SENİN MALİYETİN NE KADAR CENGİZ?


                                   
Gerek AKP sözcüleri gerekse yandaş ve besleme basının iktidar destekçisi köşelemecileri halkı küçük görme, zaman zaman da topluma hakaret etme konusunda yarışmaktalar. Bunun son örneği de Radikal Gazetesi yazıcısı Cengiz Çandar. Reyhanlı bombalarını kendince yorumlayan Çandar’ın bombalarla can veren yurttaşlarımıza bakış açısı ilgi çekicidir.
13 Mayıs 2013 tarihli “İsrail’e Vuramayan Reyhanlı’ya Niçin Vurur?” başlıklı yazısında şöyle diyor Cengiz Çandar: “Bu nedenle, Reyhanlı’daki patlamaları ve şimdiye dek herhangi bir benzeri olayda görülmemiş yükseklikteki can kaybını, Ortadoğu politikasında ‘etkili bir aktör’ olmanın ‘kaçınılmaz maliyetlerinden biri’ olarak görmek gerekiyor.” Reyhanlı’da ölenleri “kaçınılmaz maliyet”  olarak görmekte köşe yazıcısı.
Şöyle sürdürüyor yazısını Çandar: “Bu, tatsız bir gerçek ama maalesef böyle. Böyle bir maliyetten uzak kalmak için Türkiye’nin Suriye’de olan bitenlerden uzak durması gerekmez miydi?”
Konuyu daha iyi anlamak için “maliyet” sözcüğünün anlamını anımsayalım öncelikle.
“Maliyet: Üretimde bir mal elde edilinceye değin harcanan değerlerin toplamı. (TDK Türkçe Sözlük)”
Demek ki bir mal üretmek için maliyet hesaplanır. Her malın bir maliyeti vardır. Ekonomik konular söz konusu olduğunda kullanılır bu sözcük.
Ey köşe yazıcısı, insan mal mıdır ki maliyeti olsun. İnsanın değeri, parayla pulla ölçülebilir mi? İnsan yaşamına paha biçilir mi hiç?
Ortaçağ’ın köleci düzeninde insanlar, alıp satılırdı. Yoksa senin çok savunduğun, yerlere göklere sığdıramadığın AKP iktidarının köleci düzeni uyguladığını mı söylemektesin.
Rüzgâra göre yön, mevsime göre renk değiştiren dönek medya bülbüllerinin bir maliyeti mi var efendilerine? Bundan mıdır eskiden inandıkları davalarına bir anda sırtını dönmekte bu bülbüller?
Günümüzde bazı kişiler beyinlerini, dillerini satarlar efendilerine. İnanmadıkları davaların adamı olurlar üç kuruş uğruna. Böyle olunca da herkesi kendi gibi sanır bu muhterem zevat.
AKP’li eski bir bakan, halka “malzeme” derse yandaş gazeteci de o “malzeme”nin “maliyeti”ni hesaplar.
Yılların gazetecisine bir şeyi anımsatmak isterim. Bir gün birileri de kalkar “Senin maliyetin ne kadar Cengiz?” diye sorarsa şaşırmamak gerek. Belki de bu soru, çoktan sorulmuştur.
Öncelikle Türkiye’de yaşayan kim olursa olsun her yurttaşa saygı duymalı siyasetçi de gazeteci de. Kısacası, insana insan saygı duyar.
                                               Adil HACIÖMEROĞLU
                                               13 Mayıs 2013

2 yorum:

  1. Teşekkürler, gereken cevabı vermişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Aydın CiVCİK15 Mayıs 2013 22:04

    Bu ve bunun gibiler ülkemde aydın ve yazar geçiniyorlar .
    Ülkemin geldiği şu son durum bu ve bunun gibi lerin eseridir .Geçenlerde devrimci bir arkadaş diyorki aydınlar ve enteller savunuyor sen neden karşı çıkıyorsun diyor sözde barışa. . Bende dedim ki ülkemin bugünkü bu duruma getiren yetmez ama evet diyen entel ve aydınlar değilmi dedim . Böyle ve bunun gibi aydın ve enteller olmaz olsunlar .Zaten bunlarda aydınlık ve entellik özellikleri hiç olmadı ve görmedim . Emperyalizme uşaklık eden emperyalizmin çıkarını savunandan aydın mı olur. Bir insanın aydın ve entel olması için halkın yanında , gerçekleri savunan ,sömürüye başkaldıran olması gerekir.Bu ve bunun gibiler emperyalizmin parakalemşörüdür(kalemini para için satan ).

    YanıtlaSil