TÜRKİYE'Yİ SEL ALDI…


          Yazın kavurucu sıcakları yerini, sonbaharın ılık esintilerine bırakırken yağmurlar da başladı. Sonbahar yağmurları sararıp solmakta olan doğaya canlılık aşılar. İlkbaharda canlanacak toprağı yumuşatır bu yağmurlar, suya doyurur tarlaları,  bahçeleri, ormanları… Ağaçlar sonbahar yağmurlarıyla özsularını depolar. Çiftçinin ürününün bereketi, sonbahar yağmurlarından belli olur.

Yağmura “rahmet” dedi atalarımız. Bizler de rahmetin suladığı bereketli topraklarda kolayca sürdürdük yaşamımızı. Yağmur yağdığında “Rahmetten kaçılmaz.” düşüncesiyle ıslanırdık özgürce sırılsıklam. Köylü sevinirdi yağmurun yağmasından, çünkü ambarı rahmetin bereketiyle dolardı. Kentli mutlu olurdu; özlemini çektiği toprak kokusu, yağmurla işlerdi hücrelerine. Şimdi öyle mi? Her yağmur yağdığında ülkemizin bir köşesinden felaket haberi gelmekte.

Geçtiğimiz günlerde hava tahmin raporlarında bayrama yağmurla gireceğimiz söylenip durdu, uyarılarda bulunuldu. Yağışların batıdan doğuya doğru kayacağı duyuruldu.

Yağmur, önce Trakya’yı vurdu. Tekirdağ ve Kırklareli illerimiz yağmura teslim oldu. Halk çaresiz, devlet yöneticilerimiz umursamaz. Sel suları evleri, hayvan sürülerini, tarladaki ekini, bahçedeki meyveyi, ambardaki birikimi vahşi ve doymak bilmeyen bir canavar gibi yuttu. Lüleburgaz, Saray, Çorlu, Çerkezköy’de yurttaşlarımızın çaresizliği yüreklerimizi burktu, içimizi eritti. Sel suları çekildiğinde üç kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan köprüler, kuyuya dönüşen yollar, sel sularında sürüklenen taşıtlar… Milyonlarca liralık mal kaybı, felaketin boyutlarını göstermek açısından ilgi çekici.

Yağış, bir gün sonra İstanbul’a geldi. Denize kıyısı olan Sarıyer ve Beykoz sular altındaydı bu kez. Metrelerle ölçülebilecek yakınlıktaki denize, sel sularını ulaştıramamak hangi beceriksizliğin ürünüdür acaba?

İşin en trajik yönü ise Marmara Adası’nın sel baskınına uğramasıdır. Çamur deryasına batan Ada’da yaşam durdu, bayram zehir oldu. Küçücük adayı sele teslim ederek bir dünya rekoruna imza atmış oldu ülkemiz. Dört tarafı denizle çevrili bir yerde sel sularının akacak yol bulamamasına gülelim mi, ağlayalım mı? Hoyrat bir turizm anlayışına, doymak bilmez yapsatçılığa, görgüsüz yazlıkçılığa kurban ettik güzelim adayı.

Sonraki gün, sel Gaziantep’teydi. Karayolları, nehirlere dönüştü. Araçların içindekiler bir can pazarının cehenneminde kaldılar. Ne yazık ki üç yurttaşımızı yitirdik burada da. Ağaçların tepesinde, otobüslerin üzerinde canını kurtarmak için çırpınan insanların görüntüleri kaldı belleklerde.

Sel “canavarı” ertesi gün Şanlıurfa’daydı. Başta Harran olmak üzere birçok yerleşim yeri sular altındaydı. Üç yurttaşımızı sele kurban verdik Urfa’da.

Acaba sırada hangi ilimiz var? Sel sularına kaç canımızı daha kurban vereceğiz kim bilir?

Kentlerimizi bilime, teknolojiye inat yanlış inşa ediyoruz. Varsa yoksa para… Bir ülkede varsıllaşmanın tek yolu inşaat sektörü olunca insan yaşamı ikinci sıraya itiliyor. Kentin her santimetre toprağı para olarak görülmekte. Suya akacak yer, güneşe ısıtacak toprak bırakılmıyor. Küçücük kasabalar bile zevksizliğin örneği olarak oluşturulmakta.

Kentlerin oluşmasındaki yanlışlar ortada. Peki, kırsal kesimde seller neden olmakta? Son yıllarda orman ve doğa katliamı yapılmakta. Dağların yeşili, yerini grinin soğukluğuna bırakmakta. Yedi veren ovalar, açgözlü siyasetçinin hoyratlığında çoraklaşıyor. Ne kentlerde ne de köylerde planlama var. Nerede, neyi yetiştireceğimiz belli değil. Neyi, ne kadar üreteceğimizi bilmiyoruz. Doğada bir denge olmalı. Ne, ne kadar tüketilmeli, bilinmeli.

Türkiye’yi batıdan doğuya sel aldı, biricik yârimiz ülkemizi hoyrat eller mahvetmekte. Sel, deprem, heyelan, çığ… Canlarımızı koparıp almakta. Su baskınları “doğal afet” denilip geçiştirilmekte. Türkiye’de yaşanan su baskınlarının büyük çoğunluğu insanın doğaya verdiği zararlardan kaynaklanmakta. İnsanların kendi hatalarını doğaya, Tanrı’ya yükleyerek sorumluluktan kaçmaları şark kurnazlığı! Bunca felaketten ders almayan bir toplumun geleceğe umutla bakması olanaklı mı?

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                           27 Ekim 2012
Not: Yazılarımın tümünü, http://adiladalet.blogspot.com dan okuyabilirsiniz.










3 yorum:

  1. Eskiden beri hep yağmur yağardı,ama bu kadar felaketle sonuçlanmazdı.Nedenlerini siz gayet güzel ortaya koydunuz.Elinize yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Doğal felaketleri önlemenin çaresi ilimdir.İlm ve tekniği terketen bir toplumun başına elbette kötü şeyler gelecektir.Bunları manevi duyguların altına kapatarak çözemezsiniz.Bu yüzden felaketler artıyor.Bir yandan törör belası,diğer yandan doğal afetler.Anadolu'yu çehenneme mi çevirdik,ne?Yetisiz ve beceriksiz insanlara yetkiyi verdik.Şimdi de ağlıyoruz.Şu sahil kenarlarına yapılan gökdelenler.Hiçbir bilimsel altyapısı yok.Eğimi yüksek yerlerden akan sularr denize ulaşacakları yerde gökdelenler önüne çıkıyor.Sular ortalığı kasıp kavuruyor.Kardeniz sahil yolunu örnek alalım.Son on yıda meydana gelen su baskınları bu yanlış planlama değil midİR?İçraat yapanlar bilime değil de paraya bakrlarsa çok daha fazla ağlayacağız demektir.

    YanıtlaSil
  3. Değerli Adil öğretmenim,

    Türkiye’de yaşanan sel felaketleri, hem doğal hem de insan kaynaklı nedenlerden dolayı giderek daha sık karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Ülke genelinde yaşanan bu felaketlerin temel sebepleri şu şekilde özetlenebilir:
    1. İklim Değişikliği
    2. ⁠Artan sıcaklıklar ve değişen yağış rejimleri, aşırı hava olaylarının sıklığını artırmaktadır. Yoğun yağışlar, kısa süre içinde sel ve su baskınlarına neden olmaktadır.
    2. Şehirleşme ve Altyapı Eksiklikleri
    Plansız şehirleşme, doğal su yollarının daralmasına veya tamamen yok olmasına neden oluyor. Ayrıca, yetersiz yağmur suyu tahliye sistemleri sel riskini artırıyor.
    3. Dere Yataklarının İşgali
    Özellikle dere yataklarına inşa edilen yapılaşmalar, sel felaketlerinin hem sıklığını hem de etkisini büyütüyor. Doğal akış engellendiğinde suyun taşması kaçınılmaz hale geliyor.
    4. Ormansızlaşma
    Ormanların yok edilmesi, toprağın su tutma kapasitesini düşürüyor. Bu da yağışların toprak erozyonu ve ani taşkınlara neden olmasını kolaylaştırıyor.
    5. Tarım Alanlarının Hatalı Kullanımı
    Tarımda drenaj sistemlerinin yetersizliği ve toprağın yanlış işlenmesi, yağışların yüzey akışına dönüşmesine neden olabiliyor.
    Alınması Gereken Önlemler
    • Altyapı Yatırımları: Modern drenaj sistemlerinin kurulması ve mevcut sistemlerin iyileştirilmesi şart.Dere Yataklarının Korunması: Dere yataklarının yapılaşmadan arındırılması ve düzenli denetimlerin yapılması gerekiyor.
    Yeşil Alanların Korunması: Ağaçlandırma çalışmaları hızlandırılmalı ve orman kaybı önlenmeli.
    Erken Uyarı Sistemleri: Teknolojik yatırımlarla sel riskine karşı hızlı müdahale sistemleri kurulmalı.• Halk Bilinçlendirme: Sel tehlikesine karşı eğitim ve bilgilendirme kampanyaları düzenlenmeli.
    Türkiye’nin coğrafi yapısı ve iklim değişikliği nedeniyle sel riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, doğru adımlarla bu felaketlerin etkileri azaltılabilir ..
    Değerli öğretmenim , duyarlılığınız için sağolunuz👏👏Elinize, usunuza ,emeğinize sağlık🙏🏻🍀Saygılarımla👩Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil