ARKA


Karadeniz’de evler, genellikle güneye bakar. Doğaldır ki deniz kıyısında yer alanlarsa denizi görür. Evlerin kuzey yanlarında genellikle pencere olmaz. Aşhananın ocak kısmı bu bölümde yapılır.

Karadeniz Bölgesi çok yağış alır. Hava nemlidir. Karadeniz Bölgesinin her mevsimde yağan yağmuru, kışın toprağa düşen karı, delişmen soğuk rüzgârları genellikle kuzeybatıdan gelir. Karayel, bu topraklara hem bereket hem de birçok sorun getirir.

Poyraz kışın ayaz, yazınsa serinlik getirir. Poyraz, kuzeydoğudan gelir. Sibirya’nın soğuğunu taşır ülkemize. Her iki rüzgâr da kuzeylidir. Evleri sıcak tutmak için kuzey yanda kapı ve pencere yapılmaz bu nedenle. Bu mimari özellik, evlerdeki nemi az da olsa azaltıp doğal bir sıcaklık sağlar.

Evlerin güney, doğu ve batı yanları pencerelerle donatılır. Evin ve ahırın giriş kapıları, güneşe açılır. Tam da “Güneş girmeyen eve doktor girer.” atasözünün uygulamasıdır evlerde kapı ve pencerelerin yapıya yerleştirilmesi. Güneş olabildiğince evi ısıtmalı. Ahşap yapıların nemini almalı. Evlerde, eşyalarda, kilerlerde bekleyen yiyeceklerde, giysilerde küflenmeyi ve çürümeyi önlemeli güneş ışınları. İnsanlara musallat olan romatizma belasının organlara verdiği ağrı, sızıyı azaltmalı. Güneşli havalarda kapı önlerinde iskemlelerde oturan insanları gördüğümde usuma hep romatizma gelir. Güneşlenerek hem D vitamini alınır hem de romatizmalar iyileştirilmeye çalışılır.

Evlerin kuzey yanında bulunan ve evlerin sahiplerine ait arazilere “arka” adı verilir. Çünkü onlar, evlerin arkasındadır, kuzey yandadır. Bu araziler, kuzeye eğimliyse az güneş aldığı için verimi düşüktür. Bu nedenle çayın egemenliği olmadan önce buraların bir kısmı, ailelerin kışlık odun gereksinmelerini karşılamak için fidanlık olarak ayrılırdı. Diğer kısmı da fındıklık olurdu. Buralarda sebze ve meyve pek bulunmazdı. Tabi arazileri tamamen kuzeye dönük olanlar için böyle bir seçenek yok! Meyvelerin ve sebzelerin birazcık geç olgunlaşmasına uyum sağlar bu kişilerin yaşamları.

Halkımızın Türkçeyi doğru ve yerinde kullanmasına hayranlık duymamak olanaksız. Adlandırmaları, sözcüklerin anlamlarına uygun yapmaları ne güzel! Ayrıca bu adlandırmalarla sözcüklere yeni yan anlamlar kazandırmaktalar. İşte, dilimiz böyle varsıllaşıyor, gelişiyor. Halk var olduğu sürece dil de var olur. Dil varsıllaştıkça anlatım, iletişim, anlaşma kolaylaşır.

Çocukluğumda, çocuklarına: “İnekleri arkaya götürüp otlatın.” diyen anneler, babalar, dedeler ve ninelerin sesleri çınlamakta kulaklarımda. Bu sesler, yaşamımın erişilmez bir ezgisi olarak hep kulaklarımda kalacak.

                                                               Adil Hacıömeroğlu

                                                               7 Mart 2022

 

2 yorum:

  1. Rant mimarisi doğa, insan, güneş, romatizma dinlemiyor. Bulduğu yere dikiyor betonu...Pardon, betonu da dikmiyor artık. Kartondan sıvasız, incecik duvarlarla kağıttan evler yapıyor.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Adil öğretmenim ,

    Öyle güzel anlatmışsınız ki , Karadeniz’ e yolculuk yaptım yeşilliği,denizini , masmavi gökyüzünü seyretmek mis kokulu çiçeklerin , havasını, yağmurun kokusunu yaşattınız🌸.👏👏🍀Var olunuz.🙏🏻
    Karadeniz evlerinin kuzeye bakan arka bahçeleri, genellikle oldukça özel ve özgün bir yapıya sahiptir. Bu evler, bölgenin iklim koşullarına uygun olarak tasarlanır ve doğayla uyum içinde olmaya özen gösterilir. Kuzeye bakan arka bahçeler, genellikle yeşil alanların, doğal manzaraların ön planda olduğu, sakin ve huzurlu alanlardır. Karadeniz’in yoğun yağışları ve serin havası nedeniyle, bu tür arka bahçelerde ağaçlar, çiçekler ve yer örtüsü bitkileri sıkça tercih edilir. Ayrıca, kuzeye bakan bu alanlar, yazın sıcağından korunarak daha serin kalma avantajı sağlar.
    Bu arka bahçelerde, ahşap verandalar, oturma alanları veya geleneksel Karadeniz mimarisine uygun küçük yapılar da bulunabilir. Bu yapılar, doğanın içinde rahatlatıcı bir ortam yaratmak için idealdir. Ayrıca, kuzeye bakan arka bahçeler, doğal ışığın daha kontrollü bir şekilde girmesini sağlayarak iç mekanın daha serin ve ferah kalmasına yardımcı olur.Türkçemiz yalın ve anlatımınızçok güzel usunuza sağlık👏📚
    Karadenizin özellikle yaylalarını orada yetişen doğal bitki örtüsünü , çiçeklerini herkesin ziyaret edip görmesini isterim ..Ruhunuza , yüreğinize sağlık👏👏🌸🙏🏻Fulya Kırımoğlu👩

    YanıtlaSil