HALKI SUÇLAMAK MI, İKNA ETMEK Mİ?


            Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Beklendiği üzere RTE kazandı. Ne yazık ki siyasal partilerden hiçbiri, seçimde yenildiğini kabul etmiyor. Seçimden sonra CHP ve MHP genel başkanlarının seçim yenilgilerinin sorumluluğunu “boykotçulara” yüklemeleri ilginçtir.
           
         Siyaset; halkı ikna etme, kitleleri yönetme, insanları bir amaca yöneltme sanatıdır. Bir siyasal parti, politikalarını halka sabırla anlatmalı ve onu yanına çekmeli. Siyasetçi başarıya ulaşmak istiyorsa halka güvenmeli. Başarısız olduğunda halkı suçlamak, azarlamak bilgisizlik kokan tipik bir şark kurnazlığı ve sorumluluktan kaçmaktır.
            
       Dünyada hangi işi yaparsanız yapın başarısız olduğunuzda öncelikle başarısızlığınızın nedenlerini bulmalısınız. Başarısızlığını, türlü bahaneler yaratarak örtbas edenlerin yaşamları süresince başarıya ulaşmaları olanaksızdır. Bahane üretmeyeceksin, iş üreteceksin.
           
        “Efendim, tatilciler gelip oy kullanmamış.” Yaylacılar döndü mü? Tatilde olamayanlar sandığa gitti mi? Tatilcileri, yaylacıları, evinde oturup yanı başındaki sandığa gitmeyenleri oy kullanmaya ikna edecekler kimlerdir? Elbette siyasetçiler... Sen, halkı ikna edemiyorsan, onun güvenini kazanamıyorsan suç yurttaşın mı, yoksa senin midir?
           
          Ekmeleddin İhsanoğlu için bir miting düzenlemeyen CHP ve MHP yöneticilerinin halkı suçlamaları anlamsız, ve haksızdır. İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli bir mitingde el ele halkın karşısına çıktılar mı? CHP ve MHP yöneticileri, gösterdikleri adayın bile arkasında duramadılar. Onun kazanması için gerekli çabayı göstermediler.
         
         Sen, eğer halkın homurtusunu işitmezden gelirsen, bangır bangır bağıran aydınları hiçe sayarsan, yaşamı boyunca CHP’nin kapısından geçmemiş Atatürk düşmanlarının sözünü dinleyerek politikalar oluşturursan Tayyip’i Çankaya’ya “tıpış tıpış” çıkarırsın. Bu durumun ortaya çıkınca da halkın suçlama, sorumluluğunu seçmene yükleme!

CHP ve MHP başarılı olmayı istediler mi acaba? Bence istemediler. Eğer başarılı olmayı, kazanmayı isteselerdi, kazanırlardı. Çünkü koşullar, AKP ve RTE’nin kaybetmesi için uygundu. AKP tabanında da bile Erdoğan itibar yitirmekteydi. Halk nezdinde güvenilirliği hızla azalan Erdoğan’a Çankaya yolunu açmak, ancak muhalefetin acemice davranmasıyla olurdu ve böyle de oldu.

Adaylık süreci başlamadan önce, hemen yerel seçimler sonrasında, bir dizi yazı yazdım. Olası yanlışlar için uyarı görevimi yaptım. Türkiye’nin birçok aydını da aynı duyarlılığı gösterdi. Kısacası araba devrilmeden önce yol gösterildi, ama bu yol ısrarla görülmedi. Özellikle CHP yönetimi, eleştirilere ve uyarılara kulak asmadı.

İhsanoğlu, aday gösterildikten sonra da birçok köşe yazarı, demokratik kitle örgütü yöneticisi çekincelerini belirtti. Çatı adayının halkta karşılık bulmadığını açık yüreklilikle dile getirdik. Ne yazık ki Kılıçdaroğlu bu eleştiri ve uyarılara kulaklarını tıkayıp “Ekmel Bey’i tanıdıkça seveceksiniz.” ya da “Herkes tıpış tıpış sandığa gidecek.” biçiminde söylemlerle seçmeni sandığa gitmemek için adeta kışkırttı. Halka saygı göstermeyen, onu kapıkulu gibi gören bir zihniyet, seçim başarısızlığının en büyük sorumlusudur.

30 Mart seçimlerinde de birçok hata yaptı CHP yönetimi. Çok eleştirildiler. Yerel seçimler başarı gibi gösterildi rakam oyunlarıyla. Oysa 30 Mart’ın sağlıklı bir özeleştirisi yapılmış olsaydı parti organlarında, 10 Ağustos’ta RTE Çankaya’ya çıkamazdı.

“Ben yaptım, oldu.” anlayışı feodal bir tavır. Sen, halkın istemediği kişileri aday yap. Halk da zorunluluktan, yani AKP kazanmasın, diye oy versin. Göreceli bir başarı kazan. Sora bundan ders almayıp her sefer aynı despotizmi uygula. Halk oy vermeyince de seçmeni suçla! Sen, necisin, niye oturuyorsun o koltukta o zaman? Tayyip’e Çankaya yolunu açmak için mi CHP’nin genel başkanlık koltuğunu işgal etmektesin?

Öncelikle bir konuda kamuoyu aydınlatılmalı. Kılıçdaroğlu, şu soruya dürüstçe yanıt vermeli. Belki de yaşamı boyunca CHP’ye yapacağı en büyük hizmet olur bu. Ey Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığını kulağına kim ya da kimler fısıldadı? Bu soruyu Bahçeli’de yanıtlamalı. Türkiye, en yaşamsal seçimine giderken Cumhuriyet güçlerini, kimlerin oyuna getirdiğini bilmek her yurttaşın hakkıdır.

Ey Kılıçdaroğlu! Ey Bahçeli! Başarısızsınız. Cumhuriyet’e, Atatürk Devrimine, ulusal bütünlüğümüze, dünyadaki saygınlığımıza zarar verdiniz. Halkı kandırarak Erdoğan’ı Çankaya’ya çıkardınız. Artık işgal ettiğiniz koltuklardan kalkın. Kalkın ki önümüzdeki genel seçimlerde Türk Ulusu, AKP belasından kurtarsın kendini. Yoksa siz o koltuklarda oturmayı sürdürürseniz, başımıza yeni Tayyipler bela edeceksiniz.

Gidin de Türkiye’yi eşbaşkanlardan, Ortaçağ özentilerinden, yağmacı asalaklardan, düzenbaz şeytanlardan kurtaralım.
                                                           Adil Hacıömeroğlu
                                                           11 Ağustos 2014



3 yorum:

  1. ''' Çatı adayı '' diye belirlenen Ekmeleddin Bey CHP tabanının da , MHP tabanının da dünya görüşüne uzak kişi. AKP görüşüne daha yakın. Burada her iki parti önderi , kendi parti oylarını çantada keklik görmüş olabilirler. Bir ölçüde de AKP tabanından oy alacağını düşünmüşlerdir . Ancak , kendi seçmenlerine saygısızlıktı bu ; bundandır ki sandığa gitmeyen her iki partili epey seçmen var. Belirledikleri aday tanınmış kişi değilken , onu tanıtma ve propaganda mitingleri de yeterince düzenlemediler . İşte bu konuların ayrıntılı işlendiği yazısı karşımızda Sn. A. Haciömerğlu'nun. Buna ek olarak ; her iki partinin il ve ilçe örgütlerinin de yeterince çalışmadıklarını , halkla kucaklaşamadıklarını da gözlemliyoruz. Yalnız parti başkanlarının çalışması da yeterli olmuyor başarıda.. Teşekkürler!..
    ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  2. Çatı adayını halkımız tanımıyordu, dahası tanıdıktan sonra da ısınamadı bu gizemli adaya, alışamadı bir türlü pasif tarzına ve olan oldu.Halktan, hakkında kafası soru işaretleri ile dolu birinin ardından tıpış tıpış gitmelerini istediler.

    CHP seçmeni sürü yerine konulmaktan hiç hazetmez. CHP yöneticileri kendi tabanlarından ne kadar uzakmış meğer.

    Çatı adayını CHP ve MHP tabanı benimseyemediki halk benimseyip sevsin..
    Yoksa yeri geldiğinde lideriyle beraber ölüme giderek yıldönümü yaklaşan büyük taaruz destanını yaratan bir millet, bir mühür bakmaktan bile uzak kalsın.

    YanıtlaSil
  3. 5 milyon chp ve mhp seçmeni sandığa gitmemiş.700.000 seçmen gitmiş ama çizmiş.10 milyon seçmen de bana ne bana ne demiş ve sandığa gitmemiş yani oy kullanmamış bir toplumsal yapıda demokrasi yada demokratik taleplerle ne yapılabilir?Halkı ikna etmek tarzında lümpen davranışlarla yenilen pehlivanların güreşe doymadıkları hadi bidaha deyişleriyle çiftçinin karnındaki 40 yıl umut beklentisiyle hadi bidaha mı yapmalıyız yoksa olmadı silbaştanı mı denemeliyiz.YÖRÜK

    YanıtlaSil