2020 OLİMPİYATI

                                               
İstanbul, 2020 Olimpiyatı için en güçlü adaylardan biri. Madrid ve Tokyo ile yarışmakta. Olimpiyatı düzenleyen kent, ülke çok şey kazanıyor. Kültürün, sanatın, tarihin tanıtımı için kaçırılmaz bir fırsat. Turizm gelirlerinin artırılması söz konusu olimpiyatla.
Dünyanın en eski organizasyonlarından biri olimpiyat. Olimpiyatın ruhu; kardeşlik, dostluk, dayanışmadır. Olimpiyat oyunlarında ırk, inanç, cinsiyet ayrımı yapılmaz. Yarışmalarda kurallara uymak ve centilmenlik önemli. Atatürk’ün dediği gibi “sporcunun ahlaklısı” yarışır oyunlarda.
İnsan hakları ihlallerinin sık sık yaşandığı ve ırk, din, cinsiyet ayrımlarının çok belirgin olarak yapıldığı ülkelerin ev sahipliği yapması zordur oyunlarda.
AKP hükümeti, olimpiyatı çok istiyor. Ulusal ve uluslararası alanda yitirdiği saygınlığını kazanmak için çabalamakta AKP. Hükümetin bazı bakanları, eğer olimpiyatları düzenleyemezsek bunun nedeninin Gezi Direnişi olacağını ilan ettiler önceden. Peki, bunun gerçek payı var mıdır?
Eğer olimpiyat oyunları İstanbul’a verilmezse baş sorumlusu AKP hükümetidir. Neden mi?
AKP yönetimindeki spor, dopingli sporcu konusunda dünya rekoruna koşmakta. Doping, uluslararası spor kamuoyunda en ahlaksız iş olarak kabul edilmekte. Cezalar çok ağır bu nedenle. Bu konuda en küçük bir hoşgörü gösterilmiyor. AKP’li yöneticilerin bu kadar yaygınlaşan doping olaylarından habersiz olması düşünülemez. Bu konudaki hızlı artış, yöneticilerin kısa süreli siyasal çıkarları için dopingi desteklediklerini düşündürmekte. Her şeyi (camiyi, okulu, kışlayı…) siyasete bulaştıran AKP, sporu da politik amaçları için kullanmıştır.
Özellikle futbolda var olan şike uygulamaları olimpiyatın spor ahlakına uygun değil. UEFA gibi uluslararası bir kuruluşun şike konusunda, spor kulüplerimize karşılaşmalardan men cezası vermesi ilgi çekicidir.
Gezi Direnişinde hükümetin gösterdiği faşizan tutum, insan haklarına uymamakta. Bu da İstanbul’da olimpiyat düzenlemenin önünde en büyük engellerden biri.
Muhaliflerin hapsedildiği Silivri zindanını dünyaya anlatmak çok zor. Hukuk ayıplarının diz boyu olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Demokrasi olmayan bir ülkenin olimpiyat düzenlemesi epey güç.
Türkiye’de gazetecilerin susturulması bütün dünya basının dilinde. Bu faşist uygulama, uluslararası alanda geçiştirilemez.
Dış politikada savaş yanlısı, komşuların içişlerine müdahale eden, terör örgütlerini destekleyen (Suriye’de olduğu gibi) bir Türkiye algısı; olimpiyatın İstanbul’a verilmesinin önünde engel.
AKP hükümetinin laiklik karşıtı uygulamaları dünyanın gözünden kaçmamakta. Şortlu sporcuların sokaklarda dayak yediği bir ülke, sporcular açısından güvenli olmaz. Cinsiyet ve mezhep ayrımcılığının belirgin olduğu toplumsal bir yapı, olimpiyat ruhuna aykırı düşer.
Türkiye’nin uluslararası yarışmalarda sportif başarılarının azlığı, İstanbul’da düzenlenecek bir olimpiyatta, yarışmalardaki izleyici sayısının düşük olmasına neden olacak.
Türkiye’deki lisanslı sporcu sayısının azlığı, sporun kitlelere mal olmadığının bir göstergesi. Bu da olimpiyattaki yarışmalara halkın ilgisini olumsuz yönde etkileyecektir. İzleyicisiz bir spor amacına ulaşmaz.
Ortadoğu’da çıkması olası bir savaş, kısa süreli olmayacak, yıllarca sürebilecektir. Ayrıca böylesi bir savaş, tüm bölge ülkelerini terör olaylarına açık duruma getirecek. Terörün kol gezdiği bir ülkede, uluslararası sportif yarışmalar yapılamaz. Sporcu kafileleri terörün hedefi olur bu durumda.
AKP’nin ağaç katliamı, doğal çevreye karşı düşmanca tutumu ilgi çekicidir. Dünya kamuoyunun bu konudaki duyarlılığı unutulmamalı.
İstanbul’un düzensiz yapılaşması, ulaşımın daha çok lastik tekerlekli araçlarla yapılması önemli bir olumsuzluktur. Ulaşım zorlukları İstanbul’un aleyhinedir.
Arjantin’de yapılan tanıtımda Türkiye’nin uluslararası alanda tek geçerli markasının Atatürk olduğu anlaşılmıştır. Atatürk ve onun yarattığı Çağdaş Türkiye görüntüsü tanıtımın ana temasıydı. Tanıtımda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının konuşmaması ilginçtir. Herkes söz söylüyor, belediye başkanı susuyor. Böyle bir şey olmaz. Kentle ilgili soruları bile RTE’nin yanıtlaması, tek adam yönetiminin göstergesidir. Kentini savunamayan bir başkanın olimpiyata talip olması gülünçtür. 
Tanıtımdaki çağdaş Türkiye vurgusu bizce doğru, AKP’ye göre ise takiyeydi. Dünyanın en kuytu köşesindeki kişi bile RTE ve arkadaşların Çağdaş Türkiye’yi Ortaçağ karanlığına sürüklemekte olduğunu bilmekte.
Tanıtım müziği olarak Rihanna’nın seçilmesi ilginç. Bu şarkının tamamının sözlerini AKP’liler öğrenmeli bence. Vardar Ovası türküsüne karşı çıkan Ağlak Bakan özellikle öğrenmeli. Tanıtım filmindeki müzik, “Takiyenin böylesi de olmaz.” dedirten türden.
İstanbul’un tarihsel, kültürel, sanatsal, jeopolitik önemi yüzeysel tanıtıldı. AKP, kendi dar siyasal anlayışıyla İstanbul’a baktı. Dünyanın en önemli kenti daha güzel anlatılabilirdi.
Gezi Direnişi, olimpiyatın Türkiye’ye verilmesinde olumlu rol oynar. Çünkü Gezi, Türkiye’nin çağdaş, yaratıcı, üretken yüzüdür. Eğer olimpiyat İstanbul’a verilirse tanıtımdaki Atatürk vurgusu ve tüm dünyanın saygısını kazanmış Gezi Direnişi nedeniyle olacaktır.
Şimdi okuyucularımın sorularını duyar gibiyim. Olimpiyatlar kime verilecek? Kime mi? Oylamaya saatler var. Kendinizi her hangi bir ülkenin temsilcisi yerine koyup oyunuzu kullanın. Bakalım neresi kazanacak? İstanbul mu, Madrid mi, yoksa Tokyo mu?
                                               Adil Hacıömeroğlu
                                               7 Eylül 2013


4 yorum:

  1. gEZİ DİRENİŞİ BU ÜLKENİN ÇAĞDAŞLIK DÜZEYİDİR DEMOKRASİ ÖLÇEĞİDİR .
    sAVAŞ ÇIĞIRTKANI BİR BAŞBAKANIN FAŞİST UYGULAMASI NEDEWNİYLE VERİLMEYECEK OLURSA KİMSE BUNU GEZİYE DAĞİL FAŞİST UYGULAMALARA VE KENDİ İLERİ SİNİ GÖREMEME VİZYONSUZLUĞUNA BAĞLAMALIDIR .
    aDALET BEYİN BİR ÇOK GÖRÜŞÜNE KATILIYORUM .
    ŞEREF ÖZTÜRK USTA

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

  3. Özgen Kara Olimpiyatın ruhuyla çelişen bir iktidar , spora da tutucu siyasal emellerini sokmuş , bu alanı da kirletmiş durumda ülkemizde. Toplumumuzun temiz , çağdaş , uygar ve zeki yüzünü ortaya çıkaran GEZİ OLAYLARI , ülkemize sempati ile bakanları artırmış olduğu halde ; AKP iktidarı , bu eylemlerin OLİMPİYAT' ta İstanbul'u engelleyebileceğini ileri sürerek , olası bir başarısızlığına kılıf hazırlamaktadır. Bu konuda bilgilendiren bir yazısı karşımızda Adil Haciömeroğlu'nun. Teşekkürler ! ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  4. YERDEN GÖĞE HAKLISINIZ..ÜLKEDE BU KADAR ÇİFTE STANDART UYGALANAN BİR ADALETSİZLİK SÖZ KONUSU ..TÜRK MİLLETİ ÇELİŞKİ YAŞIYOR.. BİRDE OLİMPİYATLARIN İSTANBULDA OLACAĞINDAN EMİN OLUNUYOR..! İŞTE BÖYLE ,ZARFTAN TOKYO ÇIKAR..

    YanıtlaSil