AKP KAZANMADI, MUHALEFET KAYBETTİ

                           
Merakla beklenen yerel seçimler yapıldı. Sonuçlar, birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratsa da ben, birçok yazımda muhalefet için bir seçim yenilgisinin gelmekte olduğunu ısrarla söyledim. Keşke yanılsaydım...
Çok sayıda aydın, hem CHP’yi hem de MHP’yi tuttukları yanlış yol konusunda uyardılar. Ancak her iki partinin genel merkez yöneticileri, dostça eleştirilere kulaklarını tıkadılar.  Dostlarının eleştirilerini kulak ardı eden CHP ve MHP yöneticileri, AKP yandaşı sözde aydınların önerilerini dikkate almadılar. Tabi bu önerilere göre davrandıklarından başarısızlık da geldi.
MHP, seçim sonuçlarına bakıldığında gücünü birazcık artırmış gibi görünse de üçüncü parti olma konusundaki   “makûs talihini” yenememiştir. Kadrolu muhalefet görevini bu seçimde de sürdürmüştür.
CHP, kalesi olan birçok yerde oy yitirmiştir. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Antalya, Ordu, Mersin’de aldığı oylarda dikkat çekici azalmalar var. CHP yönetimindeki İzmir bazı ilçeleriyle Mersin, Antalya, Ordu, Artvin’i kaybetmesi ilginçtir.
Doğu ve Güneydoğu’nun neredeyse tamamında yok oldu CHP. TR 705’in parti yönetiminde görev alması ve parti yönetiminin AKP’nin açılım politikalarına destek vermesi bu bölgelerde kimliksiz bir parti konumuna sokmuştur CHP’yi. BDP’ye göz kırpan CHP, kendi oylarını azaltırken bölücülere güç vermiştir.
Kılıçdaroğlu’nun Tunceli mitinginde “Dersim” sözünü birkaç kez yinelemesi buradaki Cumhuriyetçilerin CHP’ye olan bağlılığını yok etmiştir. Kendi doğum yerinde yenilmiştir Kemal Bey. Yerdeşlerini ikna edemeyen bir genel başkan, Türkiye’ye derdini anlatamazdı zaten.
Kılıçdaroğlu’nun Tunceli’de “Dersim” demesi 2010 halkoylamasında “genel af” söylemiyle aynı doğrultudadır. Bu söylem, CHP’nin güçlü olduğu birçok yerde oy yitimine neden olmuştur.
Afyon, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Konya, Kütahya, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Sakarya, Sivas, Tokat, Yozgat’ta hızla iniştedir CHP. PKK’nın etkin olduğu yerlerde olmamanın gerekçeleri bulunmakta. Bu gerekçelerin bazıları inandırıcı olmakla birlikte, çoğu yalnızca temelsiz nedenlere dayalı savunmalardır. Ancak İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan bu illerimizdeki gerilemenin bir açıklaması olsa gerek.
17 Aralıktan bu yana Cemaati bir sözcükle bile eleştirmeyen bir CHP yönetiminin, Cumhuriyet değerlerini savunma konusunda kitlelere güven aşılaması olanaksızdır.
Seçimlerde hile vardır, daha öncekilerde olduğu gibi. Ancak yapılan hileler, AKP’nin oy çalması genel sonucu çok fazla etkilemez.
CHP yönetimi, başarısızlığının nedenlerini kendi dışında değil; izlediği yanlış siyasette aramalı. İyi bir özeleştiri, gelecek için yol gösterici olur. Bunun içinde cesaret, içtenlik, açık yüreklilik gerek. Türkiye’nin en köklü, kurucu partisini yerlerde süründürmeye kimsenin hakkı yok. Hele bin bir özveriyle CHP’ye gönül vermiş üyeleri, seçmeni saf yerine koyan bir parti yönetimi kabul edilemez.
Adil Hacıömeroğlu
1 Nisan 2014
                                                                                                            


1 yorum:

  1. CHP ; Atatürkçü çizgiden , seçmenlerinin beklentisinden uzaklaşmakla oy yitiriyor. Muhalif partiler ; tutarlı projeler , umut verici söylemler geliştirmedikçe , toplumun gözünde güven yitiren AKP , yeniden bir çekim merkezi olabiliyor. Aydınların , yurtseverlerin eleştirilerini dikkate alıp değerlendirmesi gereken muhalefet ; ne yazık ki , bu eleştirilere kulak tıkamakla beklediği başarıya ulaşamamıştır. Bu partiler , bir özeleştiri yapıp , içtenlikle yüreklice bir değerlendirme ile seçimlere hazırlanmalıdır. Tersi durumda başarı sağlama olanağı yoktur. Sayın A. Haciömeroğlu , işte bu noktalarda ayrıntılı bilgi ve öneriler sunmuş okurlara. Teşekkürler ! ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil