VİCDAN NE İŞE YARAR?

“Ergün Poyraz, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek, Nusret Senem, Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Dursun Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Oktay Yıldırım...” bu liste uzayıp gidebilir. Kimi yıllardır, kimi aylardır içerde. Tutukluluklarının ne kadar süreceği de belirsiz.

Bu kişiler ne yaptılar da bunca zamandır özgürlükleri kısıtlı? Domuz bağıyla adam mı öldürdüler? Tecavüz, hırsızlık, gasp gibi yüz kızartıcı suçlar mı işlediler? Yoksa uyuşturucu kaçakçılığı mı yaptılar?

Kimi üniversite hocası. Bir ömrü bilime adamış, aklı erdiğince ve dili döndüğünce de ülke sorunlarını anlatmaya çalışan idealist insanlar. Tutuksuz yargılananlar da eklendiğinde ülkemizin en iyi üniversitesi Silivri’de.

Kimi ise asker. Yaşamları boyunca ülkenin dirliği, düzeni için dağda, bayırda gece gündüz demeden mücadele vermiş kahramanlar. Teröre karşı kelle koltukta görev yapanlar… Güneydoğunun sarp dağlarında kim bilir kaç gün postal çıkarmadan yürümek zorunda kalanlar… Bölücü terörün kalleş tuzaklarından kurtulanlar… Acaba, neyin bedelini ödüyorlar?

Kimileri de politikacı, yazar… Akıllarında, bilgilerinden, ürettikleri düşüncelerinden; bunları ifade ettikleri dillerinden ve kalemlerinden başka gücü olmayanlar. En büyük suçları düşüncelerinde, yaşamlarında ilkeli olmak. Demokraside en kutsal hak olan düşünme ve ifade özgürlüklerini kullanmak.

Ülkemiz gündemi çalkalanıyor, neden mi? Domuz bağıyla yüz seksen sekiz kişiyi öldürmekten sanık bir terör örgütünün üyeleri, CMK’da 2004’te yapılan bir değişiklik nedeniyle salıverildiler. Cezaevi önünde halaylar çekilerek kutlandı bu tombaladan çıkan özgürlük. Domuz bağı ile insan öldürmek, işkence yaparak cinayet işlemek demek. Öldürülenler, örgüt evlerinin bodrumlarına, bahçelerine gömülerek üstlerine beton dökülmüş. İnsanlık tarihinde kara bir leke. Nazilere rahmet okutacak tarzda cinayetler… Ne yazık ki bu örgüt mensubu sanıklar aramızda. Sadece bunlar mı salıverilenler?

Seri katiller… Gasp, tecavüz, uyuşturucu sanıkları… Organize suç örgütü liderleri… Eee, geriye kimler kaldı ki? Bölücü teröristler… Acaba, onlar ne zaman hapishane önlerinde halay çekecekler?

Ne yazık ki adalet yaralanmıştır. Adalet yaralanınca da vicdanlar kanamaya başlar. Zorbaların bulunduğu adalet terazisinin kefesi, yere çakılmıştır.

Yasa değişikliği 2004’te yapılıyor. Üzerinde anlaşılan fazlaca tartışılmamış. TBMM’de oy verenlerin büyük bir bölümü neye oy verdiklerinin farkında değiller. Ya uykudalar ya da kuliste muhabbette. Vatan aşkıyla(!) meclisteki yerlerini alan vekillerimizin horultuları arasında bir ses duyuluyor: “CMK’nın… maddesinin… fıkrasının değişikliğiyle ilgili maddeyi oya sunuyorum. Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir efendim!” Ne, nasıl değiştirildi; niye kabul edildi? Bilen yok. O zaman hayırlı olsun vatana ve millete!

Sekiz yılı dolan bir iktidar adaletle ilgili bunca soruna çözüm getiremiyor. Sorumluğunu yerine getiremeyince de yargı organlarına var gücüyle saldırıyor.

Sanmayın ki iktidar partisi bu işin altında kalır. RTE ve arkadaşları durumdan vazife çıkarmayı iyi bilirler. Hele sorun bir taşla birkaç kuş vurmaksa… Bu yol, bölücü başıyla birlikte teröristlerin affına gider. Bu arada yüksek yargıda bir tek pürüz kalmıştı iktidara göre. O da Yargıtay. Bu vesileyle suç Yargıtay’ın üzerine yıkılır, onun da halli yoluna gidilir.

Ekmek, yumurta, baklava çalanlar içerde. İflas edince çekini ödeyemeyen esnaf, tüccar cezasını çeker. Kanlı katiller, tecavüzcüler, uyuşturucu kaçakçıları, mürteci teröristler dışarıda. Devleti, milleti soyanlar mı? Onu hiç sormayın. Bu vahim bir hastalık. Soydukça soyası geliyor bunların. Semirdikçe semiriyorlar. Diyeceğimiz o ki: “Fare yavrusu tüylendikçe üşür.” Onların yapacakları işler var!

İnsan sormadan edemiyor: Vicdan ne işe yarar?

Adil Hacıömeroğlu
6 Ocak 2010

Not: 10 Ocak 2011 tarihli Ulus Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

13 yorum:

  1. Sayın Hacıömeroğlu elinize sağlık, bu ülkenin kan kaybeder durumda maalesef...Bu ülkede yıllarca teröre,emperyalistlere hizmet ettiler hiç şaşırmadım ...Silivri toplama kampındaki bilim insanı yazarlar düşünür asker aydınlık ilerlemenin öncüleri bunları istemezler yaptıklarını ortaya döküyorlar ülkeyi ileriye götürecekler muhtaç olmayacağız emperyalistlere uşak olmayacağız bunu bildikleri önlemek için hedef yok etme cezaevi yada öldürmek Uğur mumcular gibi,asıl suçluları rahat kullanabiliyorlar kirli siyasetlerinde tam da fırsat seçim yatırımı...Sayın kılıçdaroğlu af değince hergün karalama kampanyası yaptılar,işte o siyasetçilerin yaptıkları.! engellemek bunun içindi kendilerine rant yargıtaya suçu yüklüyorlar buda işin kılıfı oyunu yargıtayı saf dışı tutmak istinaf mahkemelerinin önünü açmak farklı rant kapısı oluşturmak adalette parayla verilecek eğitim sağlıkta olduğu gibi vay halimize.! F.GÖL

    YanıtlaSil
  2. VİCDAN ERDEMLİ,ARİF-ANLAYIŞLI MAKUL İNSANLARDA BULUNAN ADALET-HAK AYRACIDIR.İNSAN ONUN TERAZİSİNE OTURDUĞUNDA VİCDANLILAR MUTLANIR,VİCDANSIZLAR ONU SIZLATIR.VİCDANLARI KÖRELMİŞLERSE HERDURUMDAN NEMALANIR AMA DEVRAN HEP BÖYLE GİTMEZ,GİTMEMESİ DE GEREK.ADALET MÜLKÜN DEMELİDİR AMMA TEMELİ ATAN KURULUŞ DEVLETİ RAJONU ÇİĞNEYENLER :YASA-KANUNLA İŞ TUTSALARDA POLİS-KORKU DEVLETİNİN SONUCUNDAKİ ZORAYGITININ YADA HUKUĞUN KURBANI DA OLABİLİRLER.VİCDANLILAR VİCDANLARINDA RUHANİ NURU,ARINMAYI KAYBETMEZLER AMA VİCDANSIZLAR ZALİMLİKLE ÜNLENİP ZULÜMEYLERLER Kİ MAZLUMLARIN AHI ONLARI, ŞEYTAN ÇARPMIŞA DÖNDÜRÜR.EVREN VE DÜNYA BU KADAR BOŞMU SAHİPSİZ Mİ YADA KÖPEKLİ KÖYDE DEYNEKSİZ GEZMEĞE KALKANLAR HALİ NEOLA Kİ?EŞKİYA DÜNYAYA ASLA HÜKÜMDAR YAPILMAMALIDIR.

    YanıtlaSil
  3. YASAYI GEÇİRENLER VİCDANA DEĞİL CÜZDANA BAKIYOR.YASALARI ÇIKARANLARA OY VERENLERİN ÇOĞUNLUĞU MAKARNAYA KÖMÜRE BAKIYOR.KİMİDE HEM BU DÜNYADA,HEM ÖTEKİ TARAFTA GELECEK HURİLERE BAKIYOR.

    YanıtlaSil
  4. Neyin ne olduğunu bilmek.muhasebe etmek...yazınızı okuyunca bunlar anlamını yitiriyor,adaletin bittiği yerde kırılacak kalem bile yok,sormadan edemiyorum bizler evet bizler ne yapmalıyız?İlgili maddeleri bile okumadan,beleşten yaşayan bu insanları seçenler utansın,asıl vicdansız olanlar onlar...aslında yaktılar bu vatanı acsını hissediyorlar mı acaba ...bunca olan bitenin ardından yine evet derlerse,artık bu kelime anlamını yitirip kaybolacak..

    YanıtlaSil
  5. Adil Bey diyorsunuz ki aydınlar için : " ülke sorunlarını anlatmaya çalışan idealist insanlar " , askerler için : " ülkenin dirliği , düzeni için dağda bayırda mücadele vermiş kahramanlar "...
    Meselenin özü zaten bu , kimin işine gelmez : kurtuluş savaşını hazmedemeyen küresel efendiler ve farklı bir şekilde ama hedefte aynı amaçta birleşen işbirlikçiler...
    Habur'da yanlış yapıldı dendi . Devletin hata lüksü varmıdır ...sonucunu yaşıyoruz . Peki bu canavarların salıverilmeleri nedir . Her konuda en iyi biz biliriz diyenler , şimdi suçu yargıtaya atıp dediğiniz gibi onu da halletmek peşindeler.
    Son olarak , çekiç güçte görev almış , pkk'nın güçlenmesine çalışmış birinin Türkiyeye abd büyükelçisi olarak görevlendildiğini belirteyim .
    Kaleminize sağlık , teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil
  6. Sayın Adil Bey,vicdan o kadar ince bir çizgi taşıyan duygu yükü ki onu taşıyabilmek için yürek ister,onu paylaşabilmek ise en büyük erdemdir bence insanlık adına....Ama sözünü ettiğiniz yiyipte doyamayanların bu sözcükle tanıştıklarını hiç sanmıyorum,zaten tanışanların bir çoğu mezarda diğerlerininde bir bölümü parmaklıkların ardında geriye kalan üç beş kişiyede sahip çıkabilsek keşke......Belman Aydoğan......

    YanıtlaSil
  7. Teşekür ederim Adil bey Emeğinize sağlık dinçi yobaz hümetçilerde vicdan olmaz mantık olmaz mantıgın bitdigi yerde hümmetçilik başlar saldıganlık başlar vicdan çöpe atılır çünkü din yerine kin öğerniyorlar bu yobaz tayyip din den imandan hakdan hukukdan haberi yok ve hak hukuk tanımaz zorbalık geninde var bütün vatan severler suçlu bütün terörüstler suçsuz akpkk geleli tersine döndü akp nerde ipsiz sapsız kopuk insanlardan oluşuyor hepside vatan hayini emperyalist iş birlikçisi ihanet çetesi bölüçülerin ikdidar ordugu bir ortamda vatan severler helbetde suçlu olacak çünkü fetoş militanı bir terörüst tayyiüp vicdan falan kimse beklemesin bir kereye mahsus meclisteki chp mep dsp ve digerleri ülke için vatan için birleşseler akp tayyip bukadar şımaramaz onlarda oynuyorlar halkınan bütün vatan severler asker komutanlar suçlu muhalefer seyertiyor bir araya gelip ülke için birlikde hareket edemiyorlar tayyip çetesi sümürge valisi gibi haraç kesen mavya gini ülke yönetiyor arkasına almış bütün bölüçü mafyaları kendie karşı herkeze devletin imkanlarını kulanıp türkiye cumhuriyetini ortadan sileçek nerdeyse bu hayinlerden vicdan beklemek kediye ciyeri teslim etmeye benzer tek çıkış yolu akp tayyip çetesine karşı silahlı mücadeleye geçmek başka dilden anlamaz demokrasi falan hikaye ben bu yaşıma geldim bu ülkede özgürlüklük diye birşey görmedim

    YanıtlaSil
  8. Vicdan ile Cüzdan....
    Şimdi cüzdan (Hatta şimdiki deyimiyle kasa-borsa-IMF-G/20) iş başında.....
    Vicdanlılar rehin-tutsak

    YanıtlaSil
  9. hedef cumhuriyet ve Atatürk'e ait ne varsa ortadan kaldırmak olup bu hususta kati olarak kararlılar ve kumandaya basılmıştır.İşin görünen yanında komik olacak ama aşağıda bir benzetme yapayım:Suçlu isen dışarı suçsuzsan kodese dönemi başlatılmıştır.Uğur Efil

    YanıtlaSil
  10. Aydın CİVCİK10 Ocak 2011 00:17

    ELİNE KOLUN , DÜŞÜNE KAFANA SAĞLIKLAR DİLERİM. ADALET ADİL BEY.. BU OLANLARIN TÜM SORUMLUSU TÜRK HALKI. BİLMİYORLAR MI Kİ DİN ADINA DİN TÜCCARLIGI ,YAPANLARI BİLİYORLAR. DEMEK Kİ ÜLKEMDE MÜSLÜMANIM DİYENLERİN , ÖZDE MÜSLÜMAN OLMADIĞ ,SÖZDE MÜSLÜMAN OLDUKLARI APAÇIK ORTADA. GERÇEK MÜSLÜMANLAR BUNU KABUL EDEMEZ, ANCAK VE ANCAK SÖZDE, GÖSTERİŞ MÜSLÜMANLARI KABUL EDER. O ZAMAN BU ÜLKEDE YAŞAYANLAR BİZ MÜSLÜMANIZ DİYE ÖĞÜNMESİNLER. GERÇEK MÜSLÜMAN OLANLAR BUNA MUTLAKA DUR DEMELİ . EĞER Kİ BU GİDİŞATA DUR DENİRSE BEN O ZAMAN ÜLKEMDE YAŞAYANLARI MÜSLÜMANLIGINA İNANACAM . İSLAMİYET , MÜSLÜMANLIK SÖZLE OLMAZ ÖZLE, DÜRÜSTLÜKLE , DOGRULUKLA, ADALETLE , HAKLA, OLUR. YEZİTLERE , YANKESİCİLERE, CANİLERE, ZALİMLERE, YETİM HAKKI YİYENLERE, YOKSULU GÖRMEYENLERE NEZAMANDAN BERİ MÜSLÜMAN DENİR . BUNU BİLMİYORUM. BİLENLERİN BANA ÖĞRETMESİNİ İSTİYORUM.

    YanıtlaSil
  11. Ali Piroğlu10 Ocak 2011 16:40

    Tşk ler Adil bey,yine güzel bir konu üzerine
    yazılmış yazınızı okudum.İktidarda bulunan zihniyet önündeki engelleri tek tek kaldırıyor.Bizlerde seyirciyiz.Şu andaki hedef te belirtiğiniz gibi yargıtay.
    HARİKA YAZINIZ İÇİN DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM.YÜREĞİNİZE,KALEMİNİZE SAĞLIK.A.PİROĞLU.

    YanıtlaSil
  12. Vicdan: herkesin kendi polisidir.
    İyi polisler gibi kötüleride var, en iç acıtanı da yetki merciindekilerin kötü polise sahip olmalarıdır.
    Ellerinize, içinizde ki harika polise sağlık Sayın Hocam...

    YanıtlaSil
  13. kişiye özel kanunlar çıkıyor bu memlekette ya adamını kayırıyor kanun ya da yerin dibine sokuyor,olmadı iki madde ilavesi ile her şey kitabına uyduruluyor

    YanıtlaSil