UĞUR MUMCU’YU ANARKEN


Uğur Mumcu adını, ilk kez duyduğumda ortaokuldaydım. 12 Mart darbesinin baskıcı günleriydi. Devrimci gençlik önderlerinin sokaklarda avlandığı, “Solcuyum.” diyenlerin hapishanelere doldurulduğu günlerdi. İşte, bu dönemde bir gün Uğur Mumcu’yla birlikte birçok aydının tutuklandığı haberini radyodan duydum. Bir gün sonra da bir ulusal gazetemizde konuyla ilgili haber vardı. O günlerde, 12 Mart rejiminin mağdurlarıyla ilgili haber ve fotoğrafları keserek bir dosyada toplardım. Böylece Uğur Mumcu haberi de Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve arkadaşlarının haberlerinin bulunduğu dosyamdaki yerini almış oldu.

Daha sonra Mumcu’nun Yeni Ortam'daki yazılarını okumaya başladım. Artık liseye başlamıştım. Solun yükselişe geçtiği, gençliğin ülke ve dünya sorunlarını hararetle tartıştığı yıllardı. Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet’te yazdığı yıllarda da okuruydum, kısa bir süre Milliyet’te yazdığında da.

1980 öncesi solun hatalarını gören bir kalemdi Mumcu. O dönemde terör, siyaset ve mafya ilişkilerini çözmüştü. Solcuların bir bölümü Mumcu’yu MİT ajanlığıyla suçlarlardı. Benim ağırıma giderdi bu durum. Zaman zaman arkadaşlarımızla bu konuda sert tartışmalar da yapardık. Kimileri de onun KGB hesabına çalıştığını söylerdi. Ben de ülkemizin birçok yurtseveri gibi onun Türkiye için çalışan, mücadele eden, özveride bulunan birisi olduğuna yürekten inandım. Her sabah gazeteyi aldığımda ilk okuduğum yerdi onun köşesi. Gözlem’i okuduktan sonra manşetlere ve diğer köşe yazılarına bakardım. Çünkü hep heyecan ve merak vardı içimde. “Acaba bugün hangi gerçeği açıklayacak, hangi bilinmezi bize öğretecek, hangi karanlık noktaya ışık tutacak?” diye sabırsızlanırdım.

12 Eylül’ün karanlık günlerinde, yasaklı Bülent Ecevit’le kendi köşesinde yaptıkları “sosyal demokrasi” konulu tartışmalarını unutmak mümkün mü? 12 Eylül’ün siyasal ürünü olan irtica ve bölücülüğün uluslararası kaynaklarını, destekçilerini ilk kez Uğur Mumcu’nun kaleminden öğrendik. Türkiye’nin başına örülmek istenen çorapları bir bir ortaya çıkarıyordu cesur kalemi. Ülkemizin bugününü yıllar öncesinden yazmıştı, bizler uyanalım diye. Duyarsız aydınlar, çıkarcı kitleler umursamadı yazılanları. Siyasetçilerimizse bir adım önünü görmekten acizdi. Günü kurtaran politikalarla yetindiler. Geleceğe yönelik projesi, amacı olmayan politikacı için Uğur Mumcu’nun yazdıkları bir anlam taşımıyordu. Onu, sadece gerçek aydınlar, bilinçli yurtseverler anladı. Ne yazık ki onlar da çoğunlukta değillerdi.

Uğur Mumcu; çıkarcı, ikiyüzlü, soyguncu düzene karşı bir savaşçıydı. Kalemini satmadı. Aklını üç beş soysuza kiraya vermedi. Ülkeyi soyanları, yetim hakkı yiyenleri korkusuzca teşhir etti. Gazete patronlarının iş takipçiliğini, ihale kovalayıcılığını yapmadı. O, Cumhuriyet değerlerinin yaşaması, çağdaş bir ülke ideali, mutlu ve barış içinde yaşayan bir ulusun var olması için çaba gösterdi. Siyasetçiye yağ çekmedi, koltuk ve çıkar uğruna kalem oynatmadı. İnsan olmanın gerektirdiği erdem ve onurdan vazgeçmedi. O aklının, yüreğinin, vicdanının, insanlık ülküsünün, çağdaş değerlerin, inandığı doğruların peşinden gitti.

24 Ocak 1993’te Uğur Mumcu katledildi. Ülkesi için düşünen bir beyin yok edildi. İnsanlık için çarpan bir yürek çarpmaz oldu. Halkının geleceği, ulusunun mutluluğu için bağıran ses susturuldu. Atatürkçü bir nefes soğuk, karlı bir Ankara kışında damla damla kan oldu, toprağı suladı. O kan, Çankaya sırtlarından toprağa karışarak Anıtkabire, Ata’sına ulaştı ve bin bir renkte çiçeğe dönüşerek açtı. O günden sonradır ki Anıtkabir’in ağaçları daha çok göğerdi.

Uğur Mumcu ve birçok aydınımızın, faili meçhul cinayete kurban gittiği söylenir kamuoyunda. Yanlış bir görüş bu. Bir olayın failini mi bulmak istiyorsunuz? O olayın sonucunun kime ya da kimlere yarar sağladığına bakmalısınız. O zaman görürsünüz failleri. Bu nedenle Uğur Mumcu ve katledilen diğer Atatürkçü aydınlarımızın failler bellidir. Ne yazık ki o failleri yargı önüne çıkaracak siyasal irade yoktur.

Küresel baskıların, oyunların, yönlendirmelerin ülkemiz üzerinde yoğunlaştığı günümüzde Uğur Mumculara o kadar çok gereksinmemiz var ki… Bu örnek insanı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ona karşı olan borcumuzu ödemek için yapacağımız tek şeyse erdemli ve yurtsever olmak.

24 Ocak 2011

Not: 24 Ocak 2001’de hunhar bir saldırı sonucunda katledilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve arkadaşlarını, şehit edilmelerinin onuncu yılında saygı ve rahmetle anıyorum.

16 yorum:

  1. Celal KURUHASANOGLU.

    Evet bende sizin soylediklerinize katiliyorum Adil Bey.Butun ilerici aydinlari ya ajanlikla ya turk olmamakla yada URSS,ABD,Cin ... taraftari olmakla sucladilar.Bizimde aklimizi karistirdi.O zamanlar iyi donanimli olmadigimzdan.
    Yurekli aydinlar kolay yetismiyor..

    YanıtlaSil
  2. Yüreğinize ve kaleminize sağlık ...Vatanseverlerin yüreğinde hissedeceği bir yazı olmuş ..Atatürkçü Aydınlarızı birer birer kaybetmenin acını yaşadık çocukluğumuzdan bu yana ama her bir kayıpta acımızla birlikte , Uğur Mumucular ve Gaffar Okkanlar olarak geri döndük , çoğaldık 18. ve 10. yıllarında aramızdan ayrılmalarının ama kalplerimizde ve hayatımızda yer almalarının nedeniyle saygı ve özlemle, rahmetle anıyoruz....

    YanıtlaSil
  3. ÇOK DOĞRU. GERÇEKTEN DE KİMLERE YARAR SAĞLADIĞINA BAKILMALI. BİR DE BU AJANDI GİBİ YAZILARI UYDURUP YAZANLARIN VEYA SÖYLENTİ OLARAK YARATIP ORTAYA ATANLARIN KİMLİKLERİ VE DE BAĞLANTILARI TAKİP EDİLMELİ. MUZO

    YanıtlaSil
  4. Uğur Mumcu öldürüldü.HERKES KAHROLSUN MOLLALAR KAHROLSUN İRAN DİYE KİTLESELLİKLE HAYKIRDI.Ülkede shp dyp koalisyonu vardı.Aynı koalisyonda madımahı yaktılar.Aydınları yokettiler.Maraş olayları oldu.Amerikancı gladyo dediler,kontr gerilla dediler yada derin devlet.Ajanların kol gezdiği cia,mossat,kgb,savak mit at koştururken hep sol kökenli cesur kalemler yok edildi.Gerçekten tesadüfmüydü yoksa ....siyaset,terör,mafya üçgeninde galip gelenler koalisyonunda sonuç ılımlı islamın ,cumhuriyete karşı rövanşı çıktı.Vurulduk ey halkım unutma bizi deselerde ;namuslu,dürüst,cesur yürekler çoğalsa da etkin yapılmadı.Muhalefet bu soygun düzeninin adını koyamadı,hedefler yok hatta kimse dişe dokunur birşey söylemediğinden olsa bir umursamazlık ki ,çoğunluk günübirlik umutlar ve aldanışlarla hatta giderek yalnızlaşarak unufak edildi.Güçlü muhalefet,güçlüideoloji,güçlü yarınlar yok.Umut yok ama saldırılar korku imparatorluğu yaratarak sinik siyaset,ekonomı-maliye ve hukuku teslim aldı.NE KOYABİLİYORUZ YERİNE BENİ SEÇİN HESAP SORAYIM.BEN DAHA İYİSİNİ YAPARIMIN DIŞINDA O UĞURDA UĞRAŞLERE VERECEKLERE NE SÖYLENİYOR Kİ.KAFALAR KARIŞIK.SOSYALİSTLER BİLE LİBOŞ OLMUŞSA,MARKSİZMLE BÖLÜCÜLÜK EŞTUTULUYORSA HER YURTSEVERİ FAŞİST DİYE GÖRÜYORSAK,ZOR İŞİMİZ.YAŞARKEN FARKLI YAFTALADIKLARIMIZDAN PUT YARATARAK ÖNE ÇIKAMAYIZ.YENİBİRŞEYLER SÖYLEMEK VE YAPMAK GEREK.HATTA SİZİN DEĞİMİNİZLE SANAL-RÜYA ALEMİNDEN YANİ EV-BENİM DEDİĞİM ODA HAPSİNDEN ÇIKMALIYIZ.DA BİRŞEYLER SÖYLEYECEKLERİN VE YAPACAKLARIN MALUM KURUMLARDA OLMASINA GEREK OLMADAN YETKİNLER HERSOKAKTA BULUNAN AMA SUSAN İNSANLARI ARAYIP BULUP KONUŞTURMAZLAR VE YOLA KATMAZLARSA BİRKAÇBİN MESLEKİ POLİTİKACIYLA YALAN YANLIŞ NEREYE KADAR......YÖRÜK

    YanıtlaSil
  5. Uğur Mumcu Ülkenin ne denli zorluklar içinde işgalden kurtarıldığını ve çağdaşlaşmanında bir o kadar zor olduğunu bilen önder aydınlarımızdandı.Bu mücadelenin başarıya ulaşması için yürekten çalışan Mustafa Kemal'in yolunda olmasıda bu yüzden doğal bir tutumdu.Ukalalık olmasın ama geri kalmış toplumlarda aydınlar öldürülerek değil etrafına ışık saçması halinde toplumu aydınlatırlar. 1950'li yıllardan bu yana öldürülen aydınlara bakınız hangi siyasal cizgidedirler? Ölmeleri bizlere neler kaybettirmiştir ortada değilmi? Bazıları onları haddi olmadan lekelemeye çalışsada ,Türkiye'nini bitirilişe götürülmesi için onların yok edilmesinin bu günlere sağladığı getirinin önemide ortaya çıkmış olmaktadır.Biz hala uyutalım jkendimizi masallarla.Kalenin burçlarına kadar sarmişlar bizi Truva atı girmiş kale içine.Zafer sarhoşu değiliz ama sanırım kan uykudayız. Başta Uğur Mumcu olmak üzere anti emperyalist Devrim ve demokrasi şehitlerimiz içimizdedir.Onlara rahat uyuyun diyemeyeceğim. Av. Uğur Efil

    YanıtlaSil
  6. i BU ASLA KAPANMAYAN SOSYAL BİR AYIP.AMA UCU BAŞI BELLİ.YAZILARINIZ BİR HARİKA VE BEN SİZİ SEVGİYLE SELAMLIYORUM.TEK BAŞINIZA İKTİDAR GİBİSİNİZ.AYNI YOLDA,AYNI FİKİRLERDE OLANIN KIVANCINI YAŞIYORUM.SEVGİLER.
    VAHİT AŞCI

    YanıtlaSil
  7. Elinize yüreğinize sağlık.Uğur Mumcu ,Gaffar Okkan ve diğer anti emperyalist yazarlarımızın ,gazetecilerimizin ve hocalarımızın ruhları şad olsun.Rahat uyusunlar çünkü ateşleri giderek mağma haline gelmiş ve artık boğazımızdalar.

    YanıtlaSil
  8. Aydın CİVCİK25 Ocak 2011 00:34

    EVET BÜTÜN SÖYLEDİKLERİNİZE CANİ GÖNÜLDEN KATILIYORUM.
    ÜLKESİ VE HALKINI SEVENLER DAİM EMPERYALİSTLERİN , HERZAMAN BAŞDÜŞMANI OLMUŞTUR.
    EMPERYALİZME VE ONUN YANDAŞLARINA ,İŞBİRLİKÇİLERİNE KARŞI KALEMİ İLE SAVAŞAN VE ŞEHİT OLAN BİR KALEMŞÖRDÜR.
    ASKERİN SİLAH NE İSE YAZARIN , KALEM KALEMİDE ODUR.
    EGERKİ KALEMŞÖRLER KALEMLERİNİ, EMPERYALİSLERİN VE İŞBİRLİKÇİLERİNİN ÇIKARI İÇİN KULLANIRSA VATAN HAİNİDİR.
    NASIL Kİ ASKER SİLAHINI DÜŞMAN ÇIKARINA KULLANDIĞINDA V A T A N HAİNİ OLARAK YARGILANIRSA, KALEMİNİ SATANLARDA V A T A N HAİNİDİR.
    BÜTÜN DEVRİMCİ ,ULUSALCI, VATANI İÇİN ŞEHİT DÜŞEN DEVRİM ŞEHİTLERİNİN , BU TOPRAKLARDA ULU ÇINARLARIN BOY ATACAKLARI İNANCIYLA , SONSUZ SAYĞILARIMLA ANIYORUM. KAHROLSUN İŞBİRLİKÇİLER VE VATAN HAİNLERİ.

    YanıtlaSil
  9. Teşekür ederim Adil bey bizleri güneş gibi aydınlatdığın için emeğine sağlık Uğur mumcuyu hep cumhuriyetde kokudum yaşım geregi ve hep cumiriyetde tanıdıgım en cesur yürekli açık sözlü vatansever yeri gelir solcuların yanlışını söyler fakat bazı solçuyom geçin bazı kesim sürekli mit ajanı derdi fakat o diyen kesime bir bakıyorum bölüçülerle içi içie emperyalizimin ülkemizi kurdugu eli kanlı pkk ya hizmet ederler nasıl solçuluksa bu emperyalizimin sol kanadı bunlar sol bir tane 50 solvar bu neyaman çelişki vatanseverlikmi vatan bölmekmi emperyaizimin işine gelen ve arayıpda bulamadıgı emperyalizimin bölünmüşlük 1983 üçden buyana vatansever ATATÜRKÇÜ leri birbir yok edip ortadan kaldırdılar akp yobazını bugünlere taşımak için bölüçü akpeyi alt yapı hazırlandı geldik bugüne Başta prof Muarem Aksulardan başlayarak uğurmumculara ve bütün atatürkçülere bir bir ortadan kaldırdılar fakat bunların katileri iranı gösterdiler bunların katili ÖZAL fetullah abdulkadir aksu mehmet ağır muhsin yazıco oğlu bunlar çok iyi biliyor bu aydınların katilerini yada kendileri mitin çinideki cia militan polisler ortadan kaldırdı başka kimse olamaz uzmanlık eğitim alan mite baplı cia hesabına çalışan hayinler uğurmuçuları ortadan kaldıran bu saydıklarım kesim hedef şaşırtmak için iranı gösterenler işledi bu çinayeti ozaman yaşım küçükdi fakar herşeyin farkın daydım uğur mumcu yürüyüşünde en önde atatürk resmiyle yürümüştüm duyarlı herkeze selam ve saygılarımı sunarım denizli yetkin otel HÜSEYİN DİNÇ

    YanıtlaSil
  10. Adil bey elinize, yüreğinize sağlık. Yazınız yine harika olmuş. Tüm gerçekler dile getirilmiş. Nur içinde yatsın Uğur Mumcu. Ne yazık ki vatanını sevenler böyle oldu.

    YanıtlaSil
  11. Ben bu yazınıza yorum yapamayacağım boğazım kilitleniyor ,ellerim yazmaz oluyor ve inanın içim kanıyor....Sadece size bir kez daha teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  12. Harika,kusursuz insan nasıl unutulur asla unutulmayacak...rahmetle ,saygıyla anıyorum.....köşe yazılarını heyacanla okur ,onları keser biriktirirdim....çünkü hepsi değerdi...tehdit altında olduğunu bildiği halde ,korkmadan kendi doğrultusundan asla ödün vermedi,halkını aydınlatmak ömrünün sonuna kadar uğraş verdi...UĞUR MUMCU hep var olacak.....nur içinde yatsın....fatma öztürk...

    YanıtlaSil
  13. 12 eylül öncesi solun hataları nelerdir. bu hatalar tekrar ediliyormu?bu konuda uzun bir tartışma yapmak- yazmak lazım.

    YanıtlaSil
  14. Kaleminize sağlık Adil bey ,
    Önce en değerli , en aydınlardan başlandı , bir bir yokettiler.Emperyalist , yeni dünya düzenciler tarafından hepsi bugünlere hazırlıktı . Değerli aydınımız Uğur Mumcuyu , yine aynı tarihe rastlayan günde şehit edilen Gaffar Okkan ve arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyorum ...

    YanıtlaSil
  15. Aydınlık Yarınlar için bir mum ..
    Doğruluğuveilkeliyaşamayıtercihedinen;insanlık için konuşan, anlatan, yazan....aydınlanmayı seçen koca yürekli İnsanlar asla ölmezler!!
    Ve sonra sessizliğe ... gömüldüğü sanılır!!!
    Doğruluk her zaman baki olandır !!!Karanlıksa yok oluş!!!Söylenen sözlerin ve aydınlık duruşun için...
    Senin için;Milyonlarca karanlıklara yine mumlar yakılır....Yaktığın mumlar ışığın olsun ..
    Ruhun şad olsun Güzel İnsan.... Uğur Mumcu ‘ yu uçmaya uğurlarken yağan yağmurda insan selini dün gibi hatırlıyorum.Hocam yüreğinize , kaleminize sağlık ✍️🙏🏻🍀🌺Gaffar Okkan ve arkadaşları da nurda yatsınlar🙏🏻Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  16. Bünyan-ı gazeteciliğini,hakka mukarrin olarak ifa etti. Cenab-ı Hak'ın,rahmeti,tevfiki,af ve mağfireti üzerine olsun.

    YanıtlaSil