ÖĞRETMENLERİ ATEŞE ATMAYIN!

 

Okul öncesi, ilk, orta ve lise öğretmenleri 23 Ağustos’tan başlayarak beş gün boyunca ders yılına hazırlık için seminer izlencesine katılacak. Öğretmenler okula giderek bu izlenceyi yüz yüze yapacak. Ayrıca seminer sonrası tüm öğretmenlerin eğitim-öğretim başlayacağı 21 Eylül’e dek okula gitmesi gündemde.

Mart başından beri ülkemiz koronayla savaşıyor.  Bugüne dek 257.032 kişiye kovid 19 bulaştı. Bu kişilerden 6.102 kişi yaşamını yitirdi. İlacı, aşısı olmayan bu virüs, sinsice tüm insanlığı pençesine almış durumda. Salgından korunmanın dört yolu var: maske takmak, sosyal ara, sosyal yalıtım ve temizlik.

Salgından korunma yolları nedeniyle birçok işyerinde uzaktan çalışma yöntemi benimsendi. Bazı işyerlerinde ise daha az çalışanın bir araya gelmesi için nöbetleşe çalışma yolu seçildi. Kimi işyerleri kapanmak zorunda kaldı. İnsanların kalabalık ortamlarda bir araya gelmemesi için yasal yaptırımlar uygulanmakta. Toplumumuzun birçok kesiminde bu yasal yaptırımlara gönüllü uyum söz konusu.

Yurttaşlarımızın çoğu, yaşamında önemli değişiklikler yaptı. Eğlenceden, sosyal ilişkilerden, toplumsal etkinliklerden, sanattan, spordan, gezmeden, aile üyelerini ziyaretten, konuk alma ve konuk olmadan özveride bulunmakta insanlar. Evlerine kapanan birçok yurttaşımızın korona nedeniyle tinsel sağlıkları bozuldu. Çocuklar; sokakta, oyun parklarında oynamayı unuttu neredeyse. Özellikle hizmet sektöründeki birçok işyeri kapandı, bir bölümü de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Salgın tün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit etmekte. Koronadan korunma önlemleri nedeniyle ülke ekonomileri çökmekte. Birçok köklü firma iflas etmekte. İflasın eşiğinde olan firma sayısı belirsiz. Ülkelerin büyük bölümü yurtdışıyla her türlü ilişkiyi kısıtlamış durumda. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile salgın karşısında çaresiz. Her ülke salgından kurtulmak için tüm olanaklarını seferber etti. İnsan, insandan virüs kaparım diye korkar oldu.

Ne yazık ki yaz mevsimi, gerilemekte olan salgını artırdı. Düğün, cenaze, toplu ibadet, Ayasofya’nın ibadete açılışı sırasındaki kuralsızlık, kentler arası toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk, salgına karşı önlemlere kişisel olarak uymama gibi birçok nedenle salgın yayılma ortamı buldu ve birçok insanımızı tuzağına düşürdü.

Türkiye’de bir milyonu aşkın öğretmen var. Ayrıca okullarda yardımcı hizmet çalışanlarını da katarsak bu sayıya önemli bir insan topluluğu çıkar karşımıza. Bu kişilerin ailelerini de hesaba katarsak yaklaşık dört milyon kişi eder. Salgının kol gezdiği, bulaşmak için fırsat kolladığı koşullarda okullarda öğretmenleri toplayarak seminer yapmak koronaya fırsat tanımaktır. Okullarımızda ortalama kırk elli öğretmen toplanacak. Kapalı bir yerde bu kadar kişiyi toplamak hangi akla hizmettir? Böyle bir durum virüsü çağırmak değil mi? Öğretmenlerimizin yaşamı bu denli ucuz mu? Göz göre göre öğretmenlerimizi ateşe atmak olur mu? Bu seminerler uzaktan, internet aracılığıyla yapılamaz mı? Bu seminerler, eğitimin olmazsa olmazı değil. Bu nedenle öğretmenleri, dolayısıyla insanlarımızı ateşe atmayın! Yol yakınken bu karardan vazgeçmeli MEB yöneticileri.

Ülkemizde her kişinin canı çok değerlidir, öğretmenlerimizin de. Ülkemizin kalkınması, ilerlemesi için tin ve beden sağlıkları yerinde öğretmenlere çok gereksinmemiz var. Bu, unutulmaya!

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                                       23 Ağustos 2020

 

1 yorum:

  1. Öğretmenin sesi oldunuz Adil hocam . Okullarda sene başı seminerleri ; yeni yıl hazırlığı için önemlidir , tatil sonrası hasret giderme, planlama imkânı sağlar . Seminer adı altında çok da etkili eğitimler yapılamamıştır çoğu zaman , çay sohbet şeklinde yıpratıcı bir zaman kaybıdır da devlet okullarında , özel okulları dışında tutuyorum. Şimdi can güvenliği de eklenince gerçek amacına ulaşmayacak bu süreçten endişeliyim hem de çok... Sistem üzerinden etkin planlama ve hazırlık yapılabilmeliydi şimdiye kadar . "Öğretmenler oturarak para kazanıyor " söylemini kırmak için yapılmak isteniyor bu seminerler anladığım kadarıyla , umarım bedeli ağır olmaz , umarım yıllardır süregelen plansızlığın bedelini öğretmen ödemek zorunda kalmaz . Çünkü eğitim camiası kadar kapalı ortamda mesai yapmak zorunda olan çalışma grubu yok , sağlıkçılar hariç.Can sağlığı herşeyden önemli olmalı , yaşayalım görelim ...

    YanıtlaSil