BARUTHANE’DE MİLLİ GÜÇBİRLİĞİ


8 Aralık günü Bakırköy’de Milli Merkez’in toplantısındayız. Salon tıklım tıklım... Merdivenler, koridorlarda insanlar oturmakta. Katılanlar heyecan içinde. AKP’ye karşı bir güç birliğini gerçekleştirmek için uğraşmakta herkes.
Toplantı yeri Yunus Emre Kültür Merkezi. Sanat çiçekleri açmakta burada. Nice ünlü tiyatrocunun yetiştiği yer. Bina tarihsel öneme sahip. Osmanlı döneminin Baruthane’si...
Kurtuluş Savaşı yıllarında Baruthane’deki silahlar, Bakırköylü yurtseverlerin üstün özverileriyle Anadolu’ya sevk edildi. Bakırköylülerin bu cesareti, özverisi cephede silah bekleyen Mustafa Kemal’in askerini güçlü kılıyor. Baruthane’den giden mermiler, vatanın kurtuluşu için düşmanın üzerine bağımsızlık şarkılarıyla yağmakta.
Baruthane’den kaçırılan silahlar, Ayamama Deresi’nde bekleyen kayıklara bindirilmekte. Bakırköylü kayıkçılar; geceyi cesaret, özveri ve yurtseverlikleriyle aydınlatarak küreklere asılmaktalar. Durup dinlenmek, soluklanmak yazmaz kitaplarında. Ufacık bir gecikmenin, cephede mermi bekleyen Mehmetçik’i zor duruma düşüreceğinin bilincindeler. Cephede savaşan Mustafa Kemal’in askeri, bir sigara içimi bile dinlenmiyorsa kayıkçıya da soluklanmak haramdır.
Kayıklar, çoğu zaman işgal kuvvetlerinin gemileriyle karşılaşırlar. Balıkçı teknelerindeki cephane, balık ağlarıyla saklanır. Her şey can pahasınadır. Zaten vatan candan aziz değil mi?
Bakırköylü yiğitlere, bazı gece yıldızlar eşlik eder. Cephane sandıkları, kundaktaki bebekler gibi korunur. Sandıklar, kayıklara yüklenirken en küçük zarar gelmemesi için özenle yerleştirilir. Bir merminin ziyan olması demek, vatan için bir kurşunun az atılması demekti.
İşte, böylesine tarihsel anlamı olan bir yerde toplanmıştı Bakırköylü yurtseverler. Vatanı parçalayan, milleti bölenlere karşı “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” diye bağırmaktaydılar. Emperyalizmin, Türkiye’nin başına getirdiği beladan kurtulmanın yollarını arıyorlardı. Bu nedenle tüm yurtseverlerin bir araya gelmesiydi bütün çabaları.
Baruthane’nin duvarları dile geldi: “Gün, birlik günüdür. Teslim olmayın emperyalistlere. İşbirlikçileri def edin başınızdan.”
Dün cepheye silah taşıyan Bakırköylüler, torunlarına seslendiler yıllar öncesinden: “Cesaretinizi yitirmeyin, başaracaksınız, tıpkı bizim gibi.”
                                                           Adil Hacıömeroğlu
                                                           9 Aralık 2013



2 yorum:

  1. Bakırköy , Baruthane... Silahların , Bakırköylü yiğitlerce teslim alınıp Kurtuluş Savaşımıza katılan Mehmetçik'lere özenle , yüreklilikle ulaştırılmak üzere kayıklarla yola çıkarıldığı yer. Ve bu aralar Emperyalizme karşı güç birliği düzenleme çabalarının beşiği olan yer. Cepheye silah taşıyanların heyecanı , şimdi de sömürgenlere ve içteki işbirlikçilerine karşı ortak savaşım başlatma görüşmelerinin heyecanına dönüşüyor. Bu konunun anlatımı ile karşımızda Sayın A. Haciömeroğlu. Teşekkürler ; emeğinize sağlık Sayın Adil Haciömeroğlu ! ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  2. Adil Bey, yaptığınız görevin büyüklüğünün kaç kişi farkında bilemem ama mücadeleye katkınız baruthaneden yola çıkan silahları taşımak kadar değerli.. İzin verirseniz bu yazıyı sayfamda paragraflar halinde paylaşmak istiyorum. Varolun...

    YanıtlaSil