"OCCUPY" DE NE DEMEK?


12 Nisan 2014 Cumartesi günü CHP Genel Merkezi, bir grup genç tarafından işgal edildi. 30 Mart seçimlerinden sonra sosyal medyada “Occupy CHP” adıyla örgütlendiklerini söyleyen gençler, günler öncesinden CHP’yi işgal edeceklerini söylediler.
Eee, “işgal” denince kamuoyu da heyecanlandı birden. Ancak şu “occupy” sözcüğü kafaları karıştırdı, bazı CHP’liler bu işgal işine şüpheyle bakmaya başladılar. Kimileri yüksek sesle bu “occupy” işinde bir bit yeniği var, demeye başladılar yüksek sesle.
CHP işgal edilecek de Genel Merkez yöneticileri ne yapacaktı acaba? Bu bu sorunun yanıtını da sayıları az bazı kişiler merak etmekteydi. 
İşgalciler, Genel Merkez’e geldiklerinde, neredeyse bazı yöneticiler zil çalıp oynayacaklardı. En önde TR 705 olunca “occupy”nin ne amaçla örgütlendiği de anlaşıldı kısa sürede.
TR 705, “occupy”leri “Dükkân sizin!” diyerek karşıladı. Eee, CHP dükkân olunca TR 705 de kendini oranın sahibi sanmakta. Tabi, TR 705’in bu nüktesi(!), CHP’yi yönetenlerin toplumu anlama düzeylerini göstermek açısından ilgi çekici.
Gençler, güya işgali gerçekleştirip oturdular Genel Merkez’de kendilerine gösterilen yere. Kendilerince bir forum yapmaya başladılar. Ama o da ne? Çok geçmeden gençlerin bir bölümü salondan ayrılmaya başladılar. Bazıları söylenerek bazıları da sinirli bir yüzle ayrıldılar oradan.
“Occupy”ler, CHP’ye Gezi ruhu taşıyacaklarmış. Haziran Direnişine katılan biri, “occupy moccupy” diye bir şeyin orada olmadığını görmüşlerdir. Orada egemen dil Türkçe idi. Tüm tanımlamalar, iletiler, göndermeler, nükteler, sataşmaları anadillerinde yaptı haziran kahramanları. Antiemperyalist bir eylemde Amerikanca yoktu. Buradan da anlaşıldığı üzere hem “occupy”ler hem de CHP yöneticileri Gezi ruhundan habersizler.
“Occupy”ler, CHP’yi formatlayacaklarmış. Formatlamak demek, geçmişi tamamen silmek demek. Bu sözle ne yapmak istedikleri belli. CHP’nin kurtarıcı, kurucu, devrimci kimliğini yok etmektir amaçları. YCHP yönetiminin sinsice sürdürdüğü liberalleşme politikalarını partiye egemen kılmak istemekteler. Atatürk’süz bir CHP ile ABD sularında yelken açmak içindir bunca çaba.
Unutmadan söyleyelim, “occupy”ler altıoku yeniden yorumlayacaklarmış. Anlaşılacağı üzere Kemalizm’i söküp atmak niyetindeler CHP’nin genlerinden. Yakında CHP’nin amblem ve tüzüğü tartışmaya açılırsa şaşırmamak gerek.
CHP, devrimci bir partidir. Yaptığı en önemli devrimlerden biri de dil devrimidir. Partiyi yenileştirmek isteyen birilerinin bunu önemsemeyerek yapacakları eylemin adını Amerikanca koyması ilginçtir. Yine eylemin genel olarak biçimine bakıldığında ABD kokmakta.
Devrimci partiyi yenileştirmek isteyenler, “Haziran (Gezi) Direnişi” diyemiyorlar. “Direniş” sözcüğünü kullanmak yerine ruh çağırmaktalar. Nereden mi? Güya Gezi’den, ama aslında Okyanus ötesinden.
Peki, bu “occupy”ler nereden çıktı?
CHP, 30 Mart seçimlerinin asıl mağlubudur. Yenilgiyi seçmene, örgütlere anlatmakta zorlanmakta CHP yönetimi. Bunun için yenilgiyi konuşmamak için “occupy”ler ortaya çıkarıldı. Senaryo çok basitti. Oyun başlamadan herkes anladı asıl amacı.  Oyunun basitliği, senaryoyu yazanların siyasal anlayışının sığlığını göstermekte.
CHP’yi formatlamak isteyenler şunu bilsin ki, o geçmişte bir ulusun tarihi yatmakta. Bir ulusun tarihini silmeye çalışanları halk, siyaset çöplüğüne süpürgenin sapıyla süpürür.
                                                                       Adil Hacıömeroğlu
                                                                       15 Nisan 2014



2 yorum:

  1. CHP 'de yeni bir görünüm oluşturmak ; ABD güdümünde , küresel liberalizme yönelişe tepki çekmemek ; Atatürkçü çizgiden uzaklaşmak için birtakım gelişmeler dikkat çekiyor. CHP ' yi işgal eden ; sözde GEZİ RUHU'nu partiye aşılama amacında olduğunu belirten OCCUPY gençlik eylemi de bu gelişmelerden biri. Bu konuda ayrıntılı bilgiler kapsayan yazısıyla karşımızda Sayın A. Haciömeroğlu. Teşekkürler! ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil