YAŞASIN ÖZGÜRLÜK(?)

AKP’nin sözcüleri ülkemizde ileri bir demokrasiye geçildiğini, tüm yasakların ortadan kaldırıldığını her fırsatta halkımıza anlatıyorlar. Her dört gençten birinin işsiz olduğu bir toplumda insanlar, sahte özgürlük ve demokrasi söylevleriyle uyutulmakta. Yine on milyonun üzerinde yoksulumuz da her öğün bu sahte cennet hayalini tencerelerinde aş olarak pişirip yemekte. Gerçekten Türkiye özgürleşti de bizim mi haberimiz yok bundan?

Gazetelerde göze çarpmayan bir haber: “Çatalca Belediyesi’nin Temmuz 2010’daki Erguvan Şenlikleri’ne katılan Beyoğlu Kumpanya adlı gruba Başbakan Tayyip Erdoğan’a hakaretten dava açıldı. Üniversiteli on altı gencin kurduğu grup, şenliklerde söylediği ‘Tayyip Blues’ adlı şarkıları nedeniyle davalık oldu. Çatalca savcılığı, hazırladığı iddianamede öğrenciler hakkında Başbakan’a hakaretten iki yıl hapis cezası istedi. İddianamede ‘şüpheli’ sıfatıyla yer alan on altı öğrencinin oynadıkları oyun sırasında ülkedeki özelleştirmeleri eleştirmek düşüncesiyle müşteki Başbakan Erdoğan’ı kastederek şarkının nakaratını söyledikleri ifade edildi.” Şarkının nakaratında “İşportacısın Tayyip” demiş öğrenciler. Ne var bu sözde? Hiç. Zaten RTE de zaman zaman sokakta simit ve benzeri gibi ürünler sattığını söylemiyor mu? Söylüyor da o başka. Peki, bu söylenen işler işportacılığa girmiyor mu? O söylemler oy avcılığı için acındırma söylemleri. Bu on altı İTÜ’lü öğrenci, siyasal durumu hicvetmek istediler; ama anlatamadılar. Neden mi? Hiciv yapmak da hicvi anlamak da zekâ işi.

“İleri demokrasi”mizde başbakanı eleştiremezsiniz. Eleştirirsen de sonucuna katlanırsınız.

* * *

“Restoranların yaptığı etkinlik duyurularında içinde içki ve yemek olan mönüler kullanılamayacak, özel şarap-yemek geceleri yapılamayacak. Boğaz’da, deniz kenarındaki bir restoran kendi tanıtımını yapmak için, üzerinde içki servislerinin olduğu bir yemek masasını veya hangi içkileri sunduğunu ne müşterilerine ne de yerli-yabancı turiste tanıtabilecek.” Buna benzer birçok haber yayımlandı gazetelerde. Herkes şaşkınlıkla karşıladı haberi. Kimileri şakadır diye inanmadı. Ne yazık ki gerçek!

Dünyanın her yerinde çocuklar, gençler, hatta yetişkinleri bile alkolizmden kurtarmak için önlemler alınır. Bu da sağlıklı kuşakların yetiştirilmesi için gereklidir. Ancak genel kapsamlı bir yasak da yanlıştır. Bir kişinin yemekte birkaç kadeh atması alkolizm değildir. Bu tür yasakların alkol tüketimini artırdığı da söylenebilir. Anadolu’nun birçok kentinde alkollü lokanta yoktur. Bu kentlerde yaşayanların alkollü içki içmediklerini söyleyemeyiz. İnsanlar içkilerini alıp deniz, dere, göl kenarlarında arabaların içinde bazen yerde çimenlerin üzerinde bu gereksinimlerini karşılıyorlar. İnsanlar, zorla illegaliteye itiliyor.

İçki yasağı konusunda İstanbul’da bir ilçe belediyesinin manşetlere çıkan haberi ise ilginç. Belediye, büfe açmak isteyen yurttaşlara “içki satmayacaklarına dair” noterden onaylı belge getirmeleri koşuluyla ruhsat verebileceklerini bildiriyor.

Uluslararası spor yarışmalarında en başarılı takımımız sayılan Efes Pilsen kulübünün adının değiştirilmesi söz konusu. Başarıdan başarıya koşarak ülkemiz tanıtımında önemli bir görev üstlenen basketbol takımımız yeni adını arayadursun; Bursa’nın elli yedi yıllık spor kulübü Tütünspor yeni adını buldu bile, Tutunspor.

AB’ye girmek için kırk takla atan ve turizm ülkesi olduğunu iddia eden Türkiye’den görünüm böyle.

* * *

Asıl fırtına “Muhteşem Yüzyıl” dizisiyle koptu. Yandaş basın, Kanuni ile ilgili harem sahnesi ve padişahın içki içmesi gösterilince kıyameti kopardı. Konuyla ilgili uzman tarihçiler olayı aydınlatsalar da dinleyen olmadı. Önemli olan padişahların nasıl yaşadığı değil, Osmanlı üzerinden siyasal kazanç sağlayan bir kesim gerçek dışı bir Osmanlı algısı yaratma peşinde. Kendi güdük yaşantılarını padişahlara da atfetmek çabasındalar. Zamanının en görkemli, güçlü devletini kuran padişahlar, dünya nimetlerinden yaralanmayacaklar idiyseler neden böylesi bir imparatorluğu yönetsinler?

Tam tartışmaların açıldığı noktada hükümetin her şeyden sorumlu ağlak devlet bakanı raconu kesti. “Ben de şahsen endişe ve üzüntü içindeyim. Diziyle ilgili şikâyetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim.” Tabi bu sözlerden sonra RTÜK de gereğini yaparak diziye uyarı cezasını verdi. Ne güzel demokrasi değil mi? Bakan emrediyor, özerk kuruluş(!) anında uyguluyor.

* * *

RTE Kars’ta bağıra bağıra “ucube heykel” den söz ediyor. Kardeşlik anıtının oradan kaldırılmasını istiyor. Sanatseverlerden tepki alıyor bu konuşma. Ardından Kültür Bakanı açıklamasında başbakanın öyle demediğini anlatıyor RTE’nin sözlerini eğip bükerek. Ardından “ucube” sözünün sahibine konuyla ilgili şu soru soruluyor: “Ucube ifadesini heykel için mi çevresindeki gecekondular için mi kullandınız?” O da yanıtlıyor: “Heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, TV’lere çıkanlar, o heykeli ve yeri gidip görmemişler. Belediye Başkanı sıfatıyla söylüyorum. Heykelin olduğu yerde tarihi eserler var. Heykelin içeriği ile ilgilenmiyorum. Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı türkü için yoldan geçen vatandaşa ‘Beğendin mi?’ diye soruyorlar. Konservatuar mezunu musun diye sormuyorlar.”

Kraldan çok kralcı geçinen eski solcu bakan bey ne yapacak şimdi? Ancak bu konuda en güzel sözü hükümetin ağlak bakanı söyledi. “Bakan arkadaşımız kendisi açısından doğru olduğunu düşündüğü bir şey yaptı; ama Allah bizi o duruma düşürmesin.” Ne güzel söz, ama anlayana… Evet, Allah kimseyi inanmadığı düşünceleri savunmaya mecbur etmesin!

Yukarıda son günlerde kamuoyunu meşgul eden birkaç konuya değinebildim. Bunlara benzer her gün onlarca konu gündeme geliyor. İşte, AKP’nin ileri demokrasisinden kısa bir görünüm. Diktatörlük zehri, demokrasi şekerine sarılarak halka yediriliyor. Ne güzel demokrasi, ne güzel özgürlük değil mi? Halkın söz söyleme, eğlenme, eleştirme hakkı yok. Ancak yönetimdeki birkaç kişiye sonsuz özgürlük. Daha ne istiyoruz ki? Bizim yerimize özgürce(!) düşünen bir iktidarımız var.

Adil Hacıömeroğlu
14 Ocak 2011
Not: 17 Ocak 2011 tarihli Ulus Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

14 yorum:

  1. Yazı başlığı umut vericiydi...okuyana dek..Bizimkisi ne özgürlük ama,her yerde işler çok karışık,hiç bir şey göründüğü gibi değil,hani herşey önce zihinde başlarya,esaretler orada işte..
    Birşeyler nasıl olsa tükenecek ve bitecek bu insanlarda gidecek,korkutucu olan düşünceler ve bu beyinlerin varlık sürdürmesi evet şu anda mühür onlarda ..
    Artık ne yazık ki ülkemiz yanlılarla dolu,demokrasi kavramından uzak bir yer oldu..herkes rant peşinde,çıkarcı ve anında satılık...
    Ama şu bir gerçek ki karanlığın en yoğun olduğu yerde aydınlık yakındır...
    Daha ne kadar karanlığa gömüleceğiz..

    YanıtlaSil
  2. Adil Hocam ciddiyetsizliğin, hukuksuzluğun,faşizmin vede şımarıklığın alabildiğine yaşandığı ülkemizde ileri demokrasi mi yaşıyormuşuz, gülüyorum ağlanacak halimize,beni asıl üzen insanların uyuması....Akpye oy vereceğim demesi niçin diye sorup neden vermemesi gerektiğini anlattığım zaman da...yinede oyunu vereceğini söylemesi...Bu uyutulan insanlar ne zaman uyanacaklar hocam duvara toslayıncamı...?

    YanıtlaSil
  3. Selamlar hocam,herzamanki gibi yine mükemmel bir konu seçmişsiniz,ağlanacak halimize acı acı gülmek geliyor içimden,gözümüzün içine baka bak özgürlük ve demokrasiden bahseden şahsiyetler kendilerinimi yoksa karşılarındaki insanları mı kandırıyor?Kendilerini tabiki,insanların düşünce hareket ve eylemlerini kısıtlamak dikta yönetimidir,her ülkenin siyasetçileri eleştiriyede önerilerede açık olmalıdır,sadece siyasetçiler değil,bütün insanlık,şimdi içinde bulunduğumuz günlerde özgürlükten bahsetmek bile suç sayılabilir,hepimizin mimlenip hangi düşüncede olduğumuz bildikleri kesin,başbakanın 70 milyonun hepsini teker teker biliyoruz dediğine göre biliniyoruz,inşallah daha fazla kısıtlanmadan içinde bulunduğumuz durumdan biran önce kurtulmanın çarelerini bulalım,biran önce harekete geçelim,bazı kesim hayatından memnun galiba,en pahalı benzini kullanıyoruz dedik ama bir günlük olsun benzin alımına kısıtlama getiremedik,defalarca öneride bulunulmasına rağmen oysa çok basitti fazla değil bir gün....Artık ne diyelim:UYAN HALIM DERİN UYKUDAN.....SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Adil Bey, tıpkı yazdığınız gibi son günlerde olan olumsuzluklar, yani hakaretler, yasaklar, baskılar hayırlara vesile olacak görünüyor, halkın sabrıda bir yere kadar, bütün bu olumsuzluklara dün gece Arena Stadyumundan biraz olsun tepki geldi, bu tepkilerin devamı gelecektir...Halk Uyanmak zorundadır, uyanmasada tahrikler devam ettikçe yasaklar, hakaretler uyandıracaktır Milleti, Halkında sabrı bir yere kadar... Yazınıza katılmamak mümkün değil, Kaleminize ve yüreğinize sağlık..
    Saygılar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. güncel ve kapsamlı yazınız da konuları çok iyi analize ettiğiniz için tebrik ederim...sizinde vurguladığınız gib malesef özgürlük anlayışımız değişti Türk Milleti hızla ve sistematik olarak başkalaştırılmaya çalışılıyor...mevcut hükümet yakaladığı siyasi saltanatı devam ettirebilmek adına akla hayale gelmeyecek ne varsa yapıyor veya en azından deniyor...bunlara sinsi taarruzlar öncesini hatırlatan küçük yoklamalar da diyebiliriz...halkımız buna "nabız yoklaması" diyor...bu nabız yoklamalarının asıl amacı islami eksende toplanmayı sağlamak ümmetçi felsefenin tam hakimiyetini sağlayarak yavaş yavaş yok etmeye çalıştıkları "Türklük olgusunu" tümden ortadan kaldırarak islami esaslara göre yönetilen bir Türkiye Devleti yaratmak...sayın başbakanımız içki konusu hakkında görüşlerini dile getirirken devlet gençlerini hertürlü kötülükten içkiden kumardan diye sıralayarak bir sürü örnekler sunuyor..."ALKOL ALMA YAŞINI YÜKSELTİP SİLAH ALMA YAŞINI DÜŞÜRMEKLE HANGİ GENÇ'İ KORUDUĞUNU SANIYOR...12-13 YAŞLARINDA FAKİRLİĞİN FUKARALIĞIN ÇARESİZLİĞİN SONUCUNDA SANAYİ KÖŞELERİNDE KARIN TOKLUĞUNA KÖLELİK YAPANLAR GENÇ DEĞİL Mİ?...GANYAN BAYİLERİN DE ŞANS OYUNU İDDİA BAYİLERİNDE KUMAR OYNAYANLAR GENÇ DEĞİL Mİ?...ÖNCE GİTSİNLER ORALARA EL ATSINLAR ASIL SORUNLARI ÇÖZSÜNLER ONDAN SONRA ALKOL KONUSU NA GELSİNLER...İSLAMİ RADİKAL OYLARINA SAHİP ÇIKMAK ADINA YAPILAN ANLAMSIZ POPİLİST ÇIKIŞLAR MEMLEKETE BİRŞEY KAZANDIRMAZ.SAYIN BAKANA GELİNCE; HERŞEYİ YALADI YUTTU TEKRAR MİLLETVEKİLİ ADAYI OLABİLMEK İÇİN GÖZLERİNİ KULAKLARINI DÜŞÜNCELERİNİ YÜREĞİNİ KAPATTI...GEÇMİŞİNİ HATIRLADIKÇA BİZ ONU NE KADAR YANLIŞ TANIMIŞIZ YADA O ASLINI NE KADAR İYİ KAMUFLE EDEBİLMİŞ Kİ BU GÜNLERE GELEBİLMİŞ DİYORUM"... büyük çoğunluğu "mankurtlaştırılmış" bir halk topluluğu var artık ülkemizde elimizdeki malzeme bu!...neye gülecek neye ağlayacak neye tepki gösterecek nerde duracak nerde bağıracak nerde kavga edecek nerde birlik olup nerede ayrışacak gibi önemli yaşamsal kavramları bile kavrayamamanın algılayamamanın sıkıntısını yaşıyoruz...beşiktaşın portekizli yıldızlarını daha yakından göremedim diye havaalanını yerle bir eden binlerce insanımız, toplu katliamlar yapıp Türkiye Cumhuriyetini yıkmaya çalışan hizbullahçıların askerimizi polisimizi şehit eden bebek katili pkk'lı ların dışarı salanışına sessiz kalabilecek kadar enteresan bir milletiz işte...malesef biz buyuz!...birinci dereceden hükümet sorumlu ama insanın gözünün içine baka baka yalanlar ver polimiklerle çok önemli konu bile geçiştirlmeye çalışılıyor...BU KONUDA BİLE AKP Lİ SEEÇMENİN BAŞBAKANA SAHİP ÇIKMASINA PES ARTIK!!!...SALIVERİLEN CANİLERİ MİT EMNİYET İSTİHBARAT ASKERİ İSTİHBARAT HİÇ Mİ? TAKİP ETMEDİ!...selamlar, saygılar...(Aydın ÖZBEY)

    YanıtlaSil
  6. Ülkeyi bu hale getirdiler diye yakınılacağına ülkenin durumu açıkca barizken faşist bir düzen varken hiç bir şey yapmayan muhalefet ve tüsiad gibi kuruluşlar sanırım daha kötü olalım yeterki yaşıyalım diye düşünüyorlar.Buna nasıl yaşamak denirse ileriyi göremiyorlar.Meydanı Tayyip'e bırakmışlar halk kimsenin umurunda değil.Bir patlama noktası olacak ama bakalım ne zaman?

    YanıtlaSil
  7. Yukarıda son günlerde kamuoyunu meşgul eden birkaç konuya değinebildim. Bunlara benzer her gün onlarca konu gündeme geliyor. İşte, AKP’nin ileri demokrasisinden kısa bir görünüm. Diktatörlük zehri, demokrasi şekerine sarılarak halka yediriliyor. Ne güzel demokrasi, ne güzel özgürlük değil mi? Halkın söz söyleme, eğlenme, eleştirme hakkı yok. Ancak yönetimdeki birkaç kişiye sonsuz özgürlük. Daha ne istiyoruz ki? Bizim yerimize özgürce(!) düşünen bir iktidarımız var.

    ÇOK SÖZE NE HACET: İŞTE HALEP İŞTE ARŞIN.

    YanıtlaSil
  8. Kuzey'in Kızı16 Ocak 2011 20:41

    Bunun adına "Faşizm "diyoruz,değil mi?Halkın söz söyleme, eğlenme, eleştirme hakkı yok;ama yönetimdeki birkaç kişiye sonsuz özgürlük var. Eğer zamanında emperyalizme, emperyalizm diyebilseydik faşizm ile bu kadar kısa zamanda yüzleşmezdik.İşbirlikçiler ve egemen sınıflar örgütlü, halk örgütsüz olunca adaletsizliğin boyutları buralara kadar vardırılabiliyor ve kamu vicdanı paramparça ediliyor. Katillerin kaçmasını sağlayan ve bilim adamlarını içeri tıkan bir adalet/adaletsizlik bizi isyan ettiriyor..
    Kimseye zararı olmadan bir iki kadeh içki yudumlamak, fakir fukaranın ,gariplerin parasını yemekten,ülkeyi satmaktan daha kötüdür elbette,derhal yasaklanmalıdır.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Ali Piroğlu16 Ocak 2011 22:12

    Adil bey,bunların demokrasi anlayışını bizler anlayamıyoruz.
    Bunlardaki özgürlük ve demokrasi anlayışı
    kendi fikir ve düşencelerini özgür kılmak!...
    Her şeyi söyleyecekler eyvallah diyeceksiniz,
    eğer yok şöyle derseniz hemen sizi kadılarına havale ederler.
    Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  10. AKP NİN ÖZGÜRLÜK VE İLERİ DEMOKRASİ ANLAYIŞI HİÇ BİR ÜLKEDE YOK.8 YILDA HİÇ BİR YATIRIM YAPMADILAR.EKONOMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA..İNSANLARIN KAFALARINI BÖYLE ŞEYLERLE MEŞGUL EDİYORLARKİ, ETRAFLARINA BAKIP NELER OLDUĞUNU ANLAMASINLAR..ANLAYIP İTİRAZ EDEN SİLİVRİDE ÇİLE DOLDURUYOR.BU FAŞİZM DİR. İLERİ DEMOKRASİ DEĞİL.
    GÜLDEN SEMA

    YanıtlaSil
  11. Bol bol üzüm yiyerek ihtiyacını karşılıyorlar. İçmeye ne hacet... Bugün içki,özgürlük, sanat yolsuzluk vs üzerine nutuklarını dinledim. Heyhat kesinlikle yapan ve konuşan aynı kişi olamaz diye düşündüm.Dinledikten sonra kötü söz söylemişsem Allah affetsin .Av. Uğur Efil

    YanıtlaSil
  12. Aycın CİVCİK17 Ocak 2011 10:42

    DEĞER ÖĞRETMENİM ADİL ADALET BEY, GÜNCEL KONULARA HEP DEĞİNİRSİN .ÇOK GÜZEL OLMUŞ. YANLIZ SORMAK İSTERİM.
    1-NE KADAR KURUM ÖZELLEŞTİ SATILDI ,SAYISINI YAZRMISINIZ ?
    2- MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİNİ ELEŞTİRENLER. OSMANLI TARİHİ İLE İLĞİLİ KAÇ ARAŞTIRMA İNCELEME YAZISINI OKUDULAR ?
    3- HİCİ DE YERME SANATIDIR ,SANATLA NE KADAR İLĞİLİ BİR TOPLUMUZ, GERİ KALIŞIMIZDAN BELLİ DEGİL Mİ?
    4-OKUMAYAN TOLUMLAR , CAHİLLER HEPTEN ÇOK CESUR OLURLAR NEDENDİR ?
    HERŞEY OLURSUN, CUMHURBAŞKANI , BAŞBAKAN , DOKTOR , HAKİM,SAVCI, V.B. AMA SANATÇI OLMAK AYRICALIK İSTER. ( M.KEMAL ATATÜRK ) SANATÇI OLAYLARI ,DÜŞÜNCELERİ,FARKLI ŞEKİLDE GÖRMEN VE İFADE EDENDİR.BİZİM GİBİ GÖRSE ZATEN SANATÇI OLAMAZ. HERKES ZEKASINA GÖRE ALGILARVE YORUMLAR. SAYĞILARIMLA YAZILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.
    ?

    YanıtlaSil
  13. Celal Kuruhasanoglu‎

    "Evet Allah kimseyi Ertugrul Gunay'din yapmasin!!!"Bugun Istanbul konusmasinda her seyin en guzelini ben yaparim diyor RTE.Sanati ben bilirim,ickinin kimler tarafindan icilicegine ben karar veririm cunku ben sizin Basbakanizim ,bu ulkede hersey benden sorulur diyor.Ornegin CHP Istanbul il baskani atadi bana sormadi buguzel degil Gazeteci Oktay Eksi CHP'li oldu bana sormadi ayp etti.Heykel yapildi bana sorulmadi"ucube" oldu.Yikilmali.Yalakalar ,yagcilar ,yardim paketi alanlar hic dusunmeden bogazlari yirtilincaya kadar sen bizim herseyimizsin diye bagiriyor,elleri patlayincaya kadar alkisliyor.
    YASASIN GERCEK OGURLUKLER...
    Celal Kuruhasanoglu / France

    YanıtlaSil
  14. çok güzel tespit. üstüne söyleyecek söz yok. hükümet kendine demokrat

    YanıtlaSil