TAHRİK VE TECAVÜZ


“Sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmaz. Tahrikten sonra şikâyet etmen makul değil. Elbette işlenen suç son derece iğrençtir. Lakin bu suçun işlenmesinde dekolte ve tahrik edici kıyafetler giyen kadının da etkisi küçümsenemez.” Bu sözler, bir profesöre ait. Tecavüzcüleri adeta aklayan, kadınları peşinen suçlu ilan eden bir anlayış bu. Bu görüşü, başta kadın kuruluşları olmak üzere birçok kişi ve kurum eleştirdi. Böylesi bir düşüncenin saçmalığı ve tecavüzcüleri cesaretlendirdiği konusunda neredeyse tüm kamuoyu hemfikir.

Ne yazık ki sayıları az da olsa bazı yazarların bu üniversite hocasına destek verdiklerini de gördük. “Cinsel açlığın yaygın ve kadına ulaşmanın zor olduğu durumlarda, sürekli olarak uyarılan erkek, -haram gibi normlara sahip değilse- fırsatını bulduğunda kendisini uyaran -tahrik eden- kadına yönelir, rıza ile karşılık bulamazsa duruma göre saldırır. Erkekler günün her saatinde sokakta, televizyon ekranlarında tahrik edilmektedir. Büyük kentler yüz binlerce cinsel yönden cinsel aç bekâr ve habire tahrik olmakta olan erkekle doludur. Dekolte kıyafetle erkeğin karşısına geçen kadının erkeği tahrik etmediğini iddia etmek deneysel pratiklerce yalanlanmaktadır.” Bu sözler de televizyon ekranlarının vazgeçilmez muhafazakâr yazarlarından birine ait. Tecavüzlerin nedenini yine kadınların giyimine bağlamış. Yine cinsel açlık çeken erkeklerin büyük kentlerde olduğunu belirtmiş yazarımız. Bakalım gerçek böyle mi?

Son aylarda basında çıkan birkaç tecavüz olayını paylaşalım.

“… lisede okuyan on beş yaşındaki bir kızın zorla, çıplak görüntülerini çekerek şantaj yaptı ve tecavüz etti. Kız öğrenci, ardından aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu on dört kişinin daha cinsel istismarına maruz kaldı.”

“Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı (…) köyünde ikamet eden on üç yaşındaki kızla zorla cinsel ilişkiye girdikleri iddia edilen dördü on sekiz yaş altı toplam sekiz kişi, şüpheli olarak yakalandı.”

“…'teki 2 ayrı olayda, ilköğretim okulu öğrencisi on üç ve on dört yaşlarındaki iki kızla cinsel ilişkiye girmekle suçlanan toplam on dört kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.”

“… İlköğretim Okulu öğrencisi …‘yı(14) yaklaşık bir yıl süre ile çeşitli zamanlarda alıkoyarak tecavüz ettikleri iddiasıyla on kişi gözaltına alındı. Yaşları 22 ile 43 arasında değişen bu kişiler nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili olarak iki kişi de aranıyor.”

“… ’te dört kız öğrenciye iki yıl tecavüz ettikleri iddia edilen yaklaşık yüz kişi ifade verdi, on beş kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında bir milletvekilinin yakını da var, okulun müdür yardımcısı ise ortadan kayboldu.”

“… İlçesinde, dövüldüğü gerekçesiyle tedavi altına alınan bir buçuk yaşındaki kız bebeğe tecavüz edildiği belirlendi. Savcılık duruma el koyarken, olayla ilgili tutuklanan üç kişinin kan örnekleri ile çocuğun iç çamaşırları Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.”

“…'da doksan yedi yaşındaki …'nun evine giren hırsız, yaşlı kadının kulağındaki küpeleri zorla aldıktan sonra, defalarca tecavüz etti.”

Bu örnekler çoğaltılabilir, bunlara sayfalar yetmez. Alıntılarda yer ve kişi adlarını yazmadım. Çünkü bu iğrençliklerin nerede yaşandığı değil, olaylar önemli. Ancak bu olayların yaşandığı yerler, küçük yerleşim yerleri. Üstelik de günlük yaşama muhafazakârlığın damgasını vurduğu kasabalar, küçük kentler. Bu olayların mağdurları dekolte giyinen yetişkin kadınlar değil. Hepsi savunmasız çocuklar, bir tanesi de bir nine. Üstelik tecavüzcülere bakıldığında da karşımıza genellikle evli barklı, çoluk çocuklu, mevki makam sahibi kişiler çıkıyor. Bu durum düşündürücü değil mi?

“Eski PKK'lı otuz üç yaşındaki Y.G. makilik alanda keçiye tecavüz etmek isterken suçüstü yakalandı.”

“Bir siteye su götüren su dağıtıcısının asansörde boş damacanayla mastürbasyon yaptığı tespit edildi.”

Şimdi sormak gerek bu sayın profesöre ve köşe yazarına: Bir buçuk yaşındaki bebeğin, örtündüğü için yalnızca burnu görünen ninenin, dağdaki keçinin, boş damacananın neresi dekolte ve tahrik edici?

“Dekolte tartışmasını saptırıcı bir tartışma olarak görüyorum. Çünkü sadece dekolte giyen kadınlar değil, son derece kapalı giyinen kadınlar da tacize uğrayabiliyor, uğruyor. Bunun için önümüzde hac örneği var... Bu, kadınların örtülü ya da açık olmasıyla alakalı bir şey değil. Hacdan dönen kadınlar oradaki yerel halktan erkeklerin mimiklerle, el kol hareketleriyle tacizine uğradıklarını anlattılar yakın zamanda. Orada şofördür, satıcıdır... Kadın güvenliği konusunda önemli bir problem var. Orada, hiçbir kadın taksiye binemez. Çünkü başına ne geleceği belli değil; kaçırılır mı, tacize mi uğrar...” Bu sözler de ilahiyatçı bir bayan yazarımıza ait. Akılın yolu birdir, ne kadar doğru tespitler, yoruma gerek bırakmıyor. Eğer bir ibadet yerinde dinsel amaçla örtünmüş kadınlara bu kadar yaygın taciz oluyorsa, o zaman sorgulanması gereken nedir?

Kadının başlık parasıyla satıldığı, her türlü politika ve ahlak anlayışının kadın üzerinden yürütüldüğü, kadının kişiliğinden çok dişiliğinin konuşulduğu bir toplumsal yapının değişmesi gerekmez mi? Sanat, kültür, bilim ve sporla ilgilenmeyen, düşküleri olmayan insanların bulunduğu bir toplumda sapkınlıkların olmasına şaşmamak gerek. Toplumsal yaşamın her alanında kadınla erkeğin ayrıştırıldığı bir düzenin sonucu değil mi bu yaşadıklarımız? Kadınla erkeği birbirine düşmanmış gibi algılatan bir anlayışın nasıl bir toplumsal doku yarattığı da ortada.

Böylesi düşüncelerin sınırı yoktur. Taliban örneğinde olduğu gibi kadınların topuklu ayakkabı giymesinin yasaklanmasına kadar gider bu durum. Çünkü tahrik sözü görecelidir. Kişiye, topluma, yere ve zamana göre değişir. Bunu yukarıda verdiğimiz örneklerde de görmekteyiz. Eşeğe “milli gelin” denen bir toplumda başka söylenecek söz kalıyor mu acaba?

Tecavüz olayları karşısında en çok üzülmesi ve utanması gereken bu toplumun erkekleridir. Erkek cinsini her şeyden tahrik olan; duygularını, nefsini kontrol edemeyen garip yaratıklar gibi gösteren bu anlayış kınanmalıdır. Düşünceyi ve namusu iki bacağın arasına sıkıştıran bir anlayış terk edilmeli. Her fırsatta Cumhuriyet’in getirdiği modern kurumlara ve yaşam tarzına saldırıyı marifet belleyen birtakım kişilerin, ülkemizin toplumsal gelişmesine zarar verdiklerini anlama zamanı çoktan gelmiştir. Toplumun modernleşmesinin kötülüklere neden olduğu gibi bir görüş, feodal gerici anlayışın kokuşmuş zihniyetini aklama gayretidir. “Muhafazakârız” diye diye hem kadını hem de erkeği köleleştiren, onları tek kanatla uçmaya zorlayan bir düşünceden kurtarmalıyız kendimizi.

23 Şubat 2011

Not: 28 Şubat 2011 tarihli Ulus Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

15 yorum:

  1. VERDİĞİNİZ KIRSAL TECAVÜZ ÖRNEKLERİ GENELLENEBİLİRMİ?BATI YAŞAM TARZINDAKİ GİBİ CİNSİYETLERİ FLÖRT ÖTESİ TANIMA VE YAŞAMA ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADIĞINDANMIDIR BU AHLAKSIZLIK.DEMEKKİ MODERNİTE PEK ÇOK DENEYİ TANIMA İLİŞKİSİ İÇİNDE ÇÖZMÜŞKEN MUHAFAZAKAR KIR TOPLULUKLARI EŞEK,KÖPEK ZOOFİLİ DOSTLUĞUNA SARILIP AHLAKSIZLAŞIRKEN:MEDENİYETİN İKTİDARSIZLAŞTIRDIĞI YADA BIKKINLIĞA YOL AÇTIĞI KARIKOCA İLİŞKİLERİNDE ANNE BABA ROLÜ YETMEZ KALMAKTA, ÇEŞNİ ARANMAKTADIR.KENTSOYLU PİS ZAMPARA ZENGİNLERİN SABİ TERCİHLERİ PARAYA GÖMÜLEREK NORMALLEŞİRKEN,KADINLARIN TELEKIZ OLMALARI YADA ASFALT BOYU, İLK MESLEĞE KAMYONCULARLA ÇIKMALARI SANAT OLMAKTAYSA.TACİZİ HORTLATAN ANORMAL GİYİNME BECERİLERİYLE Kİ YATAKTA GİYİLEBİLECEK ELBİSE VE MİNİSİYLE PAZAR TURUNA ÇIKANLAR,OTOBÜSLERDE MEME UÇLARINA KADAR AÇIP KİLOTUNU GÖSTERENLER ÖZGÜRLÜĞÜN SEMBOLÜ HAVVA ANALARIMIZ OLURKEN ADI DEKOLTE HERNEYSE:NEREDE NASIL,NİÇİN VE EDEBİYLE RAJONUNA UYANI GİYEMEMEK ÇOK AYIP.RESMİ ,SOKAK,YEMEK,GEZME,DENİZ YADA YATAK GİYSİLERİ YERİNE GÖRE GİYİLMELİDİR.GİYİNMEK VE SOYUNMAK BİR HAKTIR NEREDE GİYİNİLECEĞİNİ NEREDE SOYUNULACAĞINI BİLMEK GEREKİR.BU İNSANİ BİR UNSURDUR.YASA,HUKUK,CEZA,İNSANLIK HAK MAK DEĞİLDİR.İSTİSNAİ ÇILGINLAR YADA TECAVÜZCÜ,TACİZCİLER ÇIKABİLİR.TÜM ERKEKLER BÖYLE,TÜM KADINLARDA ÖYLE OLAMAZ TENZİH EDERİM.SEN SENİ BİL SEN SENİ:SEN SENİ BİLMEZSEN AYIP OLUYOR HANİ?

    YanıtlaSil
  2. Suçların cezaları kanunlarla belirtilmiştir..hangi suç olursa olsun...
    ister tahrik sonucu olsun Mahkemelerce karara bağlanan suç nedenleri..Din Adamlarının fetvalarıyla belirlenemez...TÜrkiye Cumhuriyeti şeriat hükümlerine göre yönetilmiyor...Bu ükede Adli Tıp var , Bilirkişi var Hakim var , Savcuı var hak var hukuk var din adamlarına ne oluyor hüküm veriyorlar böyle bir konuda fikir beyan etmelerini Kadınlara yapılmış hemde doğrudan yapılmış bir aşağılama olarak görüyorum..Bu tip Din Adamlarının ileri attıkları söylemlerin ciddiye alınması günlerce tartışılması dahi abesle iştigaldir... Laik bir ülkede Dinen verilmiş bir ceza sözkonusu değildir... Kaleminize sağlık Adil Bey...

    YanıtlaSil
  3. ‎'Tecavüz İnsanlık Suçudur'Tecavüz Hafifletici Sebebi Olmayan Bir İnsanlık Suçudur Taciz ve Tecavüze Hayır!tek sebebi, kadına her şeyden önce bir insana değer vermediklerinden dolayıdır ancak ve ancak. Tecavüze uğramak ya da tacize uğramak. Hiçbir farkı yok. İkisinde de kadına yapılan bir şiddet söz konusu. İkisinde de korkunç bir travma…Hükümete, ilgili bakanlığa, kentin mülki amirlerine ve yargıya sesleniyoruz; sorumlularının bir an önce bulunarak hesap sorulmasını istiyoruz

    YanıtlaSil
  4. insanlık ötesi bunlar,tahrik ,dekolte diyorlar iki yaşındaki bebeğin günahı neydi....evet tecavüz afedilemiyecek en büyük suç ...mesleğim gereği o kadar çok tecavüz olanlarla karşılaştım ki....köylerde zihinsel özürlü çoçuklar.... daha on yaşında hamile olarak hasteneye getirilenler ...evet ne yazık ki ülkemizin gerçeği bunlar ,içim sızlıyor çözüm ne olmalı...eğetim mi.....cezamı......!yoksa bunlara çaba gösterip zorlayarak insan mı yapmalıyız, buna imkan olabilir mi?.....cinsel açlık olarak kabul etmiyorum bunu eşi oanlar bile bu suçu işlemekteler.....bu ülkede kadın olmak çok zor zaten......saygılar ......fatma öztürk

    YanıtlaSil
  5. Hiç bir din suçluyu savunacak değildir ancak suçluyu savunacak; dini savunma, sapkınlığında ötesindedir.

    YanıtlaSil
  6. Tecavüz,taciz bunlar gerçekten insanlık suçu.Çocuklara yapılanlarsa affa sığmaz.Malesef ülkemizde kadın olmak da çocuk olmak da çok zordur.Bu tür davranışlarda bulunan ya da destekleyenleri gerçekten hasta olarak görüyor,tedavi olabileceklerine de inanmıyorum.Kadının aile ve çevre baskılarıyla susturulduğu bir toplumdan ne beklenebilir ki...Sizin baylaştıklarınız basına yansımış olanlar ya yansımayanlar evlerde yaşananlar?Bedensel ve ruhsal açıdan bu şekilde inctilen insanlar yaşadıklarını ifade bile etmek istemezler.Bu işin dekolteyle falan ilgisi olmadığına sizin gibi ben de katılıyorum.Sevgisiz bir toplumda ne büyük acılar yaşanıyor.İnsanın zaman zaman duydukları kanını donduruyor.Böyle haberleri okurken bile içim yanıyor.Birilerini incitmemek çok mu zor?Sanmıyorum ya da cinsel açlık çeken kesim neden sadece erkekler oluyor.Bunun cinsel açlıktan kaynaklandığına da inanmıyorum.Erkeklere herşeyin uygun görüldüğü bir ortamda daha güçsüz kadın veya çocuk ne yapsın?Böyle bir anlayışı kabul eden hiç bir din ya da yasa olamaz.Din adı altında destek verenleri de kınıyorum.Bu olsa olsa sapkınlık olabilir.Teşekkür ederim.Saygılarımla...Işılsu ACAR

    YanıtlaSil
  7. Prof “Sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmaz. Tahrikten sonra şikâyet etmen makul değil. Elbette işlenen suç son derece iğrençtir. Lakin bu suçun işlenmesinde dekolte ve tahrik edici kıyafetler giyen kadının da etkisi küçümsenemez." diyor. Pekii eşekte ne tür bir dekolte olabilir ki? Veya eşekte bulunan cazibe nedir? Yazıda bulunan örnekler eşeğe duyulan şehvetle aynı. Bebek örneğini veremeyeceğim çünkü içimi acıtıyor. Bu prof bu kısmını açıklasında biz de bilelim.

    YanıtlaSil
  8. Kuzey'in Kızı27 Şubat 2011 20:37

    Çağdaş kadını hedef alan bu sözlerin sahibi yoz kafaların,kadını cinsel bir meta olarak gördükleri çok açık.Cinsel bunalımlı, her şeyden tahrik olan bu yoz kafalara ben Hacı Bektaş-ı Veli'nin bir sözünü anımsatmak isterim:"ELİNE ,DİLİNE,BELİNE HAKİM OL!"
    Hacı Bektaş-ı Veli,bu sözle insanlığın kurtulacağına inanıyordu.Aynı fikirdeyim;ama nerdeeee!..

    YanıtlaSil
  9. Din vicdani bir anlayıştır. Kimse kimsenin özgürlüğünü sömürmek için bunu kullanmaya kalkmasın, açıkcası bundan öte acizlik düşünemiyorum. Hele de bunu dini bilirim ilimi bilimi bilirim tafralarına yatanların yapması acizlik yanında adiliktir de...
    Ellerinize sağlık Hocam, son derece duyarlı yazınız için teşekkürler...
    A.Özçelik

    YanıtlaSil
  10. merhaba....günümüzün konusu her yerde bu tür konular....kücücük bir bebek,sokaktaki hayvanlar,engelli vatandaşlar,yurtlarda yaşayan erkek çocuklar,veya erişkin erkeklerdemi dekolte giyinip tahrik ediyor erkekleri....benim yaşadığım yerde de onlarca örnek var hangisini yazayım size....hatta çocukların formalarını şort fdiktirdi okul...sordum md..bu ne bicim bir forma diye bana ne dedi biliyormusunuz...çocuklar uygunsuz oturuyor erkek öğretmenler rahatsız oluyor dedi......bunları zihniyeti iki bacak arası....bunun ne dinle ne elbiyle ilgisi yok...kadını kullanılacak mal gibi görüyorlar tabiri caiz ise....

    YanıtlaSil
  11. Adil Bey,inanın bir bayan olarak bu ülkede yaşamak acı veriyor,ben şunu bilirim cinsel ve dinsel yönden bastırılmış toplumda her türlü sapkınlık yaşanır ,yaşanacaktırda,
    kimse halinden memnun değil,insanlık normları yitip gitmiş...Zordur kadın olmak,hele bizim toplumumuzda..erkekler bastırılmış dürtülerini bir kadın değil ,sizinde yazdığınız gibi aklın alamadığı herşeyde deniyorlar..
    ahh hele o kücücük çocuklar,havvanlar..anlayamadım ,anlamayacağımda..
    Yani bunun dekolteyle bir ilgisi yok,tepeden tırnağa çarşaflı bir kadın da tacize uğruyor..sözün özü kimse aynasına dürüstçe bakmıyor ve kişiler işleri kendinden bilselerdi

    YanıtlaSil
  12. Kazım Bükülmez28 Şubat 2011 10:20

    Teşekkürler Adil Hocam.Aklı şeyinde olanların da aklı fikri de şeyinde olur elbet.Onlar içinm kadın ne de olsa şeyini şey ettiğimin şeyidir.Ne tesadüf bu tahrik olanlar 4 kadınlı evlilikten yanadırlar genellikle.

    YanıtlaSil
  13. her insanın başına polis yerine vicdanına korku koysak yerinde olur

    YanıtlaSil
  14. bu tür söylemler her yerde yapılıyor...dini kullanıp eşlerinin,ana ve bacılarının başlarını örtüp,dışardsa modern giyinmiş kızlarımıza,kadınlarımızı görünce tahrik oluyorlar....çevremizde ve basında yüzlerce haber okuyor ve görüyoruz kücücük bebekler,engellei vatandaşlar,kıs erkek fark etmeden,daha olmadı hayvanlarımıza daha olmadı nenelerimize tecavüz ediyorlar....bu saydıklarımdan hangisi bunları tahrik ediyor.....aslında hiçbiri...ama bu zihniyette olanların aklı fikri belden aşağı.....TCK bu zihniyetteki kişilere ağır cezalar vermeli...ayrıyeten küçük kızlarrrımıza yapılan bu tacizler dolayısıyla sürekli aynı konu sorulup,doktor doktor gezdiriyorlar....Çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor....erkek egemen toplum olunca tecavüzcüyü kurtarmak için türlü entrikalar yapılıyor.....çocukların ilk verdikleri ifadelerin geçerli olması dileğiyle.....

    YanıtlaSil
  15. EVET.DEKOLTE GİYEN BAYANLAR ERKEKLERİ TAHRİK EDİYORLAR.TACİZ VE TECAVÜZÜ HAK EDİYORLAR:))) SAÇMALIK YA..
    HAYVANLARA NEDEN TECAVÜZ EDİYORLAR.HAYVANLAR DEKOLTEMİ GİYİYOR???

    YanıtlaSil