EMPERYALİZME KARŞI ÇIKMAYAN SOSYALİST OLUR MU?


        Son aylarda, başta genel başkanları Erkan Baş olmak üzere TİP milletvekilleri sistem medyasınca parlatılmakta. Özellikle sosyal medyada sürekli gündemde tutulmaktalar. Öncelikle söyleyeyim ki TİP’in dört vekilinden üçü HDP listelerinden seçilmiş. Yani ABD destekli bölücü örgütün listelerinden. Biri de CHP’den girmiş TBMM’ye.

        TİP’in dört vekilinin özellikle TBMM’de ve türlü etkinliklerde yaptıkları konuşmalar sıkça paylaşılmakta sosyal medyada. Konuşmalarda daha çok iktidar eleştirisi var. Aslında bu konuşmalar eleştiriden çok sövgü içermekte. Sert konuşmalar, muhaliflerin yüreğini serinletmekte. “Bak, gördün mü nasıl da çaktı AKP’ye?” sözü, sıkça görülmekte konuşmaların yorumlarında.

        TİP’lilerin konuşmalarında ABD, NATO, AB eleştirisi yok! Emperyalizmin ülkemize karşı desteklediği terör örgütleri PKK ve FETÖ’ye bir çift olumsuz söz bulunmamakta. Sisteme karşı çıkış yok! Konuşmalarındaki içerik daha çok son dönemde bazı sol çevrelerin benimsediği liberal söylemler. Etnikçilik, mezhepçilik, cinsiyetçilik, yüzeysel çevrecilik, LGBTİ savunuculuğu emperyalizmin zehrini sardığı şeker olan “barış, demokrasi, özgürlük” sosuyla insanlara yedirilmekte. Alt kimlikler üzerinden siyaset üreterek; üst kimliği, yani ulus kimliğini zayıflatmak asıl amaç… Aslında savunulan, emperyalizmin ve onun kurduğu sistemin izlencesi. Eee, sistemin izlencesi savunulunca tüm yollarda açılıyor karşında.

        “Emperyalizme karşı çıkmayandan ya da çıkamayandan devrimci, sosyalist olur mu?” diye soranların seslerini işitmekteyim. Ancak son yılların modası bu. Sistemin içinde olarak emperyalizmin söylemlerini dile getiren solculuk… Sistemle kavga etmeyen, sistem içinde yer kapmaya çalışan sözde devrimcilik… Sakız gibi çiğnenen her ağza uyum göstermek ise yetenek ve beceri sayılmakta nedense.

        TİP Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin Yeşil Sol Parti’nin (yani HDP’nin) kazanma olasılığı yüksek olduğu bazı yerlerde seçime girmeyeceklerini açıkladı. Kısacası, HDP/PKK’nın kazanması için yolları açacak Baş. Zaten HDP ile aynı ittifakta. ABD’nin Ortadoğu’daki “Kara gücüm!” dediği PKK’nın siyasal uzantısı HDP ile hep yan yana. Bu, ne demek oluyor? Dolaylı yoldan da olsa ABD ile yol arkadaşlığı…

        Eski TİP, 1960’lı yıllarda sınıf savaşımının da ABD emperyalizmine karşı çıkışın da önemli bir odağıydı. Bu yönüyle geniş halk kesimlerinin, özellikle de işçi sınıfının önemli ölçüde desteğini aldı. 1965 seçimlerinde on beş milletvekili çıkardı kendi gücüyle ve kimseye yamanmadan. Kitabında bölücülük yazmazdı. Alt kimliklerle siyaset yapmak onlardan çok uzak bir durumdu. Ulusal birliğimiz, onlar için olmazsa olmazdı.

        Günümüzdeki TİP ise solun tarihine de zararları var ideolojisi, savundukları ve yaptıklarıyla. TİP’in sosyalist geçmişini, yeni kuşaklara unutturmakta. Ülkeye de sosyalist tarihe de zarar vermekteler bölücülüğün, dolayısıyla da emperyalizmin peşine takılarak ve onlarla bir arada olarak.

        Kahramanlıkları da sistemin izin verdiği ölçüde. Sistem; kullanır, parlatır, zamanı geldiğinde çöp kutusuna atıverir.

                                                               Adil Hacıömeroğlu

                                                               18 Nisan 2023

1 yorum:

  1. Bıyıkları kadar vatan sevgisi olmayan adamlar solcu olsa ne yazar, sağcı olsa ne yazar. Ağzın içine giren bıyık hijyenik değil, bunu da ayrıca ilave edeyim.

    YanıtlaSil