SİGARA NEDEN YASAKLANMAZ?


                                  
Dr. Odhan Yüksel, 3 Nisan 2020 günü sosyal medyada yaptığı paylaşımda uyardı. “Gerçek kaygımız sağlıksa sigara yasağının gelmesi gerekiyor.” demekte paylaşımında Sayın Yüksel ve konuyla ilgili gerekçesini de anlatmakta.
Sigara, çağımızın en büyük sağlık sorunu. Bunu söylemeyen sağaltımcı yok gibi. Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarına, sağlık sigortalarının ödediği paralar her geçen gün artmakta. Özellikle kanser, kalp-damar ve akciğer hastalıklarında en önemli etken, sigara.
Sigara içmekten kaynaklı hastalar olmasa, hastanelerimiz daha az meşgul olacak, sayrıların sağaltımı için ayrılan onca para yok yere harcanmayacak. Böylece hem hastanelerdeki yoğunluk azalacak hem de bunca emek ve para boş yere harcanmayacak.
Sigaranın kişi ve toplum sağlığını mahvettiğini bilmeyen kişi neredeyse yok! Ne yazık ki ülkemizde sigara içme yaşı gittikçe düşmekte. Bu da genç yaştaki insanlarımızın erken dönemlerde sağlık sorunları yaşamasına neden olmakta.
Sigara, bir bağımlılık. Bağımlılıklar, tüm alanlarda insan ve toplum yaşamını tehdit etmekte. İnsanları bağımlılıktan kurtarmak, korumak için hem yoğun emek hem de para harcanmakta.
Son yıllarda sigarayı bırakmak isteyenler için elektronik sigaralar üretmekte para babaları. Amaç, sigarayı bıraktırmak değil, bağımlılığı farklı biçimde sürdürtmek.
Kovid 19 salgını başladığında uzmanlar, sigara içenlerin tehlike altında olduğunu defalarca söylediler. Bu konuda uyarılarda bulundular. Sigara içenlerin hastalığa yenileceğini belirttiler.
Koronavirüs nedeniyle yoğun bakımda sağlatılan sayrıların yüzde doksanın sigara içmeyenler olduğu saptanmış. Demek ki sigara içenlerin ezici çoğunluğu yoğun bakımdan çıkamamakta ve ölmekte.
Kovid 19’la ilgili her türlü sert önlemler alınmakta. Bu önlemeleri bütün dünyada öneren genellikle DSÖ (Dünya Sağlık örgütü). Usa hemen şu soru takılmakta. Peki, DSÖ ve ülkeler neden sigara içmeyi, satışını yasaklamazlar. Böylelikle hem bu salgından can yitikleri azalır hem de bunca para boşa gitmez.
Nedeni çok açık… Dünya sigara tekelleri ABD’de. Bu tekeller, bağımlılığı artırmak için albenili reklam kampanyalarıyla kişilerin bilinçaltlarına girmekteler. DSÖ de ABD etkisinde… Ayrıca en büyük ilaç üreticisi ülke ABD. Hem sigara satıp para kazanır, hasta eder, hem de hastalığın ilacını satıp yine para kazanır. İşte kapitalizm/emperyalizmin insana bakışı bu. 
Sigara yasağı hemen uygulanmalı. Yurttaşlarımızı bu illetten kurtarmalıyız. Bunu yaparken de milyonlarca liranın ABD’li tekellere akmasını önlemeliyiz. Evet, ne duruyoruz? Sigara yasağı bugün için tam zamanında, yarın için çok geç olabilir.
                                                                                  Adil Hacıömeroğlu
                                                                                  7 Nisan 2020


3 yorum:

  1. Kim içiyorsa derhal bırakmalı...Pasif içicileri, daha beter tehliye sokuyorlar. Vahşi kapitalizmi beslemesin aktif içicilerimiz...

    YanıtlaSil
  2. Her türlü bağımlılık da olduğu gibi ebeveynlerin çocuklarını tütün bağımlığından uzak tutma konusunda küçük yaştan itibaren tedbirler alması gerekir.Onları koruyabilmek için görebilecek yerde sigara içip model olunmaması gerekir.İçilen her sigara ileride onu bağımlılığa hazırlar.Aynı zaman da içilen tütünün dumanından pasif etkilenim altında kalmasına maruz bırakılmamalıdır.Milyonlar ca insan sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatlarını kaybetmektedirler😔.Hocam sağolunuz kaleminize , yğreğinşze sağlık🙏🏻✍️🌿🍀🌺Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil