İNSANLIK ÖLÜR MÜ?


ABD/İsrail’in Filistin’e saldırısı hızını yitirmeden sürmekte. Her gün çocuklar, kadınlar ve suçsuz insanlar can vermekte bombalarla. Batılı devletlerin yöneticileri, bu insan kıyımı ve kırımını desteklemekteler. Ancak bu ülkelerin halkları ayakta. İsrail’de de vicdanını, insanlığını yitirmemiş Yahudiler, bu soykırıma karşı çkmakta.

İlk bakışta Gazze’ye yapılan saldırı karşısında insanlığın öldüğü düşünülebilir. Ancak her Filistinlinin ölümünde binlerce insan, insanlığını anımsayıp sokaklara dökülmekte. İnsan vicdanının kabul edemediği bir kıyıma, kırıma karşı dünya insanlığı yürekleriyle birleşmekte.

Gazze’deki savaş, bir din savaşı ya da etnik savaş değil. Bu, insanla insanı yok etmeye çalışanlar arasındaki büyük bir var olma savaşı. Bu savaşı ya insanlık kazanacak ya da onu yok etmeye çalışanlar… Ancak benim düşüncem insanlık, bu var olma savaşından yengiyle çıkacak. Dünya halkları; inancı, etnik kökeni, düşüncesi ne olursa olsun bir araya gelmekte. Emperyalizmin/Siyonizm’in insanı, vicdanları yok etmeye çalıştığı bir saldırganlığın önüne dikilmekte tüm yüreğiyle.

İnsan, yaşamak için gelir dünyaya. Emperyalizm ise emeği, dünyayı, insanı, toprağı sömürüp yok etmek amacıyla var yeryüzünde. Elbette ki insan; kendini, soyunu, toprağını, yaşadığı yeri korumak zorunda. Gazze’deki direniş; insanı yaşatmak, dünyayı var etmek için… Her geçen gün uygarlığın merkezi olduğunu söyleyen Batı’nın ipliği pazara çıkmakta. Oysa uygarlık insanla var. İnsanın yarattığı bir birikimdir uygarlık. Batı, uygarlık maskesiyle uygarlığı yok etmekte. İnsan olmazsa uygarlık olur mu hiç?

Hangi gerekçeyle olursa olsun Gazze’de insanlığın yok edilmesine sessiz kalanların vicdanlarının köreldiğini söylemek yanlış olmaz sanırım. Çünkü hiçbir vicdan, bir çocuğun öldürülmesine susamaz. Hiçbir vicdanlı insan; kadınların, silahsız erkeklerin bombalanıp parça parça edilmesine sessiz kalamaz. İsrail’in ardı arkası kesilmeyen cinayetleri karşısında vicdanı sızlamayan birine insan denir mi?

Filistin’deki insanlık savaşını kazanacağız. Çünkü biz, ulus olarak yurtsuz kalmanın acısını iyi biliriz. İşgalcilerin insanımıza karşı giriştiği insanlık dışı kırımları, kıyımları, işkenceleri unutmuş değiliz. Bu nedenle Atatürk’ün izinden giden ve onun kurduğu Cumhuriyet’in yurttaşları olarak Filistinlileri çok iyi anlamaktayız. Vicdanını yitirmemiş insanlar olarak yüreğimiz Filistin’le çarpmakta her saniye. 

Emperyalizme/Siyonizm’e karşı bu insanlık savaşını elbirliğiyle kazanacağız dünyanın tüm halklarıyla. Çünkü biz, insanız; dünya var oldukça yaşayacağız. Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun insanlık adına savaşan birileri olduğu sürece insanlık ölmez, yaşar.

                                                                 Adil Hacıömeroğlu

                                                                6 Kasım 2023

1 yorum:

  1. Batı'nın başkentlerinde dökülen gözyaşları (o ülkelerde yaşayan müslüman ve göçmenler hariç) timsah gözyaşlarından pek de farklı değildir. Savaşlar olmasın, Ukrayna Filistin'dir gibi gerçeklerden kopuk temenniler ne dün insanlığı birleştirebildi ne de bugün bu güce sahiptir. Çürümüş Batı'nın kendi içinden kendine muhalefet etmesi de pek gerçekçi gözükmüyor. Geriye tek bir seçenek kalıyor insanlık için, o da kukla devletleriyle birlikte sözde Batı medeniyetine diz çökertmek.

    YanıtlaSil