Sorularının çalınması nedeniyle KPSS’de iptal edilerek yeniden yapılan Eğitim Bilimleri Testinin sınav sonuçları 12 Kasım’da açıklandı. Soruların tamamını yapan kimse yok. Oysa iptal edilen sınavda üç yüz elli kişi tam puan almıştı. Bu sınavda en yüksek puan alan adayın yüz yirmi soru üzerinden yüz on bir net yaptığı açıklandı. İptal edilen sınav sonuçlarına bakıldığında önemli bir fark var arada.
İlk sınavın yapıldığı 10 Temmuz’dan, ikinci sınavın yapıldığı 31 Ekim’e kadar yaklaşık üç buçuk ay geçti. Bu kadar kısa sürede, sınava katılanların öğrendiklerini unutması olanaksız. Bu veriler, sınavda kopya çekildiğini kanıtlar nitelikte.
Bir de soru hırsızlığının yapıldığı sınavda tam puan alan adaylardan kaçı bu sınava tekrar girdi? Sınava girenlerden kaç tanesi, eski başarısına yakın bir derece almıştır? Bunlar, kamuoyuna açıklanmalıdır.
KPSS’de soruların nasıl yürütüldüğü basın yayın organlarında ayrıntılarıyla anlatıldı. Aşağı yukarı işin niteliği belli. Yargı, bu işi sürüncemeye bırakmadan hızlı kara vermeli. Yine bu konuda ihmali görülen her kim varsa, ÖSYM içinden ya da dışından gözünün yaşına bakılmamalı.
Binlerce kişi bu sınavlara varıyla yoğuyla alın terini son damlasına kadar akıtarak hazırlanıyor. Yoksulluğun, işsizliğin diz boyu olduğu ülkemizde sınavlara hazırlanmak ailelere büyük bir külfet. İnsanlar maddi, manevi güçlerinin sınırlarını zorlayarak çocuklarının sınavlara hazırlanmalarını sağlıyorlar. Bu büyük emek hırsızlığına “Dur!” demeliyiz.
Ülkemizde hemen hemen her alanda sınavlar yapılamakta. Bu durum büyük bir ekonomik sektörün de doğmasına neden oluyor. Yurttaşlarımız küçük yaşlardan itibaren bir sınav maratonun zorlu parkurlarında tüm enerjilerini tüketiyorlar.
Sınavların çokluğu ve yaygınlığı büyük bir rekabeti de beraberinde getiriyor. Bu rekabet tabi ki sınav sektöründe ekonomik alandadır. Sektördeki karlılığın yüksekliği, rekabetin de acımasızlığını birlikte getiriyor. Böylece de bu alanı hem ekonomik hem de ideolojik bir kazanç kapısı görenlerin, tüm kuralları alt üst etmesi olağan karşılanır oldu.
Kamu personeli olmak için daha işin başında, sınavda yolsuzluk yapanların memuriyette neler yapabileceğini düşünmek bile istemiyorum.
KPSS’den başlanarak ülkemizde son yıllarda yapılan tüm sınavlar incelenmeli, kamuoyunun şüpheleri giderilmelidir. Kim bilir bakarsınız, bu işlerin altından da bir “Çapanoğlu” çıkar. Buna da bir “masumiyet” kılıfı uydurularak sumen altı edilir.
Adil Hacıömeroğlu
12 Kasım 2010
Not: 15 Kasım 2010 tarihli Kent Yaşam Gazetesinde yayımlanmıştır.
Yazılarımı http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.
NEREMİZ DOĞRU Kİ.HERŞEYDE BİR YAMUKLUK YANİ EĞRİLİK VAR.SINAV SİSTEMİ EZBERCİ.PRATİKLE ALAKASI YOK.PEKÇOK YETENEKSİZ SORULARIN TAMAMINI YAPSA DA MEVKİİSİNİ VE KONUMUNU DOLDURAMIYACAK YAPIDADIR.HERMESLEK ADINA BÖYLE.SONUÇTA KARŞI ÇIKILAN EZBERCİ EĞİTİME ÇANAK TUTAN ÖZELCİ DERSANELERİN YARIŞATLARI.SADECE YARIŞLARDA KULLANILACAK ADAMLAR YETİŞİR AMA BU YALAKALIK,EVET EFENDİMCİ RENKSİZLER ORDUSUNUN YARIŞIDIR.İYİLER İÇİNE GİRSE BİLE ENTERNE EDİLİRLER YADA ANASINDAN EMDİKLERİ SÜT BURNUNDAN GETİRİLİR.DEĞİŞEN BİŞEY YOK BATI CEPHESİNDE .YAŞASIN DÜZEN.
YanıtlaSilBu sınav yolsuzluğu yapanlar en son TRT'nin açmış olduğu sözlü sınavına girmişler. Üstelikte referansları bakan ve AKP milletvekilleri. Bu durum toplumu düpedüz hırsızlığa yönlendirmektir. Ödül verir gibi referans olmak çok düşündürürcü! Bir taraften da af düşünülüyor. Demek ki af konusuna hırsızlık dahil değil. Suçtan sayılmıyor çünkü. DUYGU
YanıtlaSilAYIN HACIÖMEROĞLU ;ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK... SINAV HAZIRLAYACAKLARINA EĞİTİMİ EŞİT HALE GETİRSİNLER...BİR ANKARA ÜNÜVERSİTESİ İLE SÜTÇÜ İMAMDA OKUYAN ÖĞRENCİNİN EĞİTİM DURUMUNU DÜŞÜNSÜNLER SORULARI KALKIP ANKARA ÜNÜVERSİTESİNE GÖRE HAZIRLAYIP SONRA DİĞER ÜNÜVERSİTELERİN EĞİTİM DURUMU BU ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKIYOR...ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEN RANT ELDE EDİLİYOR NE KADAR BAŞARISIZ ÖĞRENCİ DEMEK O KADAR RANT DEMEKTİR DERSANELER YIĞINCA PARA ALIYORLAR DEVLETE ÖDENEN SINAV ÜCRETLERİ BUNLAR RANT TİCARETHANE OLUŞTURMUŞLAR SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLE RANTI BAŞLATIYORLAR...KENDİ BRANJI DIŞINDA ÖĞRETMEN ALINIYOR İMAM HATİPLİ DİN DERSİ DIŞINDA BAŞKA DERSLERE GİRİYOR NE KADAR BİLGİSİZ BIRAKILIRSA ÖĞRENCİ DERSANE YOLUNU AÇMAK MAKSAT EĞİTİM VERMEK DEĞİL ...EĞİTİMSİZ BAŞARISIZ ÖĞRENCİDEN FAYDALANMAK TİCARET OLUŞTURMAK...SINAVLARA KENDİLERİ GİRSİN BAKALIM NE BİLİYORLAR...YÖK BAŞKANINA KOMPLO DÜZENLEMEK ZEKİ ATATÜRKÇÜ BİLİM İNSANLARINA ÇAMUR ATMAYI FİTNE FESATLIĞI BOL BİLİYORLAR...SİYASET ,TİCARET ,TARİKAT BU ÜLKENİN BAŞINDAN KALKMAZSA ÜLKEMİZ GERİYE GİDECEK BİRİLERİNE KÖLE OLACAKTIR...
YanıtlaSilÇok doğru Adil bey , günümüzde o sınavlara hazır duruma gelebilmek için çok fazla emek ve para gerekiyor , onların yerine haketmeyenlere soruları vermek çok büyük haksızlık olduğu kadar sonrasında bilgisiz kimseler haketmedikleri makamlara gelebiliyor , ülkemiz adına da büyük kayıp. sorumlular bulunmalıdır.
YanıtlaSilDoğruluk, dürüstlük bir erdemdir. Soru çalarak bir yerlere gelmek yürek ister. Bu hırsızlık hiçbir şekilde unutturulamaz. Dilerim toplum bu tür hırsızlıklarla dolduruşa gelip aynı şeyleri yapmaya kalkmaz. Hırsızlık diyorum çünkü ha soru çalmışsın ha para. Hırsızlık hırsızlıktır. Allah akıl ve de en önemlisi fikir versin. Çünkü bu erdemlerden yoksun olanlar çalar ancak. Metin SARI
YanıtlaSilSevgili Adil Bey, sağduyu sahibi olan herkes cümlelerinizin altına imzasını atacaktır.Yalnız ne yazık ki başta bu ülkeyi yönetenler olmak üzere YÖK,Savcılık ,Devlet Denetleme Kurulu gibi sorumlu kurumlar sizin o çokça kullandığınız gereklilik kipini kullanma gereği duymuyorlar gördüğünüz gibi.
YanıtlaSilTürkiye bunları kanıksadı artık , birilerinin amacına hizmet ediyorsanız yapılan yapanın yanına kar kalıyor.Emek hırsızlığı,yolsuzluk,uydurma nedenlerle gözaltına alınan insanlar...Bunların olmaması bizi şaşırtacak neredeyse.Saygılar...
Belki de toplum ilk kez bu denli karşı koydu, 20 yıl sonra. Ancak bilinen şu ki, bu hain tasarıların piyonu Akape 🙈🙊🙉 oynayarak hukuki işlem yapmayacak. 10 yıl önce, 20 yıl önce ve bugün sorun sistem. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nde bu sisteme tabi olmayan hiç bir parti yok.
YanıtlaSil