8 EYLÜL 1919 PAZARTESİ


“7/8 - PAZAR/PAZARTESİ: Mustafa Kemal, Ali Galip sorunuyla uğraştı. Diyarbakır’daki 13. Kolordu Kurmay Başkan Halit Bey, Malatya’daki 12. Süvari Alay Komutanı Cemal Bey, Elazığ’daki alayın komutanı İlyas Bey’le telgraf görüşmeleri yaptı. Ali Galip ve onunla birlikte 3 Eylül’de Malatya’ya gelen Kamuran, Celadet ve Ekrem Beylerle Binbaşı Noel’in bu gece yakalanarak Sivas’a getirilmelerini istedi. (Zeki Sarıhan, Kurtuluş Savaşı Günlüğü II, Türk Tarih Kurumu Basımevi – Ankara 1994, s. 91)”

7 Eylül’ü, 8 Eylül’e bağlayan gece Mustafa Kemal Paşa, neredeyse uyumadı. Padişah, Damat Ferit Paşa Hükümeti, İngiltere ve Kürt Teali Cemiyeti üyesi birtakım aşiret liderlerinin desteklediği Elazığ Valisi Ali Galip; Sivas Kongresini basıp dağıtmak, Mustafa Kemal Paşa’yı öldürmek için görevlendirildi. Malatya Mutasarrıfı Halil Bey de Ali Galip’i desteklemekteydi. Bu işin içinde İngiliz İstihbarat Binbaşısı Covbertin Noel’in bulunması, Ali Galip’in bu girişiminin kimlere hizmet ettiğini açıkça ortaya koymakta. Buradaki amaç, ulusal hareketi başlamadan boğmak, işgalleri kalıcı kılmaktı. Mustafa Kemal Paşa’nın ivedi önlemler alması, yurtsever askerlerin bu emperyalist tertibe karşı uyanık olmasıyla bu ihanet girişimi boşa çıkarıldı.

“Sivas Kongresi’nde dördüncü oturum. On üçüncü Kolordu ile Yusufeli Hukuk-u Milliye Cemiyeti’nden gelen kutlama telgrafları okundu. İsmail Hami Bey’in verdiği Amerikan mandasının kabulünü isteyen muhtıra tartışıldı. Refet Bey, İsmail Fazıl Paşa, Bekir Sami Bey, Vasıf Bey mandanın lehinde, Raif Efendi ile Ahmet Nuri Bey aleyhinde konuştular. Mustafa Kemal, hazırlık komisyonunda esasları kararlaştırılıp yazma işi İsmail Hami Bey’e (Danişmend) verilen muhtıranın kabul edilmemesi için oyalayıcı öneriler getirdi. Yanlış anlaşıldığı gerekçesiyle İsmail Fazıl Paşa, Bekir Sami ve İsmail Hami Beyler, muhtıralarını geri aldılar. Bundan sonra da Refet Bey, manda lehinde uzun bir konuşma yaptı; Yirminci Yüzyılda beş yüz milyon lira borcu, harap bir millet için, dış koruyucu olmaksızın hayatını devam ettirme imkânı olmadığını ileri sürdü. Başkan Mustafa Kemal, tartışmalar devam ederken kongreyi yarına erteledi.

Mustafa Kemal, Ali Galip olayıyla uğraşmaya devam ediyor. 12. Süvari Alay Komutanı Cemal Bey’den yakalamasını istediği kişilerin gene orada olup olmadığını ve gözetlemeye ne ölçüde güvenebileceğini sordu. 13. Kolordu Komutanı Kurmay Başkanı Halit Bey, yakalama için Elazığ’daki alay komutanına emir verildiğini bildirdi.

Ali Galip Bey, Hükümet’e çektiği telde, Harput ve Sivas bölgeleri Jandarma Müfettişi Fransız Binbaşı Brunot’un ve Noel’in Malatya’da olduklarını, her ikisi ile de samimi temas içinde bulunduğunu bildirdi. Ali Galip Bey’in verdiği bilgiye göre Brunot, Mustafa Kemal’in girişimini yurtsever bulmakta, Binbaşı Noel ise ihanet saymaktadır. Ali Galip Bey de bunları aydınlatmaya çalışmıştır. Ali Galip Bey, Sivas’taki “düşman” hakkında tamamlayıcı bilgi istedi, bir hafta içinde görev yerine gideceğini bildirdi. (Aynı yapıt, s. 91-92)”

Ali Galip Bey’in “düşman” dediği Sivas Kongresi’nde yurdun emperyalist işgallerden kurtarılması için çareler arayan Mustafa Kemal ve arkadaşları. Dostları ise İngiliz ve Fransız binbaşılar… Bu dostluğun mimarları da Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit Paşa.

“Damat Ferit Paşa, İngiliz Yüksek Komiser Vekili Webb’e göre 30 Mart’ta verdiği İngiliz himayesi isteyen projesinin gerçekleşmesi işinin çabuklaştırılmasını rica etti. 9 Ağustos tarihli İngiliz-İran anlaşmasını hatırlattı. Webb, İran’ın savaşta tarafsız kaldığını belirterek sakıncası yararından çok olduğu için bu önerisinden vazgeçmesini istedi. Webb raporunda, Damat Ferit Paşa’nın gizli bir anlaşma önerdiğini bildiriyor. (Aynı yapıt, s. 92)”

Acaba Damat Ferit Paşa’nın İngiliz Webb’ e önerdiği anlaşmanın içeriği neydi? İngilizlerden başka bir şeyi gözü görmeyen Sadrazam’ın Türk ulusunun yararına bir anlaşma önerdiğini düşünmek büyük saflık olur.

“Dersim Mutasarrıflığına atanmış olup görev yerine gitmekte olan Osman Nuri Bey, Sivas’ta alıkonuldu.

Alemdar Matbaası’nda yapılan bir toplantıda, Hürriyet ve İtilaf Fırkası içindeki anlaşmazlıkların toplanacak kongreye bırakılması ve Zeynelabidin Efendi’nin desteklenmesi kararlaştırıldı.

İngiliz Yüzbaşı Solter, Sinop Mutasarrıfı Mazhar Tevfik Bey’in evine giderek onu tutuklamak istedi. Mutasarrıf kaçtı. Bunun üzerine Solter, mutasarrıflık binasını işgal etti ve binaya İngiliz bayrağı astı. Sinop halkı silahlandı ve binayı kuşattı. Solter binayı terk etmek zorunda kaldı. İngiliz bayrağı indirildi.

Fransız tüccarlarının Türk tüccarlardan 54 milyon Frank alacakları var. Türkiye’nin borçlu olduğu ülkeler arasında % 60’la Fransa başta geliyor. Borcun % 26’sı Almanya’ya, % 14’ü ise İngiltere’ye. Fransa Le Temps gazetesi bugünkü sayısında şöyle diyor: Bu paraların kaybolmasına razı olabilir miyiz? Asla!

Edirne’de Mehmet Behçet Bey tarafından çıkarılan Ahali Gazetesi’nin ilk sayısı yayımlandı: ‘Halkın yoludur. Hak yoludur tuttuğumuz yol’ diyen gazete, Trakya’nın Türklüğünü savunuyor. Edirne’nin Yunanlılar tarafından işgalinden sonra Ahali, bir süre Bulgaristan’da yayımlanacaktır. (Aynı yapıt, s. 92)”

Yukarıda anlatılardan anlaşıldığına göre Türk ulusu ölüm kalım savaşı verirken İstanbul Hükümeti ise işgalcilerle iyi geçinmek için ödün üzerine ödün vermekteydi. İşgalcilerin işlerini kolaylaştırmak için büyük çaba içindeydi işbirlikçi Damat Ferit ve arkadaşları. Her türlü olumsuzluğa, ihanete karşın halk; Mustafa Kemal Paşa’sını bağrına basmış, onun ardına düşüp yurdunu kurtarmak için büyük bir özveriyle Kurtuluş Savaşı’nın için kolları sıvamıştı.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  8 Eylül 2024

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder