OKULLAR AÇILDI


Bugün okullar açıldı. Yedi aydır salgın nedeniyle okullarından uzakta kalan öğrencilerin bir bölümü haftada iki gün de olsa okullu olacak. Çocukların okulu özlediklerini söyleyebiliriz. Çünkü öncelikle okul, onlar için bir sosyalleşme, oyunlar oynama alanı. Zaten eğitimin de amacı öğrencileri sosyalleştirmek değil mi?

Uzaktan eğitim tamamen öğretimi önceleyen, eğitimi dışlayan bir sistem. Bir öğrencinin öğretmeniyle göz göze gelmesi bile bir eğitimdir. Öğrenciler öğretmenlerinden çok şey öğrendikleri gibi birbirlerinden de öğrenmekteler. Okullarda öğrenme karşılıklı bir eylem olarak sürer.

Okullar, toplumsal değerlerin ve kuralların öğrenildiği yerlerdir. Bu değer ve kurallar içselleştirilerek davranışa dönüşür. Öğrencinin davranışları zamanla olumlu bir yöne doğru evrilir.

Demokrasi eğitiminin başladığı yerdir okul. Farklı kişilerle uzlaşmayı, karşısındaki kişinin haklarına saygı göstermeyi, düşüncesini açıklayan kişiyi sonuna dek dinlemeyi, Söz hakkı almayı, sözün gücünü anlamayı öğrenir öğrenci.

Çocuk, okulda kurallara uymayı algılar. Kurallı bir yaşamın filizlendiği yerdir okul. Tehlikelerden korumayı, korunmayı; tehlikeye karşı önlem almayı öğrenir. Tehlikelere karşı dayanışma ve yardımlaşmanın gücünü fark eder. İşbölümünün yaşam için vazgeçilmezliği belleğinde yer eder. Bilginin gücünü süreç içinde fark eder.

13 Mart’ta kovid 19 salgının yayılmaması için okulların kapatılması olumlu bir karardı. Bugünse kısmen de olsa açılmaları olumlu. Okulların her gün eğitim yapması için virüsün bulaştığı hasta sayısı yüzün altına inmeli. Aslında toplum olarak önlemlere uyma konusunda biraz özen göstermememiz salgını geriletir ve okullar da kazasız belasız eğitimlerini sürdürür.

Önlemlere uyma konusunda çocuklara güvenim ve inancım tam. Büyüklere göre önlemlere, uyulması gereken kurallara daha çok özen göstermekteler. Salgına karşı korunma ve savunmayı eksiksiz uygular çocukların ezici çoğunluğu. Çocuklarına güvenmeyen toplumlar ilerleyemez ve güzel bir gelecek kuramaz. Biz de çocuklarımıza güvenmeliyiz.

Çocukların salgına karşı gösterecekleri özen, dirayet, kurallara uyum büyüklere de örnek olacak. Ey büyükler, çocuklardan öğrenme zamanıdır.

                                                           Adil Hacıömeroğlu

                                                           12 Ekim 2020

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder