ÖLÜMSÜZ DEVRİMCİ

“Atatürk, başı dumanlı doruklarda yüce bir dağ tepesidir. Siz O'na yaklaştıkça o yükselir ve aranızdaki mesafe sonsuza değin aynı
kalır. Devirlerinde büyük gözüken, zamanla küçülen benzerlerinden farkı budur, böyle kalacaktır. (Arriba Gazetesi, Portekiz, 1938)” Atatürk’ün ölümünden sonra bir Portekiz gazetesi duygu ve düşüncelerini böyle anlatıyor.

Sıradan devlet yöneticilerinin ölümü sonrası nezaket gereği yayımlanan diplomatik mesajlarla benzer bir yanı var mı bu sözlerin? Üstelik bu belki de ömründe Atatürk’ü hiç görmemiş; ancak Türk devriminin aydınlatıcı ışığını Atlas Okyanusu kıyılarından duyumsamış bir gazetecinin sözleri. Türkiye ile ticari ilişkisi yok. Atatürk’ün ölümü sonrası sağlayacağı bir çıkarı da yok. Üstelik eskinin sömürgeci ülkesi Portekiz, Atatürk’ün başlattığı antiemperyalist savaşın örnek olduğu Afrikalı mazlum ulusların yıllardır kanını emen bir ülke. Mustafa Kemal’in Anadolu’da yaktığı bağımsızlık ateşinin hızla yayıldığı dünya coğrafyasındaki sömürü alanlarını yitiren Portekiz’de bir gazetenin düşündürücü sözleri bunlar. Ne kadar içten, ne kadar doğru bir değerlendirme…

Bir insana sağlığında ya da öldükten sonra dostlarının sevgi, saygı duyması olağandır. Düşmanlarının sevgi ve saygı duyması ise olağanüstüdür. Düşmanının saygı duyup şapka çıkardığı, hakkını teslim ettiği insanlar ise ölümsüzdür. Dünyanın en büyük devrimcisine savaş meydanlarında yendiği düşmanlarının bile saygıyla yaklaşmaları, ölümünün ardından onurlandırıcı sözler söylemeleri çok önemlidir. En başta savaş meydanlarında yendiği, iktidardan ettiği İngiliz, Fransız ve Yunan devlet adamlarının Atatürk hakkındaki sözleri, O’nun büyüklüğünün altına atılan imzalardır. Dünyanın dört bir yanındaki devlet adamlarının yayımladığı mesajlarda usulen söylenmiş sözcükler, ifadeler göremezsiniz.

Yetmiş üç yıl sonra dünyanın Atatürk’le ilgili görüşlerinde değişiklik var mı acaba? Yer, Avrupa’nın genç ülkelerinden Letonya’nın başkenti Riga. Üniversitede konferans veren Egemen Bağış’ı dinleyen Letonyalılar birden saygı duruşuna geçiyor 10 Kasım’da. Dünyanın büyük aydınlanmacı devrimcisine saygı gösteriyor öğretim üyeleri ve öğrenciler. Baltık’ın soğuk havası birden ısınıveriyor.

“Kemalizm Atatürk'ün ortaya attığı ve ürettiği bir ideoloji değildir. Kemalizm içerisinde bizzat Atatürk'e ait hiçbir şey bulunmayan yapay bir ideolojidir ve sistemi elinde tutmak isteyenler tarafından Türk demokrasisinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi bir görüntü vermiştir." Letonyalılar Atatürk’ü ayağa kalkıp saygı duruşunda anarken aynı salonda konuşan Egemen Bağış’ın ağzından bu sözler dökülmekte. El âlemin ayakta andığı bir liderin ideolojisini, kurduğu devletin bir bakanı eleştirmekte. Hem de yabancı bir ülkede. Eloğlu övüyor, biz yeriyoruz. Ne yaman çelişki değil mi? İktidar partisi temsilcilerinin kafası o kadar takıntılı ki Atatürk’e, Cumhuriyet’e, Kemalizm’e zaman ve mekân dinlemiyor intikam hırsları. Tam da bu noktada halkımızın bir sözü aklıma geldi: “Allah’tan korkmuyorsan, kuldan utan!” Binlerce kilometre uzaktaki insanlar överken sen yerme!

Arriba Gazetesi’nin yıllar önce söylediği gibi Atatürk, “başı dumanlı doruklarda yüce bir dağ tepesidir”. Kimileri yüce dağların zirvesini hayranlıkla izlerken kimilerine de korku verir bu görkem.

Dağ eteklerindeki deliklerde fareler yaşar. Sinsi, korkak, kemirgendirler. Onların var olmaları da dağ sayesindedir. Dağın nimetlerinden yararlanıp yaşamlarını sürdürürler. Fare, dağa küsse ne olur? Dağın haberi olur mu bundan? Fareler kemirerek bir dağı yok edebilir mi acaba?

Adil Hacıömeroğlu
12 Kasım 2011
Not: 14 Kasım 2011 tarihli Kent Yaşam Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazılarımın tümünü http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

13 yorum:

  1. yazınızdaki finalle son noktayı koymuşsunuz o fareler zamanı gelince kaçacak yer arayacaklardır... Dağ bütün haşmetiyle duruyor ve onu kimse yok edemeyecektir... Kaleminize ve yüreğinize sağlık Adil Bey...

    YanıtlaSil
  2. Dogruya hayır dıyen cehalet,Vatana ve mıllete hızmet vermıslere ıhanet eden eden cehalet,Sevgı ve dostluk lafını agzında geveleyen ama asla nıtelıgını anlamayan cehalet,on yargılı cehalet,ıyıkı duse kalka okul bıtırıp dıploma adındakı kagıtların arasına sıkışıp kalmış cehalet,halka dogru soyledıklerının tumu yalan olan cehalet,ozu sozu asla dogru olmayan cehalet, davranısları ve sozlerı gosterısten ote ıyı olamayan zavallı cehalet,kendısını sureklı oven ama bır yerde yanlışın var dıkkat dıyene hakaret edıveren cehalet,ben dunyada bır taneyım benzerım yok dıyen cehalet,benım gibi dusunmeyene ölüm dıyen cehalet,benım gıbı gorup benım gıbı dusunmezsen senı dışlarım dıyen cehalet.kendınıze saygısı olmayanların edepsızlıklerınden bıkıp usanan dogruların mutlaka var olduguna ınanan,arayış ıcındekı mazlumların ahı mutlaka yakalarına yapışacaktır..
    Dunya kuruldugundan bu güne kadar,gelmiş geçmiş günler ve yaşadıgımız günler içindeki benim yapabildigim sadece bu dua,dır..

    meral tice

    YanıtlaSil
  3. ozetlemişsiniz bu sozlerınızle - İktidar partisi temsilcilerinin kafası o kadar takıntılı ki Atatürk’e, Cumhuriyet’e, Kemalizm’e zaman ve mekân dinlemiyor intikam hırsları. ...ve vuruçu son kelam da şahsımdan da gelsin, sizin araçılığınızla* “Allah’tan korkmuyorsan, kuldan utan!” Binlerce kilometre uzaktaki insanlar överken sen yerme!* utanılaçak yuz olmadığından alınma ıhtımallerinde bulunmasamda

    kalemınız dert gormesın, aydın,yandaş olmayan, korku kavramını bellememış yurtseverler oldukça, sırtımız yere gelmez evelallah

    YanıtlaSil
  4. " En büyük düşman, düşmanların düşmanı ne falan ne de filanca milletler, bu adeta her tarafı kaplamış ve saltanat halinde bütün dünyaya hakim olan kapitalizm afeti ve onun çocuğu olan emperyalizmdir." GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KEMALİZM FAŞİST BİR REJİMDİR DİYENLERE DUYURULUR.YÖRÜK MEHMET.

