18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ


Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak için İtilaf Devletleri İstanbul’u işgal etmek için kolları sıvadılar. Bunun için de Çanakkale’den deniz yoluyla geçip İstanbul’a varmaktı amaçları. Bu amaca ulaşmak için İngiliz ve Fransız donanmaları Çanakkale önüne geldi.

Osmanlı Genelkurmay’ı İtlaf Devletlerinin Çanakkale’yi geçmek için saldırı düzenleyeceğini öngördüğünden Boğaz’daki savunma hatları güçlendirildi. Tabyalar düzenlendi. Buralara toplar yerleştirilip askerlerimiz için sığınaklar yapıldı.

İtilaf donanması, Türk savunma hatlarına ilk saldırısını 19 Şubat 1915 Cuma günü yaptı. Sabah saat 06.30’da düşman gemileri, Boğaz’a yaklaştılar. Tabyalara 17 kilometre kala ateş düzeni alıp Amiral Gemisi Queen Elizabeth’in işaretiyle top saldırısı başladı. İlk ateşi, Cornwallis zırhlısı yaptı. Bu sırada saatler 09.50’yi göstermekteydi. Böylece Çanakkale Savaşı başlamış oldu. Ağır topları ateşi aralıksız saat 13.00’e dek sürdü. Bu sırada gözcülerin dışındaki Türk askerleri sığınaklara girdiler. Çünkü gemiler, Türk topçusunun menzili dışındaydı.

Türk topçusu, yaklaşık üç saat süren bombardımana karşılık vermeyince düşman gemileri daha yakına gelip ateş etmeye başladı. Saat: 14.00’tü. Türk topçusu, menziline giren gemilere tabyalardan karşılık vermeye başladı. Türk topçusunun savuma atışlarıyla düşman gemilerinin bazıları isabet aldı. Topçumuzn kullandığı mermiler zırh delici olmadığından bu gemiler ucuz kurtulmuştu. Düşman gemilerinden bazıları yara almıştı. Bu saldırılarda 4 şehit, 11 yaralı verdik. İki topumuzda kullanılmaz duruma gelmişti. Düşman gemileri havanın kararmasıyla saat 17.30’da geri çekildi.

Ateşin kesilmesiyle Türk askerleri sığınaklardan çıkıp topları temizlediler. Gerekli önlemler alındı. Şehitler, toprağa verildi. Yaralılar, Alçıtepe köyüne götürüldü.

Hava bozdu beş gün boyunca şiddetli lodos esmeye başladı. Bu nedenle düşman, saldırılarına ara vermek zorunda kaldı.

25 Şubat 1915 Perşembe sabahı, lodos kesilince düşman saldırısı kaldğ yerden sürdü. Saat 10.15’te Queen Elizabeth büyük toplarıyla Seddülbahir tabyasını bombaladı. Düşman gemilerinin diğerleri de tabyalarımızı vurmaya başladı. Topraklarımıza ateş kusan gemiler, kıyılarımıza 3 kilometreye dek yaklaştılar. Ertuğrul tabyasındaki Türk topçuları ölüme meydan okuyarak silah başı yaptılar. Türk topçusu, düşman gemilerini ateş altına aldı. Agamemnon zırhlısı on dakikada yedi isabet aldı. Üç düşman askeri öldü, beşi de yaralandı. Dublin kruvazörü, Türk topçusunun ateşi karşısında geri çekildi. Fransız Gaulois zırhlısı Türk toplarına hedef oldu, 9 Fransız askeri öldü. Gaulois kaçmak zorunda kaldı.

Seddülbahir ve Anadolu yakasındaki Yeniköy yanıyordu. Bazı tabyalarımızda ağır hasar vardı. Devre dışı kalan topların yerine dört top yerleştirildi. 13 şehidimiz toprağa verildi alacakaranlıkta. 19 yaralımız, Alçıtepe’ye götürüldü sağaltım için.

Düşman saldırıları, lodoslu günlerde durdu. Lodos dindiğinde saldırılar yeniden başladı. İngilizlere ait Ark Royal uçak gemisinden kalkan uçaklar alçaktan uçarak keşif uçuşları yaptı.

Nusret Mayın Gemisi, Boğaz’ın en dar yeri olan Kilitbahir ve Çanakkale kent merkezi arasındaki alana mayın döşedi. Topçu tabyaları da hazırdı.

Derken… 18 Mart Perşembe gününe gelindi. Gün doğmak üzereydi. Hava açıktı. Lodos az da olsa duyumsanıyordu. Önce düşman uçakları havalanıp bölgeyi gözetlediler. Her şeyi kendileri için uygun buldular.

Düşman zırhlıları üç bölüme ayrılmıştı. İlk bölümde İngiliz gemileri vardı: Queen Elizabeth, Agamemnon, Lord Nelson, Inflexible.

İkinci grupta ise Fransız gemileri bulunmaktaydı: Gaulois, Charlemagne, Suffren ve Bouvet. Bu iki grubun sağında ve solunda Prince George ve Triumph vardı.

Üçüncü grupta sekiz İngiliz zırhlısı bulunuyordu: Majestic, Ocean, Vengeance, Irresistible, Albion, Swiftsure, Cornwallis, Canopus.

Saatler 10.30’u gösterdiğinde başta mayın arama gemileri olmak üzere birçok küçük savaş gemisi Boğaz’a girdi. Ardından zırhlılar göründü uzaktan. Bunlar Çanakkale’ye 16 kilometre kala savaş düzeni aldı.

Saat 11.15’te Triump zırhlısı ilk ateşi açtı. İntepe’deki bataryamız anında karşılık verdi. Böylece dünya tarihinin önemli bir sayfası olacak olan Çanakkale Deniz Savaşı başladı. Boğaz, cehenneme döndü bir anda. Düşman, tüm hedefleri yok etmek için durmaksızın saldırdı. Türk topçusu, düşman gemileri menzile girinceye dek suskun kaldı. Bundan yüreklenen düşman zırhlıları, Boğaz’a iyice girince Türk askeri ölümü hiçe sayarak yüklendi toplara. Şimdi cehennemi yaşama sırası düşmandaydı.

Çanakkale ve Kilitbahir alevler içinde kaldı.

İlk ateşlerle Fransız zırhlısı Bouvet’te yangın çıktı. Suffren, Gaulois, Charlemagne önemli yaralar aldı. Tam da bu sırada Seyit Onbaşı ortaya çıktı yokluğa, yoksulluğa yetersizliklere meydan okuyarak. Yüklendiği top mermisi Bouvet’i Boğaz’a gömdü.

Düşman zırhlıları ilerledikçe mayınlara çarpmaya başladılar. Ağır kayıplar verip geri çekildiler. Bu sırada saatler 18.00’i göstermekteydi. (Yararlanılan kaynak: Turgut Özakman, Diriliş Çanakkale 1915)

İngiliz ve Fransızlar geri çekilirken beş yüze yakın ölü bıraktılar Boğaz’ın serin sularına. Biz ise 28’i Alman olmak üzere 58 şehit verdik bu zafer gününde.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin mimarı, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı Paşa idi. Çanakkale’yi denizden geçemeyeceğini anlayan İtilaf devletleri bir ay sonra kara savaşlarını başlatmak zorunda kaldı. Burada da karşılarında Mustafa Kemal’i bulacaklardı. Bu büyük zafer ulusumuza kutlu olsun. Çanakkale’nin eşsiz komutanlarını, yürekli Mehmetçiklerimizi saygıyla anıyorum.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  18 Mart 2024

 

1 yorum:

  1. Milli mücadele nin başlangıcıdır Çanakkale savaşırken ince bir ruhla yapılan tavır önemlidir , Birlik olma vatan uğruna canlarını veren koca yürekli evlatlar ne yapsak vefa borcumuzu ödeyemeyiz.Vatan sevdalı Bigalı Mehmet Çavuş şöyle diyordu;
    “ Mevzu bahis vatansabir yürek, bir kürek yeter...”
    Öyle şanslıyız ki;
    Mustafa Kemal Atatürk gibi
    Önce yaşadığımız yeri vatan kılan,
    Sonra
    Vatan sevdasını yüreklerimize kazıyan bir liderimiz var..
    Ne vatanını,
    Ne insanını kaderine terk etmeyen...
    Varsa yoksa millet olmayı,
    milletçe mutlu olmayı bize öğreten ATA’mız ‘a Çanakkale Deniz Zaferi’ nin mimarıCevat Çobanlı paşa’ya sonsuz sevgi , saygı ve minnetle
    Bizler;
    “Çanakkale’yi geçilmez! “ kılan anlayışın evlatlarıyız..
    Canım ATAM
    varlığımızı önce Allah’a,
    sonra
    Sizlere borçluyuz...
    Bu uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimizin,
    vatanın her karışından cepheye koşan tüyü bitmedik çocukların hakkı var üzerimizde..
    Atalarına, toprağa, bayrağa, insana saygı, sevgi ile bağlı kalan canların ruhları şad mekanları cennet olsun🇹🇷🇹🇷🇹🇷💐Milli bilinç ve milli duygu ile Çanakkale’nintarihsel geçmişini anlatan öğretmenlerimiz olması gerekir.Herkesin şehitlikleri görüp ne yaşandığını unutmaması gerekir ki topraklarımıza sahip çıkılsın.Adil hocam emeğinize , yüreğinize sağlık derya deniz bilginizle yine bizlere tarihimizi doğrularıyla bilmediğimiz eksiklikleri tamamlama fırsatı veriyorsunuz. İyi ki varsınız keşke sizden feyz alan hocalarımızla gençlerimizi bilgilendirsek aklınıza sağlık kaleminiz tükenmesin✍️👏👏👏🇹🇷🇹🇷🇹🇷🙏🏻🌺🍀👩Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil