BEDAVA MASKE



Bilim Kurulu, maske takmayı salgına karşı belirleyici, zorunlu önlem olarak açıkladı. Ancak eczanelerde maske yok! Olsa da çok pahalı…
Doğaldır ki salgından kurtulmak isteyen yurttaş, maske zorunluluğu getirilmeden maskenin peşine düşmüş salgının ilk gününden beri. Her felaket ve savaş döneminde ortaya çıkan karaborsacı sinsiliği, bu salgın döneminde de devrede. Salgın başladıktan on gün sonra eczaneye gidip on tane maskeye elli lira ödedim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Devlet, Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları aracılığıyla maske dağıtacakmış. Tabi amaç, karaborsayı önleyip fırsatçıların önünü kesmek… Bu nedenle de AKP hükümetine maske üzerinden siyasal kazanç sağlamak…
Atalarımız: “Bedava sirke, baldan tatlıdır.” dese de “bedava sirkenin” acısı sonradan belli olmakta. Bedene büyük zararlar vermekte.
Türkiye’de seksen üç milyon kişiye, bedava maske dağıtma işi epeyce zor. Bedava maske dağıtma işiyle görevlendirilmiş iki bakanlık, asıl görevlerini bu nedenle aksatarak maske dağıtımı işine odaklanacaklar. Bu bakanlıkların asıl işlerini yapmaları için bu karardan vazgeçilmeli.
Seksen üç milyon dedik ülkemizin nüfusuna. Şu anda piyasada bir tekini karaborsada zorlukla bulabildiğimiz maskeyi, bir günde seksen üç milyon tane üretmek olanaksız. Çünkü maskeler bir kullanımlık…
Yurttaşlarımızın çoğu dışarı çıkmıyor. Bu nedenle de dışarı çıkmayan insanların maske takması da gerekmiyor. Demek ki evde oturan kişilerin ivedi gereksinimi değil maske. Var olan maskelerin evden çıkmayan yurttaşlara verilmesi, her gün dışarı çıkmak zorunda olan kişilere maske verilmemesi demektir. Bu da koronayla savaşıma zarar verir. Maske üretimi hızlanıp çoğaldıkça herkesin maske edinmesi zaten kolaylaşacak.
Bedava maskeye gelince…
Devletin birçok alanda toplumda bedavacılar yaratması çok yanlış. “Nerde beleş, orda yerleş.” Anlayışının topluma egemen olmasıyla çalışmayan, çalıştırılamayan bir insan kümesi oluşmakta. Böylece toplum içinde bir tembellik sayrılığı yayılacak ki bu, koronadan daha tehlikeli. Toplumun geleceğini, kalkınmasını, ilerlemesini ortadan kaldırır.
Maske, bedava olmasın. Sembolik de olsa bir ederi olsun. Satış yerleri belirlenip gereksinimi olan gidip alsın. Böylece bedava diyerek maskeler çarçur olmaz, yerinde kullanılır. Ayrıca maskeler, gereksinimi olanlara ulaşır. Ekonomik durumu çok yetersiz olup sembolik maske ederini ödeyemeyen yurttaşlarımıza ücretsiz maske, devletçe dağıtılır. Bedava maske dağıtım işi, kargaşaya neden olacağı ve amacına ulaşmayacağı için bu uygulamadan ivedilikle vazgeçilmeli. Oy hesabıyla salgınla savaşılmaz.
AKP hükümetlerinin en büyük yanlışlarından biri, toplumu bedavacılığa alıştırmaktır. Bu nedenle birçok kişi iş bulsa bile çalışmamakta. Bu nedenle birçok kişinin emeği, ülke kalkınmasında yeterince kullanılmamakta. Hükümetlerin görevi, devlet kapısı önünde dilenciler yaratmak değil; emeğiyle geçinen başı dik bireylerin yer aldığı bir toplum oluşturmaktır.
                                                                                   Adil Hacıömeroğlu
                                                                                   6 Nisan 2020



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder