7 EYLÜL 1919 PAZAR


“Sivas Kongresi’nin üçüncü oturumu. Hacim Muhittin Bey, Erzincan eşrafından Eşref, kolordu komutanları Ali Fuat ve Kazım Karabekir Paşaların kutlama telgrafları okundu. Bir grup delege ile İsmail Fazıl Paşa askeri, siyasi konularda acele tedbir alınmasını isteyen önergeler verdiler. Fazıl Paşa önergesinde, Amerikan “müzahereti”ni sağlamak için vakit kaybedilmemesini de önerdi. Şarki Anadolu M. H. C. tüzüğünde yapılacak değişiklikler tartışıldı. Bunların bir kısmı komisyona gönderildi. Bayram kutlamak için gelen belediye kuruluna karşılık olarak, bir kurul gönderilmesi kararlaştırıldı.

Mustafa Kemal, akşam arkadaşlarıyla sohbet ederken kendisini başkan seçtirmemek isteyenlerin niyetleri üzerinde durdu. Manda isteyenleri Türk milletinin uyanışından, milli irade ve eğilimin gelişmesi yönünden habersiz, gafil, bunalmış insanlar olarak nitelendirdi. Hemen geçici bir yönetim kurulmasını isteyenlere zamanın henüz erken olduğunu söyledi.

Sinop Limanı’na iki Amerikan savaş gemisi geldi. Gemiden çıkan İngiliz Yüzbaşı Solter, eski Rus Konsolosluğu’na giderek İngiliz bayrağı çekti. Solter, yarın, Mutasarrıf Mazhar Bey’i tutuklamak isteyecek, ancak başaramayacaktır. Mazhar Bey İngilizlerin aradığı Samsun eski Mebusu Osman Bey’i iç bölgelere kaçırmış bulunuyor.

General Harbord, Haydarpaşa’dan trenle Anadolu yolculuğuna başladı. 2 Eylül’de İstanbul’a gelmiş olan Harbord, 20 Eylül’de Sivas’a varacak, incelemelerini tamamlamak üzere oradan Kafkasya’ya geçecektir. Harbord, Ermenistan mandası konusunda incelemeler yapıyor.

Eskişehir Bölge Komutanı Arif Bey, Solly-Flood’un emriyle İngilizler tarafından evinden alınarak tutuklandı. Eskişehir’e İngiliz kontrol birlikleri 17 Kasım 1918’de gönderilmişlerdi. İstanbul’la Kuvayı Milliye merkezleri arasında önemli bir kavşak noktasında bulunan Eskişehir, bundan sonra da birçok çekişmelere sahne olacaktır.

İngiliz Yüksek Komiseri Vekili Webb’in raporu: Yunan çıkarması sonucu Türk milli hareketi genişledi. Doğu illeri, Hükümet’i tanımamaya başladı. Anadolu’nun parçalanmasına gelirse karışıklıklar çıkabilir. İller, İstanbul’la ilişiği kesip, milli askeri kongreler kurabilirler. Anadolu için en iyi çözüm, İngiliz veya Amerikan mandasıdır. Webb’in başka raporu: Ali Kemal, bir dönme hareketiyle İngiliz dostu oldu.

Gandi, bir Hint gazetesine gönderdiği yazıda şöyle dedi: Türkiye meselesi, Hindistan’daki 70 milyon Müslüman’ı, dolayısıyla bütün Hindistan’ı ilgilendiriyor. Müslümanların isteği, Türk topraklarının temiz kalmasıdır, Türkiye’nin parçalanmamasıdır.

İstanbul’da günlük ve iki sayfa yayımlanan Mesuliyet Gazetesi’nin 12. (ve koleksiyondaki tek) sayısı: Gazetede Anadolu hareketi için şöyle deniyor: “Eser-i vücudu yıkmaktan ibaret olan bu hezele, muratlarına erdi. Artık bir gayeleri kalmadı. Bari, muratları yapmaktan, ihya etmekten ibaret olanları serbest bıraksalar… Bunlar daha ne istiyor? Milletin başından niçin eksilmiyorlar? -Memurların düşüncelerinden: Elbise alsam mı, almasam mı? Alsam bu ay aç kalırım, almasam çıplak… -İntihabat başlıyor. Karagöz: Ali Kemal Bey’in tercüme-i hali (Birçok yere girip çıktığı). Karagöz, seçimlerin yaklaştığını söyleyerek tornadan mebus adayları çıkarıyor. (Zeki Sarıhan, Kurtuluş Savaşı Günlüğü II, Türk Tarih Kurumu Basımevi – Ankara 1994, s. 89-90-91)”

Yukarıda görüldüğü gibi İngilizler Anadolu’daki halk hareketini durdurmak için ABD ve İngiliz mandasını öne çıkarıyor. Ne yazık ki bazı aydınlar da bu tuzağa düşmekte.

Karagöz Gazetesi, Ali Kemal’in İngilizlerin sözcülüğüne soyunmasını hem maarif ve dahiliye nazırlıkları yapmış hem de gazeteciliği sürdürmüş bu kişinin her yere girip çıkmasına bağlıyor. Ali Kemal bu ihanetinin bedelini; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından hemen sonra 6 Kasım 1922’de, İzmit’te halk tarafından linç edilerek ödedi Ali Kemal ne yazık ki. Daha önce İngiltere’de yaşamış, orada evlenmişti. İlk eşi İngiliz Winifred Brun’dan olan oğlu Osman Kemal’in torunu Boris Johnson İngiltere’de başbakanlık yaptı.

Emperyalistlerin saldırılarına, İstanbul Hükümeti’nin işgalcilerle işbirliğine ve bazı kişilerin ihanetine karşın Mustafa Kemal önderliğindeki halk hareketi büyüdü. Sivas Kongresi, her geçen gün ülkemiz üzerindeki kara bulutları dağıtarak kurtuluş ışığını çoğalttı.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  7 Eylül 2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder