YÜZDE KIRK İKİ NE İSTİYOR?

12 Eylül’de yapılan anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesiyle ilgili halkoylamasında yüzde kırk iki hayır oyu verilmişti. Bu konuda birçok yorum ve değerlendirme yapıldı. Ancak yüzde kırk ikinin ne istediği fazlaca irdelenmedi. Başlıktaki sorunun yanıtını vermek için öncelikle bu yüzde kırk ikinin kimler olduğunu bilmek gerekiyor.

Her gün sabahın erken saatlerinde dışarı çıktığınızda, kent meydanlarında hızlı adımlarla işlerine yetişmeye çalışan insanlarla karşılaşırsınız. Kiminin elinde simit, poğaça ya da evde özenle hazırlanmış kahvaltılık; kiminin elinde evrak çantası kadın, erkek yurttaşlar. Çoğunlukla temiz, sade ve düzgün giyimli, toplumsal kurallara uymada özenlidirler. İşlerine geç kalma kaygısını her hareketlerinde görebilirsiniz. Genellikle hepsi iyi eğitimli ve toplumsal sorunlara duyarlıdır. Rüşvet, suiistimal, adam kayırma gibi kavramlar sözlüklerinde yoktur. İş yaşamlarında toplumsal ve kurumsal çıkarlar önemlidir.

Bu kitle; eğitimlerinin, sahip oldukları çağdaş yaşam düzeylerinin Atatürk sayesinde olduğunu bir an bile unutmazlar. Bu nedenle Cumhuriyet değerlerinin korunup yaşatılması onlar için çok önemlidir.

Yüzde kırk iki, cumhuriyet kurumlarının yaşayıp gelişmesinden yanadır. Ulusun birliği, yurdun bütünlüğü onlar için vazgeçilmezdir. Cumhuriyet’e ve ülke bütünlüğüne karşı söz, davranış ve eylemleri hoş görmezler. Bu nedenle de ülke ve ulus birliğinin çimentosu sayılabilirler.

Yurdumuzdaki üretimin büyük bölümünü sağladıklarından yolsuzluklara karşı duyarlıdırlar. Kokuşmuş bir toplumsal düzen, onlar için kabul edilemez. Beleş geçim kaynaklarını bilmediklerinden, emek harcamadan yiyenleri düşman bellerler.

Alın teriyle geçindiklerinden yağcılık, ikiyüzlülük nedir bilmezler. Bu nedenle de doğruları söylemekten çekinmez, gerektiğinde doğrular için savaşmayı da göze alırlar.

Popülist politikacıyı sevmez, halkı kandıranı da cezalandırmayı iyi bilirler. Onları çantada keklik gören siyasetçilere verdikleri dersler ciltler doldurur, ancak okumasını bilene.

Yüzde kırk iki antiemperyalisttir. Hem iç hem de dış sömürü onlar için kabul edilemez. Emperyalist dayatmaları onur kırıcı bulur, tam bağımsızlığı insan ve ulus olmanın onuru sayar.

Atatürk ve devrimleri onlar için dokunulmaz, yaşamsaldır. Bu konudaki aldatmacaları, ikiyüzlülükleri kolaylıkla fark ederler.

İşte, bu nedenlerledir ki yüzde kırk iki, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin sonsuza dek yaşamasını ister; iktidar ve muhalefet partilerine duyurulur.

Adil Hacıömeroğlu
21 Aralık 2010

Not: 22 Aralık 2010 tarihli Kent Yaşam Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımı, http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

17 yorum:

  1. Haklısınız Adil Bey,

    %42 geleceği düşünerek hareket eden %58 ise bugünü yaşayıp bitiren kitle. Tercih onların...
    Zorla "geleceği de düşünün" diyemiyoruz.
    saygılarımla,

    Tanjan ÖZBİLGİ

    YanıtlaSil
  2. Diline,yüreğine,kaleminesağlık.Evet işte gerçek bu.Çağdaş olmak,iç dış sömürüye karşı durmak,Atatürk'ün ilke ve inkilaplarına sahip çıkmak.
    Adil bey,halkımıza bunları anlatmak gerekiyorki,doğru nedir anlayabilsin görebilsin.Kimsenin yalan vaatlerine kapılıp yanlış adım atamasın.Elimden geldiğince bunu çok kişiye okutmaya çalışacağım.Tşk lerimi sunup,hoşçakalın diyorum..

    YanıtlaSil
  3. emeğine sağlık üstadım yaralarımızı saran yazılar okumak yandaş medya yüzünden açılan yaraları sarıyor SAYGILARIMLA..

    YanıtlaSil
  4. İçinde benimde bulunmuş olduğum yüzde kırk iki.. Atatürk sevgisi ile büyümüştürve bilinçlenmiştir,bu toplumu kurtaracak olan gelecektir...ve de en önemlisi Atatürk devrimlerinin ve Türkiye Cumhuriyetinin özgürce sonsuza kadar yaşaması için mücadele edecektir....BİLGEHAN AKTAN

    YanıtlaSil
  5. EMEĞİNİZE SAĞLIK KARDEŞİM.RUHUMUZDA AYNI DALGANIN OLMASI BENİ MUTLU EDİYOR.

    BİRKEZ DAHA KUTLUYORUM.
    SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  6. kaleminize sağlık olması gereken her düşünce,fikir verdiğiniz oranda bulunması gereken özellikler ama biz ne kadar bu özellikleri her kesime yaymaya ulaştırmaya gayret gösteriyoruz acaba.biraz bazı şeylerin arkasına sığınıp kaldıkmı diyorum bu güzel yazı ile öz eleştiri yapma gereğinide hissettim teşekkürler...mehmet şenol

    YanıtlaSil
  7. Adına demokrasi dediğimiz yönetim şekli sadece egemen gücün yani iktidarın onu ne kadar kullanılır hale getirdiği ile ilgili bir durum oldu artık.Sandıktan çıkan sonuca göre sadece evetlermi var yada hayırlar yokmu sayılıyor.Elbetteki öyle değil.Ancak sizin yaşamınızı kolaylaştırmak adına elinizdeki tek araç demokrasi ise ve o da her gün sizin yaşamınızı zorlaştırıyorsa ve birileride çıkıp istediği gibi at oynatıyorsa burada yanlış giden ve yanlışa boyun eğmeyi kabullenmiş bir toplum var demektir.Karşı gelmek ve istediğinizi elde etmek için bir silahlı güce ihtiyacınız var ve siz vatanınızı seviyorsunuz,bunu yapamazsınız.Bu damı nerden çıktı çünkü şu anda demokratik hakları bazı kesimler sadece silah zoruyla alıyor.

    YanıtlaSil
  8. Yazınız baştan sona beni işaret ediyor , her kelimesi doğru . Biz böyle yetiştik , çevremizden , öğretmenlerimizden böyle öğrendik . Bundan sonra da bu değerlerimizden ödün veremem , istesek de başka türlü olamayız. Öğrenme çağında ilk öğrendiklerimiz Atatürk ,cumhuriyet , bu ülkenin ne zorluklarla kurulduğu ve devrimlerdi . Tekrar emperyalistlere teslim etmek varlığımızın inkarı olur ...
    İşte bu yüzden , bu yüzde kırkikiye iyi kulak vermeliler . onlara rağmen birşeyleri değiştirmeye kalkmak büyük hata olur...
    Kaleminize sağlık , teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Aydın CİVCİK22 Aralık 2010 22:32

    KALEMİNE VE DÜŞÜNEN O DİMAĞINA SAĞLIKLAR DİLERİM. BU KONUDA GEREKEN BÜTÜN ÖZELLİKLERİ SAYMIŞSINIZ. BENİM DEMEK İSTEDİĞİM TEK ŞEY, TOPLUMUN YÜZDE ELLİ SEKİZİNİN BU ÖZELLİKLERİ NASIL KAYBETTİĞİ. YÜCE İSLAM DİNİNİ KULLANARAK İNSANLARIMIZI KÖTÜLERE , ARSIZLARA ,HIRSIZLARA PİRİM VERİR HALE GETİRİLMİŞ OLMALARIDIR. HEM MÜSLÜMAN OLACAKSIN HEMDE HIRSIZI ,ARSIZI ,KÖTÜYÜ DESTEKLEYECEKSİN .AKLIM ( beynim, havsalam ) ALMIYOR.

    YanıtlaSil
  10. SAYIN Hacıömeroğlu yüreğinize sağlık bizleri tam anlamıyla dile getirmişsiniz sesimize ses olmuşsunuz Ulusal bilince sahip insanlar vatanına insanına sahip çıkmış korumuştur bu terbiye eğitim ATATÜRKçülüğün kültürüdür...Emperyalistlerin korktuğu ATATÜRKÇÜLÜKTÜR,kültürün çoğalmasI korkutmuştur . bu kültürü yok etmek için kansız terör siyaseti kullanarak yok etmekteler... üstü kapalı politikalarla..Polis devletini karşımıza çıkarmakla baskı ile emperyalistlerin dediklerini uyguluyorlar... Dış borcu olan ülke bağımsız değildir ülkenin milli kaynaklarını sattılar bu siyaset yolu ile yok etmektir terörün savaşın farklı parçasıdır...bir milli değerlerimiz kaldı onurumuz kaldı onuda yok etmek için çeşitli oyunlar tertipliyorlar. Birinci dünya savaşını bilenler, tarih kültürü olanlar bu oyunları gene bozacaklardır...Vatanına Kötülükleri yapanlarda tarihin kara sayfalarında yer alacaktır tıpkı Enver paşa gibi.!NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE F.GÖL

    YanıtlaSil
  11. Her zaman ki gibi doğrularla dolu bir yazı tebrikler Adil bey......evet yüzde kırk iki ne isteyebilir......sadece sonsuza kadar canım ATAMIN ilke ve devrimleri doğrultusunda .....ATATÜRK TÜRKİYE'SİNDE ödün vermeden yaşamak......

    YanıtlaSil
  12. Adil bey elinize, yüreğinize sağlık. yazınızda gerçekleri çok güzel dile getirmşsiniz. Bu hayatta Atamızın ilkeleri bize önderlik etmiştir. Onun yolundan yürümeye devam edersek kurtuluruz. Ülkemiz başka yönlere çekilmeye çalışılıyor. Bu vatan bizim. Ne Mutlu Türküm Diyene.

    YanıtlaSil
  13. Yazarımız herzamanki gibi yüreğimizden geçeni söze dökmüş. Her an düşünüp üzerinde durmadan ertelediğimiz, geçtiğimiz konular bunlar. Adil Bey'e teşekkür ederiz. MUZO

    YanıtlaSil
  14. Gerçekleri yazan kaleminizi ve o güzel yurtsever yüreğinizi tebrik ediyorum hocam..
    Başarı dileklerimle..
    Saygılar.. Selamlar..

    HÜSEYİN ÇUBUK

    YanıtlaSil
  15. Sen, Seni seveni görmeyecek kadar körsen, O da sana sevgisini söylemeyecek kadar gururludur işte...
    YUKARIDAKİ ALINTIDA GERÇEK VE HAYAL ARASINDAKİ AŞK TERCİHİ YANLIŞLIKLARI VARDIR.HANİ HEP ELEKTRİKTEN DEM VURULUR YA?NEYSE.AŞKLA,MANTIK ARASINDAKİ FARKLILIK ,YA KENDİNİ ANLATAMAYIŞ YADA ŞEYTAN TÜYÜ?GİDER BİR ÇULSUZA,HIRSIZA SONUÇTA HÜSRAN,.....

    YanıtlaSil
  16. Konsantre %42. Vatanın geleceğini düşünen... Ama diğer %58 in içinde sadece cebini düşünen ve çeşitli çıkarlar peşinde koşan...

    YanıtlaSil
  17. Şeçım hakkı kendı öz iradeleri ile ise,sözüm yok ama beyinlerini kiraya vererek oy verıyorlar ise,çok tehlikeli sürecin içindeyiz demekki,derim..hile ve desise geri dönüşü olmayacak tehlikelere atar ki Vatanı,vebalini hepimiz çekeriz maazallah..
    meral tice

    YanıtlaSil