DOĞRU SÖYLEYENİ LİNÇ EDİN!


                                  
            CHP İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler’in TBMM Genel Kurulunda söylediği sözler, kamuoyunda yeni tartışmalara neden oldu. Sözün doğruluğuna, yanlışlığına bakılmadan ve bazı medya kuruluşlarınca sözlerin değiştirilerek halka sunulmasıyla Sayın Güler linç edilmeye çalışılmakta.
            Öncelikle Sayın Güler’in ne dediğine bakalım: “Kürt milliyetçiliğini bana ‘ilericilik’ ve ‘bağımsızlıkçılık’ diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eşdeğerde gördüremezsiniz. (TBMM tutanakları, 23.01.2013)” Burada doğru bilinmesi gereken iki kavram var: Ulus (millet), milliyet. Milliyet; milletleri oluşturan küçük topluluklardır. Tam anlamıyla millet özelliği kazanmamış topluluklardır. Millet, milliyetleri kapsar. Bu nedenle sosyolojik olarak bu iki kavram eşdeğerli sayılmaz. Burada “eşdeğerli” sözcüğünü de doğru anlamak gerek. İki şeyin eşdeğerli olmaması demek, birinin diğerine göre iyi ya da kötü olması değildir. Eşdeğerli olmamak, farklı olmaktır. Bu anlatımda kapsayıcı olan milletle alt kimliği anlatan milliyetin eşdeğerli olamayacağı açıktır.
Kısacası millet üst, milliyetse alt kimliktir. Bu kavramların anlamlarını bilmeden yorum yapmak, art niyetliliktir.
Türk kimliği, ülkemizdeki tüm milliyetleri kapsar. Kürtler de tıpkı Apazlar, Gürcüler, Lazlar, Araplar... gibi Türk’türler ve Türk milletinin bir parçasıdırlar.
Son yıllarda iktidar yandaşlığıyla yıldızı parlayan kadın televizyon yorumcusu, Ayman Güler’in sözlerini şöyle saptırarak yorumluyor: “Türk ulusu, Kürt milliyetçiliğinin üzerindedir.” Ayman Güler’in sözündeki bu tahrifat bilinçli yapılmışsa tam bir provokasyon, ama bana göre bu değişik söylemin nedeni bilgisizlik. Ne yazık ki anlı şanlı iktidar bülbülü, “millet, milliyet” sözcüklerinin anlamlarını bilmemekte. Bilmediğinden de Ayman Güler’i linç etmek için var gücüyle çaba gösteriyor. İşin en acıklı yanı da deneyimli gazeteci sayılabilecek diğer üç tartışmacının acemi çırağın sözlerindeki bilimsel hatayı düzeltmemeleri.
Bu sözleriyle Güler, “Türk-Kürt eşitliğinden” söz etmiyor. Konuşmayı saptırarak konuyu, alt kimliklerin eşitliğine indirgemek kötü niyetliliğin önemli bir göstergesi.
Biraz sosyoloji bilen ve sözlük karıştıran birinin kolayca anlayacağı bir tümceyi çarpıtarak anlamak, anlatmak bir beyin ve yürek tutulması değil mi? Sürekli çatışmadan beslenen terör yandaşlarının ve cumhuriyet düşmanlarının asıl amaçlarını gerçekleştirmek için sözleri saptırma ve yanlış anlatmaları ilk değil.
Bir toplumda yaşayanlar, üst kimlikleriyle anılırlar. Alt kimlikler, herkesin onurudur. Kimsenin alt kimlikleri yok etme gibi bir amacı da olamaz. Alt kimliklerimizi koruyacağız, ancak bunları üst kimliğin önüne geçirmeyeceğiz. Çünkü üst kimliğimiz bizi bir arada tutan paydadır. Bir toplumda yaşayanları alt kimliklerle tanımlamak, etnik kökenleri ulus kimliğinin üstüne çıkarmak; ülkeyi çatışmalara sürükler. Bu da bölünmenin alt yapısını oluşturur.
Ülkemize alt kimlikleri dayatan devletlere az da olsa bakmak yeterlidir. Yetmişten fazla etnik kökenli insanın yaşadığı Fransa’da siyasetçiler, sporcular, sanatçılar, bilim adamları, kısacası toplumun önündekiler etnisiteye dayanan alt kimlikleriyle mi, yoksa Fransız üst kimliğiyle anılmakta? Emperyalist ülkeler, kendi ulus devletlerini cansiperane savunurken bizlere ulus devletin parçalanmasını önermekteler. Buradaki oyunu anlamamak nasıl bir durum?
Ayman Güler’in konuşmasından sonra CHP’den bir milletvekilinin istifa ettiği duyuldu. Sonra bu vekil istifasını geri aldı. CHP içinde bölücü anayasadan yana olan milletvekilleri istifa kartını göstererek parti içinde pazarlık yapma peşindeler. Amaçları AKP-PKK anayasasının çıkarılmasını sağlamak. CHP bu şantajı görmeli. Ayrılacak olanın önü kesilmemeli; çünkü bu kişiler zaten CHP’li değiller. Bunları bir kitle partisi içindeki farklı sesler olarak algılatmak da yanlış. Kitle partisi demek; partinin kuruluş felsefesine, tüzüğüne, ilkelerine, dünya görüşüne karşı kişilerin bulunduğu bir yer değil. Farklı sesler, olmalı bir kitle partisinde; ama bu sesler temel ilkelere bağlı olarak çıkmalı.
Birgül Ayman Güler’in konuşmasının tümüne bakıldığında iyi bir konuşma. Bölücüler çıkıp Türk Ulusuna hakaret edecekler, ama bizler kendimizi savunmayacağız öyle mi? Bir milletvekili ulusun birliğini savunacak, hemen medya bülbülleri ona “faşist” damgasını vurup linç edecekler. Ayman Güler’i linç etmek faşizm değil mi? Asıl faşizm, baskıyla toplumu susturmak, emperyalist odaklardan rol istemektir.
                                                                       Adil HACIÖMEROĞLU
                                                                       25 OCAK 2013
Not: 28 Ocak 2013 tarihli Ulus Gazetesinde yayımlanmıştır.
Yazılarımın tümünü, http://adiladalet.blogspolt.com dan okluyabilirsiniz.



10 yorum:

  1. sizin ondan ne farkınz kaldı soylermısnz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı okuduktan sonra mı yazdın yoksa okumadan, ezberden mi ? Ezberin bozuldu ise yapılacak bir şey yok , okuyup da anlamadın ise gene yapılacak bir şey yok... Kavramların açıklamaları ile detaylı bir yazı- yorum yazılmış. Yazarın aklına , ellerine sağlık. Ben kişisel olarak çok faydalandım.

      Sil
    2. ADSIZ ISMIYLE YAZAN ADSIZ KORKAK ONCE ORAYA GERCEK BIR RESIM KOY VE ISMINI YAZ.YAZIYI OKUMADIGIN ORTADA.ANLASILAN KORKAGIN TEKISIN VE UGUR MUMCU NUN DEDIGI GIBI HERGUN OLENLERDENSIN.BIZ BIR KERE OLURUZ O DA BU VATAN ICIN.ADIM SANIM ADNAN KOTAMAN GOOGLE DA HERYERDE GORURSUN BANA BIR YAZ YUZUNU GOSTER BIR KONUSALIM

      Sil
  2. Bilgisiz sol fanatikler anlamadan dinlemeden hatta dinlemeden hüküm veriyorlar yukardaki adsız zat gibi:eğer millet ve milliyetler eşit değil derseniz faşistsiniz ?Bu artniyetli bakış açısı altında fitne fesat ve ayrılık ve aykırılıkları anlamamak ahmaklıktır.Örgütlü azınlığın ve örgütlü entellerin dayattığı yaranma yağcılığı had safhadayken eskiler bunlara mandacı yada ingiliz,amerikan,alman MUHİPLERİ derken şimdi sanki emperyalizmin ajanları sıfatıyla bülbülleşip herkesi faşist yaparak kendileri barışcıl insanlar karşılarındakiler kasap!nitelendirmesindeler.Yahu çoğunluk uyuyor yada nemelazımcı belki siyasette önder değil amma damarına basmaya görün siz o zaman faşistliği görürsünüz?YÖRÜK MEMED

    YanıtlaSil
  3. BAŞHEKŞMİ KASAP OLAN BİR HASTANENİN HASTALARINA GEÇMİŞ OLSUN.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı. Kapsamlı ve doğruları gösteren. Bilmediğim konuyu bana anlatan. Birgül Ayman Güler'in yazısını arayıp okumamı sağlayan. Kafamdaki kavram yanlışlığını düzelten. Öğretici ve araştırmaya yöneltti bu yazı beni. Daha ne olsun.
    Ama yukarıda yorum yapmış olan "adsız" kişi bu yazıyı şayet anladıysa karşılığında yazıdaki yanlışları anlatmasını isteriz. Merak ettim eleştirisinin dayanağını. Saygılarımla EFE DOĞU

    YanıtlaSil
  5. Adil hocam yüreğine sağlık.Şu anda iş başında olanlar ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar.Her şeyi anlatmışsını halen anlamıyan varsa daha ne denebilirki.

    YanıtlaSil
  6. aklınıza, elinize sağlık. ne güzel ifade ettiniz ortada olan kavram karmaşasını. bahsi geçen iktidar yandaşı kadın tv yorumcusunu ben de izledim ve her seferinde olduğu gibi bir akıl tutulması yaşadım. Saygılarımla Aylin K.

    YanıtlaSil
  7. Burhan Üstün29 Ocak 2013 15:14

    Bizim millet olarak en büyük tuhaflığımız,anlamaya çalışmadan,bilgi sahibi olmadan her konuda fikir beyan etmek,ahkam kesmemizdir.Bir başka hareket tarzımız da,yandaş olarak taraf olduğumuz durumlarda bile bile yanlışa doğru dememiz,bu vesileyle de insanları yanlış yönlendirmeye çalışmamızdır.Ahlaki değerleri,etik kavramları ve sorumluluk duygusunu yok saydığımızda işte bunları yaşıyoruz

    YanıtlaSil
  8. TOPLUMUN OKUMADIĞI DUYDUKLARIYLA YAŞADIĞI VE YÖNLENDİRİLDİĞİ YERDE SOSYOLOJİYİ VE DÜNYADA MİLLETLERİNİN SİYASET SAHNESİNE ÇIKMA ŞEKLİNİ VE GERÇEĞİNİ ANLAMALARI İMKANSIZ.Millet Milliyet,aşiret,Ümmet,boy,klan nedir araştırmak gerek.Bu konularda takım tutar gibi kendine yakın olanı ille de haklı çıkartmak yanlış ve felaket getirir.Millet olmak tarihi bir süreçtir.Millet olamamak ise utanılacak,üzülünecek bir durum değil o da tamamlanmamış bir süreçtir.Zorla tamamlatmaya çalışılırsa Ülke kaynaşmış yapısı alt üst olur ve toplum tanınmaz hale gelir.Dünyada binlerce Milliyet vardır ama Millet ve Devlet sayısı sınırlıdır.2000 yıldır Anadoluda kurulan ve bu coğrafyada oluşan MİLLET,tarihin süzgecinden geçerek hepimizin binbir meşakkatle oluşturduğu TÜRK MİLLETİDİR.Bu MİLLET ise saf bir ırk anlamımda değil,Tarihi süreç,Ülkü ve kader birliği,dil birliği,ortak ekonomik pazar ve ortak gelecek kaygısı herşeyden öte KÜLTÜR ve birlikteliktir.Milletimiz saf kan yapısıyla oluşmuş değildir.Bu anlayışla Millet oluşturduğunu ve olacağını sanmak ırkçılıktır.Bu duyguya esir olanın gözü bu ırksal ezilmişlik ve itilmişlik fobisi içinde toplumun hiç bir sorununu görmez.Ayrıca bu duygu ve arayışın insani hiç bir yönü olmaz. Kültürünü Ana birlikte yaşatarak büyük güç içinde yaşamak varken küçük olsun benim olsun diyerek toplumun canlarını tüketmek ve geleceğini riske atmaya ne gerek var.Mıhtemelen Toplumu ekonomik yönden güçsüz düşürenler feodal yapının pususu altında aynı milliyer et içinde yaşayan insanlarını yıllardır ağam begim şeyhim şıhım numaraları altında iliğine kadar sömürürken dili töresi bir görünmesine rağmen ellerindeki toprakları nedense örnek olsun diye dağıtıp onların sosyal refah seviyesini artırmaya katkıda bulunmaz.Toprak ağalığı ve feodal yapıyı dağıtacak hiç bir etkinlik başlatmazlar. Varsa yoksa ırkçılık yaparak ÜLKEYE kan ağlatırlar,kendileri ise begim ağam şeyhim şıhım olarak batıda mutlu mutlu refahı paylaşırlar.Son söz.Elbette zorla birlik olmaz. Gönül ister ki illa ben ayrıyım diyenler toplumla birlik içinde olmayacaksa ayrılsın onunla tasada kıvançta birlikteliğimiz zaten olamaz.İnsanın varsın ayrılsın birbirimizi görmesin gözümüz,bizde var gücümüzü enerjimizi Ülkemizi kalkındırmaya harcayalım.Bölgesel ve etnik ırkçılığı kimse cilalayıp devrimcilik ve İnsan sevgisi birlikte olmanın gereği diye yutturmasın.Toplumun çoğunluğuyla çatışanla birlikte yaşamayı kimse istemez. Av. Uğur Efil

    YanıtlaSil