ÖZERKLİĞİN SONU NEREYE GİDER?

     

        Bir özerklik sözüdür aldı yürüdü. Özellikle PKK sözcüleri ile bölücü örgütün siyasal uzantısı HDP’nin eski/yeni sözcüleriyle vekil adayları son zamanlarda özerklik konusunu özellikle gündeme taşımaktalar. Ne yazık ki bu konuda bazı CHP yöneticilerinin de açıklamaları bizleri şaşırtmamakta. Seçimlere bir ay varken bu konudaki açıklamalarla kamuoyu oluşturma çabaları bunlar... Anlaşılacağı üzere açılım dönemindeki taktikler uygulanmakta.  Halk, söylemlerin farklı kesim ve kişilerden gelmesiyle özerklik sözüne alıştırılmakta.

        Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 18. Kurultay’ında “Sen doğuda başka, batıda başka konuşuyorsun; dediler. Nereye gittiysem aynı şeyi söyledim. CHP iktidarında yerel yönetimler özerklik şartını mutlaka getireceğiz.” diyerek PKK’nın baştan beri savunduğu bir konuyu Kurultay’a taşıdı. Hem de “Atatürkçüyüm!” diyen CHP delegelerinin gözünün içine baka baka. Ne yazık ki delegelerden bir karşı çıkış olmadı. Tersine bu sözleri alkışlandı. Bu Kurultay’da “Ben Dersimli Kemal’im!” diyerek Atatürk’e ve Atatürk’ün Tunceli’sine de meydan okudu.

        CHP’nin gençlik kollarından yetişen, genç vekili Yunus Emre 24 Mart 2023 günü: “Yerel yönetim özerklik şartındaki çekinceleri kaldıracağız. (Halk TV)” diyerek açıkça PKK’nin isteğini dile getirdi. Aslında her şey çok açık… Yeter ki emperyalizmin ülkemiz üzerindeki oyunlarını iyi anlayalım.

        Yeşil Sol Parti’nin vekil adaylarından Sinan Çiftyürek: “Kürdistan’a özerklik, Türkiye’ye demokrasi… (Gazeteler, 12 Nisan 2023)” diyerek bölücü isteklerini dile getirdi. Bir ülkenin bölünerek nasıl demokrasiye geçeceğini sormayanlar çok nedense.

        Yeşil Sol Parti’nin vekil adaylarından, ABD’nin gayri resmi sözcüsü Cengiz Çandar: “Mecbur, çünkü Sayın Kılıçdaroğlu seçilirse de bugünkü işaretler öyle gösteriyor ki Yeşil Sol Parti ve Emek ve Özgürlük İttifakı Türkiye’nin geleceğinde anahtar rol oynayacak. Anayasa’nın değişmesi lazım, bazı adımların atılması için.” demekte. Çandar, Kılıçdaroğlu’nun zorunlu olarak çözüm sürecini başlatıp Anayasa değişikliği yapacağını söylemekte. Bir genel affın çıkması gerektiğini de vurgulamakta ayrıca.

        Benzer açıklamalar, Kandil’den ve PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerince de yapılmakta. Bu konuşmalardan anlaşılıyor ki altılı masanın yönlendiricisi ABD ve PKK/HDP. Zaten açılım döneminin nerdeyse tüm aktörlerinin masada olmasından bu belli değil mi?

        Kılıçdaroğlu’nun HDP ile pazarlığı açıklanmalı kamuoyuna. PKK/HDP, neyin karşılığında Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek? Bu konuda her seçmenin düşünmesi gerek.

        Özerkliği kimlerin ısrarla istediğini söyleyelim. Bunu ülkemize dayatan iki güç var: AB ve ABD… Dün Sevr Anlaşmasını ulusumuzun önüne koyan batılı emperyalistler, bugün de özerklik adı altında yeni Sevr’i ülkemize kabul ettirmek istemekteler. Bunun asıl amacı, Türkiye’yi bölmek... Bunu da “demokrasi, özgürlük, barış” adı altında yapmaktalar. Özerklik olunca sanki daha demokratik bir sisteme kavuşacağız. “Geliştirilmiş Parlamenter Sistem” diye yola çıkanlar, özerklik çıkmazında Sevr’in Damat Ferit’i olmaya karar verdiler anlaşılan.

        Öncelikle şunu söyleyeyim. Özerklik, federasyon, eyalet sistemiyle yönetilen ülkeler; daha demokratik olalım diye böyle bir sistemi yeğlemediler. ABD ve Almanya örneğinde olduğu gibi bu ülkelerdeki eyaletlerin hepsi daha önce bağımsız devletlerdi irili ufaklı. ABD’de iç savaşla birlik oluştu.  Almanya’da ise prenslikler toplanarak birleşme kararı verdiler ve Prusyalı I: Wilhelm’i kral seçtiler. Bu birliğin oluşmasında Prusya’nın gücü, öncü olmuştur. Eyaletler, kendi özerk yapılarını korudular. İçişlerinde serbestlikleri var. Dışişlerinde ise merkezi hükümete bağlılar. Yugoslavya da bu sistemle oluşmuştu. Yani bu tür yönetim biçimlerinde devleti oluşturan halk, ayrılıklar paydasında bir araya gelir. Yugoslavya örneğinde olduğu gibi koşullar olumsuz bir duruma gelince her eyalet ya da özerk bölge kendi yoluna gitmekte. Tabi, bu olurken de halklar arasında bir boğazlaşma ve kırımın olması kaçınılmaz.

        Türkiye Cumhuriyeti, ulus devlet olarak kuruldu. Ülkemizde yaşayan değişik kimliklerdeki kişiler ya da topluluklar ortaklıklar üzerinden bir payda oluşturularak bir ulus kimliğiyle bir araya gelip kaynaştılar. Atatürk: “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir. (Afet İnan, Medeni Bilgiler ve Atatürk’ün El Yazıları, 2. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi 1988, sf. 351)” diyerek ulusal kimliğimizin çok açık tanımını yapmıştır. Bundan da anlaşılacağı üzere hangi etnik kökenden ve inançtan olursa olsun her kişi, ulusun eşit bireyidir. Bu nedenle ulus devlet yapısı, federasyon, eyalet ya da özerk birimlerden oluşan ülkelere göre daha sağlamdır.

        Ortaklıklar temelindeki birlik, ulus devleti ayakta tutar. Emperyalistler, bu gerçeği bildiklerinden ulus devletleri ortadan kaldırmak için özerk bölgeler kurulmasını, demokratik bir hakmış gibi ortaya atar. Ne yazık ki ulus devlette yer alan bazı siyasal kümeler de bu oyunun savunucusu olur bilerek ya da bilmeyerek. Emperyalistler, bir ülkeye “demokrasi, özgürlük, barış” dayatıyorlarsa iyi bilinsin ki bunun altında “bölünme, kan, sömürü, düşmanlık” vardır. Dünya tarihi bunun örnekleriyle dolu. Yeter ki bakıp görmesini bilelim.

    Özerkliğin sonu, bölünme ve parçalanma. Aynı ulusun evlatlarının birbirini kırmasıdır. Bunu isteyenlerin iyi niyetli olduklarını söylemek olanaklı mı?

                                                               Adil Hacıömeroğlu

                                                               13 Nisan 2023

 

2 yorum:

  1. İster demokrasi olsun adı, ister yerel yönetim, siyasi söylemler uygarlık küresinin alt tanımlarıdır. Uygarlık ise üç temel üzerinde yükselir: Basiret, bilgi ve üretim. Bertrand Russel basireti uzağı görmek anlamında değil, uzak erimli fayda için güncel çıkarları terk etmek olarak tanımlanmıştır. Şimdi muhalefetin bu tutumuna baktığımızda bunun basiret değil, tam tersi basiretsizlik olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla muhalefet bir uygarlık ve devlet ideali taşımamaktadır demek doğru olur sanırım. İpini koparmışlar ittifakı demek millet ittifakı demekten daha doğru bir tanımlama olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli hocam, yüreğine sağlık👏👏👏

      Sil