İKİLİ SİSTEM AKP’YE YARIYOR

                                   
AKP’nin iktidara gelmesiyle eskinin birçok siyasal partisi TBMM dışı kaldı. Giderek bu partilerin siyasal etkileri azaldı. Siyaset AKP ve CHP odaklı ikili sisteme döndü. Bu durum, AKP’nin istediği bir şeydi. Koşullar ve AKP’nin bazı taktiksel tavırları bu sistemi pekiştirdi.
Neden ikili sistem? AKP, Milli Görüş geleneğinden gelen bir oluşum. Bu tabanın tümünün desteğini alsa bile yüzde yirmiyi geçmez. Bu da onun iktidar olmasına yetmez. O zaman nereye dayanacak? Öncelikle merkez sağa ve az da merkez sola...
AKP’nin iktidar olmasıyla merkez sağın laik seçmeninin bir kısmı CHP’ye kaydı. CHP-DSP’nin özellikle yoksul kesimlerdeki seçmeninin önemli bir bölümü, AKP’ye oy verir duruma geldi. Anlaşılacağı üzere sağdan sola, soldan sağa seçmen kayması söz konusu kısmen de olsa.
AKP, geleneksel olmayan seçmen tabanını tutmak için hep kamplaştırma siyaseti izledi. Sürekli ya ben, ya CHP ikilemini topluma sunmak için özel bir çaba harcadı. Çoğu zaman bu siyasal tuzağa ne yazık ki CHP yöneticileri de düştü, günü kurtarmak adına da olsa. Toplum kamplaştıkça AKP, iktidarını sağlamlaştırdı. İktidarı sağlamlaştıkça da Cumhuriyet kurumlarına saldırdı fütursuzca. Kuvvetler ayrımı ortadan kaldırıldı.
2007 seçimleri, ikili sistemin oluşturulmasında önemli bir dönüm noktasıdır. Türkiye tarihinin en büyük muhalif gösterileri oldu seçimler öncesi. Cumhuriyet mitingleri... AKP’nin dizleri titredi bu mitingler olunca. Kendileri bile ayakta kalacaklarına inanmadılar bir süre.
Ankara mitingi (14 Mayıs 2007)  ilkti ve Cumhuriyet’in korunması duyarlılığı öndeydi.
İkinci miting İstanbul Çağlayan’daydı (29 Nisan 2007). Burada “Ne şeriat, ne darbe!” söylemi öne çıktı. Bu söylem, AKP’yi rahatlattı. Çünkü gündem, Cumhuriyet’ten darbeye evrilmişti.
Beşinci miting (13 Mayıs 2007), İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaydı. Burada CHP-DSP yöneticilerine “Birleşin!” tezahüratları ortaya çıktı. Anlaşılacağı üzere solu birleştirme gösterisine dönüştü İzmir mitingi.
Oysa Cumhuriyet’i korumak hem solun hem de sağın görevidir. Cumhuriyet yanlısı sağı, AKP Saflarına itmek mantıklı bir manevra değil. İzmir mitingi ve sonrasındaki gelişmeler ne yazık ki AKP’ye yaradı. Özellikle DYP ve ANAP’ın erimekte olan tabanı tamamen yok oldu. Seçim barajını geçebilecek bu güç, TBMM’ye giremeyince AKP oyunu artırdı. İkili çark, AKP’yi güçlendirirken CHP yerinde saydı, tüm birleşmelere karşın. Yıkılacağını düşünen AKP, iktidarını koruduğu gibi, oylarını da artırdı.
“Birleşelim, parçalanmayalım...” demek, kulağa hoş gelir. Doğru zamanda yapıldığında doğru sonuçlar da verir. Ancak seçimleri incelediğimizde siyaset sahnesinden silinen DSP’ni oyları tamamen CHP’ye; ANAP’ın oyları da tamamen DYP’ye gitmemiştir. Yani siyasette 2+2=4 yapmıyor genellikle. Bazen üç (Az da olabilir.), bazen de beş (Fazlası da olabilir.) edebiliyor. Basit bir matematikten hareket etmek çoğu zaman yanıltıcı olmakta.
Bugün de “Aman oyları bölmeyelim.” Denilmekte. Seçmen baskı altına alınmakta. Muhaliflerin CHP dışındaki bir partiye oy vermeleri neredeyse ihanet olarak algılatılmakta. Toplumda ikili sistemin derinleşmesi için büyük çaba harcanmakta. AKP’den kayma olasılığı olan oylar CHP’ye (Günün koşullarında) gelmiyor. Başka bir seçenek olmayınca da yeniden, kerhen de olsa AKP’ye dönüyor bu seçmenler. O zaman yeni çekim alanları olmalı, yoksa yaratmalı. AKP’nin memnun olmayan seçmenin oy verebileceği bir siyasal oluşum olmalı. Bu solda da olabilir sağda da... Çünkü kamplaştırılan seçmenin rakip saflara katılması çok kolay değil.
Sıkça denmektedir ki “Oylar bölünürse AKP kazanır yine.” AKP’nin yüzde elli oy alarak kazanmasıyla yüzde otuz oy alarak birinci olması arasında çok fark vardır. Oylarının büyük bir bölümünü kaybetmiş bir AK, iktidarını sürdüremez ve bu bir yenilgidir. Yenilen kişi bir daha doğrulatamaz belini. Bu nedenle seçmeni iki parti arasına sıkıştırmamalı. Seçmen sıkışınca AKP tabanından uzaklaşamıyor. Seçime giren ikili sistemin dışındaki diğer partilerin alacağı küçük orandaki oylar AKP’ye bir gedik açacaktır.
Dikkat edilirse AKP ve lideri sürekli olarak ikili sistemi dayatmakta. CHP yöneticileriyle CHP’yi destekleyen bazı gazeteciler de bu tuzağa düşmekteler ne yazık ki.
Türkiye ikili sistemin dışına çıkmalı. İttifaklar mı? Yapılmalı, yapılacağı kadar. Ancak ittifaklar her zaman istenen sonucu vermemekte. Yerel seçimlerde AKP hezimete uğratılmak isteniyorsa ikili sistemden kaçınmalı. Her parti alabileceği kadar oy almalı. AKP’den kopacak her oy çok değerlidir, kim koparırsa koparsın, kimin hanesine yazılırsa yazılsın.
                                                           Adil Hacıömeroğlu
                                                           18 Şubat 2014



6 yorum:

  1. Din kültürüyle yetiştirilmiş bireylerin karşısına Allah, Kitap diye çıktığınızda düşünme yetilerini ellerinden almanız çok kolaydır. Zaten şimdi AKP nin yaptığı da budur. Bizim bile beyinlerimizin dumura uğratıldığı, neyi yapmanın daha hayırlı, daha mantıklı olduğunu kestirmede zorlandığımız bir ortamda din kültürlü yurttaşlarımızın bu işin içinden çıkabilmesi, hele ki, dar zamanda bu işi başarabilmesi bana hiç mümkün görünmüyor. İnandığımız partilere oy vermekten çekinmememizi öğütlemişsiniz. Bunu yapabilmek zaten demokrasinin gereği değil mi? Bu baraj işini başımıza musallat eden zat-ı muhteremin kemikleri ne haldedir bilemem ama ülkemize nasıl bir kötülük yaptığını şimdi oy kullanma hakkımızı bile özgür irademizle yapamadığımızdan çok net anlaşılabilir. Bunun çözüm mercii de bu işi zaten yapmak istemeyeceğine göre. Biz halk olarak, muhalefet partileri olarak neler yapılabileceğini, nelerin çare olabileceğini düşünüp uygulayabilmeliyiz. Hep yazdık yeni oluşum beklemeyi, olmadı. AKP nin oylarını bölmek için sol tarafından paravan dinci partiler kurulmalı. Bu da ucuz bir olay değil. bunu finanse edebilecek, muhalefet partilerinden bir kısım finans toplanabilir, halktan bağışlar alınabilir, bu iktidardan memnun olmayan iş adamlarından alınabilir. Ama bu işi organize edebilecek örgütçü bireyler de olabilmeli. Siz inandığımız partiye oy vermeye çağırıyorsunuz bizi ama, ben şu anda bulunduğum beldede en güçlü aday AKP dışında hangi patinin adayı ise o parti adayına oy vermeyi düşünüyorum şu anda. Demiştim ya bizim bile beyinlerimiz dumura uğratıldı diye. Böyle düşünüyorum ama, ben bile bu düşüncenin doğruluğundan emin değilim. Bizim ağzımıza bakan insanlara ne telkin edebilirim bu şartlar altında. Sağlıkla kalın.

    Adnan Yiğiter

    YanıtlaSil
  2. İki partinin öne çıkarıldığı seçim ortamında ; ülkemizde yarıdan çoğu '' geleneksel sağ seçmen '' sayılabilecek ( ki bu değişkendir , tutarlı politikayla sola da oy verebilir ) seçmen kitlesi AKP 'ye yöneldi. AKP , Cumhuriyet Mitinglerinde korkulu düşler gördü. Ancak , öteki partilerin beceriksizliğinden , kendisinin de beklemediği bir seçim başarısına ulaştı. Bu kez Cumhuriyet mitinglerinin de intikamını almak için ERGENEKON , BALYOZ gibi düzenlemeleri genişletti. İkili parti sisteminde ; AKP ' yi istemeyen ; CHP 'ye de yönelmeyen seçmen kitlesi , ( % 10 'luk barajın da etkisiyle ) oy vereceği üçüncü parti seçeneği göremeyince , kerhen de olsa yine AKP ' ye oy verebiliyor . İşte AKP 'nin kazancı burada . AKP ve CHP dışında da çekim merkezi olması , AKP oylarını azaltacaktır. İşte bu konu , Sayın A. Haciömeroğlu'nun yazısında sunulmuş bizlere. Tşkkr. ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  3. sayın Hacıömeroğlu,
    Ne de güzel tahlil etmişsiniz.Lütfen bunu CHP.lilere özellikle anlatılması gerekir.DSP lileri partilerinden soğuttular DSPyi yok ettiler oyları yine de artmadı.Oysa Cumhuriyet değerlerini ancak ikili parti sistemi aşılınca
    mecliste muhafaza edebileceklerini anlamalılar.Yeter artık Atatürk'ü,İnönüyü,Ecevit'i üzmesinler.

    YanıtlaSil
  4. Adil bey bu yaziniz beni bayagi dusundurdu ve aylardir cevabini bulamadigim soruya bir umut isigi yakti. Eger su anda turkiyede oy verme hakkim olsaydi sirf AKP den kurtulmak icin CHP ye oy vermezdim. Cunku bu psikolojik baskiyla oy vermek cok yalnis. Eminim benim gibi dusunen cok insan var. Turkiye cok degisik kulturel gruplardan olusmus bir millet. Tabiki bu kadar diversity olan bir yerde sadece iki partinin temsil edebilecegini dusunmek cok yalnis. Bu dusunce sadece sizin degil genis medya tarafindanda tartisilmali. Eminin insanlar bu ikilem baskisindan uzaklasip gelecege daha umutlu bakacaklar.

    YanıtlaSil
  5. Bu seçimler çok önemlidir. Akp.ye oy verilmemesi gerekir. Öncelikle vatan düşünülmesi gerekir. Gönlümüz CHP olsun ister. Umarım kazanırız.

    YanıtlaSil
  6. Kaba söz doğruda olsa insanları yaralar,uzaklaştırarak kutuplaştırır. Demek ki,insanlara güzel konuşmak,onların fikirlerini alarak ballı siyaset yapmak gerekiyor. Tıpkı bir arının her çiçeğe konup,adeta onların fikrini alıp,kovanda bal yapması gibi.

    YanıtlaSil