VİCDAN NE İŞE YARAR?


7 Ekim 2023 günü Filistin’e İsrail saldırıları başlayıp çoluk çocuğu öldürmeye başladığından beri herkesin dilinde “vicdan” sözcüğü var. Başta İsrail ve ABD olmak üzere batılı ülkeleri vicdanlı olmaya çağırmakta elinden bir şey gelmeyen siyasetçiler. Bunların çoğunun İslam ülkeleri yöneticileri olduğunu da belirtelim. Öncelikle “vicdan” sözcüğünün ne anlama geldiğine bakalım.

Vicdan: “Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç. (Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları)” Bu sözcüğün dilimize Arapçadan girdiğini de belirtelim.

Peşinen söyleyeyim ki İsrail, ABD ve batılı emperyalist/sömürgeci ülkelerden vicdanlı olmalarını istemek en büyük vicdansızlık. İsrail çocuk ve kadınları öldürüyor bilerek ve isteyerek. Niye mi?

Yahudilik, anaerkilliğe dayalı… Yani annesi Yahudi olan birinin babası hangi etnik kökenden, hangi inançtan olursa olsun Yahudi kabul edilir. Çocukları anneler doğurur. Bir ulusun çoğalması kadınlara bağlı. Dili, anne öğretir. Kültürü, geleneği, davranışı anne benimsetir çocuğuna. Kadın olmasa bir halk, nasıl ayakta kalıp çoğalacak? Bunu en iyi bilen İsrailliler…  Bu nedenle kadınları öyle sehven değil, bilerek öldürmekteler. Çünkü Filistinlileri yok etmenin yolu toplumun temel direği kadınları yok etmekten geçmekte. Soykırım, kadınları yok edince amacına ulaşır.

Çocukları öldürmekte İsrail bilerek ve isteyerek. Çünkü çocuk, toplumun geleceği. Çocuk olmasa toplumun geleceği olmaz. Zaten bir İsrailli yetkili bunu açıkça söyledi. Çocukları öldürmelerinin gerekçesini, onların büyüyünce Hamas militanı olabileceklerine bağlamakta. Bu yetkiliyi, çoğu kişi ruh hastası olarak görebilir. Ancak öyle değil. Çünkü çocukları ve kadınları öldürmek 1948’den beri bir İsrail politikası. Sanki ilk oluyormuş gibi şaşırmakta bazıları.

Vicdanlı olması istenen ikinci ülke, ABD. Tarihi boyunca vicdanlı olmuş mu bu ülke? Kuruluşundan başlayarak bir vicdansızlığın, aktöresizliğin ülkesi ABD. Bu ülkeyi kuranlar, Avrupalılar… Yeni Dünya’ya ayak basar basmaz bu toprakların sahibi olan Kızılderilileri yok ettiler sistemli olarak. Bugün bu topraklarda neredeyse Kızılderili kalmadı. Yani dünyada ilk bilinçli ve kapsamlı soykırım yapan ülkenin adı, ABD. İsrail de ABD’nin soykırım deneyimlerini uygulamakta Filistin’de. Bu iki ülkeden vicdanlı olmalarını istemek ya saflık ya da ahmaklık. Halkları yok edip soykırıma uğratmak, ABD ve İsrail’in siyasal olarak var olma yolu. İnsan kanıyla beslenenlerden aktöre ve vicdan beklemek, büyük bir aymazlık.

İsrail, Filistin’e havadan, karadan, denizden saldırıp çoluk çocuk öldürmeye başlayınca dünün sömürgecileri, bugünün emperyalist Avrupa ülkeleri; İsrail’e askersel, siyasal, ekonomik destek konusunda seferber oldular. Yazımızın konusu olan saf ahmaklar, bu ülkelerde de vicdan aradılar. Boşuna… Bulamazsınız oralarda vicdanın kırıntısını. Çünkü vicdan, insanda olur. İnsan kanıyla beslenen bir yaratığa, insan denir mi? Sömürgeciliğin, emperyalizmin neresinde insanlık, vicdan ve aktöre var?

Vicdanlı olanlar birleşmeli insanlık için din, dil, ırk, kültür ayrımı yapmadan. Ortaçağ saplantılarından kurtulup bilimde, teknikte ileri gitmeliler. Emperyalist kapılarda para dilenenler, İsrail’i engelleyemez. Bu para dilenenler de kendi halklarını tekelci sermayenin kölesi yaptıklarından onlarda da vicdan ve aktöre arayamayız. Bu nedenle kendi halklarının İsrail’e karşı tepkisini yumuşatmak için vicdan söylevleri atamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bu söylevlerle kendi vicdan eksikliklerini gidermeye çalışmaktalar. Çok yazık, çok… En çok da Filistinlilerin bu niteliksiz, yeteneksiz, zavallı devlet yöneticilerinden umar beklemelerine yazık.

Arap ve İslam ülkelerinin yöneticileri, yataklarında nasıl rahatça uyumaktalar? Ailelerindeki çocukların, kadınların gözlerine nasıl bakıyorlar utanmadan? Hem İsrail/ABD ile ilişkileri üst düzeyde sürdürüp hem de Filistin söylevleriyle kendi halklarını uyutan bu yöneticilerin vicdan ve aktörelerini sorgulama zamanı gelmedi mi?

Ezilen ulusların vicdanı Atatürk’tür. Çünkü emperyalizme karşı ilk kurtuluş utkusunu kazandı. Yalnızca savaşı kazanmakla kalmadı; kalkınma, bilim ve teknikte gelişme, emperyalizme el avuç açmadan yaşamanın örneğidir dünyada. Bu nedenle Atatürk güneşiyle aydınlanmayan topraklarda emperyalizmin bağımlıları egemen olmakta. Bu da soykırımcıların, sömürücülerin, vicdansızların önünü açıp işlerini kolaylaştırmakta.

Evet, vicdan ne işe yarar? Vicdan, insan olmaya yarar. Vicdanlı adam, vicdansızdan vicdan dilenmez. 

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                                       9 Kasım 2023

 

3 yorum:

  1. İsrail'in yaptığının bedelini bütün dünya ödeyecek. Zira bundan sonra herhangi bir savaşta, sivil, kadın ya da çocukların gözetilmesini beklemek gerçekçi olmaz. Sivil gösteriler de vicdan rahatlatmadan öteye giden şeyler değil. Tek tek bireylerin değiştiremeyeceği bir sürecin vicdanı muhasebesini onların sırtına yüklemek de doğru olmaz. İnsanlık 19-20. yy boyunca ortak bir insanlık ideolojisi, siyasası, hatta insanlık dini yaratmaya çalıştı. Sonuç: Gazze. O zaman ideolojilerden, felsefi doktrinlerden medet umma çağının kapandığını söylemek yanlış olmaz sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdan bireyin kendi ahlaki görüşünü esas alarak yaptığı bir insani özelliktir.Bence vicdan sonradan kazanılan bir yetenektir , tamamen ahlakla benzer doğrultuda zamanla oluşur.Gazze de savunmasız insanları zorbalıkla katletmek ,acı duymamak ,seyretmekvicdansızlıktır.İnsan kötülüğü vicdani duyguları olmadığı için yapar.Vicanlı insan yanlış yaptığında bile acı çeker, pişman olur.Nerede insani duygular ; Nerde İnsan hakları?Nerde vicdan?Hocam yüreğinize sağlık .. Barış’ ın gelmesi ,duyarlı ,vicdanlı insanların artması dileğiyle ..Savaş’ a hayır,Barış’ evet.En büyük savaş Barış için yapılan Savaştır.🍀🌺🕊️Fulya Kırımoğlu

      Sil
  2. Vicdan her ne kadar duygular ile ilgili insani bir davranış belirleyici olsa da burada aklın ve mantığın olumlu satırları yazılmış.

    YanıtlaSil