AKP, SON BİR HAFTADA NASIL ÇÖKTÜ?

Kamuoyu araştırmacıları, akcam yorumcuları ve bazı köşe yazıcıları AKP’nin 31 Mart seçimlerini son bir haftada yitirdiğini söylemekteler. Bu düşünce doğru olabilir. Ancak seçmenlerde son bir haftada görülen değişimin bir geçmişinin olmaması olanaksız.

AKP hükümetlerinin yirmi iki yıllık olumsuzlukları birikti ve 31 Mart 2024 yel seçimleri öncesi taşma noktasına geldi. Olumsuzlukların damla damla doldurduğu bardağı da son haftada yapılan belirgin yanlışlar taşırdı. Peki bunlar, neler?

Emeklilerin açlığa tutsak edilmesiyle halkımızın önemli bir kesiminde bıçak kemiğe dayanmıştı. 15 Temmuz Amerikancı darbe kalkışmasından sonra AKP’ye ulusalcı bakış açısıyla destekler verildi. Bu darbe kalkışmasına tiyatro diyenlere işbirlikçi gözüyle bakıldı. AKP, bu dönemde en güçlü zamanını yaşadı. Açılım döneminin ihanete varan uygulamaları unutuldu. Ne yazık ki AKP yöneticileri, bu desteğin nedenini doğru olarak anlayamadı. 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra anlaşılmaz bir biçimde ABD’ye doğru dümen kırdı R. Tayyip Erdoğan ve hükümeti. Bu da ulusalcı düşüncelerle AKP’ye destek veren seçmenlerin gözünden kaçmadı. Bu destek gevşemeye başladı.

TBMM Başkan Numan Kurtulmuş, seçimlere bir hafta kala 24 Mart 2024 günü anayasa değişikliği yapılması gerektiğini açıkladı. Bu açıklamayla açılım günlerine dönüleceğinin işareti verildi. Bu, aslında PKK/DEM’e anayasa değişikliği üstünden el uzatmaydı. Seçmen, bu oyunu kolayca anladı.

Seçime bir hafta kala, Filistin’den bir milyonu aşkın sığınmacının geleceği sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Bu konuda Erdoğan’la İsrail’in anlaştığı yazılıp çizildi. AKP’den bu konuyu yalanlayan bir açıklama gelmedi. Sığınmacılarla ilgili sorun yaşayan halk, buna tepkisiz kalamazdı. Çünkü sığınmacılar yüzünden kaçak işçilik artmakta. Sığınmacılık, ucuz işgücünü ortaya çıkarmakta. Bu da alt gelir kümesindeki yurttaşlarımızın ekonomik olanaklarını azalttı. Herkes işveren ne veriyorsa onu kabullenmek zorundaydı. Verilene karşı çıkmak işini yitirmek demekti. Üstüne üstlük bir de RTE’nin emeklilerle ilgili tutarsız açıklamaları gelince bardak taştı.

Seçim sabahı erkenden uyanıp kalktık. Eşim, Suadiye’de bir ortaokulda sandık başkanıydı. Gün doğumuyla okulun bahçesindeydik. Okul bahçesinde onlarca insan vardı. Çoğu sandıklarda görev almak için gelen parti temsilcileriydi. Her gelen sandık başkanı, görevli olduğu sandığın numarasını duyuruyordu. O sandıkta görevli olanlar başkanın ardına takılıp içeri giriyordu. Yaklaşık yarım saat okul bahçesinde kaldım. Sandıkların çoğunda görevli AKP’liler yoktu ortalıkta.

Suadiye’den Bostancı’ya yürürken gazetemi aldım. Oy kullanacağım sandığın bulunduğu evimizin karşısındaki ortaokula geldim. Buranın bahçesi de kalabalıktı. Parti temsilcileri kümelenmişti her yanda. Yönetici oldukları anlaşılan birkaç kişi sürekli telefonlarla birileriyle konuşmaktaydı. İki okulun bahçesindeki kişilerin çoğu, CHP’li... Yollar seçmenler ve sandık görevlileriyle dolu... Bu okulda da AKP’li sandık görevlilerinin bazıları gelmemiş görevlerine. Oysa daha önce böyle miydi? AKP görevlileri ilk öce gelip yerlerini alırlardı. Örgütlü durumları ilgi çekerdi.

Kadıköy, CHP’nin kalelerinden… Burada AKP’den sandık görevi alanların çoğu apartman görevlileri ve onların yetişkin çocukları… Yani emekçi, dar gelirliler… Dar gelirlilerin gelirleri iyice azalmış. AKP döneminde daralan ekonomik olanaklar, onların yaşamlarını tehdit etmekte. Bir de üstüne şu anayasa değişikliği ve yeni sığınmacılar binince iş çığırından çıktı. Yurttaşın canı burnuna geldi. AKP’nin asıl dayandığı yoksul kesim ya sandığa gitmedi ya da başka partilere oy verdi.

Perşembenin gelişi, çarşambadan bellidir, der atalarımız. Ne yazık ki AKP yönetimi çarşambayı göremedi. Bu nedenle de perşembede neler olacağını anlayamadı. Demek ki siyasette asıl olan öngörü… Öngörünüz yoksa hesaplayamazsınız başınıza nelerin geleceğini.

                                                         Adil Hacıömeroğlu

                                                         6 Nisan 2024

5 yorum:

  1. Hocam çok güzel anlatmışsınız , us’ unuza sağlık , öngörü’ lü olmak önemli , Ankara ‘ da da durum aynıydı . Başarılı olmak için hepimiz çalışmamız gerekli her alanda sağolunuz.✍️👏🙏🏻🍀Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  2. Konuya benim yaklaşımım; 2001 sosyal ve ekonomik kirizin çökerttiği alt gelir gurubunun, kurtarıcı olarak sarıldığı akp çıkışının başlarda yaptığı reformları benimsemiş ve önüne konulan 2023 hedefine inanıp (çaresizdi)ve ne olursa olsun akp yi destekledi, bu desteği sağlayan kazanılmamış kendine ait olmayan paranın pervasızca harcanmasıydı..ve iki yıldır bir türlü önü alınamayan devalüasyon olarak elinde patlayan mirasyedi aymazlığının farkına varmış olması...

    YanıtlaSil
  3. hocam niye " ne yazık ki Akp çarşambayı göremedi" dediniz.bir düşünce sürmesi ile mi yazıldı yoksa gerçekten üzüldünüz mü Akp nin yaptığı hataları,eksiklerini görmemesine? enteresan gerçekten.yanıtınızı bekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Hiç bir zaman zulüm baki değildir. Emekliyi yok sayanlar dersini almıştır. Pazarlar yangın yeri oldu. İnsanlar aç geçim derdinde. Ev kirası 15-20bin tl. Emekli maaşı üç zam sonunda yine 10 bin. Millette yanlış yapanın dersini verdi. Hepsi bu.
    DUYGUSAL ŞAİR DENİZLİ

    YanıtlaSil
  5. Sevgili ADİL Bey. Öncelikle olan özelliğiniz ve güzelliğinizle duygu ve düşünce paylaşımınıza TEŞEKKÜRLER. Vatanımızda + Milletimizde + Ülkemizde geçmiş ve bu günümüzün en büyük zafiyeti ( YANLIŞI ) SORGULAMA + SAHİPLENME = Kültürümüzün arzu edilen seviyenin sesinde olmaması bu ifadem yaşamımızın geneli için geçerli olduğunu gözlemliyorum. Bu iki değerin SORGULAMA + SAHİBLENME = Kültürünün olmadığını yerde DEĞER olmaz değerin olmadığı yerde KALİTELİ yaşam olmaz. Bizi BİZ seçmiyoruz bu ifadem tüm seçim sistemleriyle ilgilidir. Son kullanma tarihi geçmiş bir sistem zafiyetleri ( YANLIŞLARI ) yaşıyoruz + yaşatılıyoruz siyaset üstü kişilik kimlik kurum kuruluşlar vasıtasıyla gündeme getirilerek güncellenmeli YENİLENMELİ. Çok kullandığım bir ifadedir eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı. Önemli olan yaşanmışlardan ders alabilmemiz her şeyi yaşayarak dahilinde ders çıkaramıyoruz bu Vatan olarak EĞİTİM dahilinde nerede ??? olduğumuzun çok açık göstergesi olduğunu ifade edebilirim. Başarılarınızın devamını dilerim. SİZ varsanız. BİZ varız. Ali Kemal Aydın. SELAMLAR - SEVGİLER….

    YanıtlaSil