19 MAYIS ŞAHLANIŞI




     AKP hükümeti kendince ulusal bayramlara yeni bir düzen getirmekte. "İleri demokrasi" anlayışı çerçevesinde resmi törenleri yapmamanın peşindeler. Bayramlara da ayrımcılık tohumunu ekme çabasındalar. Nasıl mı? "Millet isterse ulusal bayramları kutlar." söylemiyle devlet-millet ayrımcılığını, karşıtlığını oluşturmaya çalışıyorlar. Sanki devleti, Türk Milleti kurmamış gibi bir hava yaratmaktalar. 

     19 Mayıs yalnızca bir bayram mıdır? Tabi ki değil. 19 Mayıs bir varoluş mücadelesinin ruhu, kararlılığı, bir ulusun özgürlük için ayağa kalkışıdır. Tutsak edilmeye çalışılan bir halkın "Ya istiklal, ya ölüm!" diye haykırışıdır. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, 19 Mayıs'ın dev ayak izlerini görürsünüz. 

     19 Mayıs'ı silmek, unutturmak için Türkiye'yi toptan yok etmek gerek. Bu ülkenin taşı, toprağı, kurdu, kuşu, ağacı, çiçeği, böceği, ırmağı, gölü, denizi, ovası, köyü, kenti, kasabası, tüten bacası, üreten emeği, alın teri, gören gözleri, işiten kulakları, duyumsayan yürekleri, çağlayan dereleri, dağlarında burcu burcu kokan kekikleri, denizlerinde balıkları oldukça Mustafa Kemal unutulur mu? 

     Siz niye mi devlet törenlerini istemiyorsunuz? Çünkü korkuyorsunuz Mustafa Kemallerden.  Korkuyorsunuz Atatürk'ün çakmak çakmak bakan mavi gözlerinden. Mavi, gökyüzüdür  sonsuzluğu çağrıştırır. Özgürlüğü muştular mavinin sonsuzluğu. Onun için korkarsınız sonsuzluktan, maviden. Göklerde kanat çırpmak yürek ister; özgüven, cesaret ister. 

     Mavi, denizdir. Derinlik olur ılık, soğuk, sıcak sularda. Derinlikten korkar kulaç atmasını bilmeyen. Dalgalarla savaşım uyum ister; kol gücü, yürek ferahlığı, akıl ister. Boğulursunuz mavinin derinliklerinde siz. Onun için bakamazsınız saygı duruşlarında Atatürk'ün mavi gözlerine. Söyleyemezsiniz gür sesinizle İstiklal Marşı'nı, utanırsınız Mehmet Akif'ten, hani o Akif ki "Allah benim ömrümden alsın, Mustafa Kemal'e versin." diyen büyük ozandan. Bağımsızlık ruhu, özgürlük şarkıları size yabancı. Bunun içindir ki söyleyemezsiniz bağımsızlığımızı anlatan marşları.

     Ulusal bayramlarımızdaki saygı duruşlarında koca bir tarihin kahramanlıkları, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara, Balıkesir, Alaşehir, İnönü, Sakarya, Büyük Taarruz, Mudanya, Lozan, Kara Fatmalar, İzmir'e giren süvariler, cepheye mermi taşıyan kadınlar, Cumhuriyet, devrim yasaları, Anadolu aydınlanması, dört bir yanda tüten fabrika  bacaları, yurdumuza ışık saçan okul bahçelerinden gelen çocukların çığlıkları, demir ağlarla örülen bir yurt, erkeğiyle yan yana yürüyen kadınlar, sürekli ışıldayan ufuklar... bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçer. Mutlu, gülümseyen, bağımsızlığın onuruyla coşan bir ulusun özgür bireylerinin gözleri ışıldar karşımızda. 

      Sizler ne görüp neler duyumsuyorsunuz, söyleyeyim mi? İhanet içinde bir hükümet, satılmış Damat Ferit, hainlikte sınır tanımayan Ali Kemaller, İngiliz Muhipleri, Anzavurlar, İskilipli Hocalar, işgal kuvvetleri, mandacılar, Mondros, Sevr, Derviş Mehmetler, Şeyh Saitler, İzmir'de denize dökülen düşman, İngiliz gemisiyle kaçan bir padişah... Bunlar insanı huzurlu kılıp mutlu eder mi? Bu kâbusu yaşamamak için kaçıyorsunuz bayramlardan. "Özgürlük, demokrasi" diyerek tarih boyunca bağımsız yaşamış bir ulusun özgürlük ateşini küllemeye çalışıyorsunuz. Yedi düvelin gücünün yetmediğini siz mi yapacaksınız? Arkanızdaki küresel destekçilere fazla güvenmeyin. Sıkıştığınızda hiçbirini yanınızda bulamazsınız. Tarihin çöplüğü, terk edilen işbirlikçilerle dolu. "Ha bir eksik, ha bir fazla" fark etmez emperyalist efendilerce. 

     Latin Amerika'da Atatürk büstlerini yasaklayabilir misiniz? Hindistan üniversitelerinde Atatürk kürsülerini kaldırabilir misiniz? Çin'deki, Rusya'daki ders kitaplarından, Afrika'daki özgürlük savaşçılarının yüreklerinden Atatürk'ü çıkarabilir misiniz?

      Sizler bayramlarımızı tartışmaya açtınız. Uyuyan bir ulusu uyandırdınız. Rüzgârınızla yurdun dört bir yanında yanan bağımsızlık ateşini alevlendirdiniz. 19 Mayıs ruhunu ayağa kaldırıp şahlandırdınız. Şahlanan atın çiftesini yemek üzeresiniz. 

     "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir." diye haykıran Mustafa Kemal'in gür sesini kısmaya kimin gücü yeter? Güneşin doğuşunu engellemek kimin haddine? Atatürk'ün sonsuz aydınlığında Türk Ulusu’nun ve tüm ezilen ulusların 19 Mayıs Bayramı kutlu olsun.
                                                            
                                                             Adil Hacıömeroğlu
                                                                                                           19 Mayıs 2012

11 yorum:

  1. Yürekten kutluyorum.

    Atatürk ne söylediyse çıkıyor. Gençliğe çok iş düşüyor.

    YanıtlaSil
  2. Yüreğinize sağlık mükemmel bir anlatım. Uyuttuklarını sandıkları Türk Milleti'nin uyumadığını gördüler...

    YanıtlaSil
  3. Kazım Bükülmez20 Mayıs 2012 12:34

    .
    Bükülmez Ozan Der Ki:

    Anlayana sivrisinek saz,
    Anlamayana vuvuzela az.
    Bayram yasağı sorulacak,
    Akp bunu kafana iyice yaz.

    YanıtlaSil
  4. Mavi gözlüm,sarı saçlım ,nerdesin hadi gel diyerek ATATÜRKÜN tekrar gelmiyeceği bilinirken başka düstur ve umdeler halka haykırılamaz mı?DİRENİŞ ?Anlaşılan ve varolan yaşama bilinci hayat tarzı 21.yüzyıl iletişim çağında kullanılan enstrümanların ayrık kökü gibi parçalanıp çoğaldığı çağda YENİ GENÇLİK PROFİLİNDEN ve ÖZGÜR KADIN POLEMİĞİNDEN ÖTE UYUYAN ERKEK EGEMENLİĞİNDEN NE BEKLİYORSUNUZ?SIRADANLIKTAN öte eğer bu bir varoluş DİRENİŞİYSE ,o zaman KUVAYİ MİLLİYE RUHU cevabı gerektir.İçinde hacısı,hocası,dedesi,İslami kültleri,kültürleriyle yeni bir hedef kitle gerekmiyor mu?Sadece babasından harçlık alan gençlikten,kadından bu anlayışı ve KURTULUŞU beklemek biraz savsaklayıcı olmuyor mu?

    YanıtlaSil
  5. Bizim milli bayramlarımız kanla ,şanla ilan edildi ,bunu görmezden gelmek ancak bu günkü iktidara yakışırdı zaten yasaklar onlarınsa bayramlar bizim yasak koyarak içimizdeki hiç sönmeyen vatan aşkını alevlendirdiler...BİZDEKİ AŞK VATAN AŞKIDIR ,BİZDEKİ AŞK ATATÜRK AŞKIDIR...Kaleminize sağlık Adil bey...

    YanıtlaSil
  6. yüreğinize sağlık....Kendilerini güçlü sanan yasaklamacı zihniyet dün cevabını TÜRK gewncinden aslmıştır..

    YanıtlaSil
  7. Aydın CİVCİK20 Mayıs 2012 22:34

    ADİL BEY YÜREĞİNİZE ,DÜŞÜNEN BEYİNİNİZE ,YAZAN KOLUNUZA SAĞLIK; SİZİN YAZINIZI OKUDUKTAN SONRA NE YAZABİLİRİM Kİ. BENİM ,ULUSUM ADINA HERŞEYİ YAZMIŞSINIZ. ŞU KADARINI SÖYLÜYEYİM ; MEHMET AKİF 'İDE UNUTTULAR EMPERYALİS AĞABABALARI YASAKLADI Kİ AĞIZLARINA ALMIYORLAR .ALLAHTAN DİLEĞİ ULUSUMU BİRDAHA DARDA VE ZORDA BIRAKMAZ. EĞERKİ DARDA VE ZORDA KALISAK BİZ DAHA ÇOK 19 MAYISLAR YARTIRIZ ,VATAN HAİNLERİNİ GEÇMİŞTEKİ ÖNCÜLERİ GİBİ DENİZE VE ÇÖPLÜGE DÖKERİZ.

    YanıtlaSil
  8. Elinize,yüreğinize sağlık..kutlarım..

    YanıtlaSil
  9. Hesabın tersine dönmesi bu olmalı, milleti istemeden kendine getirenlere kapak olsun bu bayram...

    A.Özçelik

    YanıtlaSil
  10. TEK KELİME İLE MÜKEMMEL. ELİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  11. Şahane bir anlatım, kaleminiz tükenmesin.
    🙏🇹🇷🧿
    Şükran Balekoğlu Yamak

    YanıtlaSil