EZBER BOZMAK MI?



           CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 17 Eylül günü Menderes’in mezarını idamının yıldönümünde ziyaret etti. Hem ziyaret hem de ziyaret sırasındaki açıklama ilginç.
            
      “Eğer Türkiye’nin barışa ihtiyacı varsa, huzura ihtiyacı varsa ve bu bir ezber bozmakla gerçekleşecekse evet ben buraya bir ezberi bozmaya geldim. CHP Genel Başkanı olarak arkadaşlarımla beraber sade, elimizde birer çiçekle buraya geldik. Tarih bize ders verdi, dersimizi aldık ve öğrendik.” Bu sözler, Kılıçdaroğlu’na ait. Sanki toplumsal barışı CHP bozmuş da bozduğu barışı da bu ziyaretle düzeltmeye çalışıyor. Böyle bir anlayış tarihsel gerçeklerle çelişmez mi? Menderes’in idamını önlemek için başta İsmet Paşa olmak üzere CHP’li yöneticilerin gösterdikleri çabayı inkâr etmek yakışık alır mı? Böylesi bir ziyaretin, öteden beri CHP’yi darbeci gösteren bazı güç odaklarının yalanını onaylamak olmaz mı?

Yıllardır düzenbaz, halk yardakçısı sağ politikacıların halk arasında yaydığı “Menderes’i CHP astırdı.” yalanını gerçeğe dönüştürmek, CHP yöneticilerinin işi olmasa gerek. Cumhuriyet tarihini kötülemek amacıyla yalanlar üzerinden bir masumiyet politikası oluşturan sağ siyasetçiyi onaylayacak mıyız, yoksa saptırmaları, yalanları ortaya mı çıkaracağız.

YCHP yöneticilerinin suçluluk duygusuna kapılarak her türlü suçlamayı kabullenip özür dilemesi ya da mezar ziyaretine benzer tavırlar göstermesi anlaşılamaz. 1961’tan sonra CHP’nin hiçbir yöneticisinin ağzından ya da kaleminden Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın idamlarını onaylar nitelikte bir tek sözcüğün çıktığını gören, işiten, okuyan var mı? Böylesine haklı bir durumda yalana teslim olmaktaki amaç nedir?

YCHP yöneticileri, bu yolla merkez sağ seçmenden oy alacaklarını sanmaktalar; bu, büyük yanılgı. Menderes’in ardılı olan siyasal partilerin neden politika alanından silindiğini araştırsalar yanılgılarını düzeltmiş olurlar. Sağ seçmenden oy almanın yolu sağcılaşmak değil, solculaşmaktır. Neden mi? 1957, 1973, 1977 seçimlerinin sonuçlarına inceleyerek CHP’nin oy patlamalarına bakın. Ne İnönü ne de Ecevit sağa öykünerek değil, sol programlarla sağ seçmenden büyük oranda oy aldılar. YCHP yöneticilerinin yönettikleri partinin tarihine ivedilikle öğrenmeye gereksinmeleri var.

Oysa pazartesi sabahı kamuoyu on iki şehidi konuşmaktaydı. Bingöl’de polislerin şehit edilmesi ihmaller zincirinin bir sonucu. İsterdim ki ana muhalefet lideri, bu konunun üstüne gitsin; iktidarın teröre karşı duyarsızlığını, beceriksizliğini kamuoyuna anlatsın. Ama yok, üstüne vazife olmayan işlerin peşinde muhalefet.

Pazartesi sabahı Hatay halkının terör kamplarına onurlu direnişinin konuşulacağı zamandı. Ancak “Menderes Açılımı” bunu bastırıp sumen altı etti.

17 Eylül sabahı Türkiye’de 4+4+4 uygulanmaya başlandı. Yani Cumhuriyet Devriminin en büyük darbeyi yediği gündü. Eğitim dinselleştiriliyor, Ortaçağ anlayışına teslim ediliyor YCHP yöneticileri mezar ziyaretinde. İsterdim ki tüm CHP yöneticileri ve milletvekilleri farklı okullara giderek eğitimdeki kargaşaya, velilerin çaresizliğine dikkat çeksin. AKP’nin eğitimi soktuğu çıkmaz sokağı kamuoyuna göstersin.

Sayın Haluk Koç’un Oslo rezaletindeki mutabakat metnini açıklaması, AKP’yi köşeye sıkıştıracak bir gündem. Ama bunu sürekli olarak kamuoyunda sıcak tutacak siyasetçilere gereksinim var.

Kılıçdaroğlu ve arkadaşları bir kez daha gündemi saptırarak AKP’ye rahat nefes aldırdılar. Kamuoyu şehitler, Hatay, Oslo, gerici eğitim yerine Menderes’in mezarına çiçek koyan CHP’lileri konuştu. Evet, ezberler bozuluyor, ama kimlerin? Yalnızca sağcılaşmada umar arayan YCHP yöneticilerinin. Atatürkçü laik seçmeni, çantada keklik gören yöneticilerin ezberleri fena bozulacak gibi.
                                               
                                               Adil Hacıömeroğlu
                                               18 Eylül 2012



7 yorum:

  1. Elinize sağlık..Hep söylediğim gibi ben eleştirmeye devam edeceğim sizin yaptığınız gibi..Ancak ne yazık ki bu bazılarınca fanatik tartışmalara neden oluyor.Gözler kör olmuş,sağduyu yok olmak üzere...Bizlere kolay gelsin diyorum artık!!

    YanıtlaSil
  2. Nefret ediyorum siyasetteki ayak oyunlarından...

    A.Özçelik

    YanıtlaSil
  3. N e güzel yazmişsın, O zaman ki; hiç bir CHP liden idamları haklı gösterecek bir eylem veya söylem duyulmamiş ve söylenmemiştir.Htta idamlar engellenmeye çalışılmışş. Bende olsam Ogün iadamlara desetek versem bile Bunu alenen açıktan yapmazdım.Bir gün o tarih banada lazım olurdu Bugün geldiği nokta gibi.

    YanıtlaSil
  4. ADNAN MENDERES TEKPARTİ CHP SİNİN BULUP ÖĞRENİMİNİ TAMAMLATTIĞI VE CHP EGE BÖLGE MÜFETTİŞİ YAPTIĞI,O DÖNEMLERİN ETKİN BAŞBANI KUVAYİ MİLLİYECİSİ CELAL BAYARLA BİRLİKTE ATATÜRKÜN ÖLÜMÜYLE BAŞLAYAN İKTİDAR SAVAŞLARINDA TARAF OLARAK DEMOKRAT PARTİYİ KURARAK 1946 DA SEÇİMLERE GİREREK 1950 LERDE TEKBAŞINA İKTİDARI ALAN SİYASETÇİ.AMERİKANIN TÜRKİYEDEKİ ETKİNLİĞİNDE BAŞROL OYNAMIŞ TÜRKİYEYİ KÜÇÜK AMERİKA YAPMA İDEALİNİ 1957 YILINA KADAR SÜRDÜRÜRKEN DOLARIN 1 DEN 7 YE ÇIKMASINI ENGELLEYEMEDİĞİNDEN ŞEKER DAHİ BULAMAYAN HALKIN AĞZINI TIKAMADA USTALAŞIRKEN SOVYETLERLE KURDUĞU YAKIN İLİŞKİYİ VE ARDINDAN GELEN UÇAK KAZALARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ.ABD NİN DEMOKRAT YÜZÜNDEKİ ANAYASAL İLERLEMECİLİĞİN ÖNÜNÜN AÇILDIĞI 1960 İHTİLALİNİN ZAMANLA BURJUVA İHTİLALİNE DÖNÜŞTÜĞÜ ANCAK 1980 YILINDA CİA NIN PENTAGONUN BİZİM OĞLANLAR YAPTI DEDİĞİ ŞİMDİKİ İLERİ DEMOKRASİ AÇILIMLI SEN KİMSİN YAHU DEMOKRASİ DENEYİMİZLE NEO LİBERAL AÇMAZIMIZIN KAHRAMANLARINI YARATAN BEYLERBEYİ GÖRÜŞMELERİNDEKİ TARAFÇI BAYKALIN TAVİZLERİYLE İKİ GÜN SONRASINI GÖREMEYENLERİN AYMAZLIĞIYLA YARATILAN YCHP NİN SÜTRE GERİSİNDEKİ SOSYO EKONOMİK GÜÇLERİN VE TOPLUMSAL DEVİNİMLERİN YİNE KÜÇÜK BURJUVA ÖYKÜNMELERİYLE ARAPSAÇINA DÖNÜŞTÜRÜLEN HALKÇILIK VE KEMALİZM İDEOLOJİLERİNİN HATTA ORTANIN SOLU TERMİNOLOJİLERİNİ UYGULAMAYA KOYAN SOSYALİSTLERİN KEMALİZMİNDE HALKA NEYİ ANLATIYORLAR CHP DİYE.ADNAN MENDERES Mİ,CHP Mİ ASILDI O GEÇMİŞTE BİLİNMEZ.EZBER FALAN DA KALMADI HERŞEY YALAN VE ALVER ÜZERİNE YAPILAN ÇİRKİN POLİTİKALARSA GERİSİ LAF.YÖRÜK MEMED

    YanıtlaSil
  5. Hanife öğretmen:Çok haklısınız Adil bey,Kılıçtaroğlu bunu hep yapıyor muhalefetin eline öyle kozlar geçiyor ki ama bir türlü bunu değerlendiremiyorlar,sanki AKP'nin ekmeğine yağ sürer gibiler...Yani şimdi ne gereği vardı Menderesi gündeme getirmenin ve hala da sürdürmenin,önümüzde bu kadar önemli sorunlar varken akıl alacak iş değil....

    YanıtlaSil
  6. Yazarın dediği gibi , bu memleket te tuvalete gitmek yasak dense,, Altına yapacak ların çoğunlukta oldukları bir ülkedeyiz, , 4+4+4 ler, şehitler hakındaki eleştirilerinize katılmakla birlikte.. ziyareti doğru bulup . özür dileme kısmına katılmıyorum ,,, Bu düzey de bilinçte olaylara bakacak insan sayısı maalesef çok az, malzeme kötü, bazı eleştirileri sonraya bırakmaktan yanayım... Yok ediliyor cumhuriyet...Tehlike daha büyük.

    YanıtlaSil
  7. CHP alttan üstten sağdan soldan sıkıştırmalarla bunaltılıyor,onlarda
    böyle fayda getirmeyecek açılımlara giriyorlar.
    Türkiyedeki sosyal demokrat oylar
    uzaydan Genelbaşkan getirsek %30 u geçmez.
    Eşi benim karım gibi türban takıyor,
    kendisi de benim gibi cumaya gidiyor
    başka bir kriterimde yoktur diyen
    bu nesil göçmeden din istismarının
    birincil partisi iktidardan düşmez.

    Bir de ,senin düzenin beni hiç ilgilendirmez yeterki benim elimin
    altında ol diyen süpergüç varoldukça......

    Bu durumda Allah'dan umut kesilmez
    tevekkülü ve mucizelere bel bağlamaktan başka çare yok.

    CHP hiç haber program izlemeyen,
    gazete okumayan insanları nasıluyandıracak da oylarını alacak...

    Onun için CHP ye haksızlık etmeyelim
    Selam sevgiler.

    YanıtlaSil