FARKLILIKLAR AYRILIK NEDENİ OLAMAZ

Son günlerde bayrakla ilgili bir takım provokasyonlar yaşanmakta ülkemizde. Bunun sonucunda da Türk ve Kürt milliyetçilikleri hızla yükselmektedir. Aşırı milliyetçilik insanların birbirinden nefretini körükler. Bir an gelir farklı etnik kökenden gelen ve yüzyıllarca kardeşçe birlikte yaşayan insanlar düşman kamplara bölünür. İşte bir ülkenin bölünmesindeki önemli adım budur.
Farklılıkları yok sayarak birlikte yaşamak olanaksızdır. Farklılıkları ayrılık nedeni olarak görmek de yanlıştır. Farklılıkları, zenginlik olarak kabul etmek en doğrusudur. Türkiye Cumhuriyeti farklı etnik kökenlerin ve inançların ortaklıkları üzerine kurulmuş örnek bir cumhuriyettir. Dünyada, emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşını vermiş insanlarımızın kardeşçe yaşamına gölge düşürmek ve etnik, inançsal farklılıkları siyasete alet etmek en büyük kötülüktür. Bir arada yaşamamızı sağlayan en büyük ilaç demokrasidir. Demokrasi, farklılıklarımıza saygı göstermeyi gerektirir. Demokratik bir ortamda ayrılıkçılık, aşırı milliyetçilik, dinci gericilik boy atamaz. Feodalizmin yok edilmediği, çoğu zamanda siyasetçiler tarafından desteklendiği ülkemizin bazı bölgelerinde anti demokratik ve ülkenin birliğine zarar veren düşünceler, eylemler ortaya çıkmaktadır.
21. yüzyılda; feodal derebeylerle, din tacirleriyle, kendi yurttaşını linç etmek için can atan ırkçılarla, uygarlık savaşı verilebilir mi?
Bayrak hepimizindir; siyaset üstüdür, birliğimizin, bağımsızlığımızın simgesidir. Bayrağa en büyük saygı, onun ait olduğu devletin anayasal kurallarına uymak, ona göre davranmaktır.
Nevruz eylemlerinde bölücü başına gösterilen sempati dehşet vericidir. Bu nedenle herkes sağduyulu davranmak zorundadır.
Şu günlerde bizi bugüne kadar bir arada tutan gelecekte de bir arada tutacak olan Atatürk Milliyetçiliğine daha çok sarılmak zorundayız.
ÇAĞDAŞ YÖNETİCİLER CEVAP VERİR
Geçenlerde Bakırköy’ün merkezinde bir inşaatın yapımı sırasında bir anacaddemiz çöktü. Şükür ki can kaybı olmadı. Konu ile ilgili Bakırköy Belediyesi de Büyükşehir Belediyesi de sorumluluk almadı.
Koca yol çöküyor, şehir allak bullak oluyor ancak hiç kimse bir şey yapmıyor. Her şey yolundaysa neden bunlar oldu?
Şu sorulara yanıt aramaktadır:
1- İnşaatın yapımı ruhsata uygun mudur?
2- Yapım sırasında terk alanlarına müdahale var mıdır?
3- İnşaat firması yapım sırasında gerekli güvenlik önlemlerini almış mıdır?
4- İnşaatın yapımı belediye tarafından denetlenmekte midir? İnşaatın ruhsata uygunluğu belediyece belirlenmiş midir?
5- Ortada bir kaza vardır. Yani kamunun can ve mal güvenliği tehdit edilmiştir. Bu konuda belediyeler adli ve idari soruşturmaya başvurmuş mudur?
6- İnşaatın yapımı ile ilgili her türlü belge ve bilgi tamam mıdır?
Tabi ki bu ve benzeri sorular çağdaş ülkelerin çağdaş kentlerinde akla gelir. Tabi çağdaş yöneticiler de bu sorular üzerinde düşünüp yanır verir, sorumluluktan kaçmaz.


FLORYA’DA GÖSTERMELİK YIKIMLAR
Florya’daki imar talanı büyük bir hızla sürüyor. Belediye uyuyor. Daha önceki yazılarımızda yıkımları göstermelik olmamasını dilemiştik. Ama maalesef göstermelikti her şey. Yoksa Florya bir kayıkçı kavgasıyla mı hızlı bir talana kurban gitti?

BAHAR COŞKU MEVSİMİ
Bahar geldi, her tarafta bir canlılık var. Boğazdaki erguvanları seyretmek ne güzeldir. Arkasından manolyalar açacak. Her taraf bir renk cümbüşü.
En güzel şarkılarımızı sözlerimizi söyleyelim sevdiklerimize.

Adil Hacıömeroğlu
31 Nisan 2005
Yeşil Marmara Dergisi

2 yorum:

  1. Değerli Adil öğretmenim,

    Son günlerde yaşanan bayrakla ilgili provokasyonların Türk ve Kürt milliyetçiliklerini artırdığını görüyoruz.Aşırı milliyetçiliğin, yüzyıllarca kardeşçe yaşayan insanların düşman kamplara bölünmesine neden olabilir.Türkiye Cumhuriyeti farklı etnik kökenlerin ve inançların ortaklıkları üzerine kuruldu,bu çeşitliliğin siyasete alet edilmesi büyük bir kötülük . Bir arada yaşamayı sağlayan en büyük etken demokrasidir.Demokrasi farklılıklara saygı göstermeyi gerektirir. Feodalizmin yok edilmediği bölgelerde anti-demokratik ve ülkenin birliğine zarar veren düşünce ve eylemler ortaya çıkmakta. Bayrağımız hepimize aittir siyaset üstü bir sembol olarak birliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesidir🇹🇷Atatürk Milliyetçiliği’ne daha çok sarılmamız gerekir.
    Aklınıza, elinize , emeğinize sağlık👏👏

    “Bahar, coşku mevsimi” ifadesi, doğanın yeniden canlandığı, yaşamın tazelendiği ve insanların umut dolduğu bir dönemi tarif eder. Bahar mevsimi, sıcaklıkların artması, çiçeklerin açması ve doğanın rengârenk bir hal almasıyla birlikte hem fiziksel hem de ruhsal bir yenilenme dönemi olarak görülür. İnsanlar bu mevsimde daha enerjik ve neşeli hissederler, çünkü bahar, yeniden başlangıçların, umutların ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilir🌺🍀Değerli Adil öğretmenim sağolunuz👏👏Saygılarımla🙏🏻Fulya Kırımoğlu👩

    YanıtlaSil
  2. Enteresan ama güzel bir yazı.2005 yıllarında sanki daha özgürlükçü,daha çok demokrasi vurgusu yapan ve farklılıkları zenginlik kabul eden bir Adıl Hacıömeroğlu var.Ha bu demek değil ki günümüzde çok mu farklı düşünüyor Adil hoca.Elbette hayır.Yine demokrasi tarafında yine özgürlükçü.Fakat bu yazı gerçekten enteresan bir yazı.Sizin liberal bakış açınızı görüyorum.Sonraki süreçte sanki daha bir milliyetçi-ulusalcı refleksleriniz gelişiyor.Sebebi ne olabilir?İşçi partisine geçiş Aydınlık grubu ile ilişkilerin derinleşmesi vs.Olabilir mı? Evet bu yazı farklı bir yazı Adil hocam.Sevdim ama bakış açınızı.

    YanıtlaSil