YA, TERSİ OLSAYDI?

11 Aralık gecesi İstanbul Fatih’te yeni evli çift kurşunlanarak öldürüldü. Çiçeği burnunda âşıklardan Zekeriya Müslüman’dı, Sonay ise Hıristiyan. Evliliği kızın ailesi onaylamamıştı. Kızın ağabeyinin kilisede nikâh kıyılması isteği gelin ve damat tarafından reddedilmişti. İşte, bu nedenle canlarına kıyılmıştı yüreği sevgi dolu gencecik iki insanın. İki kurşun, mutluluk hayalleriyle çarpan iki yüreği sonsuza dek durdurmuştu.

Aşk odunun yakıp tutuşturarak bileştirdiği iki yürek, dinsel tutuculuğun inadına yenik düştü. İki damla kan olup toprağın bağrında çiçek oldu sonsuza dek.

İkinci olay Mersin’de, bir barda türkü söyleyen Sarp Öztürk’ten. Müşterilerden biri Kürtçe şarkı söylemesini ister. Sahnedeki türkücü, Kürtçe bilmediği için bu isteği yerine getiremez. Bu yanıt, Sarp’ı alıp götürür aramızdan. Elinde bağlaması, dilinde türkülerinden başka gücü olmayan Sarp bir daha sahnelerde olmamak üzere uçar gider sonsuzluğa.

Sarp’ın kanı, ekmeğini kazandığı sahneye akarken ezgileri ise dinleyenlerin kulaklarında bir anı olarak kaldı. Toplumu dil, kültür, etnik köken tartışmalarıyla sürekli geren, ayrıştıran, çatıştıran siyasilerimize Sarp’ın çocuğunun, eşinin ve yakınlarının gözyaşını dindirmek için “Ne yaptınız?” diye sormak hakkımız değil mi?

21 Aralık gecesi Pınar Karşıyaka basketbol takımı, Kıbrıs Rum kesiminde Apoel takımıyla yaptığı maç sonrası ortalık cehenneme döndü. Oyuncularımız ve teknik heyet, canlarını zor kurtardı. Bu, spor sahalarında gördüğümüz holiganizme benzemiyordu. Irkçılık, intikam kokan bir şiddet vardı orada. Türkiye’ye, Atatürk’e yönelik hakaret cümleleriyle saldırıyordu yüzleri maskeli sözde sporseverler. Güvenlik güçleri ortalıkta görünmüyordu. Oyuncularımızdan Burak bir Rum polisinin sözlerini şöyle aktarıyor: “Bugün sizi burada koruyorum yarın ailemin, kapımın önüne gelecekler ve neden sizi koruduğumu bana soracaklar, bunun hesabını vermek zorundayım." Bu ilk değil, daha önce de bu tarz olaylar çok oldu komşuda.

Bir diğer olay da İstanbul’un Başakşehir İlçesi’nin Şahintepe Mahallesi’nden. 26 Aralık gecesi yüzleri kar maskeli yaklaşık yüz kişi cem evine taşlarla saldırdı. Üç yurttaşımız yaralandı. Cem evindeki Türk bayrağının indirilmesini istemiş bölücü örgüt yandaşları. Ülkemizde birden çok bayrak isteyen bölücüler, ay yıldızımıza tahammül edemiyor. Provokasyon kokan bu tür eylemlere dikkat!

Ya, yukarıda anlattığım olayların tersi olsaydı, ne olurdu? Anlı şanlı basınımızın çokbilmiş kalemleri, gazetelerinde neler yazar; sözde aydınlarımız nasıl yorumlar yaparlardı ekranlarda? Bütün bu olayları Cumhuriyet’imizin kuruluş felsefesine bağlar, oradan da yeni Ergenekoncular yaratırlardı. Demek ki Allah korumuş bizi!

Son yıllarda küresel desteklerle toplumumuz, keskin bir eleştiri bombardımanına tutulmakta... Her kötülüğe, olumsuzluğa değerlerimiz ve devlet biçimimiz neden olarak gösterilerek haksız eleştiriler yapılmakta. Tarih boyunca meydana gelen tüm anlaşmazlıkların, olayların suçlusu hep biz gösterildik. Topraklarımız üzerinde boy atan bin bir renkteki kültürel çeşitliliği yok etmek, parçalamak için birileri elinden geleni ardına koymuyor, her fırsat değerlendiriliyor. Çoğu zaman pireler, ustalıkla deve yapılıyor.

Bu olayların mağdurları, bir masumiyet edebiyatı yaratarak siyasal çıkar peşinde değiller. Kimsenin aklına sinekten yağ çıkarmak gelmiyor.

Adil Hacıömeroğlu
27 Aralık 2010

Not: 31 Aralık 2010 tarihli Kent Yaşam Gazetesi’nde yayımlamıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

11 yorum:

  1. İNSAN ÖLDÜRMEK İNSAN CANINA KASTEDMEK ÖNCELİKLE HAYVANİ BİR DUYGU. ÜLKEDE HUZURU KAÇIRMAK VE ÜLKEMİZİ BÖLÜP PARÇALAMAK İÇİN ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPAN DİŞ GÜÇLERİN KENDİLERİNDE OLUŞAN BU TÜR DAVRANIŞLARI NASIL ÜZERİNİ KAPATTIKLARINI SON BASKET MAÇINDA GÖRDÜK ÜLKEMİZ İNSANLARININ BU TÜR PROVAKASYON VE KIŞKIRTMALARA KAPILMAMASI DİLEĞİ İLE İYİ ÇALIŞMALAR DİLİYORUM

    YanıtlaSil
  2. AYNI OLAY BOŞNAK SIRP ÇATIŞMASINDA DA YAŞANDI.EVLİ BİR ÇİFT KÖPRÜ ÜZERİNDE KALDI.ARTIK NE SIRP NEDE BOŞNAKTILAR.İŞTE SEVGİ HERŞEYİ AŞAR DENSE DE:BAZEN AŞAMIYOR.EVLİLİK,İŞ,DEVLET OLMA ERKİ BİR ANLIK AŞKLA OLMUYOR.GETİRİSİ,GÖTÜRÜSÜ,KÜLTÜREL TERCİHİ,YAŞLILIĞI,AİTOLMA BEDELİ,MEZARI VELHASIL HERŞEYİ ÇETREFİLLİ DE OLABİLİYOR.KOŞULLAR,ÇEVRE,AİLE,KÜLTÜR,HUY BİRLİKTELİKLERİ DAHA ANLAMLI KILABİLİR YAŞAMI.ACELE ETMEMEK YADA KATLANMAK GEREKECEKTİR HERŞEYE.KERŞKE HERŞEY BU KADAR MASUM OLABİLSEYDİ YADA KALABİLSEYDİ?

    YanıtlaSil
  3. TABİİ Kİ SORMAKTA GEREKİR. YA TERSİ OLSAYDI? İŞTE O ZAMAN ORTAMI GERENLER NE HİSSEDERDİ BİLMEM AMA HEPİMİZİN İÇİNİN YANACAĞI MUHAKKAK. BELKİ BUGÜN BİR KISMIMIZIN YÜREĞİ YANIYOR. BU DA FAZLA GÖZE ÇARPMIYOR OLABİLİR. AMA BİZ GENE DE ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSEK KARDIR DEYİP OLUMLU GÜZEL BİR ROTADA YÜRÜYELİM DERİM. SAYGILARIMLA. MUZO

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Adil bey her zaman ki gibi harika bir yazı....tüm dünyanın gözü tabi ki üzerimizde her bakımdan ....konum olarak ülkemizin yeri,zenginlikleri göz ardı edilemiyecek kadar önemli ,her bakımdan çok önemliyiz adete bir köprüyüz....kültürel olarakta ,inanç olarakta bunu Mardin'de görmekteyiz......bazen arada bunu bozmak isteyenler çıkabiliyor....ama bizler bu oyunlara gelmemeliyiz.....her zamankinden daha çok birdelik olma zamanı...daha çok yapıcı olmalıyız....bu ülke birçok inançları saygıyla taşıyabilir.....insanlık bunu gerektiriyor,insanım diyebiliyorsak...eğer 11 Aralık gecesi o sevgiyle birleşen evli çifttin katili insan olabilseydi ......katil olamazdı...evet insanlık diyorum....!Fatma öztürk

    YanıtlaSil
  5. Aydın CİVCİK4 Ocak 2011 00:56

    SEVĞİLİ DOSTUM ADİL BEY. DEĞİNDİĞİN KONU ASLINDA DÜNYAMIZI SORUNU , HEMDE EN ÖNEMLİ ,HATTA DÜNYA SORUNLARININ ÖZÜ. ALLAH , TANRI DERKİ EN KIYMETLİ VARLIGIM , DÜNYA ÜZERİNDE İNSAN OĞLU ,GERİSİ TEFERRUETDIR DİYOR ! YANİ BÜTÜN DİNLERİ İNSANLAR İÇİN GÖNDERDİM DİYOR." ŞÖYLE BİR ÖRNEKLE AÇIKLAMAK İSTERİM BABAM BANA AYAKLARIMIN ÜŞÜMESİN DİYE AYAKKABI ALIYOR , SONRADA AYAKKABI İÇİN BENİ DÖVÜYOR VEYA KÖTÜ DAVRANIYOR." YANİ BENİM İYİLİĞİM VE DAHA İYİ DAHA DÜZENLİ, YAŞAMAM İÇİN GELEN DİN İÇİN BENİ ÖLDÜRÜYOR . BE ADEM OĞLU SEN BU HAKKI KİMDEN ALIYORSUN , ALLAH ZATEN SANA BU HAKKI HİÇ VERMEDİ VEDE VERMİYOR. HEY ADEM OĞLU SEN KENDİNİ ALLAH YERİNEMİ KOYUYORSUN,YOKSA SEN ALLAH MISIN Kİ BENİ CEZALANDIRMA CÜRETKARLIĞINI GÖSTERİYORSUN.İLAHİ DİNLERİ YAYANLARIN , DUYURANLARIN , HEPİSİ BİRBİRİNİ ÇOK SAYĞILI VE HOŞGÖRÜLÜ. SEN NEDEN ONLARIN GÖSTERDİĞİ SEVĞİ VE HOŞGÖRÜYÜ GÖSTEREMİYORSUN. ÇÜNKÜ SEN BİRİLERİNİ ÇIKARLARINI SAVUNUYOR
    BİRİLERİNE UŞAKLIK EDİYORSUN . EĞER Kİ ALLAHA KULLUK ETSEN ,ALLAHIN EN KIYMETLİ VARLIĞI İNSAN OĞLUNA BUNLARI YAPAMAZSIN.SEN ALLAH YERİNE BİRİLERİNİN ÇIKARLARININ SAVUNUCULUĞUNU YAPIYORSUN.DİN ADINA İNSAN OĞLUNA KÖTÜLÜK YAPANLARIN VE ALLAH İLE İNSAN OĞLUNU KORKUTANLARIN DİNDARLIKLARINDAN ŞÜPE EDERİM. DÜNYADA Kİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİ VURĞUNLARI, SOYGUNLARI , CİNAYETLERİ, DİN MASKESİ ALTINDA YAPILMASINI NEFRETLE KINIYORUM.

    YanıtlaSil
  6. Örnek 1.Geçtiğimiz yıllarda ünlü bir oyuncu kızımız karşı komşuda din değiştirerek klisede evlendi , kimsenin sesi çıkmadı . Örnekteki iki genç kliseyi reddettikleri için kendilerince öldürüldü . hangi din daha hoşgörülü...
    Örnek 2. beş , on yıl öncesine kadar eğitim hariç dil sorunumuz yoktu , şimdi dil yüzünden cinayet işleniyor , isteriz ki bu kadarla kalsın .bu hangi dış güçlerin kaşıması sonucudur.Türkçe söylemediği için bu cinayet işlenseydi dünya ayağa kalkardı.
    Örnek 3.Spordaki o yaşananlar bizde olsaydı , ayırmaya çalışan görevliye ailesinin karışacağını sanmadığım gibi , iç ve dış basın tarafından başımıza gelecekleri düşünmek bile istemem .
    Kaleminize sağlık Adil Bey , teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  7. Saygıyadeğer Adil Hacıömeroğlu;
    "Ya Tersi Olsaydı" başlıklı yazınızda güncel konulardan örneklemeler yapılarak "Sevgi üzerine kurulmuş bir evlilik, Kürtçe türkü bilmemenin cezasının infazı ve Sporda bile ırkçılık üzerine kurulmuş saldırganlı...kları" aynı duyarlılıkla kaleme alışınız ve anlatımdaki sadeliğinize söz söyleyecek bir nokta bırakmamışsınız.

    Toplumumuzun da artık bu duyarlılıkta olması halinde çok yol katedilebileceğimizi de biz ilave edelim. Takım tutar gibi parti tutmanın, inancı siyasete bulaştırıp ticari kaygı duyan politikacıların, ırkçılık yaparak insanı yaradana rağmen aşağılayan bu düşüncelerden kurtulmanın yolu insan beyninin aydınlanmasıdır.

    Sözün özü sizin yazınızda mevcut. Bu vesile ile sizlere teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

    Hüseyin EKİCİ
    www.huseyinekici.com.tr

    YanıtlaSil
  8. İçinde kürt ve şiddetin olduğu bu tarz haberleri okuduğumda genelde, kim ne zaman nerede söylemişti veya nerede okumuştum bir türlü hatırlayamıyorum ama, şu cümle geliyor aklıma: "Ezen bir ırkın faşizmi, vicdansızlığın normalleşmesidir. Ezilen bir ırkın faşizmi ise, bu normalleşmiş vicdansızlığı başlangıç noktası alacağından çok daha acımasızdır."
    Konuyu birebir kapsamıyor ama kesiştiği noktalar var. Sadece bu kısmına değinmek istedim.

    YanıtlaSil
  9. İçimizde ki mollalar temizlenmediği sürece din siyasete karıştıkça gerici zihniyetleri yok etmek zorlaşır.İktidarın din sömürüsü yaparak dinciliği körüklemesi tüm bu vahşet olayların tek sebepleridir.Onlar başımıza geldiğinden beri ülkede asayiş bozulmuş gericilik artmıştır.Umarım kendi başlarında patlar kendilerini yok ederler.

    YanıtlaSil
  10. Kuzey'in Kızı8 Ocak 2011 22:51

    Keşke Yunus'umuzun:"Yaradılanı sev;Yaradan'dan ötürü."felsefesini yaşama geçirebilseydik!..
    Teşekkürler Adil Bey...Yazınız her zamanki gibi TAM İSABET!:)

    YanıtlaSil
  11. Umarım Allah bizleri korur. Zira müslümanlığı dillerinden düşürmeyenler bizler kadar hoşgörülü değil.

    YanıtlaSil