ATATÜRK NE ZAMAN ÖLÜR?


Atatürk, Konya ziyaretlerinden birinde kendisine armağan edilen konakta halkla bir akşam yemeğindedir. Yemekte bazı Konya milletvekilleri de vardı. Sofrada bulunanlar, Milli Mücadele anılarını anlatmaktaydı. Halkla aynı ortamda olan Atatürk çok neşeliydi. Bu güzel söyleşi, tam doruk noktasındayken Konya Milletvekili Refik Koraltan söz alıp Atatürk’e hitaben onu öven uzun bir söylevde bulunur.

      “Her şeyi yapan sensin, bütün varlığımızı sana borçluyuz. Sen olmasaydın, başka hiç kimse hiçbir şey yapamazdı, bundan sonra da yapamaz. Allah seni başımızdan eksik etmesin…” diyor Koraltan. Bu sözler, Atatürk’ün neşesini kaçırmaya yetmişti. Konuşmadan sıkılıp bunalan Atatürk, konuyu kapatmak isteyerek şu yanıtı verdi:

         “Beyefendi! Bütün bu yapılanlar, herkesten evvel büyük Türk Milletinin eseridir. Onun başında bulunmak bahtiyarlığına ermiş bulunan bizler ise ancak onun şuurlu fedakârlığı sayesinde ve fikir ve iman birliği içinde müşterek vazife görmüş, öylece başarı kazanmış insanlarız; hakikat bundan ibarettir.”

         Alkolün etkisiyle coşmuş olan Koraltan, konuşmasını sürdürdü: “Paşam, bu kadar yüksek tevazua tahammülümüz yoktur.” Bu sözlere iyice sinirlenen Atatürk, sesini yükselterek yanıt verdi Refik Bey’e:

        “Efendim, müsaade buyurunuz. Ortada tevazu filan yok. Gerçeğin ifadesi vardır. Zatıâlinize bir şeyi hatırlatacağım. Elbette dikkat etmişsinizdir, ben önümüze çıkan meseleler hakkında her zaman uzun uzadıya konuşur, istişarelerde bulunurum. Herkesi söyletir ve dinlerim. İtiraf edeyim ki, konuşulacak meselelerin hal şekilleri hakkında açık bir fikre sahip olmadan müzakerelere girdiğim çok olmuştur. Bu konularda; ancak arkadaşlarımı, yani sizleri dinledikten sonradır ki kanaate varmışımdır. Binaenaleyh uygulamada olduğu gibi verilen kararlarda da hepinizin hissesi vardır, bunu bilesiniz.”

         Atatürk, yukarıdaki sözleri söyledikten sonra biraz susup düşünerek konuşmasını sürdürür:

             “Şimdi mevzuun asıl ince noktasına geliyorum. Beyefendi; içeride ve dışarıda şahsıma karşı suikastlar tertip edilmesinin sebep ve hikmeti nedir, hiç düşündünüz mü? Bu tertiplerin peşinde koşanların benimle şahsi bir alıp verecekleri mi vardır? Hayır! İntikam hırsıyla mı hareket ediyorlardır? O da değil. O halde neden beni ortadan kaldırmak istiyorlar?

   Cevap vereyim. Çünkü devrimci Türkiye Cumhuriyeti’nin benimle var olduğunu, ben gidince yıkılacağını, bu suretle haince emellerine kavuşacaklarını vehmediyorlar da ondan. Sizin sözlerinizin de onların sakat muhakemesine uygun olduğunu bilmem fark ediyor musunuz?

        Çok rica ederim Beyefendi, eğer samimi iseniz bu fikri kafanızdan çıkarınız; hatta böyle düşünenlere rastlarsanız, onlara da aynı şeyi ihtar ediniz. Herkes milli vazife sorumluluğunu bilmeli ve memleket meseleleri üzerinde o zihniyetle düşünüp çalışmayı alışkanlık edinmelidir.” diyen Atatürk sofradakilere dönerek sözlerini şöyle sürdürdü:

           “Efendiler! Size şunu söyleyeyim ki, devrimci Türkiye Cumhuriyeti’ni benim şahsımla var olduğunu zannedenler çok aldanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti, her manası ile büyük Türk Milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen payidar olacaktır. Şimdi rica ederim artık şu bahsi kapayalım, bir daha da tekrar etmeyelim. (Hasan Rıza Soyak, Atatürk’ten Hatıralar, Yapı Kredi Yayınları, sf. 55-56)”

       Atatürk’e sınırsız övgülerde bulunan Refik Koraltan daha sonra Demokrat Parti’yi kuracak olan dört kişiden biridir. DP döneminde TBMM başkanlığı yapmış, Menderes döneminde Atatürk devrimlerinin ortadan kaldırışında partili arkadaşlarıyla pay sahibi oldu. Atatürk, olağanüstü sezgisiyle Koraltan’ın siyasal çizgisini de yukarıdaki konuşmasında fark etti.

         Dünyada hiçbir varlığın bedeni sonsuza dek yaşayamaz. 10 Kasım 1938, Atatürk’ün bedenen aramızdan ayrıldığı gün. Arkasında örnek alınacak devrimler, eşi benzeri bulunmayan bir cumhuriyet bırakarak ölümsüzlüğe erişti. Atatürk’ün yapıtlarını koruyacak olan Türk Ulusu. Onun devrimlerini koruyamamak, düşüncelerini savunamamak, devrimciliğini sürdürememek durumundaysak bugün bu suç, ulus olarak hepimizin. Onun Anıtkabir’de rahat uymasını istiyorsak ulusumuzun gücüne güvenerek tam bağımsız Türkiye’yi yeniden kurmalıyız.

              Yurdun dört bir yanında her şeyiyle yaşayan, dünya üniversitelerinde adına kürsüler kurulan, birçok ülkenin kentlerinde yontuları dikilen Atatürk’ü Türkiye’den, dünyadan söküp atmak olanaklı mı?

             Atatürk ne zaman mı ölür? Ne zaman ki bu topraklar üzerinde ocaklar tütmez, türküler susar, al yıldızlı bayraklar iner, tufanlar kopup yıldırımlar düşer; Türk adı, insan nesli yok olur; işte, o zaman Atatürk ölür. Ölümsüzlüğüyle her an içimizde, yurdun dört bir yanında yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 74. yıldönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

                                                                      

Adil Hacıömeroğlu

                                                                                        9 Kasım 2012

                   Not: 12 Kasım 2012 tarihli Ulus Gazetesinde yayımlanmıştır.

                   

 

 

 

 

3 yorum:

  1. Başımıza ne geldiyse bu tür samimiyetsizlerden gelmiştir.Bunlar güce tapan insanlardır.Güç ortadan kalkınca kendileri aslan kesilirler.Atatürk'ün ne zaman öldüğü İstiklal Marşı'nın içinde gizlidir.Varsın birileri silmeye çalışsın.Tarih onları belirler ve tasfiye eder.Günü kurtarırlar o kadar.Yarına hiçbir izleri kalmaz.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. tEK BİR ŞEYE ÜZÜLÜYORUM . şİMDİKİLERİN ÖZEL HARP DAİRESİ Mİ ÖZEL HAREKAT MI DEDİKLERİ BİR OLUŞUM VAR .TSK VE HARB OKULLARI BU GÜCÜ SİYASİLERİN OYUNCAĞI DURUMUNA DÜŞÜRMESEYDİLER .SİYASİ İKBALLERİ İÇİN gERÇEK YURTSEVER VE MÜCADELE ADAMLARININ TASFİYESİNE GÖZ YUMMASAYDILAR İŞİN EHLİ İNSANLAR KALSAYDI LÜMPENLERİN YERİNE BU GÜN SİLİVRİDE BİR TEK SUBAYIMIZ OLAMAZDI .hANİ ATATÜRK'ÜN DEVRİMCİ CUMHURİYETİNİN SUBAYLARINDAN SÖZ EDİYORUM .dEMEK Kİ ATAMIZI ANLAYAMAMIŞLAR Kİ BİRBİRLERİNİ JURNALLEYEN BİR KADRO KALMIŞ GERİYE .oRDU KOMUTA KONSEYİNİN EN ÜST DÜZEY GENEL KURMAY BAŞKANLARI HARB OKULU KOMUTANLARI VE KUVVET KUMANDANLARI İÇERDE VE TIK SESŞLERİ ULAŞMIYOR DIŞARI .sUÇSUZ OLDUKLARINI BİLE HAYKIRAMIYORLAR . şİMDİ ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE GÜVENMESİNE VE ONLARA GÖREVLER VERMESİNDEN ÖNCE BENİ EN ÇOK ŞAŞIRTAN GERÇEKTEN ATANIN ORDUSUNUN BU GÜN DÜŞÜRÜLDÜĞÜ HALDİR .yAŞASAYDI BUNLARIN HİÇBİRİ OLMAZDI LAKİN ONUN DÖNEMİNDE ORDUNUN EN SEÇKİNLERİ BÖYLE DERD DEST EDİLSEYDİ ASIL O ZAMAN ÖLÜRDÜ DİYE DÜŞÜNENLERDENİM . (NOT: kLAVYEMDEKİ BİR SORUN NEDENİYLE BÜYÜK HARFLERLE YAZDIM ÖZÜR DİLERİM ) şEREF öZTÜRK uSTA

    YanıtlaSil
  3. YÜREGİNİZE DEFAATLE TEŞEKKÜR EDERİM..HARIKA BİR PAYLAŞIM...
    Atatürk ne zaman mı ölür? Ne zaman ki bu topraklar üzerinde ocaklar tütmez; türküler susar; al yıldızlı bayraklar iner; tufanlar kopup yıldırımlar düşer; Türk adı, insan nesli yok olur; işte, o zaman Atatürk ölür. Ölümsüzlüğüyle her an içimizde, yurdun dört bir yanında yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 74. yıldönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

    YanıtlaSil