NASIL İKTİDAR OLUNUR?


        Her siyasal partinin kuruluş ve var olma amacı, iktidar olmaktır. İktidara gelmek istemeyen bir parti olmaz. Her ülkede onlarca parti kurulur. Bunların birkaçı iktidara gelir. Diğerleri ise hükümet olma amacına ulaşmak için sürekli bir çaba içindedir kendilerince.

        Öncelikle söyleyeyim ki iktidara gelmenin ana koşulu, halkı inandırıcı bir izlencenin olmasıdır. Halkın isteklerini, günlük ve uzun vadeli gereksinmelerini çözümleyici önerilerden uzak bir izlenceyle halkın oyu alınamaz. İzlenceniz ne denli iyi, içeriği ilgi çekici olursa olsun bunu, halkın anlayabileceği bir dille anlatamadığınızda izlenceniz bir işe yaramaz. Bu da halkla iyi iletişim kurmakla olur. İyi iletişimin aracı da dil…

        Bir parti, izlencesini oluştururken halkın ivedilik gösteren gereksinmelerinin kısa sürede çözebileceğini söylemeli. İvedilik göstermeyen sorunlarla ilgili de halkı inandırıcı tasarımlar, amaçlar olmalı izlencede. Çözüm önerileri inandırıcı, usa yatkın olmalı.

        Doğru, uygulanabilir bir izlencenin yanı sıra doğru ittifaklar da iktidara gelmenin önemli koşulu. Doğru ittifak, gerçekçi bir izlence çerçevesinde olur. İzlencesi, inandırıcı ve gerçekçi ve amacı olmayan ittifaklar yarar yerine zarar verir lokomotif partiye.

        İttifaklarda göz ardı edilmemesi gereken en önemli şey, ilkelerdir. Belli ilkeler çerçevesinde olmayan seçim işbirlikleri dağılmaya mahkum. Bu tür birliktelikler, dağılmasa da süreç içinde birbirlerini kemiren bir aygıta dönüşür. Her parti, kendi izlencesini dayatıp kendi ilkelerini öne çıkarır. Herkes bir yana çekiştirince ittifak kendi içinde çürüyüp çöker.

        Meclis sistemi terk edilip Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilince ittifaklar zorunlu oldu neredeyse. Kazanmanın koşulu, yüzde elliden fazla oy almak olunca en küçük partinin bile oyları önem kazandı. İktidara gelmesi olası partilerin bu oyları almak için ilklerinden akla mantığa uymaz ödünler vermesi de olağan karşılanmakta kimilerince.

        Önümüzdeki seçimlerde iki ittifak öne çıkmakta. Birincisi, Cumhur İttifakı… Bunu oluşturan partilerin amaç, ilke birliktelikleri söz konusu. Birçok konuda üç aşağı beş yukarı anlayış birliği var aralarında. Özellikle devleti yönetmedeki ana ilkelerde uyum söz konusu.

        İkincisi ise Millet İttifakı… Bu ittifak, önümüzdeki seçimlere katılmak için daha çok partiyi bir araya getirme peşinde. Görünürde altı parti var. Bir de dışardan destek veren ve anahtar parti görünümünde HDP bulunmakta. Altı parti, aylardır toplanıp görüşmekteler. Henüz bir izlence ve cumhurbaşkanı adayı açıklamadılar kamuoyuna. Bu yedi partinin tabanlarına bakıldığında birbirleriyle dünya görüşü bakımından oldukça farklı ve karşıt görüşler söz konusu. Bu zoraki, dıştan dayatmalı birlikteliğin seçime dek ayakta kalması oldukça zor. Yalnızca Erdoğan karşılığı üzerine kurulan bir birliktelik halkın desteğini alamaz. Öncelikle halkın yaşamakta olduğu ağır sorunların çözümü için usçu çözüm önerileri olmalı. Ne yazık ki bu konuda inandırıcı çözüm önerileri henüz ortaya atılmadı. “Sorunları biz çözeriz.” demek, inandırıcı değil. Sorunların nasıl, kimlerle çözüleceği anlatılmalı.

        Altılı masanın öncüsü ve kurucu partisi CHP, iktidar arıyorsa kendi tarihine bakmalı. Öncelikle Kemalizm ilkelerini savunmalı. Çünkü ülkemizin ağır sorunlarının çözümü, Altıok’ta. Kendi tarihini, Altıok’u reddederek iktidar beklentisi, boşa kürek çekmektir.

        İktidar, gerçekçi ve ulusal izlencelerle olur. Ayakları ülke topraklarına basmayan izlenceler, halktan destek görmez. Hele de emperyalist güçlerin telkinleriyle Türkiye hiç yönetilemez.

        Doğru izlenceler, gerçekçi çözümler, Türkiye’nin ulusal bütünlüğünü önceleyen izlence ve söylemlerle karşıt partilerin tabanlarından oy almak kolaylaşır. Böylece iktidar yolu açılır.

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                                       16 Ocak 2023

 

2 yorum:

  1. Doğru tespitler. T.c asla dış talimatlar yönetilemez . Akılcı çözümler iktidar yolunu açabilir.

    YanıtlaSil
  2. Doğru, ilkeli bir demokraside yazdıklarınızın ilk bölümü geçerli. Gelişmede ise ne yazık ki, ülkemizde yaşatıldığı gibi parti kurmalar, iktidara getirilmeler (!), Kurulan ittifaklar sömürgecilik sonucudur. Bu gün ülkemizde gelişme bölümünde geçerli durumda tam 201 siyasi parti vardır

    YanıtlaSil