BATI, İKİYÜZLÜ MÜ?


İsrail’in 7 Ekim 2023 günü başlattığı Filistin’i yok etme saldırısını, batılı emperyalistler desteklemekte. Saldırının ilk anından itibaren başta ABD olmak üzere Avrupalı emperyalistler, İsrail’e her türlü desteği vermekteler. ABD, neredeyse deniz gücünün tümünü gönderdi bölgeye.

İsrail’in yirmi dört saat sürdürdüğü bombardımanda kullandığı mühimmatı, kendisinin üretmesi olanaksız. Bu konuda başta ABD olmak üzere Avrupalı emperyalistlerin olağanüstü desteği söz konusu. Silahsız Filistinlileri kırıma uğratan saldırgan Siyonistlere komşu ülkelerin olası müdahalesini önlemek ve İsrail’e askersel destek olmak için batılı ülkeler donanmalarını yığdılar Doğu Akdeniz’le Kızıldeniz’e.

“Demokrasi, özgürlük, insan hakları(!)” sözlerini ağızlarından düşürmeyen batılılar, silahsız, masum Filistinlilerin öldürülmesi karşısında suskunlar. Yalnızca suskunluk mu söz konusu? Değil, tabii ki… Kundaktaki bebeklerin, evinde oynayan çocukların, aşlıklarında yemek pişiren kadınların, sayrıevinde umar bekleyen insanların, pazarda alışveriş yapan silahsız halkın, okulda sırasında oturan öğrencilerin bile bile öldürülmesini desteklemekteler. Bir halkın kıyımına, kırımına, toptan yok edilmesine destek vermenin insan hakları, demokrasi ve özgürlükle bir ilgisi olabilir mi?

Batılı haber ajansları birçok kişice tarafsız olarak nitelenir. Oysa tarafsızlıkları, çiçek ve böcek konusunda. Kendi emperyalist çıkarları söz konusu olduğunda tarafları belli. Karşılarındaki halk; mazlummuş, masummuş bebekmiş, çocukmuş, kadınmış, haklıymış söz konusu olmaz bile. “Adalet” onlar için sözlükte yazar, ancak yaşama uygulanmaz. Haksız da olsa kendi çıkarlarını koruduklarında adalet yerini(!) bulur onlara göre. Zayıf, güçsüz, haklı olanlar için adalet ise onların öldürülmeleri. Ölen İsrail askerleri için “Hamas tarafından öldürüldüler.” der bu insan hakları sevdalıları. Silahsız Filistinliler, İsrail tarafından öldürüldüğünde ise “Şu kadar Filistinli öldü.” diye haberler yapar adaletli olmak için bu anlı şanlı haber ajansları. Bu tümcenin öznesi yok! Sanki Filistinliler, kendi kendilerine ve doğal bir süreç sonunda öldüler.

Şimdi gelelim şu ikiyüzlülük konusuna…

Batı, ikiyüzlü değil. Kendi inandıklarını, siyasetlerine ve çıkarlarına uygun olanı yapmaktalar. Onların çıkarları söz konusu olduğunda insan beş para bile etmez. Tarihleri, soykırımlarla ve insan kıyımlarıyla dolu. Bu insan kıyımlarını yazmak için sayfalar yetmez.

Batı’nın iki yüzlü olduğunu söyleyenler, Rusya-Ukrayna savaşındaki duruşlarıyla İsrail’in Filistin’i yok etme saldırısı karşısındaki emperyalistlerin tavırlarını örnek olarak göstermekteler. Her iki savaşta da Batılı ülkelerin tutumlarında bir farklılık yok! Çünkü Ukrayna, batılı emperyalistler adına bir savaş yürütmekte, tıpkı İsrail gibi. Emperyalist batılılar, kendi adına savaşanların yanında durmaktalar. Peki, emperyalistler Rusya’ya karşı cepheye sürdükleri Ukrayna’nın yanındalar da sen niye onların yanındasın? Bu sorunun yanıtını verdiğinde ortaya çıkar yanlış yerde durduğun ve Filistin’de soykırım yapanların yanında konumlandığın. Burada bir ikiyüzlülük yok! Kendi çıkarları için savaşanların yanındalar her durumda.

Peki, Batı’yı ikiyüzlülükle suçlayanlar, bu sözü niye söylemekteler. Çünkü Rusya-Ukrayna savaşının neden çıktığını doğru olarak çözümleyemiyorlar. Soğuk Savaş döneminde kafalarına ABD’ce kodlanan Rusya imgesi var. Ayrıca hâlâ ABD ve AB’yi demokrasi, özgürlük ve insan haklarının merkezi, savunucusu olarak görmekteler. NATO’culuğun onların düşünce ve duygularını zehirlediğinin farkında bile değiller. Somut olaylar, nesnel durumlar karşılarında apaçık ortada olmasına karşın ABD ya da AB’nin buğulu gözlükleriyle baktıkları için olay ve olgulara, gerçeği görmekte güçlük çekmekteler.

Demek ki sorun Batı’nın ikiyüzlülüğü değil, olaylara ve olgulara Batı’nın gözlükleriyle yarım yamalak bakanların bakışında, düşünüşünde. Emperyalizmin kodları, algıları belleklerden silinmeden doğru bakış açıları, değerlendirme yetenekleri, düşünme biçimi kazanılamaz.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  25 Kasım 2023

2 yorum:

  1. Umarım İsrail'in yaptığı katliam bu batılı kodları diler. Sadece bir dilek. Olmayacağını bile bile...

    YanıtlaSil
  2. Ah be Değerli Hocam, çok yüzlü de diyebiliriz, yüzsüz de...

    YanıtlaSil