6 EYLÜL 1919 CUMARTESİ


Kurban Bayramı’nın birinci günü olduğu için Kongre toplanmadı. Ancak yurtseverler boş durmadı. Düşman, bayram seyran dinlemeden ülkemizde işgali genişletmek ve ulusal direnişi kırmak için elinden geleni yaptı.

“Kâzım Karabekir, Sivas’a gönderdiği telde, yanlarında Binbaşı Noel olduğu halde Bedirhanlardan Kamuran, Celadet ve Diyarbakırlı Cemilpaşazade Ekrem’in 15 atlıyla 3 Eylül’de Malatya’ya gelmiş olduklarını bildirdi. Karabekir, bunların yakalanmasına Malatya’daki süvari alayının cesaret edemediğini, 13. Kolordu’nun, tutuklanmaları için İstanbul’a başvurduğunu belirtti.

Kâzım Karabekir, Kongre üyelerinin aydınlatılması amacıyla Sivas’a gönderdiği raporda, ateşkesten bu yana İstanbul hükümetlerinin yaptığı kötülükleri 20 maddede sıraladı. Bunların belli başlıları şunlar: Millete güvenmemek, anayasayı çiğnemek, milletin sesini boğmak, düşmana teslimiyet, milli kudreti inkâr etmek ve aşağı göstermek, milli teşkilatı dağıtmak, Padişah’ı yanıltmak, ordu şifresini çaldırmak…

Yunan zulümlerini incelemekle görevli Müttefiklerarası Komisyon, Aydın’da toplandı. Vansittart’ın, İzmir cephesindeki durumu anlatan bir raporu okurken söyledikleri: Venizelos’u beğenmekte olan en samimi dostları bile, son üç ay içinde olanlardan üzüntülüdürler.

Kurban Bayramı’nın birinci günü. Bugün Sivas Kongresi toplanmıyor.

İngiliz Dışişleri’ne bağlı Orta-Doğu Meseleleri Üzerine Şubeler Arası Konferans’ın Kürdistan’daki durumla ilgili raporu. Raporda, konu ile ilgilenen çeşitli birimlerin çalışmaları, raporları, Kürtleri temsil etme iddiasındaki Bedirhan ailesi, Abdülkadir’in, Şerif Paşa’nın istekleri, bölge üzerinde Kürt-Ermeni çekişmesi anlatılarak hükümete alternatifler sunuluyor.

Gazetelerde Jandarma Umum Kumandanı Kemal Paşa’nın Ege Bölgesi teftiş sonuçlarıyla ilgili demeci: Alemdar: Milli teşkilat fena bir şey değilmiş. Vakit: Milli hareketin saiki: Eski bilgimiz onda bir bile değilmiş… Zaman: Nikbinlik. Türk Dünyası: Türk Bayramı. – Vatan kahramanlarına olan şükran borcumuzu unutmayalım (Bir ayağı kopuk, koltuk değneğine yaslanmış temsili asker resmi). (Zeki Sarıhan, Kurtuluş Savaşı Günlüğü II, Türk Tarih Kurumu Basımevi – Ankara 1994, s. 89)”

İtilaf devleri görevlileri, Yunanlıların işgal ettiği yerlerdeki insan kırımlarını, kıyımlarını, yerleşim yerlerini yakıp yıkmalarını yerinde gördükleri halde önlemek için bir şey yapmıyor; yalnızca üzülüyorlar. İşgalciler, halka benzeri görülmemiş bir zulüm yapmakta. Ayrıca işgal ettikleri yerleşim yerlerindeki evler, insanlar soyulmakta. Değerli değersiz ne varsa yağmalıyor Yunan askerleri ve onlarla işbirliği yapan yerli Rumlar. Ne yazık ki itilaf devleri bu insanlık dışı olaylar karşısında susmakta ve Yunanlılara her türlü desteği vermekte. Üstelik işgalin gittikçe genişlemesine yol vermekteler.

İşte, bu olumsuz koşullara karşın başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Sivas Kongresine katılanlar ve yüreği yurdumuzun bağımsızlığı için çarpan her yurttaşımızın güvendiği tek şey, ulusun gücüydü.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  6 Eylül 2024

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder