KOCA YÜREKLİ BİR ADAM, ALİ DAL

                                   
Ali Dal... Koca yürekli bir adam... Fransa’da sıvacılık yapan Afyonlu gurbetçi bir işçi... Emeğiyle, alınteriyle geçinen biri... Bundan da anlaşılacağı üzere karnını helal lokmayla doyuran adam gibi bir adam... Kocaman yüreği vatan sevgisiyle dolu...

Ali Dal, geçen ay Diyarbakır’da teröristlerce şehit edilen Astsubay Necdet Aydoğdu’nun acısını uzak diyarlarda yüreğinde duyumsadı. Şehidin baba ocağının dramını izledi televizyonlardan. Ünye’deki dışı sıvasız derme çatma ev Sayın Dal’ın yüreğinin yaktı kavurdu.

Şehit Aydoğdu’nun hamile eşinin acısını kendi yüreğinde hissetti. Doğacak şehit çocuğunu bekleyen yoksulluk, Ali Dal’ı kahretti. Bin bir emekle Eskişehir’de sahip olduğu evi, şehidin eşi Esra Aydoğdu’ya vermeyi kararlaştırdılar ailecek. Bu nedenle yurda dönüp girişimlere başladılar.  Esra Aydoğdu, evi kendisinin değil de doğacak çocuğunun adına kabul edebileceğini söyledi. Esra Hanım’ın bu tavrı da örnek olmalı herkese.

“Sabah işe gittim. Telefonuma mesajlar geliyor. Türkiye’de ne oluyor diye. Şehidimizin baba evini gördüm, durulacak gibi değil. (...) Sıfır evimi, mezara mı götüreceğim ben? Senede bir kere gelip üç dört gün kalıyorum. Çocuklarımla düşündüm, şehidimin ailesine bağışladım. Allah bana bir daha verir. Önemli olan birlik beraberlik. Şehit, bizim şehidimiz; başkasının şehidi değil. Yanan bizim yüreklerimiz. Hepimizin kenetlenme zamanı. Avrupa’da birlik beraberlik içindeyiz. Köylü çocuğuyum ben. (...) Birlik olursak yüz tane Türkiye yaparız biz. Şehidimize sahip çıkalım. Biz evde yatarken onlar dağda geziyorlar.” demekte koca yürekli adam. Bu sözler herkese örnek olmalı. Dünya malına tamah eden, doymak bilmeyen, açgözlü kişiler bu sözleri döne döne okusunlar. Okusunlar ki belki yitirdikleri insanlıklarını anımsarlar.

Türkiye’de iktidarı ve muhalefetiyle söylenmeyeni gurbetçi Ali Dal söylüyor. Acı gerçeği herkesin yüzüne çarpıyor. Yüreğinde azıcık insanlık ve yurt sevgisi olan anlar. Ancak sol memesinin altı taşlaşmış kişiler için bir anlam ifade etmez Ali Dal’ın sözleri.

Şehit ve gazisine değer vermeyen toplumların varlığını sürdürmesi olanaklı mıdır? Şehit ailelerini yoksulluğa terk edenler, gazileri süründürenlerin yüzü kızarsın. Yüzleri kızarsın da Ali Dal’dan az da olsa insanlık, vatanseverlik öğrensinler. Tabi, kızaracak bir yüzleri varsa...

Türkiye’nin dağını, taşını, deresini, madenini, kurdunu, kuşunu, böceğini yağmalayanlar... Kefenlerine cep dikenler... Dizi dizi mülk edinenler... Afyonlu Ali Dal’dan insanlık öğrenin insanlık. Vatanseverlik nasıl olurmuş öğrenin ondan.

Ali Dal, örnek bir iş yaptı. Yediden yetmişe tüm Türkiye’ye bir ders verdi. Bu özverili, yurtsever Türk evladıyla ne kadar gurur duysak azdır.
                                               Adil Hacıömeroğlu

                                               19 Kasım 2014

3 yorum:

  1. Ali beyle bu davranışından dolayı gurur ve onur duydum. İnsanca davranış budur. Şehit eşine ve vatanımıza saygıdır onun bu davranışı. İnsanlar ve tüm insanlık bu onurlu, duygulu ve duyarlı insanlardan örnek almalıdır. Paraya doymayan insanlar da bunu bir kez düşünmeliler. İnsanlığa birazcık olsun duyarlılığa davet etmek, kendisi tokken, açları da düşünmeye sevk etmek isterim.

    YanıtlaSil
  2. Bir gazi düşünelim : Toplum el üstünde tutuyor ; baş tacı ediyor onu . Yaşamını erinç içinde sürdürebilmesi için tüm önlemler alınıyor . Böyle bir gazi , yurt ve ulus uğruna verdiği mücadelenin haklı kıvancını gönlünde duyumsar ; yurt ve ulus sevgisi katlanır gazinin. İkinci bir gazi düşünelim : Saygı gösterilmiyor ona ; otobüslerde azarlanıyor ; aşağılanıyor. Geçim sıkıntısı çekiyor ; hatta açlıktan ölümün kıyısına varıyor. Yaşamı türlü yokluklar , yoksunluklar içinde geçiyor... Yurt ve ulus uğruna ya bacağını , kolunu yitirmiştir , ya da gözünü. Bir an aklına gelmez mi '' Ben neden , ne uğruna düştüm bu duruma ? '' diye sormak. Birinci örnekteki gazinin kıvancını , gönencini duyumsayabili mi ? İşte toplumumuzda bu ikinci örnekteki gibi yaşatılıyor gazilerimiz. Ancak Ali Dal gibi GÜZEL İNSAN çıkıp çözüm üretirse bir gazi kurtulabiliyor. Toplumda Ali Dal'ların çoğalması gerek. Egemen güçler sömürü ve makam kapma yarışındalar ve birçok sorun gibi gazilerimizin sorunlarını da askıya alıyorlar . Acı olan da bu. Sn. A. Haciömeroğlu bu konuyu ayrıntılarıyla yazarak sunmuş bizlere.. Teşekkürler !..
    ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  3. Şehitlerin, gazilerin hakkını ödeyemeyiz, hiç olmazsa geride kalanlarına sahip çıkalım

    YanıtlaSil