SERDAR TURGUT NEREDE YAŞIYOR?



Habertürk Gazetesi köşe yazıcısı (Bu sözcük Özdemir İnce ustamızın buluşudur ve günümüze çok uygundur.) Serdar Turgut, 31 Ağustos günü “30 Ağustos’ta AKP’ye karşı zafer mi kazanılıyor!” başlıklı bir yazı yazdı.

Çiçeği burnundaki yeni ve hızlı AKP’li köşe yazıcısı, Kemalistlere saldırmak için o kadar heyecanlı ki şaşkınlıktan soru tümcesinin sonuna ünlem işareti bile koyabilmekte. Yazının noktalama, yazım hatalarıyla anlatım bozuklukları ayrı bir yazı konusu. Bu yazıda köşe yazıcısının son yıllarda meydana gelen çizgi değişikliğine de değinmeyeceğiz. Burada yazının içeriğini eleştireceğiz.

Köşe yazıcısı Turgut, cumhuriyet mitinglerinde bayrak sallayan kadınları “konkenci” olarak nitelemekte. Kişinin bilmediği konularla ilgili söz söylemesi, yanlış nitelemelerde bulunması ayıptır. Cumhuriyet mitingleri her yönüyle incelenmesi gereken önemli toplumsal muhalefet gösterileridir ve ulusumuzun yüz aklarıdır. Elbette eleştirilecek yönleri vardır, ancak köşe yazıcısının anlayacağı, tartışacağı yönde değildir. Bu mitinglere katılan kadınlar, zor koşullarda ailelerinin dişinden tırnağından artırarak ve tüm toplumsal baskılara göğüs gererek okutulan yurttaşlardır. Akranları olan erkeklerden on kat daha fazla çalışarak ve olağanüstü özverilerde bulunarak çağdaş dünyada yerlerini aldıklarından, kendilerine bu olanağı sağlayan Cumhuriyet’e sahip çıkmaları da olağandır. Hemen hepsi, dar gelirli aile çocukları olan bu Cumhuriyet kadınlarının ne konken masalarında harcayacak zamanları ne de kumara verecek paraları vardır. Çağdaş görünümlü kadın deyince yazıcının usuna konken masalarında gördüğü üç beş kadın geliyorsa bu durum acınasıdır. Ülkemizde çalışan kadınların ezici bir çoğunluğunun çağdaş Türk kadınlarından oluştuğunu görmek gerek.

Serdar Turgut şöyle sürdürüyor yazısını: “… bugünün Cumhuriyet Bayramı’nda yurtseverliği AKP düşmanlığıyla özdeşleştirip…” diyerek sürdürmekte yazısını. Yurtseverliğin AKP karşıtlığıyla özdeşleştirildiği doğrudur. Açılım saçmalığı, Habur rezaletiyle azgınlaşan teröre ülkemizin insanları kurban verilmekte. Bunun sorumlusu da AKP iktidarıdır. Cumhuriyet’in kuruluşuyla yoksul halkın dişinden tırnağından artırarak oluşturduğu kuruluşları yok pahasına satanlara karşı yurtsever tepkiler göstermek elbette olacak. ABD çıkarları uğruna savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye konusunda susmak yurtseverliği bir kenara bırakalım, insanı ve vicdani midir? Dünyanın en verimli topaklarında bulunan ülkemizin ceviz, badem, buğday, mısır, pirinç, pamuk, balık, şeker, canlı hayvan, et… ve hatta samanı bile dışarıdan almasının, Türk çiftçisinin mahvolmasının sorumlusu kimdir? Tabi ki mevcut hükümet. Bu duruma, ülkemizin yurtseverlerinin ses çıkarması sizi neden rahatsız ediyor Sayın Turgut?

Eğer AKP; ulusal bayramlarda Atatürk anıtlarına çelenk koymayı yasaklıyor, polis zoruyla yurtseverleri engelliyor; iki gün sonra da Atatürk’e hakaret yapanlara seyirci kalıyorsa yurtseverlerin tepkisi olağan değil mi?

“AKP ile cumhuriyet rejimi arasında bir çelişki veya zıtlık olduğu varsayımı, laiklerin kendilerini rahatlatmak için oluşturdukları bir şehir efsanesidir.” AKP ile Atatürk Cumhuriyetinin karşıtlığı bir “varsayım” değil, gerçektir. AKP’nin en son çıkardığı 4+4+4 eğitim sistemi, Cumhuriyet’in neyine uygundur. Eğitimi, dinsel bir çerçevede yapmak Ortaçağ toplumlarına özgü bir anlayış. Bu, Cumhuriyet’in laik eğitimiyle zıtlık değil mi? Tüm komşularıyla barış içinde yaşayan Türkiye’yi, herkesle düşman yapan iktidarla cumhuriyetçiler arasında karşıtlık olmasın mı?

“Bir örnek vermeleri istendiğinde somut bir  şey söyleyemezler, on dan sonra gizlenen hedeflerden filan bahsedilmeye başlanır ve komplo dünyasının saçmalıklarına geçilir.” AKP’nin Atatürk karşıtlığıyla ilgili yukarıda somut birçok örnek verdim. Muhaliflerin Silivri ve Hasdal zindanlarına sorgusuz sualsiz hapsedilmelerindeki amaç ne? Cumhuriyet savunucularının yargısız infaza uğraması Serdar Turgut için somut değil mi? Merkez medyadaki her hangi bir köşe yazıcısı hükümeti eleştirebilir mi? Kendi gazetesi dâhil, hükümeti eleştirdiği için kaç gazetecinin işinden kovulduğunu biliyor mu bu köşe yazıcısı? Ülkemizdeki yargı sisteminin nasıl işlediğini bilmiyor sanırım; çünkü yazdıklarından anlaşılıyor ki başka bir ülkede yaşıyor.

“Yurtseverliğin deli saçması olduğu ve tarihin çöplüğüne atıldığı” yolundaki görüşü ise kendi ülkesini tanımayan, yaşadığı dünyayı ve olayları algılayamayan kişilerin sığ bakış açısı. Dünya üstünde emperyalizm oldukça yurtseverlik olacak, ulusal kahramanlar da. Ancak rüzgâra göre hareket eden kuru yaprakların hangi adrese, neredeki çöplüğe gideceği belli değil.

“Cumhuriyetin dindarları dışladığı” görüşü kuyruklu bir yalandır. Dindarlık dışlanmamış, din sömürüsü yapan siyaset madrabazları dışlanmıştır.

“Darbelerin, dini cumhuriyet rejiminin içine sokturmaması” görüşü tamamen yanlıştır. Zorunlu din dersinin okutulmasının anayasal zorunluluk olmasını 12 Eylül darbecilerinin yaptığından haberi yok Serdar Turgut’un. O zaman anımsatalım. Ilımlı İslamcılar da bölücüler de 12 Eylül’ün ürünüdür. Cumhuriyet’e asıl darbeyi vuran Amerikancı darbelerdir.

Sayın Turgut’a şunu da anımsatmak isterim. Sosyal olaylarda “O olmasaydı, bu olurdu.” gibi bir bakış açısı sakattır, mantıksızdır, bilimsel değildir. “AKP iktidar olmasaydı, cumhuriyet rejimi gümbür gümbür çökecekti.” savınızı bu nedenle ciddiye almıyorum; bırakalım buna da kargalar gülsün!

Habertürk’ün bu köşe yazıcısına önerim, mevsime ve rüzgâra göre değil, ülke gerçeklerine göre davranmasıdır. AKP’nin modası bir gün geçer. Cemaatçiliğin yerine, gün gelir demokratik kitle örgütleri yerleşir. Bir bakmışsınız ki rüzgâr Atlantik’ten değil de Anadolu’dan eser. İşte, gerçek aydın bunalımlı zamanda dimdik duran kişidir. Doğruyu söyleyen adam olmak zor iş…
                                                           Adil Hacıömeroğlu
                                                           2 Eylül 2012

1 yorum:

  1. gazeteye bak.köşe yazarıda aynı paralelede olması normal.bu basın tazıya tut tavşana kaç politikasıyla kendine bir yer etmiş zaten.Turgut denen yazar sanki bilmiyormu ki AKP nin bu ülkenin mayasını bozduğunu.... Evet dediğiniz gibi bir gün rüzgar ters estiğinde ne olacak bilsin bakalım.
    m.k.akay

    YanıtlaSil