TARİH YIKICISI SIRRI


Sırrı Sakık, Ağrı Belediye Başkanlığına seçilir seçilmez ilginç açıklamalar yaptı. Beklerdik çiçeği burnunda başkan, bilmediği tarih konularında ahkâm keseceğine ve halka yalanlar üzerine kurulu nefret aşılayacağına, yöneteceği kentin sorunlarını dile getirsin.
“Kazım Karabekir’in adının yer aldığı mahalle, cadde ve bazı sokakların ismini değiştireceğini” söylemekte Sakık.
Kazım Karabekir, Türkiye’nin sömürgecilerce işgal edilmesi karşısında silaha sarılan bir yurtsever komutan ve kahramandır. Karabekir’in bu kahramanlığı, emperyalist merkezlerden rol bekleyen piyonların anlayamayacağı bir iştir.
Kazım Karabekir; Doğu Anadolu’da kolordu komutanlığı yaptı. Kurtuluş Savaşı sırasında ise Doğu Cephesi komutanıdır. Erzurum, Erzincan, Kars ve Ağrı’yı işgalden kurtaran şerefli bir askerdir. Ağrı’yı, Ararat yaptırmayan kahramandır. Bu durumda sormak gerek: Sen kimden yanasın Sırrı Sakık? Ağrılıları işgalcilerin zulmünden kurtaran Karabekir’den mi, yoksa Türkiye’nin en yüksek dağının adını Ararat yapmak isteyenlerden yana mısın? Bu sorunun yanıtını, Ağrı halkına ver Sakık. Onlara söyle bakalım, ne yapmak istediğini?
Bu arada unutmadan söyleyeyim. Doğum yerin olan Muş’u da Rus işgalinden kurtaran Atatürk’tür Sırrı Sakık. İstersen Muş’tan da Atatürk adını kaldır. Ama sana daha kolay bir yol öneriyorum. İşgal yıllarına ait yaşananlar, Muş’ta anlatılagelir. Zahmet et de işgalcilerin Muşlulara neler yaptıklarını biraz dinleyiver. Dinle de belki Atatürk gibi, Karabekir gibi kahramanların değerini biraz olsun anlarsın. Tabi işine gelirse...
Gelelim, Sakık’ın yıkmak istediği Hava Şehitleri Şehitliğine... “Bu kentte ilk gözüme batan bu utanç abidesidir. Sordum, dediler ki, ‘Evet, bu 1930’larda Kürtleri bombalayan pilotların abidesidir.’ Kimileri övünç abidesi olarak alabilir, biz utanç abidesi olarak görüyoruz. Buralarda çok acılar yaşanmış. 1930’larda burada insanlar katledilmiş. Katliamı gerçekleştirenlerin anıtları, uçakların pervaneleri bir abide olarak burada, Ağrı halkının her gün yüzleştiği ve her gün Ağrı halkının gözünün içine batan o pervaneleri, o utanç abidelerini bu kentten kaldıracağız.” diye sürdürmekte sözleri Sırrı Sakık. Bilgisizlik üzerine ekilen nefret tohumları görülmekte konuşmanın her sözcüğünde. Amaç, yanlış bilgiye dayalı olarak feodal kültürün egemen olduğu bir yerde intikam ateşini yakmak.
Ağrı Hava Şehitleri Şehitliği, bir utanç anıtı değil; gurur anıtıdır. O şehitlikte yatan havacılar, Kürtleri bombalamadı. O uçaklar da Ağrı’ya bomba atmadı.
Uçaklarımız İran veliahdının düğününe gider. Neden mi? Türk havacılık sanayi kurulmuştur o yıllarda. Kendi uçağımızı, kendimiz üretmekteyiz. Genç Türkiye, kalkınma rekorları kırmakta dünya çapında. Türk uçakları, düğüne giderek tüm İslam âleminin onur duyacağı bir kalkınma örneğini de İran yöneticilerine tanıtmakta.
İşte, düğünden dönen uçaklardan biri, kötü hava koşulları yüzünden Ağrı’da düşer. İki havacımız şehit olur 29 Nisan 1930’da. Pilot Ast. Fethi Türker ve Makinist Sıdık Uyar’dır iki şehidimizin adı. Şehitliğin bakımsızlığı yürek yakıcıdır. Şehitlikte tanıtıcı bir kitabenin olmaması büyük eksikliktir. Kitabe olsaydı en azından Ağrı halkının çoğunluğu bu şehitliği tanımış olurdu. Bu konuda Ağrı Valiliği, Kültür Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı gerekeni yapmamıştır.
Sakık’ın Kazım Karabekir’i ve Hava Şehitlerini hedef alması bilinçlidir. Amaçları, o topraklardan Türk varlığını, bağımsızlık ruhunu silmektir. Böylesi bir düşünce ile Sevr’in uygulanmasının önü açılır. Vatan topraklarının parçalanması kolaylaşır.
Vatanı vatan yapan, ulusu bir arada tutan şehitliklerimiz ve Kazım Karabekir gibi yüksek ruhlu kahramanlarımızdır. Sakık, bu sözleriyle Türk vatanını hedef almıştır. Bilgisizliğinden ya da art niyetinden kaynaklı olarak tarih yıkıcılığına soyunmuştur, tıpkı RTE’nin heykel yıkıcılığı gibi.
Kazım Karabekir ve tüm Kurtuluş Savaşı kahramanları ile şehitlerimiz ulusun yüreğinin derinliklerindedir. Onları oradan silmek kimsenin haddi değildir. Buna kimsenin gücü de yetmez buna.
Türkiye’yi yalanla, uydurma söylencelerle yıkmayı düşünmekteler. Bölücülerin bu propagandası önlenmeli; halk, gerçeğin ışığıyla aydınlanmalı.
                                                                       Adil Hacıömeroğlu
                                                                       4 Haziran 2014



2 yorum:

  1. Saygın Öğretmenim. Her yazınızı beğenerek okurum. Bu yazınızı hem beğenerek hem övünerek okudum; "ulusal tarihimiz bize tüm ayrıntılarıyla anlatılmalıdır" yargısına ulaştım. Sırrı Sakık'a Belediye Başkanı seçildiği kentin geçmişine ilişkin olarak verdiğiniz ders niteliğindeki bilgiler, sizin gibi yurtsever bir öğretmenin kaleminden dökülebilirdi ancak... Sağ olun,var olun!
    Okurunuz
    Tarık Konal

    YanıtlaSil
  2. Ülkemizde övünç duyulacak tasrih olayları; PKK ve yandaşı partiler , kuruluşlar tarafından acımasızca gerçeğinin tersi bir özelliğe sokulmaya çalışılıyor. Yurtseverliği hainlik gibi , halkı kurtarmayı toplu kırım gibi gösteriyorlar. Ulusal kahramanlarımız Atatürk'ü ve özellikle Kazım Karabekir'i de küçük düşürme çabaları sürdürülüyor. Özellikle Ağrı Belediye başkanı seçilen Sırrı Sakık , bu ihaneti başlıca görevi bellemiş. Yetkililer tepkisiz. Ne var ki ; sağduyu sahibi Türk toplumu bu söylemleri boşa çıkaracak sevgiye , birikime sahiptir. Ulusal güvenliğimiz , bütünlüğümüz için çok önemli bu konu. Sayın A. haciömeroğlu'nun bilgilendirme ve uyarı yazısı da önemli bir hizmet. Teşekkürler!
    ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil