19 MAYIS

MEB, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Ankara dışındaki illerde yalnızca okullarda kutlanacağını, stadyumlardaki törenlerin yapılamayacağını açıkladı. Gerekçe ise gösteriler sırasında öğrencilerin çok üşümekte olmaları, törenlere hazırlık sırasında derslerin aksaması ve bayramda görev alanların gönülsüz olması. Gerekçeler hem komik hem de bilgisizlikten kaynaklanmakta.

MEB’in açıklamasının ve kararının iki sakıncası var: Birincisi, ulusal bilincin oluşmasını engellemek, ikincisi ise tören hazırlıklarının da bir eğitim etkinliği olduğunu bilmemek.

Ulusal bayramların coşkuyla kutlanması ve öğrencilerin törenlerde görev alması, onların “milli ve manevi değerlere” uygun olarak yetiştirilmesi açısından önemlidir. Bu da “Milli Eğitimin Temel Amaçları”nın gereğidir. Dünyanın neresinde olursa olsun çocuklara, gençlere yaşadıkları ülkenin ulusal değerlerini öğretmek, onlara ulusal bilinç kazandırmak eğitim bakanlıklarının görevidir. Öğrencilerin yakın tarihlerini bilmemesi sakıncalıdır. Vatana hizmet, onu sevmekle başlar. Sevgi de vatanı tanımakla, ulusun tarihsel geçmişini, hangi tehlikeleri aşarak bugünlere geldiğini, kültürel zenginliklerini, sanatsal değerlerini, halk kahramanlarını, tarihsel önderlerini, toplumu için yüksek özveri ve erdemleri gösterenleri tanımakla olur. Kişi tanımadığı, bilmediği bir şeyi sevip ona hizmet edebilir mi? Okul sıralarında vatan, ulus, insanlık, doğa sevgisi aşılanmayan çocuklardan gelecekte halkı için çalışması beklenebilir mi?

Ulus ve yurt bilinci gelişmemiş kişiler özgürlüğün, bağımsızlığın değerini bilebilir mi? Kölelikle özgür olmanın farkı, ancak doğru tarihsel bilincin kazanılmasıyla ayırt edilebilir. Ulusal bayramlarında coşku yaşamayanlar, sömürgecilere kolayca kul köle olurlar. 19 Mayıs’ın hem bizim tarihimizdeki hem de dünya tarihindeki önemini bilmeden bugünkü siyasal olayları nasıl doğru algılayabiliriz? 19 Mayıs tüm dünyanın ezilen uluslarının bağımsızlığına giden yolu açtığı gibi, Sömürgeciliğin de yıkılmasına neden oldu. Böylesine dünya tarihini etkilemiş bir olayın Kurtuluş Savaşımızın önderi tarafından başlatılması her Türk çocuğu için gurur kaynağıdır. Dünyanın her ulusunun kendince kahramanlık destanları vardır. Bu, onların ulusal bütünlüğü için gereklidir. Ulusal değerlerimizi erozyona uğratan, yaşamı sadece para kazanmaktan ibaret gösteren birtakım televizyon dizileriyle koşullandırılan, toplumsal çıkarları hiçe sayan bir kuşağın nasıl yetişmekte olduğunu da görmekteyiz.

Törenlere hazırlığın eğitim için zaman kaybı olduğunu açıklamış MEB yetkilisi. Törenlere hazırlanmak öğrencilerin kümeyle iş görme yeteneklerinin geliştirilmesi açısından önemli bir eğitim etkinliğidir. Eğitimi yalnızca kuru bilgileri öğretmek olarak gören anlayışın, böylesi bir etkinlikte öğrencilerin “grupla iş yapma ve başarma” becerisinin kazandıracağı özgüvenin değerini anlamaları olanaksızdır. Eğitim yalnızca sınıfın tekdüze ortamında yapılacak bir iş değil. Gezi, gözlem, araştırma yapmak eğitimin önemli bir bölümünü oluşturur. Yaşamda ve doğadaki zorlukları öğrenciye göstermek de eğitimin bir parçasıdır. Hava koşullarının olumsuzluğu bahanesi gülünçtür. Mayıs ayı güzeldir. Her yanın bahar koktuğu bir günü öğrencilere yasaklamak yanlıştır. Bazıları, törenlerde kafalarında Sibirya buzlarıyla donmuş düşüncelerini sıkıntıya dönüştürdüklerinden mi üşümekteler 19 Mayıs’ın ılıklığında? Yaparak, yaşayarak öğrenilen bilgiler bir yaşam boyu unutulmaz.

Bayram törenleri yalnızca öğrenciler için değil, veliler için de çok önemlidir. Törenlerde görev alan öğrencilerin velileri, çocuklarından daha büyük heyecan duyarlar. Çünkü her anne baba çocuğunun törenlerdeki başarısından, yeteneğinden, böylesi bir tarihsel kutlama gününde seçilmiş olmasından onur duyar. Törenlerde görev verilmeyen öğrencilerin velileri bu işe bozulur, okul yönetimiyle bu konuda anlaşmazlığa düşer. Zaman zaman bu durum velilerle öğretmenler arasında sert tartışmalara bile neden olur.

Televizyonların kadrolu bazı yorumcularıyla gazetelerdeki kimi köşe yazarları son zamanlarda ulusal bayramların Sovyetler Birliği’ndeki törenlere benzediğini tekrarla söylemekteler. Aslında bu doğrudur. Dünyada eşsiz devrimlere, büyük kahramanlıklara imza atmış kaç ulus var? Bu konuda şanslı uluslardan biriyiz, tıpkı Sovyetler Birliği gibi. Büyük devrimleri yapan ulusların törenlerinin görkemli olması da olağandır.

30 Ağustos’u, 29 Ekim’i sudan bahanelerle kutlamadınız. Şimdi de 19 Mayıs. Sıra 23 Nisan’a, Atatürk heykellerine gelmekte. Amaç, Atatürk’ü unutturmak. Çünkü Mustafa Kemal’in mavi gözlerine bakarak emperyalizmin emirleri uygulanamaz. 19 Mayıslarda bölücülük yok, ulusal birlik var.

AKP’li bir milletvekili geçenlerde Kurtuluş Savaşının aslında yapılmadığını, şehitliklerin de sembolik olduğunu söylemişti. Şimdi de kalkıyor aynı partinin Milli Eğitim Bakanı, ulusal bayramları zihinlerden silmeye çalışıyor. Kurtuluş Savaşını inkâr edebilirsiniz, bayramları türlü gerekçelerle kutlamayabilirsiniz, şehitlikleri yok sayabilirsiniz; ancak karşınızda bir büyük gerçek var: Türkiye Cumhuriyeti. Bunu ne yapacaksınız?

Adil Hacıömeroğlu
13 Ocak 2012
Twitter.com@AdilHaciomerogl
Not: 23 Ocak 2012 tarihli Kent Yaşam Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Yazıların tümünü http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.

8 yorum:

  1. AKP yönetimini anlamak mümkündeğil bunlar biryerlere sözmüverdiler acaba diye düşünüyorum ATATÜRKÜ yavaş yavaş silmekiçin TÜRKİYECUMHURİYETİNİ kurduğunu bile kabületmek istemiyorlar gibi geliyor insanın aklına şeatcılarmı kursaydı dahamı iyi olurdu arap ülkeleri örnek baksınlar başkada birşey demiyorum milletimiz artık yeter diyecektir elbette ...günün birinde ....saygılarımla.....)))

    YanıtlaSil
  2. Hocam ben 19 Mayısı şimdiden kutlamaya başladım. ATATÜRK'lü bayraklarımı evimin hem ön cephasine hem de arka cephesine şimdiden astım, 20 Mayısa kadar asılı kalacaklar. Bir gün yerine 5 ay kutlamış olacağım. Ve bu duyarlılığı tüm eş dostla paylaştım. Herkes bayraklarını astı. Onların tanıdıkları, tanıdıklarının tanıdıkları derken bu çığ gibi yayılacak. Dolayısıyla tüm çevrem bir günlük bayramı 5 ay olarak kutlayacak. Ayrıca bulunduğumuz bölgelerde alternatif törenler düzenleyip sokaklarda şölenlerle kutlama yönünde girişimlerimizi şimdiden başlatacağız. Kısaca bu yöndeki girişimlerinin tamamiyle ters tepececeğine inancım tam. Bir de 19 mayıslarda statlarda en görkemli olay deniz lisesinin öğrencilerinin birbirlerinin omuzuna çıkarak koca bir gemi yapmaları. Acaba bunlara desek tamam deniz lisesinin gösterisini törenlerden çekiyoruz diye!..Saygılarımla... ADNAN YİĞİTER

    YanıtlaSil
  3. 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI.GENÇLİK OKUYAN OKUMAYAN,ÇALIŞAN ÇALIŞMAYAN TÜM ULUSUN DİNAMİK GÜCÜNÜN TEMSİL EDİLDİĞİ KARMA BİR SÜREÇ OLMASI GEREKİRKEN:3000 KİŞİLİK OKULDAN SEÇİLEN 199 KİŞİYLE O İL VE İLÇEDEKİ ÖĞRENCİ GRUP VE VELİLERİNİN MUTLU EDİLMESİNE YÖNELİK BİR TÖRENSEL BAYRAM OLMAMALIDIR AMMA ÖYLE OLDU.KENTİN BİR STADYUMUNA DOLDURULAN SEÇİLMİŞ AZINLIKLARIN HEYECANI COŞKUSU HERKESE MAL EDİLEREK GÜYA BAYRAM KUTLAMASI FOLKLORİK BİR İÇERİKLE BAZI MOTİFLERİN SEMBOLİK DEVRİM ANDINA DÖNÜŞMESİYLE MUTLU GENÇLİK VE SPOR ETKİNLİĞİ BAYRAMLARI KUTLANMAZ.HER LİSENİN VE ÜNİVERSİTENİN SPOR ETKİNLİKLERİNİN YARIŞTIRILDIĞI ANCAK FİNALLERİNİN 19 MAYISTA STADYUMLARDA SERGİLENDİĞİ YARIŞMALAR VE SONUÇLARIYLA KUPALAR VE MADALYALARLA SÜSLÜ MAHALLE STADYUMLARINDA DA İŞLEYEN BİR HALK KUCAKLAŞMASI BAYRAMIN ANLAM VE ÖNEMİNİ REKABET GÜDÜSÜ VE BEKLENTİLERİYLE BİRLİKTE SÜSLENECEK FOLKLORİK SEMBOLLERİN DE KATILACAĞI GERÇEK BİR BAYRAMI HEP UMUT ETTİM VE EDECEĞİM.SAYGILARIMLA.YÖRÜK MEHMET SEZER

    YanıtlaSil
  4. Kuzey'in Kızı25 Ocak 2012 23:58

    Gençlerimize bağımsızlık ve Cumhuriyet bilinci aşılamak çok tehlikelidir!Bunları hatırlatan ne varsa ortadan kaldırmak gerekir!!!Neymiş efendim zaten Doğu Bloku'ndan ithalmiş bizim gösteriler.Neymiş efendim,her yıl aynı şeyler izleniyormuş,çocuklar bundan sıkılıyormuş ve derslerinden geri kalıyormuş.
    Kendinize gelin beyler,kendinize gelin!..Kutladığınız bayram "19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’dır!..
    Vaktiyle Yalova Valisi Dursun Ali Şahin ortaya atmıştı bu müthiş fikri yanılmıyorsam.Olmaz öyle şey canım!..Dediklerimizin bir bir gerçekleştiğini görüyoruz ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  5. Adamın biri bağa girmiş,çağırmış bağcıyı.demişki:
    bu üzümler neden koruk???
    bağcı cevaplamış:hayır koruk değil hepsi olmuş,tam yenecek kıvamda efendim demiş.
    adam bu sefer neden çok tatlı bunlar demiş,
    bağcı kızmış bu söze,
    beyefendi anlaşıldı senin niyetin, beni döveceksiniz. mademdöveceksiniz neden bahane üretip duruyorsunuz,dövün gitsin demiş:))))
    İşte sevgili dostum. edebiyattan pek anlamam ama sanki yapılanlar bu tarife uyuyor.
    yok soğukmuş,yok dersler aksıyormuş,,hepsinin bahanesi cumhuriyeti yavaş yavaş ortadan kaldırmak:(((((((

    YanıtlaSil
  6. ...niyetler belli...ulusal birlikteliği yüreklerden söküp atmak...milli değerleri yok etmek...!!!

    YanıtlaSil
  7. Sayın hocam bu olayda AKP'nin niyeti belli; Atatürk'ü cumhuriyeti, kazanımlarını kısaca Türke ait ne varsa yok etmek.... Ancaaak Atatürk'ün heykelini tophaneden motora koyup Samsuna göndermenin, tren vagonlarını Atatürk posterleri ile süsleyip Haydarpaşadan Diyarbakıra göndermenin de Atatürkçülükle bir ilgisinin olacağınıda sanmıyorum. Avrupalılar kıs kıs gülüyordu bize. Ha bunları kim yapıyordu bence önceleri ABD'nin gözdesi olan, Atatürk'ü putlaştıran, insanların nefretini sağlayan,asker oğlunun yemin töreninden, düğün yada nişan töreninden baş örtulü analarımızı çıkartanlardır.... Bence bayram törenleri yeniden dizayn edilmeli. Ecdadının mehterini, marşını, şiirini, destanını yasakla, sonrada zoraki zor koşullarda 2-3 saatlik ... törenlerle Ulusal bilinç vereceğini söyle, bana göre hayal. Milli kültürle süslenmiş (konçerto ile değil) resmi statü ve protokol olmadan tüm halkın katılımıyla coşkuyla kutlanan törenler hazırlayabilıyormusun, tabii ki zor. Üç beş beden eğitimi öğretmeni ek ücret ve başarı belgesi alacak diye boşuna eziyete gerek yok. Hocam çok geniş konu en çok muzdarip olduğum konu yanlış anlaşılmaktan imtina ettiğim için daha yazamıyorum. Sürç-ü lisan etimse affola
    E Kamburoğlu

    YanıtlaSil
  8. 19 Mayıs ATATÜRK,ü ANMA,işte rahatsızlık duyulan nokta burası.İşin içinde Atatürk olmasa,onu ve yaptıklarını anımsatmasa ,millet dışında devlet şenliğe bayrama bayılacak.Ama o iki terim herşeyi bozuyor...Bahane çok sudan çok ucuz,öğrencilerin zaman kaybı imiş,yesinler..8 yıl çocuklara cin Ali öğretmenlik yapıyor,sonrasında ise hiçbirşey öğrenememiş yavrular,cin çarpmış gibi birbir dökülüyor.Yazık genç beyinlere,öğretmenlerde şaşırmış,yetersiz maaş için sokağa dökülürler,gördükleri diğer eksikler konusunda seslerini çıkarmazlar.Hani ATATÜRK BAŞ ÖĞRETMENDİ..Hep beraber sagır dilsiz ve kör oldular.Bu vatan,gençlerin milli duyguları unutturulduğu zaman bitecektir.Ne olduğunu bilmeyenler,ne yapmaları gerektiğinide bilemezler...

    YanıtlaSil