanı )bağlı olduğu araştırma şirketinin yaptığı çalışmaları,aynı şirkette çalıştığı iş arkadaşının eski generallerden birinin damadı olduğunu us'umuzdan çıkarmadan dikkatlice olan biteni izlemeli...yiz.
    Son zamanlarda medyada sıkça gündeme gelen ABD’nin AKP hükümetinin İran ve İsrail ile ilgili tutumu nedeniyle rahatsızlık duyduğu, bu nedenle ABD ile uyumlu bir CHP’yi destekleyebileceğine ilişkin yazı ve yorumlar oldukça dikkat çekici gelmiyormu size..?

    Türkiye Cumhuriyetini böylesi korkunç bir uçuruma yuvarlayan dış güçlerin timsah gözyaşlarına bakar mısınız?

    Günaydın,ülkemin güzel insanları.

    Yeni mi fark ettiniz olan bitenleri. Ne oldu da durup dururken at değiştirme ihtiyacı duydunuz? Oysa ki dere geçerken at değiştirilmez biliyorsunuz.

    Yoksa AKP’ye, “Sözümüzden dışarı çıkarsan CHP’ye destek veririz” mesajı mı veriyorsunuz?

    Bu haber ve yorumlar CHP’deki “İkinci Cumhuriyetçi” dönüşümün (metamorfoz) dış dinamiklerini göz önüne seriyor.

    CHP’nin Cumhuriyetçi, Kemalist, Altı Ok ilkelerini benimseyen tabanı ve örgütleri tırpanlanacak, küresel işbirlikçi, postmodern, neoliberal bir yapılanma ile ABD/AB emperyalist sisteme eklemlenmesi sağlanacak.

    CHP’ye iktidar yolu açılacak. Uyusun da büyüsün ninni, tıpış tıpış yürüsün ninni. Cumhuriyet mitinglerine akan CHP’nin gerçek tabanı yüzbinlerin

    “Ne ABD, Ne AB, Tam Bağımsız Türkiye!” haykırışları bastırılacak, CHP düzenin dümen suyuna sokulacak.

    Bakın küresel efendilerimiz AKP’yi azarlıyor, CHP’ye yol açıyor diye zil takıp oynayacak yeni CHP’ye destek veren yeni mütareke aydınları.

    MHP’nin oyunun dışına itildiği, BDP sosuyla zenginleştirilen AKP/CHP ikili sisteminin ince ince tezgahlandığı yeni dönem kurgusuna tanık oluyoruz.

    Bir sosyal mühendislik laboratuvarında Türkiye dış güçlerin plan ve programıyla yeniden biçimlendiriliyor. Oyunun amacı açık seçik görülüyor. Irak’taki operasyonun ABD ve müttefiklerine bedeli oldukça ağır oldu.

    Şimdi Türkiye için kansız, savaşsız bir bölme, ayrıştırma, parçalama operasyonu devreye sokuluyor. Türkiye Cumhuriyeti tasfiye ediliyor.

    Anadolu Türk-Kürt İslam Federasyonu tezgahlanıyor. ..”

    Yada yeni '' Osmanlı Federasyonu'mu demeliyiz....?

    Haydi hayırlısı asıl tartışmamız gereken yere geldik.

    Yani; zurnanın zırt dediği deliğe...

    Sevgi Kazanacak

    YanıtlaSil