FİLİSTİN’LE İSRAİL’İN TUTSAK DEĞİŞİMİ


24 Kasım 2023 Cuma günü Filistin’le İsrail arasında tutsak değişimi başladı. Tutsak değişimi yapılırken İsrail saldırıları dört günlüğüne durduruldu. Buna da “insani ara” dediler. Bu arada Gazze’ye yardım götürecek kamyonların da Refah Sınır Kapısından geçişine izin verildi.

Çoğu kişi gibi benim de asıl ilgimi çeken tutsakların değişimi sırasında olanlar… Daha önce Hamas, elinde bulunan iki İsrailli kadını serbest bırakmıştı. Bu sırada yaşananlar başta İsrail olmak üzere Filistin düşmanlarının hoşuna gitmemişti. Çünkü iki Yahudi kadın, Hamas militanlarının kendilerine iyi davrandıklarını söylediler. Zaten kadınların Kızılhaç’a teslimi sırasında davranışları her şeyi anlatmaktaydı. Dostlarından, yakınlarından ayrılır gibi vedalaştılar Filistin askerleriyle. Yüzlerinde mutsuzluğun, korkunun kırıntısı bile görülmemekteydi.

24 Kasım akşamı, önce Hamas bıraktı elindeki tutsaklardan on üçünü. Bu kişiler arasında çocuk ve kadınlar vardı. İsrailli bir erkek çocuk vardı ilgimi çeken. Gözlüklü, güleç yüzlü, sevimli biri… Yüzünde korku yok, mutluluk var. Hamas askerlerinin ona davranışı çok insancıl, sevgi ve saygı dolu… Hamaslıların bu davranışlarının anlık, göstermelik olmadığını anlıyoruz çocuğun davranışlarından. Çünkü yanındaki Filistinlilere güvendiği her durumundan belli. Tutsaklığı sırasında incitilmediği, kötü davranışlarla karşılaşmadığı çok açık. Bu arada tutsakların teslimi sırasında Hamas askerlerinin silahlarının omuzlarına asılı ve namlularının yere doğru olduğu da ilgi çekici. Bu durum, salıverilen kişilere güven vermek açısından çok önemli.

İlgimi çekenler arasında İsrail tutukevinden salıverilen bir Filistinli erkek çocuk da var. Çocuk, salıverilirken İsrailli askerlerce koluna sıkıca yapışılmış. Bir diğer asker ise üzerine silah doğrultmuş. Çevresindeki İsrail askerlerinin hepsi korku, kaygı içinde, sert duruşlu ve tüfekleri tutsakların ve onları karşılamaya gelen ailelerinin üzerine çevrili. Çocuk, yaka paça teslim ediliyor İsraillilerce. Bir çocuğa böyle davrananlar yetişkinlere neler yapmaz ki?

İsrail tutuk evinde gençliği çalınan Filistinli bir kız vardı dünyaya, insanlığa çok şey anlatan. On altı yaşında tutuklanmış. Sekiz buçuk yıl içerde kalmış. Açıklamasında sekiz buçuk yıl niçin tutukevinde kaldığını bilmediğini söylemekte. İçinde zerre kadar insanlık kalmış bir kişinin bu genç kızla duygudaşlık yapması gerekmez mi?

Peki, yıllarca İsrail tutukevinde kalmış, bakıldığında yoğun işkencelerden geçtiği belli olan, saçı sakalı birbirine karışmış bir genç erkek; kendini karşılamaya gelen ailesini bile tanımaması nasıl açıklanabilir? Bu kişinin durumuyla ilgili dünyada insan hakları savunuculuğunu kimseye bırakmayan batılı ülkelerin söyleyeceği bir söz vardır sanırım.

Hamas, İsrail’de çalışan Taylandlı tarım işçilerini de salıverdi. İsrail hükümeti, Taylandlı işçilerin ülkelerine dönmelerine izin vermiyor, acaba niye? Çünkü ne halt işlediğini biliyor Siyonistler. İşçilerin Filistinliler lehine konuşacağından çok emin Netanyahu yönetimi. Mızrağın çuvala sığmayacağını ne zaman anlayacak İsrail’i yöneten Nazi yoldaşları?

İsrail, tutsakları teslim ederken onları karşılamaya gelen ailelerine, komşularına şiddet uygulayıp dağıttı. Bu sırada yaralananlar, hatta ölenler oldu. Filistinlilerin çocuklarını, yakınlarını, eşlerini, kardeşlerini, akrabalarını, arkadaşlarını karşılamaları yasaklanmakta İsrail tarafından. Kısacası, insanların yakınlarına kavuşup sevinmelerini bile istemiyor İsrail yöneticileri. Demek ki Siyonistlere göre insan olmak, insanca düşünüp duygulanmak ve davranmak sıra dışı bir şey. İnsan olmak, çok başka bir şey… İnsan kılığında görünmekle insan olmak çok farklı…

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  26 Kasım 2023

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder