HALKIMIZIN GÜZELLİĞİ


24 Ocak 2022 gecesi, İstanbul’un bir bölümünde kar tutsaklığı vardı. Binlerce yurttaşımız, arabalarının içinde mahsur kalmıştı susuz, yemeksiz. En büyük sorunlardan biri de aşırı soğuktu.

Hükümetin, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin işlerini gereği gibi yapmamaları arabalarının içindeki yurttaşlarımızın yaşama umutlarını kırmadı. Açlığa, susuzluğa ve soğuğa direndiler. Geleceğe ilişkin büyük umutlarıyla tutundular yaşama.

Sıcacık evlerinde karın keyfini çıkarıp camdan yağışın, doğadaki aklığın güzelliğini izleyen halkımızın kulakları hep haberlerde oldu. Yollarda verilen can savaşımı, onların yüreklerine derin bir acı olarak oturdu. Herkes ne yapabileceğini düşündü. Ancak yollar kapalı, olanaklar kısıtlıydı.

Kar tutsaklığının yaşandığı yerlerde oturan yurttaşlarımız çabucak çay demleyip ısıtutarlara doldurdu. Kimi mutfağa koşup çorba kaynattı. Becerikli eller, soluklanmadan pasta, kek, börek pişirdi. Bazıları kıstırık (sandviç) yaptı ivecenlikle. Kimileri marketlerin yolunu tuttu. Hiç kimse, yolda kalanları unutmadı.

Yiyecek ve içecekleri hazırlayanlar kar, kış kıyamet demeden yollara düştüler. Herkes kendi bölgesinde ulaşabildiği kar tutsağına umar oldu. Sıcak çaylar, hem içenlerin hem de demleyenlerin içini ısıttı. Küçücük ikramlar, kar tutsaklarının yaşam dirençlerine direnç kattı. Veren de alan da tanışmasalar da derin bir dostluğu, insanca bir kardeşliği yaşadıklarını fark ettiler o an.  Çayın her yudumunda dostluk vardı. Pastaların, böreklerin, kıstırıkların her lokmasında kardeşliğin olağanüstü lezzeti vardı. İşte görünüşte küçük, ancak insancıl yanı büyük olan bu destektir kar tutsaklarının yaşama tutunmalarındaki ayrıntı.

Kar tutsaklarına yardıma koşan yurttaşlarımıza, kimse bir şey söylemedi. Yüzlerce kişi bir anda bulundukları sıcak yuvalarında kendi başlarına karar verip yardıma koştu karınca kararınca.

Siyasetçi, görevini savsaklasa da yöneticiler, ayakta uyusa da halk; insan olmanın gereğini yapmakta. İşte budur bizi ulus yapan en önemli şey. Yani duygudaşlık… Tarih boyunca yıkılır gibi sendelediğimizde bizi ayağa kaldırıp büyük utkular kazandıran bu ruhtur. Bizim büyük ulus olmamızı sağlayan halkımızın bu eksilmez, tükenmez ruhudur. Bu yardımlaşma sırasında kimse, kimsenin ne etnik kökenini ne inancını ne de siyasal görüşünü sordu. İşte, ulus olmak budur. Ayrımcılık yapmak siyasetçinin işi, halk insanı insan olarak görür; ayrımcılıkla işi olmaz.

Halkımızın içindeki insanlık duygusu var oldukça Türk Ulusu yaşar sonsuza dek. Halkımızın içindeki güzelliğe, yüreğinde açan bin bir renkli çiçeklere bakın! Bu halk, belleğinde ulus bilincini ulu bir ağaç gibi yemyeşil yaşatmakta. Siyasetçiler, yöneticiler çıkın dışarıya sırça köşklerinizden. Halktan öğreneceğiniz çok şey var.

                                               Adil Hacıömeroğlu

                                               28 Ocak 2022

3 yorum:

  1. Halktan kopmak Hak'tan kopmaktır. Halktaki bu özü kültürle işlemek, yoğurmak gerekiyor. Büyük eksiğimiz budur.

    YanıtlaSil
  2. Merhameti,Yardımlaşma ďusuncesi olan milletimizin,Devleti payidar kalacaktır.

    YanıtlaSil
  3. Halkımızın zor zamanlarda birbirine kenetlenmesi, zorda kalana yardımcı olması Anadolu kültürünün en temel özelliğidir.Bunun farkına varan ya da anlayamayan siyasetçiler bölerek ,ayrıştırmak, kutuplaştırarak bu ruhu kırsa bile halk gene doğruyu ve gücünün yettiği güzel paylaşımları yapacaktır buna inanırım hep...

    YanıtlaSil