MERKEZ BANKASI'NDA KAYNAĞI BELİRSİZ PARA

                     
Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerinde Temmuz 2013’te “net hata noksan” kaleminde 4 milyar 801 milyon dolarlık para görünmekte. Böylesi önemli bir miktar paranın Türkiye’ye girişinin dikkat çekmemesi olanaksız?
“Net hata noksan” nedir? Öncelikle buna açıklık getirelim. “Net hata noksan” kaynağı belirsiz para demek.
Tüm gelirler alt alta toplanır ve ülkenin gelirleri ortaya çıkar. İhracat, turizm, vergi… gibi gelirlerin kaynağı bellidir.
4.8 milyar dolar önemli bir para. Neredeyse küçük bir ülkenin bütçesi kadar. Böylesine büyük bir meblağ bavullarla taşınmaz. Gemi, kargo uçağı ya da büyük kamyonlarla taşınıp yurda sokulabilir.
Kaynağı belirsiz bu paranın Suriye’den geldiği söylenecek. Bu kadar büyük bir parayı hangi kişi ya da örgüt, Suriye’den bankalardan çekip Türkiye’ye taşıyabilir? Bu fiziksel koşullar göz önüne alındığında böylesi bir para transferi olanaklı olur mu?
Yastık altındaki paralar ortaya çıktı desek bu da olanaksız. Şu anda yastık altından paraların çıkmasını sağlayacak bir teşvik ortamı yok. Ayrıca ekonomik ve siyasal gelişmeler de buna uygun değil. Üstelik yastık altında bu kadar para tutulabilir mi?
Çözüm süreci kapsamında PKK’nın parasının Türkiye getirilmesi konuşuldu mu? Bu konuda bölücü örgüte güvenceler verildi mi? İster istemez akla bu sorular takılıyor. Paranın büyüklüğü insana bunu düşündürtüyor?
AKP ve PKK’nın yazgı arkadaşlığı var. Aynı senaryonun iki aktörü.  Zor durumlarda birbirlerine el vermeleri olağan. AKP hükümetinin ekonomik olarak sıkıştığı bir anda PKK’nın dostuna küçük bir iyilikte bulunması güçlü bir olasılık.
Atalarımız “Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.” dememiş boşuna…
                                                           Adil Hacıömeroğlu
                                                           13 Eylül 2013


                                                           

2 yorum:

  1. Merkez Bankasındaki KAYNAĞI belirsiz para öyle kolay yoldan ülkemize girebilecek ölçüde değil : 4 milyar 801 milyon dolar . Akla yatkın olan , bunun PKK tarafından devredilen ( gizli pazarlık olabilir ) KARA PARA olabileceğidir. Yetkililerin açıklaması , ilgililerin ( muhalefet olabilir ) sorgulaması gerekir. İşte bu konuyu irdeleyen önemli yazı karşımızda. Teşekkürler Adil Haciömeroğlu ; emeğinize sağlık! Özgen Kara

    YanıtlaSil
  2. Bu para büyük ihtimalle venture capital vb. Türki cumhuriyetlerine verilen amcak doğrudan işlem yapılmayarak Türkiye'nin aracılık ettiği fon paraları. Bu para aslında.yeni giriş olmayabilir. MB döviz rezervlerinden sahibine aktarılacakmış ve onlar tarafından MB'na yeni giriş gibidepo edilmiş olabilir. Kazakistan ziyaretininmedeni de nu parayı MB'nda tutmaya çalışmak olabilir. PKK (vb. örgütlerin parası) bu şekilde ve bu büyüklükte olması başka bir para aklama operasyonu olur ki bunu ABD ve AB izni olmadan yapamazsınız. Bence Türki cumhuriyetlerin yabancı fonlardan (özellikle Almanya ve Hollanda kaynaklı) kullandığı krediler ve bunların akışlarını izleyin.

    YanıtlaSil