GAZİLER GÜNÜ


Bugün Gaziler Günü… Peki, bugüne neden Gaziler Günü denmiş?

Ulusal bağımsızlığımızın dönüm noktasıdır Sakarya Savaşı. Bu savaş, 23 Ağustos 1921 Salı günü başlamış, 13 Eylül Salı günü TBMM ordularının utkusuyla sona ermiştir. 1683 II. Viyana bozgunundan beri sürekli geriye çekilen Türk ordusu, Sakarya’da Haçlı ordusunu durdurmuş ve ilerlemesini önlemiştir. Türklerin Anadolu’dan atılamayacağı gerçeği tüm dünyaya kanıtlandı bu savaşla. İşte, Sakarya Utkusu’nu tarihimizin dönüm noktası yapan budur.

Sakarya Savaşı’ndan sonra Atatürk, TBMM’ye bu savaşla ilgili bilgi verir. Her şeyi ayrıntılarıyla anlatır milletvekillerine 19 Eylül 1921 günü. Konuşması coşkuyla alkışlanır. Konuşmanın bitiminde milletvekilleri, TBMM başkanlığına birkaç önerge verir. Bunlardan biri, aynı zamanda milletvekili de olan Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü’nündür. Önerge, cepheden gönderilmiştir TBMM’ye.

“Batı Cephesi

14/15 Eylül 1.45 evvel

Bizzat muharebe meydanındaki tedbirleriyle muzafferiyetin etkeni ve müessiri olmuş olan Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne müşirlik rütbesi ve gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu tevcihini milletimiz tarafından doğrudan doğuya bütün orduya müteveccih bir takdir ve taltif eseri olacağı kanaatinde bulunduğumuzu az ederiz.

Kozan Mebusu                               Edirne Mebusu

        Fevzi                                              İsmet

(Atatürk’ün Bütün Eserleri, Kaynak Yayınları, Cilt: 11, İkinci Basım: Nisan 2005, s. 411-412)

Bu önergeden sonra Mustafa Kemal Paşa’ya gazilik unvanı ve mareşallik verilmesine ilişkin 64 imzalı kanun teklifi de okunur.

“Reis [Birinci Reis Vekili Hasan Fehmi Beyefendi]: Yine aynı mealde Erzurum Mebusu Durak Bey’in, Aydın Mebusu Tahsin Bey’in, Siird Mebusu Halil Hulki Efendi’nin de önergeleri var.

Efendim, müstaceliyet kararı ile bu teklifin gündeme ithali ile acil olarak müzakeresini kabul edenler lütfen el kaldırsın. Kabul edilmiştir. Müzakere edeceğiz. Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne gazilik unvanı verilmesine ve müşirlik rütbesi tevcihine dair kanun:

Madde 1: Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne gazilik unvanı verilmiş ve müşirlik rütbesi tevcih edilmiştir. Reis [Birinci Reis Vekili Hasan Fehmi Beyefendi]: Kabul edenler lütfen ellerini kaldırsın. Kabul edilmiştir. (Aynı yapıt, s. 412)”

TBMM’deki görüşmelerin birinci oturumu bitti, ara verildi. Ardından ikinci oturum başladı. Bu oturumu, başkan sıfatıyla Mustafa kemal Paşa yönetti. TBMM’nin kendisine verdiği gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi için kısa bir teşekkür konuşması yaptı:

“Reis [Mustafa Kemal Paşa]: Muhterem arkadaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordusu’nun Sakarya’da kazanmış olduğu muzafferiyetin hasebiyle birkaç gün evvel yüce Meclis’imizden vuku bulan tebriklere ancak bugün teşekkürler arz etmek fırsatına nail oluyorum. Aynı zamanda bugün uhdei âcizaneme tevcih buyurduğunuz unvan ve rütbeden dolayı özel olarak minnet ve şükranımı arz ederim. (Estağfurullah sesleri, şiddetli alkışlar.) Kazanılan bu muvaffakiyet yüksek heyetlerinin iradesiyle kuvvet bulan ordumuzun iradesi sayesinde düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle tecelli etmiştir. Dolayısıyla taltiflerinizin hakiki muhatabı yine ordumuzdur. Bunun için ordu namına da, kendi namıma da arz ettiğim teşekkürlerimi ilaveten tekrar etmeyi bir vazife sayarım. (Aynı yapıt, s. 412)”

Gazi Paşa’nın yukarıdaki TBMM’ye teşekkür konuşmasındaki inceliği ve alçak gönüllüğü ilgi çekici. Ayrıca başarının ordunun olduğunu vurgulaması çok önemli.

Atatürk’e TBMM, 19 Eylül 1921 günü gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi verdi. “Gazi” gaza yapan kişidir. Gaza ise İslam dinini koruma ya da yaymak amacıyla Müslüman olmayanlara karşı yapılan kutsal savaş demektir. Mareşallik ise ordudaki rütbelerin en üst derecesidir. Fevzi Çakmak ise 31 Ağustos 1922’de Atatürk’ün önerisiyle TBMM tarafından mareşal rütbesiyle ödüllendirildi. Atatürk, yaşamı boyunca “mareşal” sıfatını çok az, “gazi” unvanını ise çok sık kullandı. Halk da O’na hep “Gazi Paşa” dedi. Dinsel bir unvanı, dünyasal bir rütbeye yeğledi. Büyük bir alçak gönüllülükle “mareşal” sıfatının Fevzi Çakmak tarafından kullanılmasının yolunu açtı.

Kırk yılı aşkındır emperyalizmin güdümündeki bölücü terör örgütü PKK, askerimize, polisimize, korucularımıza ve işinde gücünde olan, evinde oturan halkımıza çoluk çocuk demeden saldırmakta. Bu saldırılarda binlerce şehit verdik. Bu ihanet örgütünü ortadan kaldırmak için binlerce kahramanımız gazi oldu. Bu nedenle 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmenliğe göre Atatürk’ün “gazilik” unvanını aldığı 19 Eylül gününün Gaziler Günü olmasına karar verdi zamanın hükümeti. Gazilerimizin tümünün  günü kutlu olsun. Bu vesileyle bağımsızlığımızın önderi, devletimizin kurucusu, devrimlerimizin mimarı Gazi Paşa’mızı sevgi, saygı, özlem ve minnetle anıyorum.

                                                         Adil Hacıömeroğlu

                                                         19 Eylül 2024

2 yorum:

  1. 19 Eylül Gaziler Günü Kutlu Olsun. 🇹🇷
    19 Eylül 1921'de Gazilik ünvanını alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tarih boyunca vatanı, bayrağı ve onuru için mücadele eden gazilerimizi sevgi , saygı , özlem ve minnetle anıyorum.♥️🌹🙏🏻Ruhları şad olsunYüreğinize sağlık👏Fulya Kırımoğlu🙏🏻👩

    YanıtlaSil
  2. Evet Gaziler gününü Edremitte seyahatteyken Edremitte kutladık. Allahtan Şehitlerimize rahmet ve gazilerimize sağlık ve mutluluk diliyorum. Bu arada şehit olan Gazi paşamıza ve tüm kurtuluş savaşı ve diğer şehitlerimize yine Allahtan rahmet diliyorum. Selam olsun onlara.

    YanıtlaSil