YENİ YILDA YENİ UMUTLAR


                                                
Toplumumuz siyasal İslam’ın iktidara gelmesiyle tam bir bölünme çözülme içinde. Bayramlarımızı bile birlikte kutlayamaz olduk. Toplumu birleştiren her önemli günde bir tartışma ve bunun sonucunda da ayrışma söz konusu.
            
Ulusal bayramlardan sonra yeni yıl kutlamaları da tartışılır oldu. Yeni yıl kutlayanlar için “Katli vaciptir.” diyenler mi, Nişantaşı’nda “Müslüman Noel kutlamaz.” pankartıyla dolaşanlar mı ararsınız her şey var. Yeni yılla Hazreti İsa’nın doğum gününü karıştıran bilgisizlik, topluma gelecek adına yön vermekte. Oysa Hıristiyan âleminin bir bölümü 24 Aralık’ta, diğer bölümü de bir gün sonra Hz. İsa’nın doğum gününü kutlayarak dinsel görevlerini yaptılar.
            
İnsanlar kırk elli yıl öncesini biraz anımsasalar köylerinde, kasabalarında yeni yıl kutlamaları yaptıklarını anlayacaklar. Bu geleneğin bize özgü olduğunu ne tez unuttuk?
            
Yeni yıl kutlamalarına karşı çıkanların en önemli savı “içki içilip taşkınlık yapılması”dır. Şunu açıkça söylemek gerekir ki yurttaşlarımızın bir bölümü nasıl eğleneceğini bilmemekte. Bu kişiler, içki içse de içmese de eğlenmek yerine çevresine zarar vermekte.
            
Yalnızca yeni yıl kutlamaların da mı taşkınlık oluyor? Tabi ki hayır… Ulusal takımımız ya da her hangi bir kulübümüz büyük bir başarı kazandığında silahını çekip havaya ateş açanlar, üst kattaki komşusunu vurmuyor mu? Böylesi toplumsal sevinçlerde delicesine araba kullananlar kazalara neden olmuyorlar mı?
            
Eğlenmeyi öğrenmek kentleşmenin sağlıklı olmasıyla olanaklı. Bir arada yaşama kültürünü geliştirmek gerek. Her türlü eğlenceyi günah sayan ve yasaklayan bir anlayışla doğru eğlenmeyi, ortak sevinci paylaşmayı öğrenmemiz çok güç.
            
Geçen yıllarda Taksim Meydanı’nda olan birtakım sapkın eylemlerin ne yeni yılla ne de alkolle ilgisi var. Orada bu eylemleri yapanların birçoğunun içkisiz kutlama yaptıkları da belirlendi. Bu tür zayıf kişilikler, başka ortamlarda da fırsat bulduklarında aynı davranışı gösterebilirler. Burada karşı cinsle eğlenmeyi bilmemek önemli bir eksiklik.
            
Toplumu bir araya getiren bayramlar ve özel günlerdir. Toplum önderlerinin görevi, bu özel günlerle kavga etmek değil. Halk, günlük yaşamın olumsuzluklarını, gerilimlerini, tekdüzeliğini özel günlerle unutup yüreğinde umudu yeşertir.

Bir yılı daha olumsuzlukları, hukuksuzlukları, terör eylemleri, ihmal sonucu meydana gelen iş kazaları, doğa olayları sonucunda en ilkel toplumlarda bile olmayacak ölümleri, yolsuzlukları, komşu ülkelerde emperyalist kışkırtmalarla oluşan çatışmalarıyla geride bıraktık.
            
İyi şeyler yok muydu 2012’de? Tabi ki vardı. Umut vardı umut. İnsanoğlunun yüreğinde hiçbir zaman solmayacak bir cevher olan umut. AKP’den kurtulma umudu yeşermeye başladı 2012’de. Atatürk’ün bir güneş gibi doğduğu bayram kutlamaları, 10 Kasım anmaları yaşadık.
            
Umut fidanının sürekli boy attığı nice mutlu günler dileyerek tüm insanların yeni yılını kutlarım.
                                                                       Adil Hacıömeroğlu
                                                                       31 Aralık 2012
           
           
            

6 yorum:

  1. Yeni yıl kutlamalarına teokratik yaklaşımla bakanların toplumu yanılgıya götürme eğilimleri ; eğlencede taşkınlık yapanlarla , yeni yılı kutlayan uygar insanlarımızı özdeş gösterip , uygar insanlarımızı küçük düşürme çabaları ; toplumda birliği sağlayan ulusal bayramları ve önemli günleri benzer yollarla baltalama girişimleri bu yazıda güzel dile getirilmiş. Teşekkürler Adil Haciömeroğlu dost ; yüreğinize sağlık!

    ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Adil bey harika bir yazı....insan olmanın en güzel tarafı tabiki umutdur onu yitirdiğimiz zaman yaşantımızın hiç bir anlamı kalmaz ....o bizi güçlü kılır ki yeni bir yıl içinde kendi olanaklarıyla eğlenmek tüm bireyin hakkı...milli bayramlarımız önemi o kadar fazla ki canım Atam geleçek nesile güzel mesajlarla bırakmışdır.Hangi ülkede lideri böyle bayramlar sunmuş çoçuk, gençlik ayrı düşünmüş evet öyle bir zeka ki kurduğu cumhuriyetin zarar görmemesi için ....evet bu ülke kolay kazanılmadı genlerimizde asil kan asla ATATÜRK TÜRKİYE'sinden ödün vermeyecektir.....saygılar....fatma öztürk

    YanıtlaSil
  3. Sahile indik geceyarısından sonra, bir gurup genç yolu kapatmış geçen arabaları durdurup mutlu yıllar dileyip yolu açıyordu, çok hoşumuza gitti. Dönüşte başka bir gurup yanında bir kaç devriye ve ambulansla hararetle konuşuyordu, canımız sıkıldı, kavga olmuş yaralı varmış. İki olayda aynı yerde aynı yaş gurupları ama biri gülümsetirken insanca, diğeri eğlenmeyi bile beceremiyoruz dedirtiyor acıyla...
    Mutlu yıllar!

    A.Özçelik

    YanıtlaSil
  4. Yeni yıl kutlamalarının Sümerlere kadar dayandığınıkabul etmeselerde herkes biliyor...Ama din olgusuyla halkı sömüren hükümet ve diğer takiyeciler her türlü entrikayı çavirsede,bizim umutlarımız asla bitmeyecek...ATATÜRK TÜRKİYESİN de onun kurduğu CUMHURİYETİMİZLE uğraşanlar elbet bir gün sona erecek...Yeni yılda toplum olarak tüm değerlerimizle,yürek yüreğe elbirliğiyle yol alacağımızı biliyorummm...Yüreğinize kaleminize sağlık Adil Bey...Teşekkürler....Lütfiye

    YanıtlaSil
  5. NE YAMAN ÇELİŞKİ İŞTE BURADA YATIYOR.DİNDE TAKVA VE TAKİYYE .ÇEÇEDİR.KİMİ TAKVAYI TANRISAL DUYULARI İÇTEN GÖNÜLDEN DUYARAK SEVER VEYA KORKAR İŞTE TAKVA BURADA GÖNÜLDEN GÖREVKEN;SHOW MÜSLÜMANLARI YADA DİNDARLAR GÜYA O YOL İÇİN YALAN SÖYLEMEKTE DAHİL KAMUFLAJI AMAÇ VE HİZMET KABULEDENLERİN ÇELİŞKİSİDİR.ATEİSTLERDE ÖYLEDİR İDEALLERİ İÇİN KENDİLERİNİ ADARKEN KİMİLERİ AYNI SHOWU VE STATÜKOYU İLAHLAŞTIRIP ÇELİŞKJİ YARATIRLAR.İŞTE YAŞAM-İŞ ALANI,DİN ALANI VE ÇEVRESEL EKOLOJİK HATTA GENETİK İNSANOĞLUNUN ROLLERİ KIVRIMLARLA BİRBİRİNE DOLANARAK ÇIKMAZ YADA AYMAZ BUDALALIKLARIN GİRDABINDA YOKOLUP GİTMEKTEDİR.MODERNİTEYLE ÇAĞDAŞLIK ARASINDAKİ ENTEGRASYONDA GERİCİ MUHAFAZAKARLIKLA,İLERİCİ MUHAFAZAKARLIK YERİNİ BULAMIYOR .YAŞAM İKİ NEFES ARASINDA GEÇEN SÜREYE BAĞLI ÖMÜRKEN;ÖMÜR TÖRPÜSÜ BOŞ İNANÇLARIN YADA HOŞİNANÇLARIN KÜMESİNDE KAFESLENİYORUZ.ÖZGÜRLÜK DİYE DİYE AMA DÜZEN VE UYUMLA SORUNLARIMIZ YUMAKLANARAK SARMALI KÖRDÜĞÜMÜ TAŞIYORUZ.SONUÇ HİÇLİK?

    YanıtlaSil
  6. Herzaman güzel konular şeçtiğin ve işlediğin bir gerçek.
    Yeni yıl kutlamalarını hıristayanlıgın gereğini söyleyenlerin asıl amacı olayları saptırmaktır.
    Eğer ki o kadar din ile ilğileniyorsa o arkadaşlar, islamiyetinasıl musevileştirilmesi ,isevileştirilmesi din adamları olan ilahiyatçılara özel kıyafet giydirilmesidir.
    islam dininde din adamı (ruhbanlar ) yoktur.
    Din adamını özel yetiştirmek özel statü vermek (hırıstiyanlıkta ve musevilikte ) olmasıdır. Bunu görmek istemeyenler asıl gündemi saptırmak amaçlı çıkışlardır.

    YanıtlaSil