    YanıtlaSil
  5. Utanmayı unutmuşlar,utanmadan geveleyip duruyorlar.Bu düşmanlıkları nedendir,amaçları nedir,ağızlarında çevirmeye çalıştıkları bakla nedir,çıkarma cesaretini gösterseler ,daha dürüst ve insani olacak.Düşmanın bile merti,namertten daha iyi,daha makbuldür.Türk,üm deyip,Atatürk,ü karalamak,onu anlamamak kadar onur kırıcı bir davranış olamaz.İçimizde öyle insanlar,öyle art niyetler,öylesi mahluklar varki,bunları eleştirmek ödül olur.Tek kelime,Atamızı karalamaya çalışmaları,kendilerini aklamaya yetmemekte.Kaleminize sağlık hocam..teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel anlatmıssınız Atatürk'ün degerini..Hele sonuç bölümü, benzetme harika olmuş. Günes balcıkla sıvanmaz.21. yüzyılda da Atatürk en büyük lider olarak anılmaya devam edecek..Tesekkürler, saygılar..

    YanıtlaSil
  7. Ölümsüz devrimcinin ilkeleri ışığı hep yolumuzu aydınlatmakta ve hep bizi yönlendirmekte Atamın, kendisi tohum attı ülkesine yakışan bağımsızlık karakteri yolunda bizler fidan olduk şimdilerde ise orman olmaktayız....... çok güzel bir yazı daha okudum kaleminizden emeğinize saygımla hocam

    YanıtlaSil
  8. Kemalizm emperyalizme karşı duruştur.Vatan Haini olmayan herkes bu fikri, benimser zira emperyalizme karşı durmamak hem kendi devletini hem de başka devletleri sömürenlerle olmak demektir.Atatürk'e düşman olmak,Türk ve Türkiye düşmanlığını kapsar.Muhakkak bir kuyruk acıları vardır.Akıl taşıyan hayvanları asla evcilleştirip eğitemezsiniz;hayvan kadar değerleri hisleri yoktur.Atatürk'ün emrinde uşak bile olamayacaklar ağzı vardır konuşur.Bunların dini,imanı her şeyi paradır.Bas parayı al karayı.

    YanıtlaSil
  9. ONLAR BU EFSANE LİDERİ ANLAMAK İSTEMEZLER.SIĞ DÜNYALARI ASLINDA KORKU DOLUDUR.CESUR GÖRÜNÜP ÜRKEK,MERHAMETLİ GÖRÜNÜP MERHAMETSİZ, GÜÇLÜ GÖRÜNÜP YAPRAK KIPIRDASA KORKU VE YEİSE DÜŞEN, ÇEVREYE KENDİNİ İSPATLAMA ÇABASI İÇİNDE ZAVALLI VE ACIMASIZLIK AĞIR BASAN ; YÜZLERCE MARAZLI, GARİP , SEVGİYE MUHTAÇ ,KOMPLEKSİNİ DIŞA VURAN BU EKOL İÇİN ÖRNEK TİPLER... AV. UĞUR EFİL

    YanıtlaSil
  10. Bunca yıldır biriktirdikleri,besledikleri kini nankörce utanmadan her yerde hayasızca kusuyorlar.İşin acı tarafı bunu yaparken demokrasi adına ,insan hakları adına,özgürlük adına yapıyorlar..iktidar değil ,yıllarca kendilerini aydın diye nitelendiren sözde insan hakları savunucuları da bunu yapıyor.Son zamanların en gözde işi Atatürkü hedef almak oldu.Yazıklar olsun kıymet bilmezlere...Ama kimsenin gücü onu ve izlerini yok etmeye yetmeyecektir.Atatürk aydınlanmadır/özgürlüktür/bağımsızlıktır/yenilenmedir/akıldır.Bunlar asla bunlar silinemez..hanife öğretmen

    YanıtlaSil
  11. Aydın CİVCİK4 Aralık 2011 19:48

    ASLINI İNKAR EDENLERE HARAMİ DENİR ,BİZİM BURALARDA.ULAŞAMADIKLAR VE ULAŞAMAYACAKLAR DÜŞÜNCELERİNİ BİLE KAVARAMASINA İMKANI OLMAYANLAR ANCAK ELEŞTİRİRLER.
    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ÇAGININ TEK LİDERİDİR.
    EMPERYALİZMİN
    EMİR ERLERİ, KARALAMA VE ELEŞTİRME KAMPANYASINA BOŞUNA BAŞVURURLAR.
    ATATÜRKÜ ANLAMA ZEKALARI VARMIDIR ACABA.

    YanıtlaSil
  12. YÜREĞİNE, KALEMİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil