NURİ DEMİRAĞ’IN EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM


Nuri Demirağ, havacılık aşkının yanı sıra onun çokça önem verdiği iş, eğitimdi. Çünkü ulusal havacılığın gelişmesinin ancak iyi bir eğitimle olanaklı olacağının bilincindedir. Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü için eğitimin çok gerekli olduğunu fark eden bir yurtseverdir o. Yalnızca fark etmekle kalmamış bu alanda birçok yatırım yaparak düşüncelerini uygulayan bir kişidir Demirağ.

Nuri Bey, İstanbul’da ve doğup büyüdüğü Divriği’de okullar yaptırdı. Bu okullarda özellikle havacılık eğitiminin verilmesini istedi. Bu alandaki eğitimin Türk havacılığına çağ atlatacağı düşüncesindedir. Zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye yaptığı çalışmalar ile ilgili bir rapor yazar. Aslında bu, bir havacılık manifestosu. Ne yazık ki bu raporda anlatılanların pek anlaşıldığını ve burada anlatılarla gerekli ilgilinin gösterildiği söylenemez. Onun havacılık ülküsü, vurdumduymaz siyasetçiler ve devlet görevlilerince tam olarak kavranmadı.

“Bu tesisatın yanında ve onu tamamlayıcı olarak kurduğum Yeşilköy Gök Okulunda halen tedrisat devam etmektedir. Divriğililer ki Nu. D. Ortaokulu mezunlarından bedeni ve fikri kabiliyetleri itibarıyla seçilerek alınmış olan talebeler, tayyarecilik sahasında hem yapıcı hem uçucu olarak yetiştirilmektedirler. Bugün mütevazı bir kadro ile çalışan bu okul, ileride Divriği’nde tesisi mukarrer [kararlaştırılmış] gök lisesi ve üniversitesinin nüvesini teşkil eder.

Gerek Beşiktaş Etüt Atölyesinde ve gerekse Divriği’nde kurulacak esas tayyare ve motor fabrikasında ileride vazife alacak Türk mühendislerini yetiştirmek üzere, mekteplerimizden en iyi derecelerle mezun olmuş Türk gençlerini tayyare sanayiinin ileri gittiği Avrupa memleketlerine ve Amerika’ya gönderdim, okuttum ve yetiştirdim. Halen faaliyette bulunan etüt ve tamir atölyelerine sanat mekteplerimizden yetişen seçme Türk işçilerini topladım ve bunların tayyare ve planör imalatında ihtisas yapmalarını temin ettim. (Mehmet Bahattin Adıgüzel, Hayallerini Uçuran Adam Nuri Demirağ, İTO Yayınları, 2. Baskı, 2019, Nuri Demirağ’ın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye THK’nın verdiği 10 adet uçak siparişi ile ilgili olarak yazdığı rapor, s. 143)”

Nuri Demirağ’ın asıl amacı, başka ülkelere gereksinim duymadan Türk uçağı üretmek. Uçağın yalnızca montajını sağlamak değil amacı, yerli motor üretmek için de kolları sıvadı. Ayrıca kurduğu okullarda pilotlar yetiştirmeye başladı.

Nuri Demirağ’ın en ilgi çekici yönü ise doğup büyüdüğü toprakları unutmaması. Divriği’de kendi adına yaptırdığı ortaokulu bitiren öğrencileri, İstanbul’da kurduğu Gök Okulu’na alması, övgüye değer örnek bir uygulama. Uçak ve motor fabrikalarını Divriği’de kurmak istemesi de olağanüstü bir ülkücü düşünce.

Kendini ülkesine, doğduğu topraklara adayan bir girişimci, öncü, yürekli bir adam Nuri Demirağ. Varını yoğunu ülkesine harcayan biri. Onun için para amaç değil, toplum için yararlı işler yapmak için bir araç. Onun varsıllığı gönlünde… Her şeyiyle yurduna adanmış bir özveri örneği… Nuri Bey’in yaşamı okullarda ders olarak okutulmalı. Onun ülküleri, genç dimağlara kavratılmalı. Demirağ gibi kişiler toplumumuzda var oldukça ülkemiz çağcıl uygarlık düzeyinin üstüne çıkar ve Cumhuriyet’imiz de sonsuza dek var olur.

                                                         Adil Hacıömeroğlu

                                                         8 Ekim 2024

 

3 yorum:

  1. Örnek bir insan unutulmamalı ruhu şad olsun saygı ile anıyoruz

    YanıtlaSil
  2. Nuri Demirağ Türkiye tarihi açısından çok önemli ilklerin insanı,gerçek bir vatansever çok mücadele etmiş hiç yılmadan kendi doğruları ve bilgisiyle havacılık ve teknolojide ilerlememizi sağlamış.ilk uçak fabrikasını kurmuş ,ilk pilot okulunu kurmuş, doğduğu topraklara vefalı dönemin en iyi ortaokulu yaptırmış ,İstanbul ‘ da da eğitime destek olmuş, gönül insanı yattığı yerler nur olsun.Adil Öğretmenimyüreğinize, elinize , emeğinize👏 sağlık 🙏🏻♥️📚🌺🇹🇷Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  3. Hocam çok güzel bir yazı ülkesini karşılılsız seven bir insanı güzel anlatınız fakat bu aradanbakırköydeki kardeşlerinizi unutunuz birol abi ilhan sabri dinler uğur dündar senle muhteşem 5li

    YanıtlaSil